Tein yksinkertaisen logiikan asennuksen ongelmien hahmottamiselle. Tämä perustuu asennusongelmiin mitä näillä palstoilla on tämän ja viime vuoden aikana raportoitu. Käytännössä kaikkia näitä asioita on kysytty useampaan kertaan.
------------------------------------------------------------
Jos asennus pysähtyy jostain syystä.
0.
Tarkista laitteisto.
Tarkista aina koneen kunto asentamatta mitään. Ubuntun voit bootata CD:ltä ns. live-tilaan ja tarkistaa, että kaikki tavanomaiset laitteet toimivat, kuten verkkokortti, WLAN, äänikortti ja näytönohjain.
Jos live-boot ei toimi, niin kokeile jollain toisella Linux-jakelun CD/DVD:llä. On mahdollista, että Ubuntun voi silti asentaa vaikka live-levy ei toimisikaan ongelmitta, mutta tällöin kannattaa ottaa yhteyttä tukisivuihin ensin (katso myös kohta 6 alla).
Toimimattomuus voi hyvin johtua myös siitä, että laitteistosi on viallinen. Joitakin syitä sille miksi laitteisto joka "on näyttänyt toimivan" voi kuitenkin olla viallinen niiltä osin kuin Linux-asennus vaatii, on kerrottu jäljempänä.
1.
Tarkista BIOS.
a. Aseta BIOS-asetukset "Reset to Factory Defaults". Tämä koskee vanhoja emolevyjä joiden asetukset ovat epämääräiset tai tuntemattomat ja aivan uusia emolevyjä, jotka eivät, paradoksaalista kyllä, ole kaupassa oikeilla asetuksilla.
Toisin sanoen tämä koskee kaikkia tapauksia.
b. Jos kyseessä on vanha emolevy, kokeile ottaa käyttöön uudempi BIOS (valmistajan sivuilta, bioksen flash). BIOS voi olla huono myös aivan uusilla emolevymalleilla ja päivittäminen on suositeltavaa.
c. Disabloi bioksen sellaiset laitteet joita et tarvitse. Toimimattomat ja tukemattomat laitteet voivat estää käynnistyksen tai aiheuttaa muita ongelmia.
Jos et jostakin syystä johtuen pysty tarkistamaan bios-asioita, niin sinun pitää todennäköisesti jättää käyttöjärjestelmän asennus sellaisen henkilön tehtäväksi, joka pystyy.
BIOS ongelmat ovat monesti myös käyttö/ohjelmistojärjestelmäkohtaisia eli vaikka laite toimii jollakin muulla käyttiksellä niin se ei toimi Ubuntulla - ja myös päinvastoin. Yleensä kuitenkin bioksen virheiden korjaaminen ja asetusten palauttaminen järkeviksi on hyväksyttävä toimenpide kaikkien (yleisten) käyttö/ohjelmistojärjestelmien kannalta.
2.
Tarkista asennuslevyn kunto.
a. Jos olet ladannut CD- tai DVD-imagen, niin käytätkö vastaavaa mediaa CD tai DVD?
b. Onko lataus onnistunut ... median tarkistusohjeet ovat lataussivuilla. Itse polton tarkistaminen poltto-ohjelmalla ei ole ollenkaan riittävä testi varmistumaan siitä, että antaako mediasi lukeminen sen tuloksen mikä siitä pitäisi tulla.
c. Toimiiko CD- tai DVD-asemasi varmasti?
Ubuntun voit asentaa myös USB-tikulta jos koneesi on riittävän uusi. Tällöin joudut hivenen opiskelemaan boottaavan USB-tikun tekemistä, etsimään komennot jolla koneesi BIOS käynnistää käyttöjärjestelmän ja varautumaan kokeiluun useilla tikuilla koska kaikki eivät välttämättä toimi koneessasi. USB-tikun toimimattomuuteen vaikuttavat varsin monet asiat, mm.: tikun virrankulutus, emolevyn virrananto, välijohdot, koneen erilaiset USB-portit, USB-portin rinnalla olevat muut USB-laitteet.
3.
Tarkista tietokoneesi muistit.
Vaikka koneesi on toiminut jossakin muussa käyttöjärjestelmässä, se ei tarkoita sitä, että koko muistiavaruus on ehjää, mikä on vaatimus Ubuntussa. Muistivika voi todellakin saada Ubuntun asennuksen pysähtymään joka kerta samaan kohtaan, esim. levyjen osiointiin.
Tarkistusohjeet löytyvät lataussivuilta.
Tarkista myös koneesi muistinmäärä jotta se on riittävä kyseiselle versiolle. Ubuntu versio 10.10 vaatii vähintäin 512 MB:n muistin.
4.
Tarkista kovalevyjen kytkennät (erityisesti jos kovalevyt eivät löydy)
a. Löytyvätkö kovalevyt BIOS-vaiheessa? On mahdollista, että XP on toiminut vaikka kytkennät ovat olleet väärin. Tämä koskee lähinnä IDE-levyjä, jotka pitää olla jumpperoitu oikein. Jos olet kytkenyt levyjä, etkä tiedä mitä e.m. jumpperointi tarkoittaa, sinun täytyy kysyä lisäohjeita (tai mieluiten avata koneesi jonkun sellaisen kanssa joka tietää mitä tämä tarkoittaa).
SATA-levyillä ei ole tällaista jumpperointia joten vääriä kytkentävaihtoehtoja ei tässä mielessä ole.
b. Oletko vaihtanut levyjen tyyppiä, esim. IDE-levyistä SATA-levyihin? Ovathan BIOS-asetukset tässä suhteessa oikein?
c. Joillakin emolevyillä voi olla, että slave-IDE-levyltä käynnistäminen ei toimi, vaan käyttöjärjestelmälevyn pitää olla master-IDE-liitännässä. Tämä tarkoittaa emolevyn väylää (ei siis levyjen jumpperointia).
5.
Käytä erilaista näyttökaapelia (lähinnä vain jos kuvaa ei tule ollenkaan).
HDMI- eikä DVI-kaapeli eivät välttämättä toimi asennusvaiheessa. Ruutuun ei tule tällöin kuvaa (eikä signaaliakaan) ollenkaan. Normaali VGA-kaapeli toimii kyllä.
Jos DVI-kaapeli toimii, niin voit silti ehkä käyttää HDMI-kaapelia, jos käytät HDMI/DVI -adapteria tietokoneen päässä (jonka olet saattanut saada näytönohjaimen mukana). Tämä on mainittu lähinnä vain siksi, että jos sinulla ei ole mitään muuta kuin se HDMI-kaapeli tähän hätään.
6.
Käytä alternate -asennusta
Mikäli edellä olevat tavat eivät toimi, niin käytä alternate asennusta. On hyvin mahdollista, että asennus grafiikkatilasta ei toimi, mutta tekstipohjaisella, alternate asennuksella asennus toimii ja järjestelmä toimii muutoinkin tämän jälkeen.
Alternate-asennustapa ei ole erityisen paljon vaikeampi kuin tavallinenkaan, mutta kyselee enemmän. Riskinä tässä tavassa on lähinnä vain se, että jos edellä et pystynyt live-levyllä varmistamaan järjestelmän toimintaa, esim. langattoman verkkokortin toimintaa, niin alternate asennuksen jälkeen sinulla on kovalevylle asennettu järjestelmä joka ei kuitenkaan ole riittävän toimiva käytettäväksi. Tämä kiusa on mielestäni kuitenkin aika pieni, koska asennus on verraten nopea toimenpide. Alternate-asennuksen hyvä puoli on se, että saat järjestelmän pystyyn ja sen jälkeen haettua ratkaisuja joihinkin toimimattomuuksiin ja testattua niitä.
7.
Disabloi bioksesta laitteita
Jos kone ei vieläkään toimi, niin disabloi bioksesta sellaisetkin laitteet joita aioit käyttää, kuten langaton verkkokortti. Mikäli nämä ovat toimimattomia tai eivät ole tuettuja, niin asennus voi estyä näiden vuoksi.
Korvaa nämä toimimattomat laitteet erillisillä laitteilla - tämä on yleensä kohtuu helppoa ja halpaa.