Kirjoittaja Aihe: Mielenkiintoinen tulkinta kasettimaksuista  (Luettu 2312 kertaa)

whiski

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 292
    • Profiili
    • Fotopiironki
Mielenkiintoinen tulkinta kasettimaksuista
« : 29.12.10 - klo:12.17 »
http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/article553784.ece

Tämänhetkisen ehdotuksen mukaan maksu koskisi iPadeja ja Android-taulutietokoneita. Windows-laitteet säästyisivät maksulta, sillä Windows-käyttöjärjestelmää pyörittävät laitteet luokitellaan ehdotuksessa tietokoneiksi.

Ketään tuskin yllättää, että tällaisesta ehdotuksesta nousee valtava möly. Erityisesti ranskalainen Android-taulutietokoneita valmistava Archos-yhtiö on hiiltynyt siitä, että hallitus näyttää suosivan yhdysvaltalaista Microsoftia.
Ei ole häpeä olla pelle, kunhan vain itse tietää olevansa sitä.

http://www.fotopiironki.fi/palsta/index.php
http://www.malmilandia.fi/kuvagalleria/main.php
Kuvagalleria Fotopiirongin jäsenille valmis

noname

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 828
  • Linuxilla maaliskuusta 2009
    • Profiili
Vs: Mielenkiintoinen tulkinta kasettimaksuista
« Vastaus #1 : 29.12.10 - klo:12.58 »
Entäs Linuxit? Niistä ei ollut mitään.
« Viimeksi muokattu: 29.12.10 - klo:14.49 kirjoittanut milan »

Storck

  • Vieras
Vs: Mielenkiintoinen tulkinta kasettimaksuista
« Vastaus #2 : 29.12.10 - klo:13.14 »
Entäs Linuxit? Niistä ei ollut mitään.

Oli, et vain osaa lukea tuota ;)

vindous - muu maailma   

lol

raips

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 76
    • Profiili
Vs: Mielenkiintoinen tulkinta kasettimaksuista
« Vastaus #3 : 29.12.10 - klo:21.56 »
Tuo kasettimaksu (teostomaksu, hyvitysmaksu ym miten sen haluaa vain sanoa) on oikeasti todella edullinen asia etenkin opiskelijoille ja nuorille.

Nimittäin hyvitysmaksun ansiosta me saamme suorittaa yksityistä kopiointia laillisesti hankitusta teoksesta.
Sen avulla säästää jopa satoja jos ei tuhansia euroja vuodessa ja saa hyvin edullisesti musiikkia hankittua.

Piraattipuolue yrittää väittää että yksityinen kopiointi on laitonta mutta se on täysin laillista tällä hetkellä kunhan käyttää tallennusmedioina sellaisia joista hyvitysmaksu on maksettu.

Tekijänoikeuslaki sallii jokaisen yksityishenkilön valmistaa (tai valmistuttaa) muutaman (1-10) kappaleen laillisesti hankitusta teoksesta sellaiselle medialle josta on hyvitysmaksu maksettu.
DRM ja muut salaukset tai suojaukset voivat olla esteenä saadakseen teoksen kopioitua tai katsottavaksi ja kuultavaksi jos ne ovat "teknisesti tehokkaasti suojattuja".

Esimerkiksi miten rahaa säästää paljon:

- Ostaa CD/DVD levyjä (joista hyvitysmaksu maksettu) ja sen jälkeen lainaa kirjastosta niin paljon musiikkia ja elokuvia kuin haluaa ja tekee niistä kopiot itselleen.

- Ostaa hyvien ystävien tai ystävän kanssa uusimmat musiikki-albumit tai elokuvat/sarjat ym yhdessä (X määrä ostajia jakaa hinnan X määrällä) ja kopioi ne hyvitysmaksut sisältäville medioille. Jokainen saa oman kappaleen (maks. 10 kappaletta yhteensä) teoksesta ja voi sen jälkeen hyvällä omatunnolla kuunnella/katsella teosta.

Tekijänoikeuslaki kieltää että kopiosta ei saa valmistaa uusia kopioita.
Niitä ei saa jakaa kellekkään muulle eteenpäin
Niitä ei saa luovuttaa muille kuin lähimmäisille ystäville (ne parhaimmat 1-5 ystävää oikeastaan) tai perheenjäsenille tai omaan käyttöön (yksi autoon, yksi mökille jne).
Kun alkuperäinen teos katoaa, myydään, varastetaan tai tuhoutuu, täytyy sen jälkeen kaikki kopiot tuhota.

Hyvitysmaksu ei mitenkään salli waretusta/piratismia eli että saisi Internetistä ladata laittomasti (tai millään muulla tavoin hankkia tekijänoikeudellista materiaalia laittomasti) teoksia ja tallentaa niitä hyvitysmaksullisille meidoille. Myöskään teosta ei saa saada keneltäkään muulta kuin parhaimmalta ystävältä tai perheen jäseneltä (jne). (Eli ei voi yksi kerrostalossa kopioida kaikille talon asukkaille omaa kopiota tai edes naapurille).

Pelkästään lain suomin oikeuksin olen itse saanut hankittua 1522 elokuvan arkiston. Musiikki albumeitakin on jo ylitse 500.  DVD elokuvissa ei tarvitse edes CSS salausta murtaa kun sen voi kopioida sellaisenaan kopioonkin mukaan jolloin salaus on 1:1 kopiossakin (siitä Hovioikeuden päätöksestä jonkun naurettavan tuomarin tulkinnasta ei kannata sanoa yhtään mitään laista, se oli yksi tulkinta siihen tiettyyn tapaukseen joka tehtiin tahalleen).

Äänilevytkin voidaan kopioida helposti DRM:n kanssa. Jotkut levyt jäävät kopioimatta koska DRM estää kopioinnin.
Jos omistaa DRM suojatun/salatun teoksen niin teoriassa saisi ladata ns. murretun version omaan käyttöön jotta voisi vaikka katsoa elokuvan. Mutta siitä kappaleesta ei saa valmistaa kopioita eikä luovuttaa muille. Myöskään teosta ei saa jakaa muille ihmisille (käytännössä tekee P2P verkot mahdottomiksi jos ei vain pysty lataamaan ilman jakamista).

Se mikä todellakin on tulkinnanvarainen kysymys on että mikä on "vahva suojaus". Ja se on tapauskohtaista sitten oikeudessa niin kauan kunnes korkein (hovi) oikeus tekee ennakkopäätöksen asiasta (mitä ei ole vielä tehnyt) ja kertoo kuinka pykälää täytyisi tulkita.
Siihen asti tavallista kansalaista ei tulla kyllä tuomitsemaan asiasta (jos ei V:mäinen tuomari satu kohdalle) jos ei tahallaan yritä rikkoa muuten lakia (esim myymällä tai jakamalla miten tahtoo levyjä niille keille ei saa ym).

Ja muistakaa että suomessa noudatetaan romaanis-germaanista lakijärjestelmää missä lakia tulkitaan tapauskohtaisesti moraalisista näkökannoista. Yhdysvalloissa ja Englannissa (ja niiden siirtokunnissa ym) noudatettua tapaoikeutta ei kannata yrittää Suomen lakiin tyrkyttää koska lain teksti pyritään aina pitämään tulkinnan varaisena.

http://www.minedu.fi/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoikeuden_perusteita/tekijanoikeudesta_kysyttya/yksityinen_kopiointi.html


Sunar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 154
    • Profiili
Vs: Mielenkiintoinen tulkinta kasettimaksuista
« Vastaus #4 : 30.12.10 - klo:18.05 »
Piraattipuolue yrittää väittää että yksityinen kopiointi on laitonta mutta se on täysin laillista tällä hetkellä kunhan käyttää tallennusmedioina sellaisia joista hyvitysmaksu on maksettu.

Yksityinen kopiointi omaan käyttöön on sallittua. On täysin yhdentekevää onko mediasta maksettu hyvitysmaksu. Hyvitysmaksu on seurausta oikeudesta harjoittaa yksityistä kopiointia, ei toisin päin.