BIOS-ongelmat voivat hyvin olla takana. Olen huomannut, että 9.10:stä lähtien bioksen väärät asetukset estävät päivityksen tai käytön paljon herkemmin kuin ennen sitä. Tämä ei sinänsä ole kannanotto sille, että kumpi on todennäköisempää: huonosti sujunut päivitys vai bios.
Ei kai tuossa bioksen saattamisessa kuntoon mitään sen ihmeellisempää ole. Yleensä teen sen kaikille koneille, vanhoille ja uusille, heti ensimmäiseksi. Tähän mennessä yksikään ei ole hajonnut - jos hajoaisi, niin sekin saattaisi hyvin olla merkki jostakin ... pahin mitä voi tapahtua on se, että emolevy menee korjauskelvottomaksi jos häslää - parempi vaihtoehtohan sekin on, kuin että kärsii huonosti toimivasta koneesta seuraavat vuodet. Emolevyjä pystyy ostamaan uutena ja vanhanakin, eivätkä ole erityisen kalliita.
Bioksen flashaus on esim. Asus -emoissa erityisen helppoa - yleispätevää ohjetta ei voi antaa tuntematta biosta tarkemmin. Edellä mainitut asiat - jos ei selvää - vaativat kuitenkin jonkin verran tietoa ja taitoa.
Ennen flashausta kannattaa kuitenkin kokeilla palauttamalla emolevyn tehdasasetukset - tämä ei vaadi mitään erityisosaamista. Yleensä BIOS-menuista löytyy tämä vaihtoehto. Esimerkiksi Plug and Play OS -asetuksen väärä arvo estää Ubuntun toiminnan (ainakin joissakin koneissa, oikea arvo on: NO).
Tämä kannattaisi tehdä joka tapauksessa ja heti ensimmäiseksi.