Kirjoittaja Aihe: Ardour aloittelijalle..  (Luettu 2810 kertaa)

hannimatti

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1
    • Profiili
Ardour aloittelijalle..
« : 15.03.13 - klo:16.17 »
Tästä nyt löytyi yhtä sun toista topiccia..mutta..voisiko joku selittää kädestä pitäen miten saan yleensäkin toimimaan ko. ohjelman. Sitä jack hommaahan se valittaa, eikä käynnisty vaikka miten asettelee. Äänikorttina alesis iO4 ja aikaisempaa kokemusta cubase 5:stä. Nyt on mitta täynnä windowsiin ja uusien tuulien täytyy puhaltaa myös äänitysohjelmistossa. Auttakaa, niin päästään bändin kans jatkamaan äänityksiä. Kiitos!

koivukoski1

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 728
    • Profiili
Vs: Ardour aloittelijalle..
« Vastaus #1 : 15.03.13 - klo:19.44 »
Mikä jakelu käytössä? Mitä ilmoittelee message ikkuna. On mitään konffeja tehty yms. Jos käytät emon audiota käynnistyykö Jackd? Käynnistitkö Jackin ennen Ardouria. Kerro mahdollisimman tarkkaan, mitä olet yrittänyt.
Oletko audio ryhmässä? Onko rt oikeuksia?
-Koivukoski1

Asmo Koskinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4443
    • Profiili
Vs: Ardour aloittelijalle..
« Vastaus #2 : 15.03.13 - klo:20.52 »
Tästä nyt löytyi yhtä sun toista topiccia..mutta..voisiko joku selittää kädestä pitäen miten saan yleensäkin toimimaan ko. ohjelman.

Jospa näillä pääsisi vähän jyvälle.

http://vimeo.com/17087471
http://vimeo.com/17087837
http://vimeo.com/17088589
http://vimeo.com/17089071

http://vimeo.com/8873452
http://vimeo.com/8885012
http://vimeo.com/8886340
http://vimeo.com/8891248
http://vimeo.com/8895381
http://vimeo.com/8897138

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

Heikki Ketoharju

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 716
  • Tee enemmän, harmittaa vähemmän!
    • Profiili
    • heikki.ketoharju.info
Vs: Ardour aloittelijalle..
« Vastaus #3 : 16.03.13 - klo:12.56 »
Hei!

Olen koonnut Linux.fi -wikiin artikkelikokoelmaa musiikinteosta, ja autan mielelläni!

Aloittelijan kannattaa ehdottomasti asentaa musiikintekoon tarkoitettu Linux-jakelu. Ubuntun käyttäjälle helppo vaihtoehto on asentaa KXStudio normaalin Ubuntun päälle. Ubuntu Studiokin on mahdollinen, mutta ei toki tarpeen. Itse teen musiikkia KXStudiolla, jonka asensin normaalin Ubuntun päälle.

Linux.fi -wikissä on artikkeli musiikintekoon suuntautuneista Linux-versioista: http://linux.fi/wiki/Musiikintekoon_suuntautuneet_Linux-jakelut

Suosittelen *poikkeuksetta* valitsemaan jonkun noista musiikintekoon suunnitelluista versioista! Normaalin Ubuntun tai muunkin normaalin distron kanssa tiedossa on vain itkua ja hammasten kiristystä. Tämän sanon vuosien kokemuksella. (Windows-puolella elävänä ehkä tiedätkin, minkälainen viritteleminen on, jos haluat tehdä Windowsista musiikintekoon sopivan paketin. Normilinuxeissa tilanne on sama.)

Tuo sun äänikorttisi näyttää olevan hyvin tuettu ja toimiva Linuxissa. Aaron Wolf omistaa yhden kortin, ja myös häneltä voit varmasti pyytää apua: http://linuxmusicians.com/viewtopic.php?f=6&t=7900&sid=9c70cf4168d3ae40ea791160861ecb8c#p25208

Jackin käyntiin saaminen on hankalin homma. Onko sinulla QJackCtl asennettuna? Sillä Jackia tavallisimmin hallitaan. Ohjelma ei ole helppo, mutta kun siihen tottuu, se on sangen toimiva. Jos päädyt asentamaan tuo KXStudion ohjelmat, mukana tulee myös (minun mielestäni) helpommat ohjelmat Jackin hallintaan.

Jack on siis äänijärjestelmä, joka juttelee äänikortin kanssa, ja tarjoaa kaikille musiikinteko-ohjelmille vakaan alustan, jolla toimia. Jack muistuttaa siinä mielessä vähän kaupallista Rewireä, mutta on ominaisuuksiltaan monipuolisempi, ja täysin avoin. Jack-äänijärjestelmää kontrolloidaan aina erillisellä kontrolliohjelmalla. QJackCtl on näistä tunnetuin ja suosituin. Uusi tulokas on KXStudion mukana tuleva Cadence.

Periaatteessa Jackin käyntiinsaamiseksi riittää, kun kerrot sille mitä äänikorttia haluat käyttää, millä näytteenottotaajuudella (sun äänikortille 44100Hz on paras valinta), minkäkokoinen buffer laitetaan (kannattaa aloittaa 1024:llä), ja onko kortti USB-kortti vai joku muu.

Tässä artikkelissa kerrotaan QJackCtl:stä: http://linux.fi/wiki/QJackCtl
Katso siinä olevaa kuvaa asetusikkunasta. Tärkeimmät asetukset on ympyröity, ja sinun kannattaa säätää vain niitä. Lisäksi tuo Periods/Buffer -asetus kannattaa laittaa kolmoseksi USB-äänikorttia käyttäessä.

Ardourista: kannattaa ostaa se tuolta Ardour.orgista. Uusin kolmosversio tuli juuri, ja heidän oma pakettinsa/oma installerinsa sisältää kaikista vähiten bugeja. Hinnan saat päättää itse: minä maksoin 13 dollaria: http://ardour.org/
Ardourin sivut on muutenkin hyvä paikka opiskella ohjelman käyttöä. Siellä on napakat ja selkeät ohjeet, miten pääset alkuun Linuxissa.

Toivottavasti sepustuksestani oli apua! Kysy lisää, minä autan mielelläni.

MUOKKAUS:
Niin tosiaan! Jack ei lähde käyntiin, jos jokin muu ohjelma varaa äänikortin. Kannattaa siis sammuttaa nettiselain, musasoittimet ja kaikki muukin, mikä voisi äänikortin varata. Tavallisin syy minulla Jackin käynnistymättömyyteen on juuri se, että joku muu ohjelma on varannut kortin. Jackin virheilmoitukset tämän asian kertovatkin, mutta aika monimutkaisesti. Suosittelen kopioimaan Jackista tulevia virheitä, ja postaamaan tänne. Pelkkä "Jonkun virheen se heitti" ei vielä välttämättä anna keinoja ratkaisuun.
« Viimeksi muokattu: 16.03.13 - klo:13.00 kirjoittanut Heikki Ketoharju »
-
Minä kirjoittelen suomenkielisiä ohjeita Linux-musiikintekoon:
http://linux.fi/wiki/Musiikinteko_Linuxilla
-
Kansainvälinen Linux-audio -wiki, sovellusluettelo ja äänikorttitietokanta:
http://wiki.linuxaudio.org