Tämä lipsahti nyt tukevasti off-topikin puolelle, mutta Rosegarden on kokemukseni mukaan hankalakäyttöinen ohjelma. Live-esiintymistä olen Linuxilla kokeillut, eikä siinä mitään ongelmaa ole, mutta Rosegardenia en kyllä silloin käynnistänyt. Yoshimi, Ardour, Rakarrack, Alsa Modular Synth, Specimen, SooperLooper ja Seq24 toimivat ongelmattomasti, kunhan aluksi niitä opetteli käyttämään.
Livenä linux-ihmiset tuntuvat käyttävän mieluummin Qtractoria, Seq24:ää tai Ardouria. Kaikki noista ovat oman kokemukseni mukaan ylipäätään parempia midi-työhön kuin Rosegarden, ellei halua nuottikuvaa näkyviin. Etenkin Qtractor yllätti kun sitä tuossa kevättalvella kokeilin. Jos Rosegarden ei vaan taivu, kannattaa ehdottomasti koettaa Qtractoria!
Ja omenakoneista sen verran, että ne ovat musiikkikäyttöön oikein käteviä. Unix-perustan päälle on rakennettu valmiiksi reaaliaikaoptimoitu järjestelmä, ja rauta on vakioitua. Apple myy myös Logic-ohjelmistoa, jota moni tuntuu käyttävän. Helppokäyttöiseksi sitä ei voi missään nimessä kutsua, mutta monipuolinen se kylläkin on. Sen kaverina tulee MainStage-niminen softa, joka on tarkoitettu live-esiintymiseen. Lähinnä softasyna-tyyppiseen käyttöön, efektointiin ja kevyeen looppaukseen soveltuva. Suosituin softa live-käyttöön tuntuu olevan Ableton Live, jota käyttävät niin Macilla kuin Windowsillakin töitä tekevät live-esiintyjät (vaikkapa Samuli Kosminen tai Rinneradion tyypit).
Kuten sanottua, Applen vehkeet ovat kuitenkin melko kalliita ja Linux toimii ihan yhtä vakaasti ja mukavasti kun vain laittaa asetukset kohdilleen (tai käyttää musiikintekoon suunniteltua distroa). Ubuntu ei välttämättä ole kaikille soveltuva musiikkijärjestelmä, mutta toisaalta monet tekevät hommia silläkin. Kannattaa koettaa Open DAW / 64 Studiota, Planet CCRMA -pakettiläjää tai Arch Linuxia, jos ei Ubuntu luonnistu.
Noniin, tässä nyt oli off-topikkia kerrakseen. Jos kiinnostaa jatkaa tästä aiheesta, niin voitaisiin ehkä tehdä se oikeannimisen topikin alla