Käyttöjärjestelmän lataus on varsin levyintensiivistä hommaa ja levyn nopeus vaikuttaa siihen oleellisesti. Tuossa juuri uudella Ubuntu 11.10 koneella kun katsoo erilaisten levyjen nopeuksia, niin haarukka on esim. 40 MB/s ... 360 MB/s. (USB2 ... OCZ Sata3 SSD). On ihan selvää, että boottiajat eivät ole samoja, varsinkaan Windowsilla, erilaisilla levyillä. (Tuo eka on USB2 levy, mutta yhtä hitaita voi hyvin olla läppärien sisälläkin, muiden testieni perusteella).
Toisaalta suuri osa ajasta vietetään ennenkuin käyttöjärjestelmää aletaan ladata. Tässä on sitten kyseessä konekohtaiset ajat ja siihen liittyvät bioksen asetukset ja myös laitteistoon liitetyt osat (kuten kovalevyt ja niiden lukumäärä). Siinä mielessä on varsin hämäävää vertailla käyttöjärjestelmän ns. boottiaikaa, jos siinä on kuitenkin mukana rautaspecifisiä asioita, jotka ovat eri raudoilla erilaisia riippumatta käyttöjärjestelmästä.
Niin tai näin, jos koneessa on kiinni vain yksi SSD, niin onhan kokonaisaika järkevillä bios-asetuksilla varsin lyhyt - oli sitten kyseessä Win 7 tai Ubuntu.
Jos puhutaan Windosista, niin silloin pitää ottaa mukaan muita vaikuttavia tekijöitä: kuten XP:n suuri hidastuminen ohjelmien asentamisen ja käytön jälkeen sekä sisäänloggauksen varsin pitkä kesto.
Nämä asiat saattavat myös kumuloitua eli erilaisten hidastavien tekijöiden summa ei ole lineaarista vaan jossain määrin exponentiaalista (esim. Windowsissa hidas rekisterien käyttö yhdistettynä hitaaseen levyyn, virustorjuntaan ja tehottomaan prosessoriin). Pahimmillaan suorituskyky suorastaan romahtaa bootissa.