Kirjoittaja Aihe: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta (ja 32-bit)  (Luettu 7791 kertaa)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vertailukohtana tässä on edellinen käyttämäni versio, 10.10 64-bit, joka oli mielestäni yleiseltä toimivuudeltaan suunnilleen 10- -versio (ja miksei voisi verrata mihin tahansa Windows-versioonkin).

Kone on merkkiä halpis n. 2.5 vuoden takaa, siis tämä viimeisin, eilen päivitetty, toki olen muille koneille laitellut aiemminkin. Tarkemmin:

- Asus M4-sarjan emo, vajaa 3-vuotta sitten hankittu, halvin mitä löytyi
- prosessori, halpis AMD Athlon II X2 250, dual core
- näytönohjain, halpis nVidia 9500 GT, suljetut driverit käytössä
- muisti, 2 GB, kuinka ollakaan, halpis muistia

- lisälevy, 1 TB:n SATA-II, peruslevy
- kotelo mikä-lie-modaus ja poweri on mallia tehoton, ylimääräiseksi jäänyt, ehkä laadukaskin, joka tapauksessa hiljainen mikä on käytössä ehdoton vaatimus

Koneen ulkoiset osat ovat kuitenkin laadukkaat: mm. kunnollinen näppis ja hiiri, 24 tuuman LED näyttö ja EMU 0202 USB äänelle.


Versio 10.10, 64-bit toimi siis tässä koneessa ihan miellyttävästi. Kumminkin, Firefoxin käynnistykset alkoivat kestää ja virtualisointi (siinäkin Ubuntu 10.10) VMwarella alkoi kummallisesti aina välillä jumittaa hetkeksi. Jumitus liittyi Firefoxin käyttöön ja välilehtien määrään. Prosessori huusi tällöin 100% pitkän aikaa ja jotenkin suorituskyvyn rajat tulivat vain vastaan. Keskusmuisti ei loppunut kesken mistään eikä virtuaalikoneelle annettu kuin yksi core käyttöön. Virtualisointia ajoin toki lisälevyltä, joten "olisihan sen pitänyt toimia". Laitoin tämän emolevyn, joka on siis halpis, tai systeemilevyn, joka ei pitäisi vaikuttaa, piikkiin. Systeemilevy oli vanha Maxtor IDE, joka sinänsä toimi muutoin hyvin eivätkä mitkään käynnistyksetkään olleet pitkiä.

Sanottakoon tässä kuitenkin, että konetta käytettiin tavanomaiseen työhön koko ajan, eikä se ollut mitenkään hidas tai epämääräinen, vaan palveli muutoin oikein hyvin - ainoastaan virtualisoinnissa alkoi jo tökkiä (hieman paremmalla raudalla varustettu kone ei tökkinyt 10.10:llä vastaavassa käytössä eikä paljon rajummassakaan käytössä kunhan eri asioita ajettiin eri levyiltä). Vielä ... fyysinen kone ei tökkinyt e.m. tilanteissakaan, mikä teki tilanteesta kuitenkin täysin hallitun.


No, nyt on Ubuntu 12.04 ja systeemilevynä on SSD, kunnollinen sellainen eli OCZ Agility 3, 120 GB. Eihän tässä mitään Sata-3 väyliä ole käytettävissä joten menee vähän hukkaankin.


Tilanne nyt:

- kuten tunnettua, uuden version asennus on hyvin nopea toimenpide. Koko homma lasketaan vain tunneissa kaikkine välttämättömine säätöineen (kuten varmistukset, levyjen installoinnnit, serverin yhteyden testaukset, lisäohjelmat jms). Vanhaa /homea en tietenkään kopioinnut tähän uuteen versioon sotkemaan vaan halusin puhtaan tilanteen - datat toki otin talteen.

- tökkimisestä virtualisoinnissa ei ole tietoakaan. Ajan konetta SSD-levyltä ja homma toimii oikein hyvin. Joten emolevyssä ei ollut vikaa.

- ohjelmat ja kaikki muukin toimii uudessa versiossa paljon paremmin. Rautaan tuli lisää potkua tämän uuden version ja SSD:n myötä.

- Unity on huomattavasti miellyttävämpi käyttää kuin vanhanaikainen Gnome 2. Tarvitaan paljon vähemmän säätämistä käytön aikana ja asiat on paljon nopeampia löytää. Käyttäjien koulutus on kestänyt 5 min per käyttäjä, joten turha väittää että "ei tätä tavallinen käyttäjä opi"

- uudessa versiossa on parempia ohjelmia, kuten Clementine audiosoittoihin

- jopa Windows ajoi Gnome 2:n ohi joissakin asioissa kuten ikkunan kätevä maksimointi, palauttaminen ja puolikkaan työpöydän käyttäminen. Unityssä nämä ovat mukana ja siitä kuitenkin puuttuu Win 7:n ehkä ärsyttävin ominaisuus tässä suhteessa (=ikkunan pimentäminen kun hiiren siirtää syrjään)

- verkkolevyjen ja Bookmark:ien toiminta on nyt fiksumpaa

- ohjelmissa on uusia, hyviä piirteitä, kuten Nautiluksessa ja Firefoxissa

- RawTherapee Canonia (järkkärin raw kuvat) varten näkyy löytyvän nyt helpommin (ei tarvitse hakea ohjelmia WEBistä)

- uusia laitteita on tuettu, kuten EMU USB 0204. Sitä en tosin tarvitse juuri tässä koneessa.

- joitakin pikku bugeja on työpöydällä näköjään korjattu (esim. 11.10:ssä hiiren oikea nappi ei välttämättä toimi Unity ikonin päällä jos sitä ei napsauta kaksi kertaa)

- X:n oikuttelu oli 10.10:n ainoa varsinainen virhe (joka minua kiusasi) ja se tuli ilmi silloin kun järjesteli tiedostoja massamaisesti raahailemalla niitä. En tiedä vielä onko korjattu 12.04:ssa vai ei, esiintyi liian harvoin jotta vielä voisi todeta että "nyt ei bugaile".


Joten lyhyesti sanottuna tällaisessa halpis-koneessakin, ainakin kun hommaa ajantasaisen rautapäivityksen, kaikki toimii uudessa versiossa paremmin kuin ennen. Entiset ongelmatkin on ratkaistu. En tiedä olisiko vanhalla versiolla päästy yhtä hyvään tulokseen tällä SSD-levyn vaihdolla, mutta tällä tavalla ainakin pääsi. Kysymyshän on tietysti teoreettinen (koska vanhan version tuki loppui jo jokin aika sitten) ja tilanne on nyt sikäli paljon parempi, että uusi versio on tuettu seuraavat 5 vuotta.


Uuden version ongelmia:

- työpöydän vaihto, valitsemalla suoraan käynnissä oleva ohjelma, ei toimi oikein joka kerta tässä 12.04:ssä. Mielestäni 11.10:ssä tällaista ongelmaa ei ollut. Se mitä tapahtuu on, että ohjelma jää ikäänkuin työpöytien väliin roikkumaan, vaikka se alunperin oli jollakin työpöydällä ihan oikein. Eli pitääkö tässä palata vanhanaikaiseen Gnome 2:n tapaan, jossa työpöytä pitää oikeasti valita, kun sitä haluaa käyttää? Olisi paljon mukavampaa vain valita ohjelma ja antaa Unityn hoitaa työpöydän vaihto tilanteen mukaan

- ... mikähän se toinen ongelma oli, en nyt muista


Yhteenvetona voi sanoa, että pienen rautapäivityksen avustamana, n. 3 vuotta vanhassa halpis-koneessa, 12.04:lla saa 5 vuotta tuetun, paremmin toimivan, paremmin käytettävän järjestelmän verrattuna aiempaan 10.10-versioon, joka sekin tuntui alunperin erittäin hyvältä. Ei hullumpaa noin ensivaikutelmana.

EDIT: Ei sillä, että tällä SSD-levyllä tällä emolla vielä kuuhun mentäisiin. Antaa Average Read Rate:ksi (Ubuntun oma Benchmark) 140 Mb/s - yhdellä toisella koneella sama levy antaa 260 Mb/s).
« Viimeksi muokattu: 25.07.12 - klo:11.18 kirjoittanut Ganymedes »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta
« Vastaus #1 : 05.07.12 - klo:09.54 »
Nyt kun pöly alkaa laskeutua asennuksen tiimoilta - toistaiseksi avonaisen kotelon pohjalle, johon en ole vieläkään saanut hommattua kunnollista SSD-levyn kiinnitysrautaa - on aika kertoa lisää kokemuksista.

Ensiksi täytyy vielä virkistellä mitä ongelmia 10.10 versiossa oli Gnome 2:n kanssa, eivät olleet vakavia koska eivät muistuneet mieleen aiemmin:

- ikkunoiden skaalaaminen oli tolkuttoman vaikeaa, koska reunoihin tarttuminen oli vaikeaa/mahdotonta. Piti usein luovuttaa ja käyttää ikkunan nurkkaa, jota ei olisi halunnut siirtää. Tätä ongelmaa ei ole Unityssä.

- Gnome 2:n yläpaneeli sekoili välillä. Rajasin ongelman siihen, että se sekoili vain uloskirjautumisen ja takaisin sisäänkirjautumisen jälkeen. Luovuin viime aikoina log-off :sta kokonaan ja käytin Alt - Sys Req - k , menetelmää jolloin sekoilua ei ollut. Ei ongelma minulle, mutta ei kovin intuitiivista.

- musiikkisoittimena Totem oli ihan ok, mutta rajallinen. En löytänyt mitään ohjelmaa joka olisi laskenut biisien keston yhteen oikein, vähintäinkin sekoilivat VBR:n kanssa. Oli muutakin pientä. En väitä ettei sellaista jostakin olisi saanut joka olisi tehnyt tämän, jopa pakettivarastosta, mutta kunnollista en löytänyt joka sitten olisi muutoin ollut mieleen. Uudessa versiossa on Clementine, joka on yhtä näppärä ja "kevyt", mutta tosi monipuolinen ja miellyttävä ohjelma.


Unityn perusominaisuuksista en tässä halua kertoa, koska olen niistä puhunut muualla. Seuraavassa kuitenkin joitakin uusia löytöjä ja esiin tulleita vahvistuksia käytettävyydelle.

- musiikin haku. Käytin ennen Catfish-ohjelmaa, joka löytyi edellisiin Ubuntuihin ihan normaalisti. Se oli ihan hyvä ohjelma ja voi olla että tarvitsen sitä vieläkin. Tosin pääasialliseen käyttöön, eli musiikin hakuun suuresta määrästä biisejä, en tarvitse muuta kuin Dash - hiiren oikea nappi - Files & Folders. Olihan Catfish ihan hyvä, mutta on tämä Unity parempi. Ensinnäkin se on nopea, heti alusta lähtien, koska se ei vaadi yhtä hakua pohjalle, jonka jälkeen indeksointi olisi valmis, vaan se on heti nopea. Musiikit ovat siis lisälevyllä, eivät suinkaan minkään Home:n alla. Dashin haku on muutenkin paljon kehittyneempi, siinä on esim. nopeasti käytettävät Filterit ja ajateltu muutenkin paremmin nopeaan hakuun. Yhdessä Clementinen kanssa haun tuloksia pystyy kätevästi soittamaan tai sitten saa auki hakemiston missä biisi on, molempia tarvitaan.

- Asunder rippaus-ohjelma. Edellisen version Sound Juicer alkoi mennä alamäkeä ja tämä Asunder vaikuttaa pätevämmältä. En ole kylläkään varma oliko tämä saatavana jo edelliselle versiolle, todennäköisesti kyllä, mutta joka tapauksessa tässä suhteessa olen päässyt eteenpäin.

- polttamisessa ei aiemmin toiminut minulla Brasero, ei toimi nytkään kunnolla. Käytän Xfburn:ä, ennen käytin Gnome Baker. Tässä suhteessa puntit ovat tasan. (En tiedä onko tällä yhteyttä siihen, että toisessa säikeessä olen testaillut paljon rippailuja ja tällä CD/DVD-asemalla, jotkut tietyt levyt vaativat 3-kertaisen rippausajan. Tutkimukset ovat kesken.)

- kovalevyn tiedostojärjestelmän teko, esim. komennolla "mkfs.ext4 sdx1 -n LEVY2" kesti aika kauan edellisessä versiossa. Pieni juttu, mutta 12.04:ssä menee paljon nopeammin. Tällä on merkitystä vain isommilla levyillä, mutta mukava nähdä että kehitystä tapahtuu.


Takapakit:

- Handbrakea olisin halunnut kokeilla, mutta se ei vielä ole saatavana tähän uuteen versioon. Voin kyllä odotella, ei ole varsinainen ongelma. Virtualisointi ei tässä auta, koska rippaukset eivät toimi (juuri millään kokeilemallani levyllä) virtualisoinnin kautta. Tarvittaisiin siis toinen kone tai tupla-bootti, jotta saisin Handbraken käyttöön ... ei olisi ongelma järjestää jos oikeasti tarvitsisi.


Tämä vertailu on aika paljon multimediapainotteinen, mutta tämä kone on pääasiassa tarkoitettu viihdekäyttöön ja WEB-selaukset sekä toimisto-ohjelmat toimivat joka tapauksessa ihan riittävästi - tylsiä aiheita  :) .
« Viimeksi muokattu: 05.07.12 - klo:12.37 kirjoittanut Ganymedes »

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta
« Vastaus #2 : 05.07.12 - klo:12.51 »
Itse täytyy sanoa että pidän tämän 64-bittisen 12.04 kanssa erityisesti suorituskyvystä. Ero 32-bittisen välillä on oikeasti huomattava jopa tässä meikäläisen mopokoneessa.

Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

uhappo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1029
  • Sissos
    • Profiili
    • Urkin sivut
Vs: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta
« Vastaus #3 : 05.07.12 - klo:13.48 »
Itellä on vieläkin kehitysversiosta päivitelty versio alla, en oo tehny puhdasta asennusta kun tää on vaan toiminu niin hemmetin hyvin. Pakollinen miinus tulee Samsungin tulostimen temppuilusta tulostamisen suhteen, 11.10-versiossa ei ollu mitään häikkää. En oo ainut jolla samaa häikkää ollut joten kait se jossain vaiheessa suttaantuu kohdilleen.

Muuten täytyy sanoa että on järjettömän hyvä käyttis. Telkkari toimii kahden USB-digihärpäkkeen kautta koneelta 40"-telkkuun HDMI:llä, kaikki vaan yksinkertaisesti toimii about aina. Ikinä ei voi antaa täysiä pisteitä käyttikselle mutta tää on jo aika lähelle. Tossa studiokoneessa on tripleboot, win7/ubuntu/Mac Lion, siellä oikeastaan 100% aina käytössä win7 kun se on vaan audiokäytössä. Ei paljoa Mac kiinnosta vaikka olihan siihen ihan mukava tutustua
HP i7-pohjainen desktop ja itsekasattu i7-pohjainen desktop, uusin ubuntu 64bit
Ubuntu since 2008 Feb

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta
« Vastaus #4 : 05.07.12 - klo:22.24 »
Itse täytyy sanoa että pidän tämän 64-bittisen 12.04 kanssa erityisesti suorituskyvystä. Ero 32-bittisen välillä on oikeasti huomattava jopa tässä meikäläisen mopokoneessa.

Jaahas, mukava kuulla.

Tarkoitatko eroa 12.04 version 32-bittiseen versioon vai edellisten versioiden 32-bittisiin?

En pysty itse sillä lailla vertailemaan, koska käytin aina 64-bittisiä versioita muutenkin, paitsi mopoläppärissä, mutta se on päivittämättä vieläkin.

Joka tapauksessa, kyllä tämä 12.04 64-bit pyörii oikein nätisti kaikilla koneillani (jotka ovat AMD dual corea tai huonompia, halpis nVidia (läppärissä ei-halpis mutta vanha) ja muistia 2 GB tai enemmän).

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta
« Vastaus #5 : 06.07.12 - klo:00.58 »
Edellisten versioiden, mulla oli 10.04 Ubuntu sitten 11.10 Kubuntu 32 bittisinä, nyt 12.04 Kubuntu 64bit johon jälkikäteen asennettuna Unity. Sovellukset käynnistyvät vikkelämmin ja kone muutenkin tahmaa vähemmän, tosin enää ei ole vertailukelpoinen kun lisäsin myös muistin määrää lisäsin vähn 12.04:ään päivittelyn jälkeen kahdesta gigasta neljään gigaan. Koneen speksit 1,6 ghz dual core pentium, 4gt muistia nvidia gt 210. Kubuntu toimii niin Unityllä kuin KDE:llä kuin unelma. Tosin 32-bit vistakin piti muistin lisästä vaikka ei kykenekään kaikkea hyödyntämään. Kahden gigankin kokoonpanolla järjestelmä nopeutui huomattavissa määrin kun vaihdoin 64-bittiseen- Tuli vaan vähän sellaisia muistinloppumis ongelmia kun luin google docs:in kautta jotain tosi vanhojen popular mechanics lehden näköispainoksia. Pari gigaa lisää ja ongelmat ratkesi.

Ps. vaikka on mopokone niin pyörittää Windowsin puolella Skyrimiä nätisti.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta
« Vastaus #6 : 06.07.12 - klo:01.04 »
Itse pitää vielä sanoa että Windows on nykyään lähinnä pelejä varten muuten en juuri koskaan buuttaa Windowsiin paitsi päivitysten ajamiseen. PCBSD on kolmantena käyttiksenä mutta valitettavasti ainakaan UFS tiedostojärjestelmän kanssa Freebsd kernel ei pärjää Linuxia vastaan suorituskyvyssä tahmaa paljon enemmän, sekä Linux että PCBSD 64-bittisiä, ja Kubuntu voittaa samalla työpöytäympäristöllä (kde) mennen tullen PCBSD:n
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta
« Vastaus #7 : 06.07.12 - klo:09.02 »
Mukava kuulla että 12.04 versiolla olet päässyt jopa selvästi nopeampaan lopputulokseen.

Joo, onhan se ihan luvallista toimia fiksusti versiopäivityksen yhteydessä ja parantaa rautaakin, jos tarpeen  :) . Itsellä 2 GB on ollut minimi millä ajan ja perusjuttuihin se on tuntunut aina riittävän - mitään isoja tiedostoja ei ole työnalla juuri milloinkaan. Virtualisoinnissa allokoin tällöin virtuaalikoneelle max 1 GB ja fyysinen kone tyytyy jäljelle jäävään ihan hyvin. Toki järeämmässä käytössä minulla on sitten 16 GB, jotta ei tarvitse miettiä mitä käynnistää ja miten käynnistää.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta
« Vastaus #8 : 06.07.12 - klo:21.53 »
...
Muuten täytyy sanoa että on järjettömän hyvä käyttis. Telkkari toimii kahden USB-digihärpäkkeen kautta koneelta 40"-telkkuun HDMI:llä, kaikki vaan yksinkertaisesti toimii about aina. Ikinä ei voi antaa täysiä pisteitä käyttikselle mutta tää on jo aika lähelle.
...

No, on aika putkeen mennyt käyttö sitten  :) . Itse pidin 10.10:ä aika lähellä 10:n arvoisena, mutta ei sitä enää oikein voi pitää sellaisena - onhan tämä 12.04 niin paljon parempi.

oh1xe

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 365
    • Profiili
Vs: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta
« Vastaus #9 : 06.07.12 - klo:22.50 »
"- ikkunoiden skaalaaminen oli tolkuttoman vaikeaa, koska reunoihin tarttuminen oli vaikeaa/mahdotonta."

-totta. Itse tartun nykyisin yläreunasta ja skaalaan sieltä. Alareuna on turhan vaikea...

shelby

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1865
    • Profiili
Vs: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta
« Vastaus #10 : 07.07.12 - klo:07.30 »
Kyllä pelaa tehokoneessa ja läppärissä. Nou moite. ;D
Ubu Gnome 20.04.3 LTS
Win 8.1 laptop I
Win 10 laptop II
Ubu Mate 20.04.3 LTS
Kubu 20.04.3 LTS

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta
« Vastaus #11 : 16.07.12 - klo:22.01 »
Kyllä pelaa tehokoneessa ja läppärissä. Nou moite. ;D

Niin kai tuo yleensä on :)

Joka tapauksessa tuli pieni hätä kun business-läppärissä alkoi rauta pettämään ja Asus mopo läppärissä oli vanha 9.04, siis hyvä mutta vanha eikä lankaton netti toimi millään. Joillakin aika kultaa muistoja pahasti ja kehitys kehittyy - ei ne vanhat nykyään oikeasti hyviä ole.

Mutta lopulta - no hätä - Ubuntu 12.04 32-bit boottaa tikulta hienosti tähän perinteiseen Asus mopoon ja toimii oikein hyvin. Näköjään puheet siitä että uusi Ubuntu vaatii tehoja, johtuu joko huonosti sopivasta raudasta tai tarpeesta panetella sitä. En tiedä mistä tämä tarve tulee, mutta sitä tuntuu olevan liikkeellä. Ehkä täysin uusi ja erilainen on vain uhka tehokäyttäjille ja joillekin ammattilaisillekin - menettäväthän he toki kaiken Gnome 2 pohjaisen osaamisensa.

Joka tapauksessa tämä versio pelasti netin käytön tänään ja toimii hyvin live-boottinakin mopo koneessa.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta
« Vastaus #12 : 16.07.12 - klo:22.14 »
Veikkaisin että rauta ei pelaa oikein yhteen ongelmatapauksissa Unityn kanssa. Ei se millään VOI vaatia enempää koneelta kuin vaikkapa kohtalainen 3d peli.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta
« Vastaus #13 : 25.07.12 - klo:10.39 »
Nyt on sitten Asus 901 eeePC:ssä 12.04, 32-bit sisällä. Jos joku ihmettelee miksi tässä mopo-läppärissä oli vielä sisällä 9.04, niin syynä oli sen NBR-versio ja se, että kyseistä läppäriä ei ole juurikaan käytetty viime aikoina.

Asennus sinänsä meni läpi heittämällä, oletuksilla (jos joku tästä tiedosta hyötyy).

Täällä esitettyjen kirjoitusten perusteella sain sen käsityksen, että 12.04 ei oikein istuisi näin mopoon koneeseen ja siksi en tullut kokeilleeksi aiemmin. Ajatus osoittautui vääräksi sillä mielestäni perus-12.04 on selvästi parempi kuin 9.04 NBR. Gnome 2 käyttöliittymää pidin aika kökkönä tällaisessa mopo-läppärissä ja siksi siinä oli NBR (Netbook Remix), joka oli mielestäni aika pätevä. Se mitä en heti arvannut oli että Unity on kuitenkin parempi - tai ehkä aavistelin - ja korvaa nämä erikoisversiotkin.

Parin päivän käytön jälkeen olen havainnut seuraavankaltaisia eroja 9.04 NBR versioon nähden:

- langattomat yhteydet toimivat ja niiden konfigurointi on varmempaa (aika iso etu tietysti tällaisessa koneessa, jonka käyttöidea on langattomat yhteydet)
- EMU 0204 on nyt tuettu (iso etu tähän koneeseen)
- akkukäyttö taisi parantua automaattisesti, luulisin ainakin. Tässä koneessahan on hyvä akku, mutta 9.04:llä luvatut ajat eivät aivan toteutuneet, puolittuivat tms. Nyt heittelee eteen aikoja kuten 5 h jäljellä. Aika hyvin muutaman vuoden ikäiselle koneelle.

- RawTherapee löytyy pakettivarastosta suoraan, aiemmin en saanut toimimaan ollenkaan tässä versiossa. Iso etu, koska tämä on ideaalikone kuvausmatkoille mukaan.
- Clementine soitto-ohjelma. Iso etu, koska Totem ei ole erityisen hyvä dj-tyyppisessä soitannassa.

- Unity-työpöytä on käytettävissä kaikkinensa. NBR oli ihan OK sekin.
- Unity käytössä arvostaa mm. näitä asioita: a) hiirellä ei tarvitse raahailla eikä vedellä auki mitään työpöydällä, b) menuja ei ole ympäriinsä, vaan ainoastaan vasemmalla (maksimointi on tällöin helppoa), c) Dashillä on hyvin näppärä hakea tai löytää vakiojuttuja jo hakemattakin, d) ohjelman avauksen onnistuminen näkyy ikonista jolloin tietää että ohjelma on jo käynnistymässä, e) aukiolevat ohjelmat näkee ikoneista.

Jonkin verran kone hidastelee, verrattuna esim. työasemaan AMD Dual Core, mutta nämä hidastelut liittyvät lähinnä yksittäisiin ohjelmiin, ei työpöytään. Koska kone on hitaahko joissakin asioissa, niin on tärkeää, että käynnissä olevien ohjelmien avaaminen, vaihtaminen, sulkeminen ja yleensä tieto siitä että ovat auki toimii hyvin. Unity on tässä mielessä selkeästi hyvä ja parempi kuin edeltäjänsä. Tätä kaikkea käytetään näytön vasemmasta ylänurkasta ja vasemmasta sivumenusta, joten asiat ovat helposti ja nopeasti löydettävissä ja hallittavissa. Sinänsä 9.04 NBR oli tällaisen mopo-läppärin näytöllä näissä suhteissa parempi kuin Gnome 2 - ei se sinänsä ole ihme, koska tämähän NBR:n idea olikin.

Tuo mainittu hidastelu johtunee osin siitä, että laitoin Ubuntun tämän koneen isommalle levylle (16 GB), joka on hitaampi kuin pienempi (4 GB). Tämä siksi, että en jaksa temppuilla liian pienen systeemilevyn kanssa. Ehkä voisi löytyä jokin tyylikkäämpikin vaihtoehto - esim. levyn vaihtaminen tuoreempaan ja isompaan ... onkohan kukaan kokeillut?
« Viimeksi muokattu: 25.07.12 - klo:10.42 kirjoittanut Ganymedes »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta
« Vastaus #14 : 25.07.12 - klo:11.17 »
Ja sitten vielä yksi erilainen kone 12.04 LTS versioon.

Ubuntu 12.04 ei sovi kaikkiin koneisiin. Kokeilin asentaa koneeseen IBM ThinkPad T42, Intel Pentium M, 1.70GHz. Bootti antaa virheilmoituksen jossa sanotaan, että PAE kerneliä ei voi tässä koneessa käyttää. Googlasin hieman enkä päässyt perille onko tämä ominaisuus vai bugi, mutta tämän Foorumin ohjeiden mukaan päädyin käyttämään Xubuntu 12.04, 32-bit, LTS versiota. Tämä sopii sinänsä ihan hyvin, koska kone on tehoiltaan kuitenkin vaatimaton, Xubuntukin on LTS, tähän saa kaikki tarvittavat ohjelmat eikä perus-Ubuntu ole mikään ehdoton vaatimus.

Tässä koneessa ei olisi ollut hyvä idea kikkailla Ubuntuun toista kerneliä tai Xubuntuun Unity työpöytää - kone toivon mukaan toimii jatkossa aivan oletuksilla ilman mitään erikoistoimenpiteita, esim. päivitysten yhteydessä.

Xubuntu sinänsä asentui tikulta ilman mitään kommervenkkejä. Työpöytä on aika vanhanaikaisen näköinen, mutta ohjelmat löytyvät sieltäkin kun vähän hakee. Ohjelmia haetaan kolmesta eri paikasta eikä yhtenäistä hakua ole. Ohjelman käynnistyksestä ei tule mitään informaatiota, mikä vähän häiritsee koska kone on hitaanpuoleinen. Systeemiohjelmien menuja on "yksinkertaistettu" mikä vähän häiritsee, koska niistä on vaikeampi löytää asioita, jos on tottunut perus-Ubuntuun. Terminologia on tuttua, joten vanhemman Ubuntun käyttäjälle ei pitäisi tulla ongelmia.

Xubuntu 12.04 LTS sinänsä ratkaisi perusongelmat, vanhentuneen version korvaamisen lisäksi:

- uusi mokkula toimii
- langattomat yhteydet toimivat paremmin

Ihan hyvä päivitys tämäkin ja mikä parasta, tuettu seuraavat 5 vuotta.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Käyttökokemuksia 12.04 64-bit-versiosta
« Vastaus #15 : 25.07.12 - klo:11.38 »
Ubuntu 12.04 ei sovi kaikkiin koneisiin. Kokeilin asentaa koneeseen IBM ThinkPad T42, Intel Pentium M, 1.70GHz. Bootti antaa virheilmoituksen jossa sanotaan, että PAE kerneliä ei voi tässä koneessa käyttää.
Ominaisuus. http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=43113.0
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=42448.0
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.