Kysymyksestäsi ei ihan tarkkaan selviä, mikä on tiedostomuodon muunnoksen tarkoitus. Periaate on kuitenkin, että Python-ohjelmat käynnistetään aina komennolla
python ohjelma.py
Tämän voit sijoittaa .sh komentotiedostoon (Windowsissa .bat tms), ja antaa sille suoritusoikeudet. Linuksissa ohjelman saat myös käynnistymään automaattisesti lisäämällä Python-ohjelmaasi ensimmäiselle riville joko
#!/usr/bin/env python
tai
#!/usr/bin/python
riippuen hieman siitä kumpaa tapaa haluat käyttää, ja antamalla suoritusoikeudet +x valitsimella joko graafisesta käyttöliittymästä tai chmod-komennolla. Tällä tavalla voit myös määrittää, jos haluat suorittaa komennon eri Pythonin versiolla kuin mikä oletuksena on asennettuna, kirjoittamalla Python-tulkin koko polun ja nimen edelliseen, ja antamalla suoritusoikeudet.
Jos on kysymyksessä Windows-kone, ja on epäselvää onko Python edes asennettuna, tee silloin asianmukainen komentotiedosto, joka tarkistaa onko Python asennettuna ja ehdottaa automaattisesti Pythonin asentamista mikäli sitä ei ole asennettuna.
Python-kielisen ohjelman paketoimisesta exe-pakkaukseen ei sen sijaan ole mitään käytännön hyötyä. Jos linkität pakettiin ajonaikaisia kirjastoja, kasvaa paketin koko melkoisesti. Pythonin tapauksessa paketoiminen exe-pakettiin ei nopeuta ohjelman suoritusta, vaan hidastaa sitä ylimääräisen hypyn verran komentotulkista python-tulkkiin, sekä siirto- ja latausajan kasvuna.
Pythonia on periaatteessa mahdollista kääntää C-kielelle tai suoraan konekielelle, mutta usein on kyseenalaista kannattaako toimenpide tehdä. Pythonin kirjastorutiinit ovat käytännössä aina C-kielisiä rutiineja, eli ne on jo käännetty ja optimoitu kirjastotasolla, eikä niiden uudelleenkääntäminen tuo nopeusetua. Jos tarkoituksenasi on ohjelmoida esimerkiksi graafista piirtotehoa vaativia OpenGL-sovelluksia, kirjoita silloin koodi C-kielellä, ja luo siihen liittymä Pythonille. Piirtokäskyt ovat Pythonissa ja C-kielessä likimäärin samoja.