Kirjoittaja Aihe: Kokemuksia android tableteista  (Luettu 6372 kertaa)

qwertyy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 5486
  • Profiili
Kokemuksia android tableteista
« : 12.08.12 - klo:15.11 »
Tuli hankittua Asus Transformer Pad Infinity näppäimistötelakalla ja ajattelin laittaa noin viikon käytön jälkeisiä kokemuksia, koska tabletit varmaankin kiinnostaa aika monia tietokoneista kiinnostuneita käyttäjiä.

Laite telakkoineen on varsin kallis ja kutakuinkin samaan hintaan tai ei ainakaan kovin paljoa isommalla panostuksella olisi alkanut saamaan jo todella hyviä ultrabookkeja. Pöytäkone on kuitenkin kuitenkin todella hyvässä kondiksessa ja ajattelin että pärjään kyllä ilman tietokonesovelluksiakin ja sanoisin, että paljon paremmin, mitä ajattelinkaan.

Itse laite raudaltaan ja viimeistelyltään on suorastaan loistava. Erittäin laadukkaan oloinen alumiinirunko ja IPS fullhd näyttö on suorastaan loistava. Telakkassa aika ison miinuksen annan touchpadille, koska sitä ei pysty varsinaisesti muokkaamaan käytöltä lähellekään samoin kuin pc:ssä. Näppäimistö ei ole paras mahdollinen tuntumaltaa, mutta tätäkin kirjoittelen sillä ja voisi kiteyttää, että kyllä tällä pärjää ihan hyvin. Suurin outous on, että näppäimistöstä ei löydy delete-näppäintä ja se aluksi häiritsee kyllä aika paljon kun yrittää muokkailla tekstiä. Akkukesto on suorastaan mielettömän hyvän oloinen. Alkuviikosta saatu kone ja nyt sunnuntaina alkaa itse tabletista pikkuhiljaa loppumaan virta.

Mitä tulee softaan, niin Ice Cream Sandwitch on kyllä aika mukava mielestäni käyttää ja suhteellisen pienillä muutoksilla Asus on saanut tehtyä kyllä aika mukavasti toimivan paketin. Normaalissa nettiselailussa oikeastaan ainoa harmia on hiukan aiheuttanut selaimet, joihin ei saa toistaiseksi plugineita esim. AdBlock. Toisaalta on varsin mukava tehdä esim. myyntiilmoituksia kun voi samalla laitteella helposti ottaa myyntikuvat ja siirtää ne nettipalveluun. Samoin some-palvelut tuntuu jotenkin miellyttävimmältä käyttää tabletissa, mitä tietokoneella. En odottanut paljoa mukana tulleelta "officepaketilta", mutta no kyllä tuolla yllättävän hyvin saa ihan perusjuttuja tehtyä. Huom siis perusjuttua, ei liene yllätys että oikein hirvittävän syvällisiä ominaisuuksia ei kuitenkaan löydy, mutta toisaalta eipä niitä ainakaan vielä ole kaivannutkaan, vaan mieluummin sellaiset sitten vaikka pöytäkoneella. Ainoastaan kerran olen pakosta joutunut käynnistämään tietokoneen, koska piti saada VPN VNC yhteydellä tarkistettua yksi asia. Tosin marketista näyttäisi löytyvän softat myös tähän käyttöön, mutta käytännönkokemusta ei vielä ole. Mitä tulee dokumenttien tulostamiseen, niin ominaisuudet on aika karsittuja ja aika kömpelöitä vielä nykyään käyttääkin (Kokemusta tosin vain Samsungin tulostimesta) ja laitetuki ei todellakaan ole itsestäänselvyys.

Mitä tulee viihdekäyttöön, niin oikein mukavan oloinen laite katsella videoita ja kuunnella musiikkia. Tosin ikävästi sai huomata, että joitain sovelluksia kuten Spotify ei ole vielä oikein hyvin optimoitu tableteille ja kyseinen sovellus toimii vain pystyasennossa.

Tietokoneella, eikä kannettavillakaan ole käytännössä koskaan ole tullut luettua yhtään ylimääräistä, mutta tablet kyllä soveltuu mielestäni varsin hyvin esim. e-kirjojen lukemiseen. Pikselitiheys on minusta ihan riittävä ja ainakaan vielä ei ole tullut esim. silmien puutumista. Myönnettäköön että oikein älyttömän pitkiä lukuhetkiä ei kuitenkaan ole tullut vielä harrastettua.
« Viimeksi muokattu: 12.08.12 - klo:15.18 kirjoittanut qwertyy »

GyberSonic

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 77
 • Perus nörtti vaan
  • Profiili
  • Youtube
Vs: Kokemuksia android tableteista
« Vastaus #1 : 12.08.12 - klo:17.51 »
 :o Vai on se hyvä laite? Hyvä lukea jonkun toisen mielipide jostain Asus Tranformer- sarjan tuotteesta, sillä henkilökohtaisesti olen todella kiinnostunut kyseisestä tuotteesta. Siis todella kiinnostunut.. Itseäni harmittaa 3g- tuen puute.. Se rajoittaa laitteen mahdollista käyttöä jos ostaisin sen.. Jos rikastun ostan.. Jos pysyn köyhänä olen ilman..  :P
Janne Ryynänen (GyberSonic)
YouTube: https://www.youtube.com/user/GyberSonic

qwertyy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 5486
  • Profiili
Vs: Kokemuksia android tableteista
« Vastaus #2 : 12.08.12 - klo:18.18 »
No voisin sanoa, että en ole pettynyt ostokseen siihen nähden, että odotin paljon kyseiseltä laitteelta. Myöhemmin on ilmeisesti tulossa muitakin kuin wlan malleja, mutta alustavasti niissä on käsittääkseni hitusen huonommat prossut. Itseäni tuo puute ei haittaa kun liikkuessa voin käyttää puhelimen wifijakoa.

Mutta ehdottomasti varsinkin Infinity sarjan hankkimista kannattaa miettiä aika tarkkaan, koska minusta ne on suorastaan ylihinnoiteltuja muihin malleihin. Käyttötarpeet kannattaa kartoittaa kunnolla, eihän laite kuitenkaan sovi esim. ohjelmointia harrastavalle.

Transformer sarja oli itselleni oikeastaan ainoa vaihtoehto, koska halusin näppärän telakointitavan ja siinä oleva ylimääräinen akku on minusta varsin suuri bonus vrt. kilpailevien näppäimistöihin. iPadia olen hiukan nappuloinut ja se minusta vain tuntui yhtä rajoitetulta kuin esim. iPod Touch jollaisen satun myös omistamaan. Sinänsä ihan ok laite, mutta jotenkin hirvittävän rajoitetun oloinen jopa liitännöiltään.

Tuli kyllä mietittyä hetken myös padfone mallin hankkimista. Aika erikoinen konsepti, mutta ei ole tarvetta paremmalle puhelimelle. Tietysti myös Infinityn merkittävästi parempi näyttö ja tehokkaampi prossu vaikutti paljon omaan valintaani.

Saapa nähdä avaako Asus myös Infinityn bootloaderin. Jos avaa niin houkuttelisi kyllä kovasti joskus kokeilla myös Ubuntua natiivisti. Laitteen roottaus myös varmaankin tulevaisuudessa tulee tehtyä.
« Viimeksi muokattu: 12.08.12 - klo:18.23 kirjoittanut qwertyy »

GyberSonic

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 77
 • Perus nörtti vaan
  • Profiili
  • Youtube
Vs: Kokemuksia android tableteista
« Vastaus #3 : 12.08.12 - klo:18.47 »
Transformer sarja oli itselleni oikeastaan ainoa vaihtoehto, koska halusin näppärän telakointitavan ja siinä oleva ylimääräinen akku on minusta varsin suuri bonus vrt. kilpailevien näppäimistöihin. iPadia olen hiukan nappuloinut ja se minusta vain tuntui yhtä rajoitetulta kuin esim. iPod Touch jollaisen satun myös omistamaan. Sinänsä ihan ok laite, mutta jotenkin hirvittävän rajoitetun oloinen jopa liitännöiltään.
http://eee.asus.com/en/eeepad/transformer-infinity/specification/
Hmm.. Noita katsoo niin eihän tuossa mielestäni ole liittimien suhteen erilaista kuin 1 usb 2.0 ja SD- kortinlukija...

Minulle kylläkin sopisi iPad..  :) Varsinkin tuleva halpa iPad Mini kiinnostaa. Mikäli sikäli se on edes totta... Se varmaan tulee olee halpa.. Olis kiva saada esimerkki halvasta android-tabletista joka ei ole kaatuileva- lelu. Juurin tuon ärsyttävän kaatuilun takia päädyin esim. iPhoneen. iPad mini olisi ainakin vakaalla käyttiksellä oleva vaihtoehto jahka tulee kauppoihin..

Puhumattakaan mitä sillä voi tehdä jailbreakkauksen jälkeen silläkin uhalla, että takuu menee. iPhoneni on jailbreakattu.  8) Asia valitettavasti niin, että se todellakin niin rajoittunut.. Mutta jaibreakin jälkeen iOS kohoaa lähes yli androidin- tason. Mutta ei yli.. Androidhan on kuitenkin Linux...  ;D

Tosin Androidin haluan kuitenkin mielummin kyllä tablettiin en rupea enää toista laitetta jailbreakkaamaan..  >:( Puhelin saa olla vähän rajoittunut pakko haxata laite, mutta tablettiin kyllä mielummin haluaisin Androidin.. Mutta halvat android-tadletit tahtoo olla vain leluja.. Pitää maksaa enemmän, kuin iPadista.. mihinkä en aio suostua..

TIETÄÄKÖ JOKU HALVAA JA OIKEASTI VAKAATA JA TOIMIVAA ANDROID TADLETTIA OLISIN TOSI KIINNOSTUNUT...   ;) Vaikkakin vielä en sitä voi ostaa.. No aika näyttää...
Janne Ryynänen (GyberSonic)
YouTube: https://www.youtube.com/user/GyberSonic

Ganymedes

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3915
  • Profiili
Vs: Kokemuksia android tableteista
« Vastaus #4 : 12.08.12 - klo:19.10 »
...
TIETÄÄKÖ JOKU HALVAA JA OIKEASTI VAKAATA JA TOIMIVAA ANDROID TADLETTIA OLISIN TOSI KIINNOSTUNUT...   ;) Vaikkakin vielä en sitä voi ostaa.. No aika näyttää...

Onhan tuo Maxell 8" sellainen (130 eur +vero). Vanha Android siinä on, 2.3, uudempaan päivityksestä ei ole tietoa.

Ei nyt ole tarkoitus dissata tabletteja eikä puuttua siihen mitä kukakin tabletilla haluaa tehdä ... mutta itselle tuli kesälomalla tietynlainen reality-check aiheesta.

Lomamatkalle meinasin ottaa tabletin, mutta sitten kun aloin ajatella, että mitä sillä oikeasti voisi tehdä ja miten kömpelöä sen käyttö oikeasti on, niin vastustusta alkoi tulla muualtakin. Kaivoin käytännössä naftaliinista Asus eeePC 901 mopo-läppärin, joka palveli Ubuntu 12.04:n live-bootillakin mainiosti.

Näitä asioita, joita tässä tablettikäytössä heti on tullut vastaan, siis omakohtaisesti tänä kesänä:

- onhan siinä USB (x2), ilman sitä en koskisi pitkällä tikullakaan. Tiedosto-Explorer on kyllä aika tuskallinen ja komentorivin kaivamiseen tabletissa on isohko kynnys.
- valokuvien näyttäminen, joo toimii "hyvin". Eihän siitä ilman valmistelua mitään tule, kuvat pitää tehdä sille erikseen sopivalla resoluutiolla ... niin oikealla tietokoneella pitää tehdä sekin. Sittenkin kumman hidas ja ihmettelevä ... saa nähdä saanko ensi viikonloppuna loppukäyttäjät rauhalliseen submissiiviseen tilaan, jotta ei tarvitse koko aikaa seisoa vieressä ja kehottaa "odota vähän". Oikealla tietokoneellahan voi tehdä kuvien kanssa mitä haluaa.
- mitenköhän tablettia käytetään lomamatkalla kuvien purkamiseen kameralta ja kuvien kääntämiseen RAW:sta jpg:ksi ... no ei mitenkään, mopoläppärillä ei mitään ongelmaa sinänsä, mutta vähän hidasta jos pitää tehdä massamaisesti.
- miten tähän tablettiin liitetään esim. USB-äänikortti EMU, jotta saa kunnollista toistoa, no ei mitenkään. Mopoläppärillä ei mitään ongelmaa.
- viestien kirjoittaminen, pitäisi olla hankittuna erillinen näppis. Lähes helpompi kuljettaa mopoläppäriä.
- tulisikohan yleensäkään 1 TB:n USB-levyltä soitosta mitään, päätellen siitä miten kauan se tutkii pientä tikkua, ei ehkä onnistu ... mopoläppärillä, ei mitään ongelmaa.
- akun kesto on hyvä tässä Maxellissa. Yllättäen niin on mopoläppärissäkin kun päivitti 12.04:ään.
- käyttäjän hallintaa ei ole tabletissa. Varmaan jätänkin sähköpostini kaikkien nähtäville eli käytännössä on yhden ihmisen laite.

Tabletti on kyllä ihan kätevä ja mukava, mutta sen rajoitukset, ainakin tässä halpis-vehkeessä, ovat aivan liian tuskallisia, jotta pitäisin sitä minään muuna kuin marginaali-laitteena ... siis omassa käytössäni. Muunkinlaista käyttöä ihmisillä toki on.

qwertyy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 5486
  • Profiili
Vs: Kokemuksia android tableteista
« Vastaus #5 : 12.08.12 - klo:19.41 »
Liitännöistä nyt sen verran, että itse arvostan ihan normaaleja liitäntöjä. En oikein arvosta poropietari to usb tyyppisiä ratkaisuja. Puhumattakaan omppumaisista rajoituksista, että tieto käytännössä siirtyy vain esim. iTunesin kautta.

- Tiedostonhallinta on minusta toimii aika hienosti tällä Asuksella. Tosin siihen he ovatkin tehneet oman ohjelmiston, enkä tiedä minkälainen Androidissa oletuksena on jos oikein minkäänlaista? Tuosta oma muistuttaa jonkin verran Nautilusta ja muita.
- Kokeilin juuri ihan mielenkiinnosta kaivaa Canon järkkärin muistikortin. Heitin sen telakkaan ja käytännössä saman tien kun avasin ensimmäisen tiedoston avautui "Galleria" ja kuvien thumbit muodoistua alas minusta kutakuinkin samalla nopeudella kuin ihan perusläppäreillä. En kyllä oikein ymmärtänyt mitä tuolla kuvien muuttamisella tarkoitit. Infinityllä siihen ei ainakaan näytä olevan mitään tarvetta.
- Dacceja voi nykyään näemmä liittää Android laitteisiin. Tuki ei tietystikään ole vielä samaa mitä pc:llä, mutta onnistuu tarvittaessa. Computeraudiophilessä näytti olevan aika pitkäkin lista testatuista laitteista.
- Varsinaista useamman käyttäjän tilaa ei tässäkään ole, mutta halutut sovellukset voi haluttaessa kyllä lukita salasanan taakse jos tuntuu siltä, että kaikkien ei tarvi ihan kaikkeen tietoon päästä käsiksi.

Nopeus on kaikinpuolin kokeiluissani kyllä hakannut eee-sarjan mopoilukokemukset mennen tullen ja palatessa.

*edit*
Nyt vasta huomasin että käyttökokemukset on 2.3 versiosta?!? No en kyllä itse haluaisi edes kokeilla puhelin versiota väkisin naitettuna tablet formiin. Kuulostaa aika järkyttävältä kokemukselta. Plus eee-pc sarjan koneilla ei tarvi haaveillakaan lähellekään vastaavista akkukestoista.
« Viimeksi muokattu: 12.08.12 - klo:19.51 kirjoittanut qwertyy »

Ganymedes

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3915
  • Profiili
Vs: Kokemuksia android tableteista
« Vastaus #6 : 12.08.12 - klo:19.52 »
Tiedostonhallinta lienee tässä "Maxellin tekemä" - en oikeastaan epäile ollenkaan etteikö kalliimmissa/uudemmissa olisi tilanne parempi.

Joo, on 2.3 versio - tosin jos NYT ostaa, niin varmaan halpis-vehkeisiinkin saa 4.0 Androidin.

Nopeudessa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta 15 Megapikselin kuvien näyttäminen nyt vain kestää ja kestää - esim. Slideshow ei pelaa ollenkaan, koska ei ehdi kuvaa vaihtaessa päivittää kuvaa kunnolliseksi. No, tämähän on osittain myös ohjelmakysymys - voisihan siihen tehdä riittävät optiotkin - tai voisi käyttää jotakin muuta ohjelmaa ... tämähän ei siis ole Android-Market kelpoinen laite, jotten ohjelmien latauskin toimi miten sattui.

Tarkoitin Canon Raw-kuvien konvertointia - mikä sattuu minulla olemaan vaatimus kaikilla lomareissuilla. Ubuntusta löytyy suoraan Raw Therapee.

Tässä puuhassa 2 USB:tä alkaa olla vähän, koska massamuistikin pitäisi saada kiinni. Akkukesto on kummassakin 5 h:n luokkaa - indikaattorien ja melko vähäisten kokemusten suodattamana - riippuu mitä tekee. Tässä tabletissa USB-tikun käyttäminen kuivattaa akkua ihan silmissä, eeePC:ssä ei niinkään. En ihmettelisi jos tabletissa on kumminkin käytännössä huonompi akunkesto - jotenkin on tullut se vaikutelma, että jos soittaa USB:ltä musiikkia niin 2h on maksimi - täytyisi oikeasti testata.

Minkähintaisesta laitteesta muuten itse puhut?
« Viimeksi muokattu: 12.08.12 - klo:19.57 kirjoittanut Ganymedes »

qwertyy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 5486
  • Profiili
Vs: Kokemuksia android tableteista
« Vastaus #7 : 12.08.12 - klo:19.59 »
Dockin kanssa noin 750€. Eli käyttökokemus nyt pitääkin olla melkoisen sulava.

Käyttöaikaa testeissä on saatu noin 15h. Riippuu tietysti paljon mitä laitteella tekee. Yhtenä kuriositeettinä tabletilla on todella helppo tehdä PDF-tiedostoja papereista. Aika näppärä camscannerilla vain näpsäyttää kuva paperista ja ohjelmisto suoraan oikaisee kuva ja ehdottaa kontrasti/kirkkausasetuksia. Huomattaen kivuttomampaa kuin lähteä vartavasten skannamaan paperia.
« Viimeksi muokattu: 12.08.12 - klo:20.08 kirjoittanut qwertyy »

GyberSonic

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 77
 • Perus nörtti vaan
  • Profiili
  • Youtube
Vs: Kokemuksia android tableteista
« Vastaus #8 : 12.08.12 - klo:21.11 »
...
TIETÄÄKÖ JOKU HALVAA JA OIKEASTI VAKAATA JA TOIMIVAA ANDROID TADLETTIA OLISIN TOSI KIINNOSTUNUT...   ;) Vaikkakin vielä en sitä voi ostaa.. No aika näyttää...

Onhan tuo Maxell 8" sellainen (130 eur +vero). Vanha Android siinä on, 2.3, uudempaan päivityksestä ei ole tietoa.

Hinta ainakin on kohdallaan.. ;) Käyttis ei..  :( Pitää olla uusin..

Eli halpa android uusin käyttis!

Ajattelin tosin miniläppäriä yhdeksi vaihtoehdoksi...
Janne Ryynänen (GyberSonic)
YouTube: https://www.youtube.com/user/GyberSonic

Ganymedes

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3915
  • Profiili
Vs: Kokemuksia android tableteista
« Vastaus #9 : 12.08.12 - klo:21.14 »
Dockin kanssa noin 750€. Eli käyttökokemus nyt pitääkin olla melkoisen sulava.
...

Jep, eipä näitä laitteita oikeasti sitten pitäisi vertaillakaan.

Mutta edellä kysyttiin halpis-tableteista ja tuollaiset asiat ovat minulla tulleet käytössä vastaan. Niitä voi sitten kukin miettiä, että tarvitseeko niitä ja miten ne on missäkin toteutettu.

Ideaalista voisi olla, että olisi ihan oikea läppäri liitäntöineen ja oikeine käyttöjärjestelmineen, josta saisi tabletin ottamalla näytön irti. No, sellaisiahan on tehtykin.

Ohjelmakysymyksiähän nämä monet asiat ovat - sellainenkin yksinkertainen toimenpide kuin kuvan tarkka rajaaminen, horisontin suoristaminen ja kuvan resoluution pienentäminen, aiheuttaa lähinnä painajaisia jos ajattelee, että tämä pitäisi tehdä matkalla kymmenelle kuvalle tällä tabletilla (unohtaen nyt hetkeksi Canon RAW-formaatinkin). PC puolella tämä on helposti ollut mahdollista 20-vuotta ... varmaan joku on kehittänyt tablettikäyttöliittymällekin ohjelman jolla tämä onnistuu. Näitä ohjelmakysymyksiä voi myöskin jokainen miettiä, että mitä on pakko saada aikaan ja miten suurella vaivalla.

qwertyy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 5486
  • Profiili
Vs: Kokemuksia android tableteista
« Vastaus #10 : 12.08.12 - klo:21.49 »
No minusta Android on kyllä ihan "oikea käyttöjärjestelmä". Kuvien ihan peruskäsittelyynkin kyllä löytyy paljonkin marketista ohjelmistoja. Ei tosin mitään Photoshop ominaisuuksilla, mutta no perushommiin kuitenkin. On myös varmaan aika käyttäjäkohtaista pitääkö lomareissulla nuo ominaisuudet löytyä ja illat muokkailla niitä lomakuvia, vai lähteekö kippaan bisseä ja katseleen nähtävyyksiä. Aika harvassa on myös oikeasti johonkin edistyneempään kuvankäsittelyyn sopivat pienet kannettavat. Mitä tulee kuvankäsittelyyn niin minusta taas tabletilla esim. crop toiminnon käyttö on merkittävästi helpompaa ja nopeampaa kuin yleensä pc ohjelmilla on, riippuu toki vähän käytettävästä ohjelmasta.

Kaikki on sovellusohjelmista kiinni. Tabletin ja minikannettavan raja on häilymässä erittäin nopeasti ja mm. openoffice porttaus Androidille on ollut jo pitempään käynnissä.

Ganymedes

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3915
  • Profiili
Vs: Kokemuksia android tableteista
« Vastaus #11 : 12.08.12 - klo:23.13 »
...
Kaikki on sovellusohjelmista kiinni. Tabletin ja minikannettavan raja on häilymässä erittäin nopeasti ja mm. openoffice porttaus Androidille on ollut jo pitempään käynnissä.

Jännä nähdä mitä tuleman pitää ja mitä tuolla puolella vielä keksitään. Eihän mitään todella uutta ole GUI rintamalla aiemmin mennyt läpi tietokoneissa sitten 70-luvun Xerox PARCin tuotosten, jotka Apple sitten toi markkinoille MacIntoshissa kaupallisena menestyksenä (ja parannettuna) 80-luvun alkupuolella.

Kuvankäsittelyssä tarkoitin vain peruskäsittelyä, jotta kuvia voi käyttää yleensä missään eli temppuja mitä mainitsin jo edellä.
« Viimeksi muokattu: 13.08.12 - klo:07.57 kirjoittanut Ganymedes »

qwertyy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 5486
  • Profiili
Vs: Kokemuksia android tableteista
« Vastaus #12 : 12.08.12 - klo:23.34 »
Tuo on kyllä totta. Androidin pahin ongelma lieneekin kun on puhelimet ja tabletit. Voisi kuvitella että käyttöliittymäsuunnittelu on varsin haasteellista.