En nopealla vilkaisulla löytänyt vastaavaa aihetta, anteeksi jos tästä on jo olemassa ketju.
Tämä on toki Ubuntu-foorumi, joten lienee ilmiselvää että näillä foorumeilla suurin osa ihmisistä käyttää (K/X/Ed)Ubuntu Linuxia. Mutta mitä kautta päädyittekään Ubuntun käyttäjiksi? Tuliko kokeiltua muita jakeluja ennen Ubuntua, vai onko/oliko Ubuntu ensimmäinen Linuxinne? Mitä eroja distrojen välillä olette havainneet? Onko matka jatkunut Ubuntusta kenties johonkin muuhun jakeluun? Onko Ubuntu paras kokeilemanne jakelu, ja jos on, niin miksi? Kiinnostaisiko jonkin muun jakelun kokeileminen?
Aloitin tietokoneen käytön MS-DOSilla. Tämän jälkeen käytin Windowseja (95, 98, ME, XP) varsin pitkään. Ensikosketus Linuxiin oli Mandrake, nimen omaan siltä ajalta kun se vielä oli Mandrake. En erikoisemmin innostunut, tuntui vähän hankalalta ja oudolta. Varsinkin kansiorakenne ja ohjelmien asentaminen vaikutti jostain syystä omituiselta. Näin jälkikäteenkään ajatellen, eipä tuo Mandrake kovin täydellinen järjestelmä ollut, mutta varmaan suurin osa ongelmista meni oman osaamattomuuden piikkiin.
Sitten asensin ykköskoneelleni Kubuntun 64-bittisen version. Ongelmiahan se tuotti rutkasti, mutta ainakin paransi taitoja ja tietoja. Vähän ajan kuluttua siirryin suosiolla 32-bittiseen, jolloin ongelmien määrä väheni. Kubuntu tuntui Mandrakeen verrattuna melko toimivalta paketilta. Varsinkin apt-get ilahdutti, samoin kuin pakettivarastojen laajuus, ja siirryin käyttämään päätoimisesti Kubuntua.
Tämän jälkeen olen sitten kokeillut myös Debiania Etchiä ja Zenwalk Linuxia. Näistä Debian tuntui ainakin ensivaikutelman perusteella huononnetulta Kubuntulta. Live CD:eillä on tullut testattua muitakin jakeluita, ja kakkoskoneelta löytyy Fedora Core ja Arch, mutta en paljoa ole niitä käyttänyt.
Nykyään pääkäyttis on Zenwalk, jonka nopeuteen, toimivuuteen, käytettävyyteen (oikeaan, ei Gnome-, Windows- tai Mac-tyyliseen) ja yksinkertaisuuteen ihastuin. Zenwalk lähtee täysin eri lähtökohdista kuin Ubuntu ja osoittaa, että jakelu voi olla hyvä ilman valtavaa pakettivarastoakin. Nykyään pidän Kubuntua varsin hyvänä jakeluna, jolla on heikkoutensa, kuten bugisuus. Tätä viestiä kirjoittelen Debian Unstablesta käsin. Päätin antaa Debianille uuden mahdollisuuden, joten käytellään nyt tätä jonkin aikaa ja katsotaan, olisiko tästä sittenkin johonkin. Kovin hitaalta vaikuttaa supernopean Zenwalkin jälkeen, mutta yritän olla tekemättä hätiköityjä johtopäätöksiä. Debianin vahvuus on samalla saralla kuin Ubuntussakin - paketteja on saatavilla lähes rajaton määrä. Tällä hetkellä käytössä olevilla repoilla niitä on 18 661 kappaletta.
Tällä hetkellä kiinnostavia distroja ovat PCLinuxOS ja SuSE. Vaikka siitä olenkin kuullut jälkimmäisestä paljon negatiivista palautetta, kiinnostaisi se ihan yleissivistyksen kannalta. PCLinuxOS taas kiinnostaa nimen omaan positiivisen palautteen takia. Myös Gentoota voisin kuvitella kokeilevani, eikä tietämyksen laajentaminen BSD-järjestelmienkään suuntaan olisi mahdotonta (Frenzy-nimistä Live CD:tä olen jo kokeillutkin).
Eli yksinkertaisuudeessaan reittini on siis ollut MS-DOS → Windows → Kubuntu → Zenwalk, mutta sivupolkujakin on riittänyt. Entäs teillä?