Kun johonkin työpöytäympäristöön kehitetään erilaisia fallbackeja ja classic-moodeja ja tweak-tooleja, kertooko se siitä, että kaikki eivät ole täysin tyytyväisiä tuotteeseen.
Tutustuin lyhyesti Gnome 3.6 versioon kun kokeilin USB-tikulta Fedora 18:n betaversiota. Muutoksia aikaisempaan on tapahtunut, mutta ovatko kaikki muutokset tapahtuneet parempaan suuntaan, siitä voitaneen olla monta mieltä. Mihin suuntaan kehitys menee Gnome 3.8:n lopulliseen julkaisuun mennessä, se jää nähtäväksi.
Jokaisella on omat mielipiteensä, joista ei kannata kiistellä. Minä pidän nykyisen Gnomen epämukavimpana puolena sitä, että ohjelmaikkunoiden (esimerkiksi tämän Firefoxin, joka on nyt auki) yläreunan otsikkopalkit ovat korkeita ja vievät tilaa näytöltä. Nykyisissä laajakuvanäytöissä ei mielestäni ole varaa tinkiä tilasta korkeussuunnassa. Selaimen iso yläpalkki on kuin näytönpienennysohjelma. Kuka sellaista tarvitsee.
Luin jostakin, että palkki on sen vuoksi iso, että hiiri osuu siihen varmasti, kun ikkunaa vetää. Kuulun siihen vähemmistöön, joka ei käytä läppärissä olevaa "laattahiirtä". Yritän välttää edes hipaisemasta sitä. Perinteisellä hiirellä osuu kyllä pienempiinkin nappeihin ja palkkeihin. Jossakin kirjoitettiin, että Gnomen suunnittelussa on tähdätty tulevaisuudessa tapahtuvaan kosketusnäytön käyttöön. Palkkien on oltava isoja, jotta sormi osuu niihin.
Liian korkea yläpalkki on siis ongelma, ja tähänkin ongelmaan näyttää joku yrittäneen keksiä erilaisia "tweakeja". Mutta on Gnomessa muutakin outoa, ja näihin muihinkin outouksiin on keksitty jos jonkinlaisia virityksiä. Miksi esimerkiksi työpöydän jossakin kohdassa - vaikkapa mustassa yläpaneelissa, joka on lähes tyhjän panttina - ei voi olla jonkinlaisia symboleja, jotka näyttäisivät, mitä ohjelmia on auki. Tällaiset napithan ovat olleet Windowsin alapalkissa jo 1990-luvulta asti. Gnomeen saa epävirallisena lisukkeena tuollaiset symbolit/vaihtonapit, ja olen asentanutkin tällaisen lisukkeen Fedora 17/Gnomeen.
Otin pari ruutukaappausta, jotka valaisevat tätä otsikkopalkkiasiaa.
http://zaktestit.blogspot.fi/2013/01/fedora-18-pikakokeessa.htmlMinua ei haittaa se, että joitakin muita eivät otsikkopalkit haittaa. Eräässä kodissa televisio oli osittain sohvan kyynärnojan takana, joten osa kuvasta jäi pimentoon. Ihmiset olivat kuitenkin vuosien varrella niin tottuneet tähän, ettei se ketään haitannut. Eräässä toisessa kodissa television värit oli säädetty maksimiin, niin että ihmisten kasvot olivat oranssin väriset, ja he muistuttivat enemmän piirrettyjä hahmoja kuin eläviä ihmisiä. Mutta ei se ketään haitannut, kun siihen oli totuttu. Ja sellaisiakin talouksia on, joissa televisiota katsotaan ilman ääntä. Mitä sillä äänellä tekee, kun on tottunut siihen, ettei sitä ole.
Jos tuollaisiin asioihin tottuu, niin varmaan tottuu siihenkin, että selainten palkit kasvavat uusien Gnome-versioiden myötä, ja internet-sivusta näkee aina vain matalamman siivun. Kaikkeen tottuu.