Kirjoittaja Aihe: Rautaa virtualisointiin  (Luettu 5838 kertaa)

MakeP

  • Vieras
Rautaa virtualisointiin
« : 09.09.12 - klo:07.44 »
Millaista emolevy/prossu/muisti -pakettia suosittelisitte kun olisi tarkoitus rakentaa kone virtualisointi -kokeiluja varten? Kotelo ja muut härpäkkeet olisi jo valmiina.

Ajatuksena oli kokeilla eri ohjelmistoja, esim ESXi, KVM yms ja kone olisi ns headless.

Ilmeisesti tuo ESXi ainakin on nirso raudan suhteen joten sen kanssa yhteensopiva pitäisi olla.

Mitään kovin kallista pakettia ei ole tarkoitus etsiä kun tarkoitus olisi lähinnä testailla ja harrastella virtualisointia. Käytettykin käy joten jos nurkissa lojuu sopivaa rautaa niin saa tarjota.

Ja suosituksia noista ohjelmistoistakin (ilmaisista) otetaan mielellään vastaan  :)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Rautaa virtualisointiin
« Vastaus #1 : 09.09.12 - klo:09.41 »
Itse olen käyttänyt virtualisointia aika kauan, mutta pelkästään normaalilla VMwarella. Siinä ajelen säännöllisesti 2-3 raskasta konetta samanaikaisesti - yksittäistä konetta voi ajaa millä hyvänsä nykykoneella ja vanhemmallakin. Perpektiivini "raskaalle" on koneella majaileva tietokantajärjestelmä ja raskas objektipohjainen sovellus - jos käyttösi on vielä järeämpää, niin sitten varmaan itse sen tunnetkin ja osaat mitoittaa vastaavasti. VMwaren seikkaperäiset ohjeet löytyvät tältä Foorumilta, jos tarpeen.

Hyvä kone virtualisointiin:

- i5-prosessori
- hyvän piirisarjan emo (vuosi sitten oli P67, 1/2 vuotta sitten tuo ei ollut enää järkevää vaan Z68 oli, nyt en tiedä). Viime aikoina olen käyttänyt vain Asusta
- Sata-III levyt, eri koneet toimivat eri levyiltä (useat levyt voivat olla ehdoton vaatimuskin raskaassa käytössä, Sata-II:lla ainakin oli näin jos levyt ovat "normaaleja")


Erittäin hyvä kone virtualisointiin:

- i7-prosessori (no, oikeastaan vain varmuuden vuoksi, tätä on vaikeata saada kuormitettua edes virtualisoinnissa, siis omassa käytössä)
- SSD-levyt. Erittäin hyviä virtualisoinnissa, myös kalliita. Jokaiselle virtuaalikoneelle ei tarvitse olla omaa levyä. Tuntuu että nämä ovat jopa datavirran nopeuteen nähden vieläkin parempia juuri virtualisoinnissa, no, onhan niissä hakuajat aivan jotain muuta.
- USB 3.0 liitäntä ja levy. Tällä saa 2-3 kertaisen vauhdin USB 2:een nähden - ihan mukava kun siirtelee isoja koneita paikasta toiseen.
- 16 GB RAM, tämän tarpeen tietänet itse. Tuo on jo aika paljon, tosin raskailla koneilla 8 GB tulee helposti käytettyä. Vähän aikaa sitten yli 16 GB:tä ei yleensä saanut työsasemaemoihin, joten tämän kanssa pitää olla tarkkana, jos tarpeen suuremmat muistimäärät.
« Viimeksi muokattu: 09.09.12 - klo:09.45 kirjoittanut Ganymedes »

muep

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 896
    • Profiili
Vs: Rautaa virtualisointiin
« Vastaus #2 : 09.09.12 - klo:11.47 »
Kunhan prosessorista löytyy joko Intelin VT-x tai AMD:n vastaava AMD-V -käskykantalaajennos ja tarpeeksi muistia, niin sangen hyvin minusta vaatimattomallakin raudalla voi KVM-virtuaalikoneita ajaa.

Omia KVM-virtuaalikoneitani ajetaan tuommoisella AMD E-450 -prosessorilla, ja sekin tuntuu riittävän oikein hyvin tämmöisiin yhden käyttäjän testivirityksiin.

Toki sitten jos pitäisi ajaa jotain oikein raskasta, niin tarvitsisin virtuaalikoneessa raskaan asian suorittamiseen vähintään yhtä tehokasta rautaa kuin silloin kun ajaisin kyseistä asiaa suoraan oikealla raudalla. Mutta itse virtualisointiratkaisut eivät tyypillisesti hirveästi prosessorikapasiteettia vaadi.
[http://smolt.fedoraproject.org/show?uuid=pub_ac53b581-021a-4b76-bd14-e7d51f55462f]Pöytäkone[/url]
Läppäri

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Rautaa virtualisointiin
« Vastaus #3 : 09.09.12 - klo:12.23 »
...
Toki sitten jos pitäisi ajaa jotain oikein raskasta, niin tarvitsisin virtuaalikoneessa raskaan asian suorittamiseen vähintään yhtä tehokasta rautaa kuin silloin kun ajaisin kyseistä asiaa suoraan oikealla raudalla. Mutta itse virtualisointiratkaisut eivät tyypillisesti hirveästi prosessorikapasiteettia vaadi.

Näin, samaa mieltä. Itse olen toki ajanut virtualisointia Pentium II Mobile ajoista lähtien ja sinänsä ollut aina ihan käyttökelpoista - myös vaatimukset ja ohjelmistot ovat muuttuneet ajan saatossa.

Se mitä yllä tarkoitin oli se virtualisoinnin erityispiirre, että samaan aikaan voi ajaa useita koneita ja sitten tässä pelissä tarvitaan vastaavasti enemmän tehoja. Tällainen toiminta oli vielä muutama vuosi sitten Dellin läppäreillä myrkkyä - nyt, no problems ... tämä esimerkki liittyy tähän vain epäsuorasti, eli sen mahdollisuuden kautta, että voi käyttää useampia levyjä jotka aidosti toimivat kunnolla rinnakkain (kuten on aina asianlaita työasemissa, mutta läppäreissä ei niinkään).

Toisaalta myös sitten se, että ainakin VMware virtualisoinnissa SSD-levystä tuntuu tulevan "kohtuuttoman" paljon hyötyä.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Rautaa virtualisointiin
« Vastaus #4 : 09.09.12 - klo:20.22 »
Tämän hetken tilanne:
Ivy Bridge eli joku 3000-sarjan i5 tai i7. Vähemmän sähkönkulutusta ja hieman nopeampi kellolta kellolle kuin Sandybridge. SB tosin kellottuu paremmin IB joten kellottajille SB saattaa olla parempi vaihtoehto. Muuten ehdottomasti IB. Ilman erillisnäytönohjainta pärjäävien kantsii katsoa malli josta löytyy HD4000 näyttis. Tuplaten tehokkaampi kuin edelliset.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ivy_Bridge_%28microarchitecture%29#Desktop_processors

Emolevyn piirisarjaksi Z77, jossa on itsessään USB3-ohjain. Z68 ja aikasemmissa toteutus oli ulkoisella piirillä ja toimivuus linuxeissa vaihtelevaa riippuen mikä piiri emolta sattui löytymään.

Kiitos. Hyvä tietää!

MakeP

  • Vieras
Vs: Rautaa virtualisointiin
« Vastaus #5 : 10.09.12 - klo:22.30 »
Kiitos vastauksista.
Olisiko ehdotuksia prossu/emolevy -paketista hintaluokassa 300€ ja vähän yli? Ei ole tullut vuosiin seurattua markkinoita niin ei tiedä mikä on hyvä ja mitä kannattaa varoa  ;)

Ja mikä olisi sellainen järkevä muistimäärä? Tietenkin mitä enemmän parempi..

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Rautaa virtualisointiin
« Vastaus #6 : 11.09.12 - klo:08.21 »
Kuten mainitsin, en ole ostanut uutta vuoteen, joten en osaa suositella tarkasti. Mutta itse tekisin näin:

- CognaC:n suosituksista Ivy Bridge emo ja piirisarja
- Jimms PC:stä lista Asus-emoista jotka täyttävät nämä
- mitään "deluxe"-malleja et taida tarvita, mutta muutoin kannattaa katsoa emon ulkoiset ominaisuudet ja päättää niiden mukaan (tarkoitan liitäntöjen ja levyjen määrät jms). Malleja on kuitenkin aika paljon ja saatavuuden perusteellakin joutuu arvottamaan valintaa

- edellä jo kommentoin muistin määrää, 16 GB on paljon, mutta aika edullista. Ainoa varottava asia tässä lienee se, että muistit kannattaa tarkistaa sopivaksi emon kanssa (ja tietysti prosessorinkin, sikäli kuin ei ole sama asia). Jos ostat samasta paikasta niin saat sopivuudelle takuun kun pyydät heitä verifioimaan yhteensopivuuden. Muisteja on tyypillisesti olemassa nopeampia kuin mitä emo osaa hyödyntää, joten tässä ei kannata haksahtaa liian kalliisiin (virhe jää pieneksi jos on yleensäkään järki ostoksessa mukana)

Eh, viimeksi kun ostin niin pelkkä i7-maksoi jo lähes 300 euroa eikä i5 ollut paljon halvempi ... i-sarjalaiset ovat hyviä, mutta onhan niillä hintaa ... en tiedä nykyisiä hintoja. Boxed malli, eli oma jäähy riittänee, jos et tarvitse jostain syystä super-hiljaista.

Varottavista asioista vielä ... i-sarjalaisten pieni sähkönkulutus tarkoittaa pientä lämmöntuottoa ja siten helppoa jäähdytettävyyttä ja hiljaisuutta. Yhdistelmää ei kannata pilata huonolla kotelolla ja meluisalla powerilla. Eikä muutoinkaan huonolla powerilla, mutta sitä kommentoi Cognac paremmin  :)

EDIT:

Ilmeisesti tuolla pääsee tutkimisessa alkuun ja kun ottaa huomioon, vielä suositellut lisäpalikat:

http://www.jimms.fi/tuote/P8Z77-V-LX

Näköjään emon ja muistien hinta on kohtuullinen. i7:n hinta verrattuna i5:n on aika iso - hinnat eivät ole laskeneet, mutta epäilemättä tehot ovat nousseet.
« Viimeksi muokattu: 11.09.12 - klo:12.43 kirjoittanut Ganymedes »

MakeP

  • Vieras
Vs: Rautaa virtualisointiin
« Vastaus #7 : 16.09.12 - klo:07.46 »
Onko mitään käytännön merkitystä löytyykö alla oleva ominaisuus prossusta? Kun katteli i5 ja i7 prossuja niin osassa oli ja osassa ei:

Intel® Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Rautaa virtualisointiin
« Vastaus #8 : 16.09.12 - klo:10.09 »
Onko mitään käytännön merkitystä löytyykö alla oleva ominaisuus prossusta? Kun katteli i5 ja i7 prossuja niin osassa oli ja osassa ei:

Intel® Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d)

Käytännön merkitys on siinä kun ajetaan virtuaalikoneita. Selostukseni on VMwaresta koska en tunne muita.

Kun fyysinen järjestelmä on 64-bit, joka varmaankin kannattaa Ubuntu-maailmassa olla, niin 64-bit virtuaalikoneiden ajaminen vaatii Intel VT-x tukea (tai AMD:n vastaavaa). 32-bit koneita voi aina ajaa. Tuki pitää olla prosessorissa, emolta pitää tämä tuki ruksittaa päälle ja tietysti emolla pitää olla tämä mahdollisuus (ei aina ole, esim. halvimmissa kuluttajamalleissa, vaikka prosessori olisikin OK).

(Sanottakoon selvyyden vuoksi, että 32-bittisellä Windows-järjestelmällä voi ajaa 64-bittisiä virtuaalikoneita jos nuo ehdot täyttyvät. Ei se silti sitä tarkoita, että noin kannattaisi tehdä Windowsillakaan, koska suorituskyky voi olla heikkoa.)

Tämä "Direct I/O" on vielä lisäominaisuus edellämainittuun. En tiedä mitä käytännössä tapahtuisi jos tätä ei olisi koska tuo näyttää minulla olevan päällä. Wikipedian mukaan tämä liittyy laitteiden suorempaan käyttöön, mm. näytönohjaimeen. Tällä voisi siis teoriassa olla paljonkin merkitystä esim. OpenGL grafiikan nopeuteen virtuaalikoneella - en ole tätä testannut millään konkreettisella tavalla, koska toistaiseksi en ole tarvinnut erityisen nopeaa OpenGL:ää virtuaalikoneilla. Täytyy ehkä jossakin vaiheessa testailla tätä.

Joten sanoisin että tällä ominaisuudella ei ole merkitystä testikäytössä - kuin ehkä näytönohjaimen osalta riippuen hivenen siitä mitä ohjelmia (OpenGL-ohjelmat, muut pelit) aiot testailla. Esim. Ethernetin nopeus tuskin on kovinkaan kriittistä muussa kuin vaativassa tuotantokäytössä. Nythän eräillä aloilla useimmat uudet serverit ovat jo virtuaalisia, joten ei tämä käytännössä mitenkään merkityksetöntä ole.
« Viimeksi muokattu: 16.09.12 - klo:11.43 kirjoittanut Ganymedes »

MakeP

  • Vieras
Vs: Rautaa virtualisointiin
« Vastaus #9 : 16.09.12 - klo:21.33 »
Kiitos vastauksista. Sellaista tuli mieleen että olisi tarkoitus ajaa koneella myös palomuurisoftaa, esim Pfsense.

Silloin ilmeisesti tarvitaan emoon kaksi ethernet-porttia?

Kattelin Jimmsiltä Asuksen emoja missä kaksi ethernet-porttia löytyy ja halvinkin malli aika hintava: http://www.jimms.fi/tuote/P8Z77-V-DELUXE

Olisiko ehdotuksia emoista joissa tuo kaksi ethernet -liittymää löytyy ja vähän edullisempaan hintaan?

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Rautaa virtualisointiin
« Vastaus #10 : 16.09.12 - klo:21.36 »
Jossakin vaiheessa kaksi porttia oli lähes vakio emoissa - ei näytä enää olevan.

... toisaalta 10/100 pci-kortti maksaa 3-10 euroa riippuen mistä saa ostettua ... onhan noissa ATX-emoissa paikkoja.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Rautaa virtualisointiin
« Vastaus #11 : 16.09.12 - klo:22.38 »
... toisaalta 10/100 pci-kortti maksaa 3-10 euroa riippuen mistä saa ostettua ... onhan noissa ATX-emoissa paikkoja.
Giganen ei maksa paljoa enempää. Oman Intelini hommasin muistaakseni noin 15€, tosin saattoi olla käytetty, mutta ihan pätevältä vaikuttaa.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

MakeP

  • Vieras
Vs: Rautaa virtualisointiin
« Vastaus #12 : 17.09.12 - klo:08.46 »
Jeps, tuo erillinen verkkokortti lienee paras vaihtoehto.

Miltä vaikuttaa alla oleva kokonaisuus? Menee vähän budjetin yli...

Emolevy: http://www.jimms.fi/tuote/P8Z77-V-LX
Prossu: http://www.jimms.fi/tuote/BX80637I53570K
Muistit: http://www.jimms.fi/tuote/KHX1600C10D3B1K2%2F16G

Parannusehdotuksia otetaan vastaan  ;)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Rautaa virtualisointiin
« Vastaus #13 : 17.09.12 - klo:12.17 »
Jeps, tuo erillinen verkkokortti lienee paras vaihtoehto.

Miltä vaikuttaa alla oleva kokonaisuus? Menee vähän budjetin yli...

Emolevy: http://www.jimms.fi/tuote/P8Z77-V-LX
Prossu: http://www.jimms.fi/tuote/BX80637I53570K
Muistit: http://www.jimms.fi/tuote/KHX1600C10D3B1K2%2F16G

Parannusehdotuksia otetaan vastaan  ;)

Varmaan budjetti hieman paukkuu noista alkuperäisistä hinnoista nähden koska i-sarjalaiset ovat aika arvokkaita.

Emo: Tuo emo osui silmään minullakin ensin. Asus-emot ovat vaikuttaneet hyviltä käytössä, vaikka eivät nekään ole olleet virheettömiä.

i5-prossu: Kuten olen aiemmin huomauttanut, i7 on aika paljon kalliimpi ja sitä voi olla vaikeata saada kuormitettua jos et valmiiksi tiedä että miten. Hitaamman kellotaajuuden i7 ei välttämättä olisi edes nopeampi.

Muistit: Sinänsä ok, mutta ota vielä kuittaus yhteensopivuudesta emoon. Itsellä on joskus ollut noiden kanssa pelaamista, en tiedä onko tuo kovinkaan oleellinen varmuustoimi nykyään. Vai tulivatko nuo mallit jo Jimm's PC:n suositusten mukaan?

Mielestäni tuo on oikein nopea systeemi. Erittäin nopeaksi saat ajamalla koneita SSD-levyiltä.

Edellisessä Sandybridge Asuksessa oli sellainen "erikoisuus", että siinä oli kaksi erillistä Sata-3 piirisarjaa ja sikäli erilliset slotit näille. Toisessa näistä ei toiminut Sata-III kovalevy (ihan vain datalevynä) - tuli esiin vasta Windowsin Disk Managerissa kun yritti formatoida. En tiedä tästäkään - olisiko ongelma Linuxissa tai onko tuossa yllä mainitussa emossa tällaista tilannetta. Mutta joka tapauksessa suhtaudu kunnioituksella erilaisiin piirisarjoihin ja slotteihin levyjen liitännässä.

timbba

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1413
    • Profiili
Vs: Rautaa virtualisointiin
« Vastaus #14 : 17.09.12 - klo:13.47 »
Jeps, tuo erillinen verkkokortti lienee paras vaihtoehto.

Miltä vaikuttaa alla oleva kokonaisuus? Menee vähän budjetin yli...

Emolevy: http://www.jimms.fi/tuote/P8Z77-V-LX
Prossu: http://www.jimms.fi/tuote/BX80637I53570K
Muistit: http://www.jimms.fi/tuote/KHX1600C10D3B1K2%2F16G

Parannusehdotuksia otetaan vastaan  ;)

Ei ole parannusehdotus, mutta jos budjettia haluaa pienentää niin..
Pikkaisen jos nipistää tehoissa pois + ylikellotusja ottaa MSI:n edullisemman laudan, niin päästään yli 80e halvempaan lopputulokseen:


Tämä setti on Multitronicista kasailtu. Tosin tuo prossa ei ole sitten K-mallia (eli ylikellotus-ominaisuudet huononis + ei sisällä 4000-versiota näytönohjaimesta)
« Viimeksi muokattu: 17.09.12 - klo:13.56 kirjoittanut timbba »