Niin vielä tämmönen. Tuolla hankalalla koneella näyttää olevan levyn osiointi kahteen noin 700 gigan osioon ja niistä D on ihan tyhjä. Olisi houkutus laittaa Ubuntu sinne, kun siellä on enemmän tilaa, mutta miten on, voiko sen laittaa sinne vai pitääkö sen olla C:llä?
No homma pitää tietysti ylipäätään aloitetaan sillä, että levyneheytys tehdään kiintolevylle (siis kummallekin osiolle). Millekään Windowsin asemalle Ubuntua ei tietystikään voi asentaa, poislukien wubi-asennukset joita en kyllä henk.kohtaisesti suosittele, vaan joudut pienentämään jotain osiota ja asentamaan tyhjälle tilalle Ubuntun osioineen.
Epäilen vahvasti että tuo D-asemasi ei ole tyhjä, vaikka siltä saattaa ensinäkemältä näyttää. Yleensä merkkikoneet sisältää tuon tyylisen ratkaisun ja asema ei siis ole tyhjä vaan hyvinkin todennäköisesti sisältää mm. Windowsin palautustiedostot. Mutta kunhan pääset livelevyllä asemiin käsiksi, niin näet helposti sillä, että sisältääkö asema jotain tietoa.
Myös osiointityökaluilla näkee helposti saman kun alkaa katsomaan osion oikeaa kokoa ja käytettyä/vapaata tilaa. Monesti nuo osiot voi myös poistaa, mutta on syytä ensin tehdä ne Windowsin palautuslevyt joiden tekoa monet merkkikoneet tarjoaa heti ensimmäisessä käynnistyksessä ja yleensä niiden tekeminen on mahdollista myöhemminkin kun vain löytää kyseiset apuohjelmat, jotka on kyllä ikävästi monissa koneissa jossain paikassa mistä niitä ei kovin helpolla edes huomaa.
Toki on myös mahdollista että kyseinen kone voi sisältää kaksi erillistä kiintolevyäkin, mutta yleensä koskee vain +17" möhkökannettavia joihin valmistaja on saanut mairittelevan määrän tilaa nakkaamalla parin edullisempia kiintolevyjä koneeseen.
Omassa HP:n kannettavassa oli muistaakseni järjestelmänpalautusta varten oma "D-asema" (saattoi kyllä olla sitä edellinen Acer?), mutta palautuslevyjen luonnin (ja varmistamisen että ne toimii) jälkeen poistin kyseisen osion. Tosin kone taisi varoitellakin jossain kohtaa Windowsissa tutkiskellessa, että kyseessä on järjestelmäosio. Mutta tuo palautusosio mahdollisuus kannattaa siis merkkikoneissa pitää aina mielessä. Ei ole kivaa jos tarvittaessa Windowsia ei enää saakaan koneelle ja pitäisi alkaa tilailemaan alkuperäisiä asennuslevyjä jotka ei tietystikään ole ilmaisia.
Ai niin ja itse harvemmin käyttelen cd/dvd levyjä asennuksissa. Mielestäni boottaava usb-tikku on huomattavasti miellyttävämpi ja nopeampi käyttää. (tikun voi tehdä Windowsissa ohjelmalla nimeltä unetbootin, joka löytyy myös Linuxeille)
*edit*
Olit tosiaan kokeillutkin jo tikulla asentamista. Mihin sen kanssa homma jumahtaa? Ei ainakaan cd:n mounttaus virheeseen..