Symmetrinen moniajo on kehittyneempien työpöytäjärjestelmien osaamista jo 90-luvun alkupuolelta lähtien. Symmetrisyys tässä tarkoittaa sitä, että käyttöjärjestelmä osaa itse valita prosessorin/ytimen mitä milloinkin käytetään. 90-luvulla ei ollut useampia ytimiä, vaan silloin käytettiin kehittyneissä työasemissa useampia prosessoreita, joka on nykyään varsin harvinaista.
Varsinaisesti Ubuntun rooli tässä lienee nolla - kyse on ytimen eli Linuxin osaamisesta.
Linux osaa tämän eli jos ajat Linuxissa useampia ohjelmia samaan aikaan, niin molempien ytimien nopeutta voidaan käyttää rinnakkain. Näitä ei voi yksinkertaisesti laskea yhteen - kuten olit tehnyt - koska kyse on rinnakkaisesta toiminnasta.
Eri asia on sitten se, että osaako jokainen yksittäinen sovellus käyttää itse useampaa ydintä - lähtökohtaisesti ei osaa. Voisi ajatella, että tässä on kaksi ehdollista asiaa:
a) Sopiiko sovellus rinnakkaiseen prosessointiin. Voinee päätellä melko helposti, että aivan yksinkertaisissa laskennoissa rinnakkaisuus ei nopeuta kokonaisuutta lainkaan. Asia riippuu myös ohjelman tekotavasta, jolla voidaan sovelluksesta tehdä rinnakkaiseen laskentaan paremmin soveltuva - tai sitä voidaan ainakin yrittää, riippuu tapauksesta onko se edes mahdollista.
b) Onko sovellus käännetty säikeistyväksi eli rinnakkaista laskentaa yrittäväksi. Jos on, niin rinnakkaista laskentaa ainakin yritetään (siis vaikka useampia prosesseja ei olisikaan), muuten ei.
Tällaisia sovelluksia jotka ovat säikeistettyjä on käsitelty tälläkin Foorumilla, mm. HD-videoiden lomituksenpoiston kehittyneimmät sovellukset ovat säikeistettyjä (mutta eivät olleet vielä jokunen vuosi sitten).
Käytännössä, useammasta coresta on aina hyötyä, koska esim. selainkäytössä useampia, paljon prosessointia vaativia erillisiä prosesseja syntyy helposti. Myös massiiviset levyoperaatiot (kopioinnit) hyötyvät helposti useammasta ytimestä (koska samaan aikaan käyttäjä oletettavasti tekee jotain muutakin). Tällöin siis riittää se, että Linux osaa käyttää useampaa ydintä symmetrisesti ja automaattisesti.
Ehkä tämä selvensi?