Tervetuloa, täällähän sitä yritetään autella uusia käyttäjiä ja vanhojakin uusissa asioissa.
Tuosta näyttökysymyksestä en osaa sanoa mitään tarkempaa, koska en ole itse niiden kanssa pelannut. Näyttöasetuksissahan noihin asioihin otetaan kantaa, mutta en osaa tarkemmin neuvoa. Itselle on toistaiseksi riittänyt nämä Ubuntun virtuaaliset työpöydät, jolloin erilaisia asioita saa auki eri työpöydille.
Nyt kun sinulla on kaksi käyttöjärjestelmää rinnakkain, niin ne ovat rinnakkain - toinen on aina bootin takana. Jos ajatellaan ohjelmien käytettävyyttä, niin tilannehan on hyvin vanhanaikainen. Jos sinulla on vähänkään uudempi kone, luultavasti on koska on kaksi näyttöäkin, niin virtualisointi olisi huomattavasti parempi ratkaisu ohjelmien käytön kannalta. Tällöin HOST koneella (=fyysinen kone) ajetaan jompaa kumpaa, Vistaa tai Ubuntua, ja virtuaalikoneilla (niitä voi olla n kpl erilaista ja niitä voi olla auki useampiakin jos kone, lyhyesti sanoen, jaksaa vääntää) ajetaan jotakin muuta käyttöjärjestelmää. Tällöin esim. voisit käyttää HOSTilla Ubuntua aivan normaalisti, käynnistää virtuaalisen Vistan, jossa voit ajaa mitä Vista ohjelmia hyvänänsä. Ainoa varsinainen rajoitus on ehkä tietyt rautakytkennät, esim. ipodit ja puhelimet toimivat paremmin itse fyysisellä koneella - virtuaalikone ei ole näihin oikeastaan tarkoitettu (joku voi toimiakin, joku voi olla toimimatta).
Edellä tarkoitin VMware-ohjelmiston kanssa tapahtuvaa virtualisointia - niitä on muitakin - en tosin osaa muita kommentoida enkä suositella kun en niitä käytä - VMware on ainakin erittäin hyvä ohjelmisto. Monilla (ammattimaisen käytön) alueilla, joissa tarvitaan useampia ympäristöjä, virtualisointi on jo pääasiallinen käyttötapa - ei suinkaan se, että hankitaan fyysisiä koneita kasapäin, multi-booteista puhumattakaan, joissa on pahoja rajoituksia, kuten olet jo huomannut.
Nyt kun sinulla jo on HOSTilla toimiva (rinnakkainen) Ubuntu, niin voit sen kanssa kokeilla virtualisointia ihan hyvin (vaikka rinnalla onkin se fyysinen Vista). Virtuaalimaailma ei sinänsä vaikuta fyysisen koneen toimintaan käytännössä mitenkään (=yhtään sen enempää kuin jonkun muun ohjelman asentaminen). Ubuntu sinänsä on erittäin hyvä käyttöympäristö virtualisoinnin alustaksi, jos haluaa, että alustaa käytetään muuhunkin kuin vain virtualisointiin. Käyttöohjeet virtualisoinnille löytyy täältä:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=38883.0Virtualisoinnissa on myös Unity-mahdollisuus, jota kuvataan linkin takana. Tällöin sinulla on - esimerkiksi - Ubuntun työpöytä, jossa on auki Vistan hallitsemia sovelluksia. Tällöin näyttää siltä, että Ubuntussa olisi Vista-ohjelmia ja niitä voi käyttää kuten ne olisivat Ubuntussa, mutta oikeasti tämäkin perustuu samaan virtualisointitekniikkaan ja niitä ajetaan samanlaisella ohjeiden mukaan rakennetulla virtuaalikoneella - silloin kun tällaista käyttötapaa haluaa - käyttötavan vaihtaminen vie vain sekunteja tai vähemmän.