Kirjoittaja Aihe: VMware virtualisointiohje  (Luettu 50211 kertaa)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
VMware virtualisointiohje
« : 03.05.11 - klo:20.07 »
Oheisena virtualisointiohje VMware ohjelmiston käyttöön - Osa 1 - Asennus

Käyttöoesimerkki on Ubuntulle, mutta voi tätä käyttää Windowsin kanssakin.

[ylläpito on poistanut liitteen]

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohje
« Vastaus #1 : 03.05.11 - klo:20.10 »
Osa 2 - VMware koneen luonti.

Ei valitettavasti sovi liitteeksi, mutta linkki lataukseen tulee tähän pian.

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohje
« Vastaus #3 : 17.07.11 - klo:19.04 »
Näihin ohjeisiin voisi lisätä pari juttua, jotka osittain ovat tarkennuksia ohjeeseen. Päivitän ohjeen joskus myöhemmin.


1.
64-bittisten käyttöjärjestelmien käyttöön Windows-ympäristössä löytyy toinenkin vaihtoehto kuin mitä ohjeessa kerrotaan. Ohjeen tarina on oikein jos Host on Linux, mutta Windowsilla saattaa 64-bittistä virtuaalikonetta pystyä käyttämään myös allaolevassa tapauksessa.

Vaikka Windows-käyttöjärjestelmä on 32-bittinen (siis esim. XP) niin 64-bittistä virtuaalikonetta voi ehkä käyttää, jos:

- HOST prosessori on 64-bittinen

ja

- koneen Bios-tukee virtualisointia, eli bios-menuista löytyy paikka josta virtualisoinnin saa päälle. Tyypillisesti se ei oletuksena ole päällä.

Bioksen asetuksen muuttaminen edellyttää koneen virtojen sammuttamista välissä. Siis normaali käyttöjärjestelmän Restart muutoksen teon jälkeen EI riitä laittamaan muutosta päälle.

VMware kyllä kertoo, jos asia ei edellisistä muutosyrityksistä huolimatta toimi.

Mainittu tapa, ajaa 64-bittistä virtuaalikonetta 32-bittisen Windows-käyttöjärjestelmän alla, ei tietenkään poista 32-bittisen HOST-käyttöjärjestelmän rajoituksia, kuten:

- maksimi, yksittäisen prosessin muistinallokointi (yksi virtuaalikone on yksi prosessi tyypillisesti)
- maksimi muistinallokointi, koko koneella
- hidas muistin käsittely yleensäkin

Virtuaalikone ei välttämättä muutoinkaan toimi erityisen hyvin tässä tapauksessa.Täsmälliset rajoitukset ja toiminta riippuvat HOST-käyttöjärjestelmän versiosta sekä myös laitteistosta ja sen bioksesta.



2.
VMware virtuaalikonetta ajetaan tyypillisesti omassa ikkunassaan, jossa koko kone pyörii. Ikkuna voi olla pieni tai koko ruudun kokoinen.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa käyttötapa. VMware Playerissäkin, joka on ilmainen versio, on ns. Unity mahdollisuus. Kun virtuaalikone käynnistetään ja siinä avataan esim. tiedostoselain (Explorer) ja jokin sovellus, vaikkapa Word, niin yläpalkin menuista voi valita "Unity". Tällöin avautuu, muutamassa sekunnissa, HOSTin työpöytä, jossa näkyvät ikkunana nämä kaksi virtuaalikoneen aukiollutta sovellusta. Näitä sovelluksia voi tällöin ajaa normaalisti HOSTilla omissa ikkunoissaan, esim. HOST-käyttöjärjestelmän omien sovellusten rinnalla, jotka toimivat omissa ikkunoissaan. Takaisin perinteiseen käyttötapaan pääsee hyvin nopeasti painamalla HOSTille syntynyttä Unity-valintaa.

Unity-toimii riippumatta HOST-käyttöjärjestelmästä - kuten asiat VMwaressa yleensäkin. Esim. ylläolevassa tapauksessa HOST-kone voisi olla Ubuntu 10.10 64-bit ja edellä esitetyt ikkunanat XP 32-bittisen ikkunoita. Vastaavasti Host voi olla XP ja virtuaalikone Ubuntu - kuten yleensäkin VMware virtualisoinnissa. Ikkunoita voi skaalata HOSTin työpöydällä riippumatta virtuaalikoneeseen valitusta, koko virtuaalikoneen resoluutiosta.

Tämä UNITY-käyttötapa voi joskus olla varsin kätevä.
« Viimeksi muokattu: 24.07.11 - klo:11.22 kirjoittanut Ganymedes »

FAIL

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 580
  • Linux
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohje
« Vastaus #4 : 03.08.11 - klo:18.00 »
En tiedä onko oikea paikka kysyä, mutta olen kuullut että VMWarella toimii Windowsissa joten kuten jotkin 3D-ohjelmat, eli pelit yms. Onko totta? Nimittäin voisi VMWarella pelata niitä pelejä Windowsissa jotka ei toimi Winen kautta.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohje
« Vastaus #5 : 03.08.11 - klo:20.17 »
En tiedä onko oikea paikka kysyä, mutta olen kuullut että VMWarella toimii Windowsissa joten kuten jotkin 3D-ohjelmat, eli pelit yms. Onko totta? Nimittäin voisi VMWarella pelata niitä pelejä Windowsissa jotka ei toimi Winen kautta.

3D-ohjelmat kyllä toimivat - tietyissä käyttötarkoituksissa VMwarea käytetään exlusiivisesti, esim. koulutuksessa, testauksessa ja tuessa. Tarkoitan ohjelmia, joissa se juttu on OpenGL:n oikea toiminta ja tietokantaohjelmiston suorituskyky. Jos käytössä on SSD-levy, niin jälkimmäinenkin on hyvällä tasolla.

Peleissä puhuttaneen lähinnä DirectX:n suorituskyvystä, mutta siitä en oikeastaan ole perillä lainkaan - kannattaa kokeilla, nopeastihan se on tehty. Jossakin PC-lehdessä oli juuri virtualisointiohjelmistojen vertailu, ehkä siitä löytyy vinkkejä?

Kaikki ohjelmat sinänsä toimivat VMwaressa - siis kaikki. Se mikä ei välttämättä toimi on specifinen jonkun tietyn raudan käyttö - tällaista on esim. puhelimien ja mp3-soittimien softissa ja myös esim. CD/DVD-rippauksessa. Tällöin voi tietysti käyttää, jos mahdollista, natiivia Ubuntu-ohjelmaa, eikä yrittääkään käyttää Windows-softwaa VMwaren läpi.

FAIL

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 580
  • Linux
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohje
« Vastaus #6 : 03.08.11 - klo:21.57 »
Kiitosta tiedosta, pitää hankkia varmaan VMWare, kun jossakin videossa näin että joku pelasi Crysistä VMWaren kautta ja hyvin se toimi.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohje
« Vastaus #7 : 03.08.11 - klo:22.15 »
Kiitosta tiedosta, pitää hankkia varmaan VMWare, kun jossakin videossa näin että joku pelasi Crysistä VMWaren kautta ja hyvin se toimi.

Joo, tuossa yllähän on asennusohjeet ja toisena dokumenttina virtuaalikoneen teko-ohjeet. Ekassa on vähän otettu kantaa ohjelman lataamiseen VMwaren sivuiltakin.

Kaikki tuollaiset ohjelmathan sinänsä toimivat - kyse on oikeastaan vain grafiikan nopeudesta peleissä. Tuossa PC-lehden testissä väitettiin, että VMwaren OpenGL nopeus oli jotakin 90% fyysisen koneen nopeudesta (todella paljon parempi kuin muilla virtualisointialustoilla). Omassa käytössäni grafiikka kyllä vaikuttaa tätä hitaammalta, mutta tiedä häntä sitten koska en ole sitä varsinaisesti testannut. SSD-levy on tosi hyvä VMware-käytössä - tavallisilla levyillä koneen nopeus on aika paljon kiinni levyn nopeudesta silloin kun pullonkaula ei ole pelkästään grafiikka (eli esim. tietokantapohjaisilla ohjelmilla). SSD-levyjä ei vain ole vielä päässyt käyttämään, koska tyypillisesti koneeni ovat jotain 40-60 GB:tä kooltaan ja SSD-levyt vielä pieniä tai erittäin kalliita.

Sinänsä pelikoneenhan ei tarvitse olla suuri, jolloin saa paremmin mahtumaan nopealle levylle. Kannattaa tehdä seuraavanlaisia temppuja tilan minimoimiseksi, siis virtuaalikonettahan ei kannata käyttää aivan samalla tavalla kuin fyysistä konetta:

- system restore pois käytöstä (ihan turha)
- XP:n kaikki päivitysten restore-kopiot pois, ovat aivan turhia virtuaalikoneella (koneestahan voi olla backup = kopio, ulkoisella levyllä). Nämä ovat sinisiä, muistaakseni dollari-alkuisia tiedostoja "windows-hakemistossa", hakemiston alussa joka tapauksessa.
- hibernate ja paging -tiedostot pois tai minimiin
- kaikki turhat ohjelmat ja tiedostot pois. Tämän jälkeen kannattaa ajaa defragit ja shrinkit, jolloin kone supistuu pienemmäksi.
- koneen ei kannata antaa turhaa kasvaa, koska pidemmän käytön jälkeen sen shrinkkaaminen ei välttämättä aina onnistu.

Nopeuttamiseksi kannattaa tehdä muutakin, siis jos kyseessä on dedikoitu pelikone, jolla ei ole tarkoitus notkua netissä ja hoitaa kaikkea muutakin yrityksen ja jääkaapin inventonnista lähtien, niin kannattaa miettiä, mitä siihen laittaa. Muuhun käyttöön voi tehdä toisen koneen (riippuu toki lisenssimalleista, joita kenelläkin on).

- indeksoinnit pois
- kaikki näytön turhakkeet pois (näitähän on uudemmissa Windowseissa vakiona ja ovat todellisia tehon ryöstäjiä, esim. Vistan pelkkä analoginen kello, vei testissäni 30% levyn nopeudesta)
- palomuuri pois, ihan turha
- virustorjunta, ainakin voi sammuttaa pelaamisen ajaksi, jos ei ole netissä
- verkonhan voi kokonaan sammuttaa, jos ei ole verkkopeli
- kaikki messengeri-ohjelmat pois mitä ei tarvitse
« Viimeksi muokattu: 03.08.11 - klo:22.25 kirjoittanut Ganymedes »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohje
« Vastaus #8 : 05.08.11 - klo:09.04 »
Oheisena ohjeen uusimmat versiot, kiitokset ajaaskel :lle  :)

http://www.homelinuxpc.com/download/VMware_asennus_01.pdf

http://www.homelinuxpc.com/download/VMware_koneen_luonti_13.pdf

Ensimmäinen ohje ei ole päivittynyt sitten viimeksi, mutta jälkimmäiseen on lisätty asiat, joita edellä on kerrottu koskien Windows 32-bit Host/64-bit virtuaalikonetta ja Unity-käyttötapaa. Jälkimmäisen yhteydessä on pari havainnnollistavaa kuvaa Unity-käyttötavasta verrattuna tavanomaiseen käyttötapaan.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohje
« Vastaus #9 : 25.09.11 - klo:19.51 »
Tähän ohjeeseen löytyy muuten jatkoksi dokumentti, jossa on kerrottu tapoja nopeuttaa virtuaalikonetta. Nopeuttamisen keinot ovat a) asioita joita virtuaalimaailmassa pitää osata tehdä, b) asioita joita virtuaalimaailmassa kannattaa tehdä eri tavalla kuin fyysisessä maailmassa.

Valitettavasti ohje on vain englanniksi - toimitusaikaakin on joitakin päiviä, koska se ei ole tällä hetkellä vielä yleiseen jakeluun sopiva.

Ohje on käsittääkseni kuitenkin suht. koht. kattava - tosin asiat, joita voi tehdä paremmin ovat suurelta osin Windows-specifisiä (koskien joko Windows hostia tai virtuaalikonetta) - Linuxissa useimpia virhelähteitä, joilla koneen saa tarpeettoman hitaaksi, ei ole olemassa.
« Viimeksi muokattu: 31.12.11 - klo:11.09 kirjoittanut Ganymedes »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohje
« Vastaus #10 : 19.05.12 - klo:10.11 »
VMware Playeristä (ja Workstationista) tulee koko ajan uusia versioita. Uusin Player-versio on nyt 4.0.3. Sekään ei vielä toimi suoraan Ubuntu 12.04:n kanssa - pitää käyttää patchiä.

Asennuksen jälkeen, ennen ohjelman käynnistystä ohjelma tekee pienen käännöksen. Käsittääkseni tässä käännösscriptissä on osoitteita, jotka ovat muuttuneet uudessa Ubuntu versiossa. Käyttämällä korjattua scriptiä ohjelman saa toimimaan helposti ajamalla scriptin.

Tämä on melko tyypillinen tarve silloin kun Ubuntussa on suurempi muutos. Käsittääkseni tämä ei suoranaisesti liity Ubuntun muuttumiseen vaan kernelin muuttumiseen ja sikäli lienee analoginen muissakin Linuxeissa.

retu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 949
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohje
« Vastaus #11 : 11.11.12 - klo:12.21 »
Nyt näyttää olevan jo 5.0.1 versio. Asentui myös 12.04 ubuntuun ilman sarvia ja hampaita. ;)

Ohjeeseen olisi hyvä lisätä myös poistokomento:
Koodia: [Valitse]
sudo vmware-installer -u vmware-player

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohje
« Vastaus #12 : 11.11.12 - klo:15.42 »
Yep, täytyy lisätä tuo komento ohjeeseen.

VMware Player 5.x versio (ja vastaava Workstation versio 9.x) asentuu Ubuntu 12.04:ään nyt heittämällä. Edellä mainittuja patchejä tarvittiin vain 8.x versioihin.

Uudistuksia on kaikenlaisia - mm. parantunut OpenGL Linuxissa.

Säädöissä on enemmän mahdollisuuksia kuin ennen, esim. USB:n tason ja Blutoothin käytöstä päättäminen, mutta ei-triviaaleja muutoksia ohjeeseen nähden ei tule heti mieleen. Joten vanhalla ohjeella pärjää.

Jaer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 526
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohje
« Vastaus #13 : 21.01.14 - klo:10.02 »
Tulevalle Linux kurssille antoivat vihjeen: virtualisointi.

Tuumasta toimeen niin olipas vmwaren sivulta hakemisessa ennen kuin löytyi tarkoitukseen sopiva free versio. Etsiminen vaatii hieman vaivaa. Etusivulla ei tyrkytetä ensimmäisenä.

Edit: Se Plus versio on maksuton kun lataa Open Source välilehdeltä License File.


« Viimeksi muokattu: 21.01.14 - klo:10.16 kirjoittanut Jaer »
Rauta seiska: Intel Core i7 @ 920 & Nvidia
Ubuntu, Mint, Debian, Ultimate Edition
Androidina HTC Desire HD

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohje
« Vastaus #14 : 21.01.14 - klo:16.38 »
Google löytää aika hyvin hakusanoilla "vmware download player" - tosin sillä sivulla pitää osata hakea Desktop vaihtoehtojen alta.

VMware sivuilta on aina ollut aika vaikeata löytää kumpaakaan: Workstation tai Player.

Sellainen muutos on tullut, että Playerin voi nykyään ostaa business-käyttöön - aiemmin Playerin business-käyttö oli kiellettyä ja piti ostaa Workstation. Omassa käytössä Player on edelleen maksuton.