Kirjoittaja Aihe: Kuluuko kosketushiiri? [Kuluu]  (Luettu 1699 kertaa)

Hajakenttä

 • Käyttäjä / moderaattori
 • Viestejä: 1523
  • Profiili
Kuluuko kosketushiiri? [Kuluu]
« : 22.03.11 - klo:15.28 »
Asus A6R aika vanha kannettava sisältää kosketushiiren. Uutena sen oikeassa reunassa oleva vieritysalue oli ihan sen siihen piirretyn parsinneulan näköisen viirun päällä. Vähitellen vieritysalue on alkanut levetä hiiren ohjausalueelle. Nyt vieritys toimii jo kahden sentin levyisellä alueella ja hiiren ohjausalue on vastaavasti pienempi. Ei se suuri haitta ole kun sen tietää, mutta kiusallinen. "Oikea" hiiri toimii kyllä mainiosti, eikä kosketushiirtä käytetäkään muuten kun sohvalla rönöttäessä. Tuli vaan mieleen, että onko se jotenkin kuluvaa tavaraa? Ei luulisi, koska se on aika passiivinen, ilman liikkuvia osia.
« Viimeksi muokattu: 23.03.11 - klo:13.30 kirjoittanut Hajakenttä »
DELL Latitude E6220 Xubuntu 20.04, DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

vtp

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 285
  • Profiili
Vs: Kuluuko kosketushiiri?
« Vastaus #1 : 22.03.11 - klo:20.45 »
Olen tehnyt havainnon, että joskus kosketuslevy kerää itseensä jonkun sortin likaa sormesta. Se näyttää päällisin puolin ihan puhtaalta, mutta hiiri takkuaa. Vika on poistunut kun olen pyyhkinyt sen samanlaisella, alkoholipitoisella pyyhkeellä, joita myydään näytön puhdistukseen.

Sinun tapauksessa kyse saattaa olla ihan eri asiasta, mutta kokeilisin silti ensiksi pesua siltä varalta, että käsistä on suolaa tarttunut ja se sotkee levyn.

Hajakenttä

 • Käyttäjä / moderaattori
 • Viestejä: 1523
  • Profiili
Vs: Kuluuko kosketushiiri?
« Vastaus #2 : 23.03.11 - klo:13.29 »
Monella tavalla on yritetty puhdistaa, mutta ei tunnu auttavan. Sama vika on myös molemmilla käyttöjärjestelmillä: Ubuntulla ja XP:llä, joten ei taida olla niissä korjattavissa. Näitä touchpad levyjä näkyy Wikipedian mukaan olevan kahta mallia: resistiivisiä ja kapasitiivisia. Edellisessä on mekaanisesti toisiinsa kosketuskohdassa kytkeytyvät levyt päällekkäin. Jälkimmäisessä sormen kosketus muuttaa kahden levyn kondensaattorimatriisin kapasitanssia kosketuskohdassa, ilman mekaanista liikettä.

Tässä koneessa näkyy dmesg komennon mukaan olevan: Synaptics Touchpad, model: 1, fw: 6.1,

En saanut selville muuta kuin, että Synaptics valmistaa nykyisin vain noita kapasitiivisia. Toisaalta tämä ei tue kahden sormen operaatioita, joka on sen resistiivisen tunnusmerkki.

Taitaa olla vain vanhuusoire. Ei voi muuta kun käyttää ulkoista hiirtä, tai etsiä varaosa, tai laittaa kone kaappiin.
DELL Latitude E6220 Xubuntu 20.04, DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo