Sain asennettua toimivan Xubuntun.
Pari kysymystä:
Mistä näen mikä versio se on?
Asennus ei mennyt ihan haluamallani tavalla, koska asensin sen Windowsin rinnalle,
niin osiointi meni kai automaattisesti. Ei tullut missään vaiheessa mitään kysymyksiä
tai vaihtoehtoja siihen. Olisin halunnut home-osion lisättäväksi.
Voiko osiointia muuttaa jälkikäteen.
Filesystem näyttää 27 GB systeemin ja 13 GB:n systeemin ja kumpikin näyttäisi sisältävän Windowsin t
tiedostoja. Mistä näen Xubuntulle allokoidut tiedostot ja määrät?
Osiointia voi muuttaa nyt vielä kun et ole kovasti tehnyt tallenteita kotikansioon. (Helpointa ja turvallisinta olisi tehdä uusi asennus ja käyttää sitä osioi itse vaihtoehtoa.) Mutta jos olevaa järjestelmää viritetään, niin osiointia varten täytyy ajaa livenä jotain linuxia, Ubuntua, Xubuntua tai Puppyä. Siis laittaa asennusmedian sisältävä levy tai tikku pimeään koneeseen ja bootata kone siltä. Sitten valitaan se kokeilu ilman asennusta vaihtoehto. Tämä siksi, että aktiivista levyä ei voi kopeloida.
Asennusmedialla on ohjelmasovellus GPartEd. Se käynnistetään ja pidetään mielessä, että se on todella vahva työkalu. Sillä voi tuhota kaiken levyllä olevan, jos ei harkitse mitä tekee. Se on juuri se, jolla asennuksessakin osiointivaiheessa toimitaan.
GPartEdin avulla näkyy kivasti myös se levyn tilanne. Sen voi katsoa myös aktiivisella levyllä ilman asennusmedian liveajoa. Samalla voi vilkaista miltä se näyttää. Se on Xubuntussa järjestelmä valikossa.
Kun liveajo on käynnissä ja GPartEd töissä, yksinkertaisesti pienennetään systeemin osiota lopusta alkaen hiirellä siirtämällä ja vapautuneeseen tilaan tehdään uusi osio, klikataan tyhjää tilaa ja painetaan nappia "uusi osio", ja valikosta valitaan sille sama ext4 järjestelmä kuin systeemilläkin ja liitospisteeksi /home. Lopuksi painetaan nappia "tee valitut toimenpiteet t.j.s.p." ja siinä se. Sammutetaan kone ja poistetaan tikku ja käynnistetään.
Uudelleenjärjestely saattaa ottaa aikaa minuuttikaupalla. Varsinkin jos pienentää myös Windowsin osiota ja siirtää Linux osiota sen tilaan.
Vielä kerran kehotan varovaisuuteen. Asennus uudelleen voi olla yksinkertaisempi, mutta periaatteessa se on juuri sama prosessi, automatisoituna tosin.
EDIT:
Tässä vielä aikojen kuluessa muistivihkoon kerääntynyttä koodia. Osa voi olla jo vanhentunutta, mutta käytä, kierrätä tai kompostoi.