Siis ongelma on se, että Ubuntuunhan ei kaikkia ohjelmia löydy ihan virallisista paketeista ja jos jotain eksoottisempaa (tai uudempaa versiota) haluaa, niin täytyy mennä merta edemmäs kalaan.
ubuntussa ei onneksi tule mitään järkyttävän vanhaa kamaa, joten ongelma ei ole ihan niin suuri.
Ensimmäiseksihän kannattanee ottaa käyttöön myös restricted ja universe -alueet ubuntun omista ohjelmavarastoista, mutta mitä sen jälkeen?
backports.
Onko tuo ubuntu-backports (jota ubuntuguide suosittelee) turvallinen valinta?
määrittele turvallinen?
se on turvallinen ainakin siinä suhteessa, että kaikki paketit on käännetty juuri siinä ympäristössä jossa niitä tullaan käyttämään. lisäksi paketteja testataan käsittääkseni aika lailla ennen jakoon pistämistä.
Ainakaan heillä ei ole digitaalista allekirjoitusta paketeissaan vaan Synaptic tahtoo aina kysyä että tahdonko todella asentaa ohjelmia tästä lähteestä.
he yrittivät ottaa allekirjoituksia käyttöön jossain vaiheessa, mutta jokin meni todella pieleen. nyt allekirjoitukset ovat kai jäähyllä, mutta voi hyvin olla, että ne otetaan käyttöön vielä jossain vaiheessa.
Tiedän että ubuntun universeen saa muutama henkilö laittaa tavaraa (Masters of the Universe), mutta keillä kaikilla on oikeus laittaa paketteja tuonne backportsin palvelimelle? Entä voiko heihin luottaa?
ilmeisesti hieman useampi, tosin paketteja testaamassa on sitten vieläkin useampi. tämä on aika hyvä intro backportseihin:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?s=e29a6b3ab541f47d8c8b6e65734d98a4&t=40291sen perusteella vaikuttaa ainakin siltä, että ubuntun viralliset kehittäjät luottavat backportsin takana oleviin sälleihin.
Olisiko sittenkin parempi hakea esim. Firefox lähdekoodipakettina ja asentaa se itse?
lähdekoodit mozillalta vai debianpakettina? mozillan koodeista kääntäminen ei ole ihan triviaali juttu.
lisäksi itse kääntämääsi ei olisi testannut kukaan, joten olisit itse koko ajan testaajana. backports tarjoaa aika uutta firefoxia ja ubuntu taitaa itsekin backportata turvapäivitykset omaan firefoxiinsa, joten kumpikin on tietoturvan kannalta ajan tasalla. mitään järkyttävän uutta tavaraa noissa firefoxin 1.0.x versioissa ei ole sitten tullutkaan.
Kertokaapa mielipiteitänne,
no, siinähän tuo oli.