Kirjoittaja Aihe: U-Suomen levykuvilta puuttuvat MD5SUMmat  (Luettu 6409 kertaa)

Ubumpi

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 294
  • Profiili
U-Suomen levykuvilta puuttuvat MD5SUMmat
« : 02.03.11 - klo:14.35 »
Kun lataussivustolta on valinnut haluamansa version, ilmestyy näkyviin seuraava:
"Md5-summa:
ei saatavilla"

Onko tähän jokin hyvä syy, vai onko asia vain jäänyt hoitamatta?

(Hyvänä syynä pitäisin sitä, että koko Md5-säheltäminen on mielestäni turha vaihe, koska sen voisi automatisoida. Silloin kone yksinkertaisesti vain ilmoittaisi mikäli asennuslevy ei ole kunnossa ja ehdottaa jatkotoimenpiteistä. Laitoin tästä jo ehdotuksen Ubuntu Brainstormiin. )

Tomin

 • Palvelimen ylläpitäjä
 • Käyttäjä / moderaattori+
 • Viestejä: 11455
  • Profiili
  • Tomin kotisivut
Vs: U-Suomen levykuvilta puuttuvat MD5SUMmat
« Vastaus #1 : 02.03.11 - klo:16.12 »
Mitenkä se automatisointi käytännössä toteutettaisiin?
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Ubumpi

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 294
  • Profiili
Vs: U-Suomen levykuvilta puuttuvat MD5SUMmat
« Vastaus #2 : 02.03.11 - klo:17.37 »
Mitenkä se automatisointi käytännössä toteutettaisiin?

Check for defects -toiminto kaiketi tekeekin sitä, mutta aloitteleva käyttäjä ei asiasta yleensä ole perillä. Häntä on aivan turha hämmentää MD5SUM -jargonilla.

Perimmältään ajan takaa tässä sitä samaa kuin mitä on annettu pysyväisohjeena täällä kysymyksiin vastaaville; huomioidaan vastaanottaja. Useimmiten kun kyseessä on vieläpä Linuxin suhteen aloittelija.


Yritän sanoa, että vaikka en olekaan perillä mitä tarkalleen ottaen check for defects tekee, tai onko se sama kuin MD5 Checksum, niin on selkeästi nähtävillä miten alkukäyttäjän näkökulmasta tuo voitaisiin tehdä helpommaksi. Tällä kun on muutenkin riittävästi töitä uuden käyttiksensä opettelussa. Siten koko MD5SUMmasta ei pitäisi edes hiiskua, ja jos joku sitä jostakin syystä kovasti kaipaa, niin saa sen sitten ns. tiskin alta.

Käytännössä tuon automaattitarkistuksen voisi hoitaa siten, että se hoidetaan asennuksen aluksi: Levyn tiedot tarkistetaan '...59 s... 58 s... kuluttua.  Tarkistus kestää muutamia minuutteja. Mikäli haluat ohittaa tämän vaiheen, paina Ohita'

Tuon laitoin oikeastaan vain pyynnöstäsi, vaikka tiedämme molemmat miten se ei kaiketi johda mihinkään.
« Viimeksi muokattu: 02.03.11 - klo:17.49 kirjoittanut Ubumpi »

Tomin

 • Palvelimen ylläpitäjä
 • Käyttäjä / moderaattori+
 • Viestejä: 11455
  • Profiili
  • Tomin kotisivut
Vs: U-Suomen levykuvilta puuttuvat MD5SUMmat
« Vastaus #3 : 02.03.11 - klo:18.24 »
Aivan. Ajattelin, että se tarkistus tehtäisiin latauksen jälkeen, eikä vasta asennusvaiheessa. Siihen kun on vähän vaikeampi vaikuttaa. :)
Ilmeisesti ehdotuksesi oli tämä: http://brainstorm.ubuntu.com/idea/27304/
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Lasse.

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1668
 • Techjunkie.
  • Profiili
  • Liquid Flower Games
Vs: U-Suomen levykuvilta puuttuvat MD5SUMmat
« Vastaus #4 : 03.03.11 - klo:02.28 »
En näe hirveästi hyötyä tarkastaa levyn toimivuutta enää siinä vaiheessa, kun levykuva on jo levylle saatu ja asennus on alkamassa, kun kerran tarjolla on valikossa mahdollisuus tarkastaa. MD5-summan ideanahan on nimenomaan mahdollistaa levykuvan tarkastus ENNEN sen kirjoittamista käytettävälle asennusmedialle, oli se sitten levy, tikku tai muu. Näin säästytään optisen median kanssa turhilta poltoilta, eikä mene levyjä hukkaa.

Luulisi aloittelevan käyttäjän kuitenkin sen verran panostavan, että lukee ohjeet yms? Jos kerran rohkenee asennusta itse yrittää. Mielestäni käyttäjäystävällisyys ei tarkoita samaa, kuin "Ota nekin huomioon, jotka eivät jaksa lukea ohjeita". Kyllä käyttäjänkin on oltava valmis jotain tekemään, kaikkea ei voida kantaa eteen. :)

En tiedä, ehkä ajattelen liian aloittelijaepäystävällisesti, mutta tämä on kantani.
« Viimeksi muokattu: 03.03.11 - klo:02.31 kirjoittanut Lasse. »
Kone 1: Intel Core i5 2500K, 8GB DDR3, nVidia GTX 560 Ti 1GB, 2x1TB & 1x 250GB HDD, Windows 7 & Arch
Kone 2: Lenovo Ideapad Z370 (i5-2410M, 4GB RAM & GeForce 410M) Chakra
Google LG Nexus 4 (ParanoidAndroid)
Linuxia noin vuodesta 2004.

Ubumpi

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 294
  • Profiili
Vs: U-Suomen levykuvilta puuttuvat MD5SUMmat
« Vastaus #5 : 04.03.11 - klo:09.36 »
En näe hirveästi hyötyä tarkastaa levyn toimivuutta enää siinä vaiheessa

En tiedä, ehkä ajattelen liian aloittelijaepäystävällisesti, mutta tämä on kantani.

Ainakin osoitat, että näet mikä olisi aloittelijaystävällistä. Se on sitten toinen asia pitääkö heihin satsata vai paapoa puolinörttejä, jotka eivät muka kykene varmuudella tuottamaan onnistuneita polttoja. Tilanne on nimittäin tämä: Aloittelijoihin satsaamatta jättäminen on aivan varmasti väärässä paikassa säästämistä. Pelkästään MS-verona tulemme maksamaan monista tuotteista valtavan paljon enemmän kuin muutamasta tyhjästä cd-levystä ja epäonnistuneista poltoista koskaan. MS-infrastruktuurin kustannukset ovat sitten vielä oma lukunsa.

Paras ratkaisuhan on, jos saadaan aloittelijaystävällisesti toteutettua homma niin, että edistyneempi käyttäjä ei koe, tai näe toteutuksesta olevan tälle ylimääräistä riesaa. Siten tuon MD5SUMman voisi sanana kokonaan piilottaa lataussivuilta. Edistyneemmän pitää kyllä sitten halutessaan löytää se helposti.


Pohdiskelit:
"Ota nekin huomioon, jotka eivät jaksa lukea ohjeita". Kyllä käyttäjänkin on oltava valmis jotain tekemään, kaikkea ei voida kantaa eteen.


Syy, miksi nykyaikaisia Linux-käyttöjärjestelmiä ei käytetä enempää kuin niitä käytetään, ei ainakaan ole se että ne olisivat millään tavoin Windowsia teknisesti huonompia. Tiedämme erään syyn olevan ihmisten ennakkoluuloissa. Silloinkin, kun tuo mielikuva muuttuu varovaisen myönteiseksi, siihen liittyy paljon epävarmoja tuntemuksia omasta osaamisesta ja siitä onko nyt todellakaan syytä siirtyä järjestelmästä toiseen. Kaikki ne, jotka haluavat kannustaa ihmisiä siirtymään Linuxiin, saavat kyllä tehdä hartiavoimin töitä, jotta ennakkoluuloja hälvennettäisiin ja voitaisiin vakuuttaa miten järkevää ja hyvä asia tuo siirtyminen on. Sen pohjalta on syytä tehdä ainakin se, että poistetaan ohjeista turhat vaiheet ja automatisoidaan se, mikä on automatisoitavissa - ja jonka kaikki kuitenkin tekevät samalla tavalla, jos tekevät oikein.« Viimeksi muokattu: 04.03.11 - klo:10.01 kirjoittanut Ubumpi »

J3K

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 193
  • Profiili
Vs: U-Suomen levykuvilta puuttuvat MD5SUMmat
« Vastaus #6 : 05.03.11 - klo:00.41 »
Lainaus
Aloittelijoihin satsaamatta jättäminen on aivan varmasti väärässä paikassa säästämistä.

Osaatko nyt äkkiseltään nimetä toista distroa tai käyttöjärjestelmää joka olisi enemmän käyttäjäystävällinen aloittelijalle? Ok, Ubuntussa ei ole kaikkia kilkkeitä asennettu valmiiksi, mutta toisaalta käyttäjiä on eniten ja forumeilta löytyy varmasti tukea.

Lainaus
Syy, miksi nykyaikaisia Linux-käyttöjärjestelmiä ei käytetä enempää kuin niitä käytetään, ei ainakaan ole se että ne olisivat millään tavoin Windowsia teknisesti huonompia

Niin, se on suunnilleen prosenteissa sama mikä on Windowsin markkinaosuus, se osa väestössä joka tietää/jota kiinnostaa mikä käyttöjärjestelmä koneessa on. Joillekin se on suorastaan mahdottomuus edes käyttää muita kuin totuttuja ohjelmia. Esimerkiksi ne ärräpäät mitä sain kuulla Thunderbirdin asennuksen jälkeen, kun ei Windows Mailikaan kelvannut.

Lainaus
Kaikki ne, jotka haluavat kannustaa ihmisiä siirtymään Linuxiin, saavat kyllä tehdä hartiavoimin töitä, jotta ennakkoluuloja hälvennettäisiin ja voitaisiin vakuuttaa miten järkevää ja hyvä asia tuo siirtyminen on.

Sen pitää tulla markkinointimiesten suusta, kuten MS:lla ja Applella. Niin se vaan menee.

Lainaus
Sen pohjalta on syytä tehdä ainakin se, että poistetaan ohjeista turhat vaiheet ja automatisoidaan se, mikä on automatisoitavissa

Minusta yleisempi ongelma on se, että ohjeita ei ole riittävästi. Ehkä näin ei ole Ubuntun ohjeissa mutta jos katselee muiden distrojen tai käyttisten ohjeita, oletetaan aloittelijalta paaaaaljon enemmän tietotaitoa. Tuota fakkiintumisilmiötä näkee ihan kaikkialla, ehkä paras/pahin esimerkki on laboratoriotöidemme johtaja  ;D Ok, toiset käyvät siellä kerran viikossa puolen vuoden ajan ja toinen käytännössä asuu siellä.

Ubumpi

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 294
  • Profiili
Vs: U-Suomen levykuvilta puuttuvat MD5SUMmat
« Vastaus #7 : 05.03.11 - klo:10.30 »
Osaatko nyt äkkiseltään nimetä toista distroa tai käyttöjärjestelmää joka olisi enemmän käyttäjäystävällinen aloittelijalle?

Mint, mutta ei kai tässä ollutkaan siitä kyse onko Ubuntu käyttäjäystävällinen vai ei, vaan pikemminkin siitä miten Ubuntua voisi vielä kehittää paremmaksi. Ubuntun lyhyen historian aikana siinä on ollut jo runsaasti muutoksia, jotka varmasti useimmat ovat tervetulleita. Esimerkiksi, kyllä vanha tekstipohjainen asennus oli myös ihan selkeä, mutta 'pelottavampi'. Eivät kaikki suinkaan rummuttaneet graafiseen asennukseen siirtymisen puolesta ja perustelut olivat kutakuinkin samat kuin tässä olevassa asiassa, että lukekoot ohjeita.

Itselläni on sillä tavoin käytännönläheinen suhde manuaaleihin, että niissä pitää olla mukana myös pikaohjeet käyttöönottoa varten, ja mitä arkisempi aparaatti, sitä intuitiivisempaa sen käytön täytyy olla ilman että sen käyttämiseen tarvitsee mitään ohjeita.


Lopetan osaltani tähän:

Optimaalinen käyttöjärjestelmä toimii luontevasti kuin oma, terve keho, mutta vapaasti valittavana, helposti käyttöön otettavana, siten että siitä ei tarvitse maksaa jollekin ulkopuoliselle, joka vielä sanoo omistavansa sen.


jkstone

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 29
  • Profiili
Vs: U-Suomen levykuvilta puuttuvat MD5SUMmat
« Vastaus #8 : 15.03.11 - klo:20.13 »
Pistänpähän tähän kun liittyy noihin latauksiin.
Mitä varten Finnish remixistä on saatavilla torrentti, mutta siellä ei ole ketään seedaamassa?

skfin

 • Vieras
Vs: U-Suomen levykuvilta puuttuvat MD5SUMmat
« Vastaus #9 : 17.03.11 - klo:15.34 »
Pistänpähän tähän kun liittyy noihin latauksiin.
Mitä varten Finnish remixistä on saatavilla torrentti, mutta siellä ei ole ketään seedaamassa?

Neljä tuolla näyttäisi olevan: http://laillisettorrentit.net/index.php?page=torrent-details&id=e17d41fd6b34e4e23ad4704def06757543aa1e7f

Katso ettei palomuurisi tuki/estä yhteyksiä.

pttk

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1045
  • Profiili
Vs: U-Suomen levykuvilta puuttuvat MD5SUMmat
« Vastaus #10 : 17.03.11 - klo:18.17 »
Pistänpähän tähän kun liittyy noihin latauksiin.
Mitä varten Finnish remixistä on saatavilla torrentti, mutta siellä ei ole ketään seedaamassa?

Transmission on jo moniaita vuorokausia yrittänyt mutt a ei ole jaossa tuo Finnish remix, kun ei näy olevan jaossa ei voi olla muitakan lataajia / jakajia. Jossain siellä on hämy kyllä.

Kaikki muut torrentit lähtee kyllä heti latautumaan vaan ei tuo.

Debian 6 "Squeeze", Ubuntu  10.04, Ubuntu 12.04

jkstone

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 29
  • Profiili
Vs: U-Suomen levykuvilta puuttuvat MD5SUMmat
« Vastaus #11 : 17.03.11 - klo:21.22 »
Jep, ei ollut silloin jakajia joten latasin suoraan. Osaan kyllä torrentteja käyttää, se ei ollut ongelmana ;)