Toivottavasti en riko protokollaa, kun aloitan uuden aiheen näin vähäpätöisestä asiasta kuin Xubuntun ja Mint Xfce:n vertailemisesta.
Tarkoitukseni on asentaa vanhaan 2.4 Mhz Pentium 4 -pöytäkoneeseen (jonka verkkotunnus on "Blackbox" kotelon värin mukaan) jokin uusi Linux-versio Fedoran sanottua sopimuksensa irti - eli se ei enää käynnisty. Koneessa on kaksi (tai oikeastaan kolme, mutta yksi on kytkemätön) kovalevyä, joista toisella on Windows XP ja toisella Linux. Järjestelmä, jolla koneen halutaan käynnistyvän, valitaan biosista.
Olen testaillut pintapuolisesti USB-tikun avulla yli kahtakymmentä eri Linux-versiota, ja loppukilpailuun ovat päässeet Xubuntu ja Mint Xfce. Monia muitakin mielenkiintoisia ja todennäköisesti hyviäkin järjestelmiä toki on. En ole vielä lopullisesti ratkaissut, kummanko edellä mainituista valitsen, jos teen valinnan näiden kahden välillä (muidenkin kokeileminen jatkuu yhä kunhan ehdin ladata niitä ja saan asennettua niitä USB-tikuille). Tällä hetkellä Mint johtaa hieman kisaa.
Xubuntu ja Mint Xfce ovat hyvin samankaltaisia. Olen poistanut Xubuntusta alapalkin ja siirtänyt yläpalkin alas. Tällöin se muistuttaa Mint Xfce:tä. En tarvitse kahta palkkia. Se, mikä on tällä hetkellä kallistamassa vaakaa Mintin hyväksi, on selkeämpi ja paremmin näkyvä Menu-valikko. Tekstit ovat suurempia ja Menu-nappi on isompi. Xubuntun pikkuruiseen kuvakkeeseen joutuu tähtäämään tarkasti hiirellä.
Ulkonäköön vaikuttavien asetusten tekeminen on Xubuntussa hienostuneempaa. Valikot taitavat olla lainaa Gnomesta - ainakin näin muistan jostakin lukeneeni. Mutta homma hoituu kuitenkin myös Mint Xfce:ssä.
Kolmas vaihtoehto voisi tietysti olla Mint Debian Xfce, mutta en keksi siinä sellaisia vahvuuksia, että sen valinta olisi perusteltua. Vai onko niitä? "Rolling release"? Ubuntuun perustuvat Mint ja Xubuntu ovat sen vuoksi vertailussani kärkisijoilla, että ne ovat perineet Ubuntun hyvän näköiset ja selkeästi erottuvat fontit. On inhottava lukea jotain nettisivua, jos kirjoitus on niin pientä ja rumaa, että siitä tuskin saa selvää. Tämä on monien ei-Ubuntujen ongelma. Ubuntu ja sen johdannaiset ovat tässä suhteessa omaa luokkaansa.
Lopputuloksen voi ratkaista täysin ulkopuolinen asia - nimittäin se, minkä järjestelmän yleensä pystyn asentamaan koneeseen. Sitä ei saa "boottaamaan" USB-tikulta, joten järjestelmä on asennettava levyltä. Levyasema on lähes loppuun kulunut (siirretty eräästä toisesta koneesta), joten nähtäväksi jää, mitä levyä se suostuu vielä pyörittämään niin, että asennus onnistuisi.
Lisäys: Ulkopuolinen tekijä voikin olla Mint Mate, jota parhaillaan kokeilen. Mate oli jossakin vaiheessa kiinteästi asennettuna yhteen koneeseeni, mutta luovuin siitä, kun tarvitsin kovalevyn digiboksiin.