Kirjoittaja Aihe: Ubuntu kaatuilee  (Luettu 3204 kertaa)

leikki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5
    • Profiili
Ubuntu kaatuilee
« : 22.09.10 - klo:15.20 »
Asensin ubuntu 10.04 LTS vanhaan Medion tietsikkaan (vm 2004) Windowsin rinnalle. Ubuntu on toisella kovalevyllä ja kokonaan sen käytössä (120 g). Asennus onnistui kohtuullisesti ja kummatkin systeemit toimii. Ihmettelen tämän Ubuntun systeemaattista kaatumista, kun jotakin asetusta ollaan muuttamassa. Varma kaatuminen tulee, jos muokkaa näytönsäästäjää. Sama koskee printterin asetuksia ja sovelluksista esim. Open Officen työkalurivin muokkausta.

Käytännössä kone kaatuu lähes joka istunnolla, jos tekee muuta kuin surffailee. Näyttö pimenee ja esim. taustalla soiva musiikkikappale mykistyy. Kun sitten painaa virtanappia, näyttö palautuu ja Ubuntu ajaa alas. Se on siis jossakin jumissa ja herää sammumaan virtanapista.

Olisiko asialle jotakin tehtävissä? Mitä tietoja tutkimiseen tarvitaan?

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ubuntu kaatuilee
« Vastaus #1 : 22.09.10 - klo:16.08 »
Tuntuisi siltä että vain X-ympäristö ei tykkää toimia. Vaikuttaisi siltä, että alla oleva systeemi toimii ihan OK.

Ota työpöytätehosteet pois - eihän niillä mitään tee muutoinkaan. Tämä saattaa jo auttaa.

Itse X:n saat nurin ja käyntiin ainakin Päätteen (terminal) kautta (control - alt - f1) ... sitten "kill" komento päätteessä. Jos tähän päädyt niin tarvitset ehkä yksityiskohtaisempiakin neuvoja.

Tai sitten suoraan alt - sysrq - k  -näppäinten yhdistelmällä.

Näiden temppujen jälkeen pitää logata sisään ... siis eiväthän nämä ole ratkaisu, mutta helpottavat vian hahmottamista.

PeeAaa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 233
    • Profiili
Vs: Ubuntu kaatuilee
« Vastaus #2 : 23.09.10 - klo:08.52 »
Oletathan päivittänyt koneen sillä sama vika tuon näytösäästäjän kohdalla vaivasi mun kahta konetta.
Päivitykset ovat näkojään korjanneet vian. Itsellä ne rastit sieltä näytönsäästäjästä piti ottaa gconf-editorin kautta pois silloin kun asensin eka kerran 10.04:n. Jos ei päivitykset auta niin
Sovellutukset->Apuohjelmat->Pääte. Aja päätteessä komento gconf-editor . Sieltä vasemmasta reunasta klikkailet hiirellä /apps/gnome/screensaver .Ota rasti pois kohdasta oikealta idle-activation_enabled ja lock_enabled kohdasta.
Siihen printteri asetuksiin en osaa sanoa. OO.n kohdalla pätee vieläkin ,että pikakäynnistintä
en voi laittaa päälle sieltä asetuksista tai en saa konetta sammumaan.

T:PeeAaa

leikki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5
    • Profiili
Vs: Ubuntu kaatuilee
« Vastaus #3 : 24.09.10 - klo:17.10 »
Tuolla gconf-editorissa täpät oli valmiiksi pois.

Mitään tehosteita ei ole päällä, eikä niitä ubuntun mukaan voi edes käyttää tuossa koneessa.

alt - sysrq - k yhdistelmä tappaa koneen niin tehokkaasti, ettei edes virtanapin painaminen auta, vaan pitää sammuttaa virta ihan kokonaan. Siis yhdistelmän uusiminen ei vaikuta mitään, näyttökin panee nukkumaan, vain tuulettimet hurisee.

Päivitykset on imetty joka kerta kun ne on ilmoitettu. Siis ainakin kerran viikossa, ihmeen paljon niitä näyttää tulevankin. Valtaosa ajasta on mennyt päivitysten imurointiin ja koneen uudelleen käynnistyksiin. Ei ole oikein viitsinyt käyttää koko ubuntua, kun mitään ei saa aikaiseksi. Lieneekö niin, että kone on liian vanha tähän hommaan?

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ubuntu kaatuilee
« Vastaus #4 : 24.09.10 - klo:17.25 »
Ihan vain omana mielipiteenä:

Joko:

1. Raudassa on jotakin vikaa. Muistitestit voit tehdä Ubuntun omilla levyillä, monilla muillakin Linux jakelulevyillä tai esim. OpenSuse DVD:llä. Viimeksimainitulla voit tehdä laajemmatkin rautatestit (jos koneessasi on DVD-asema).

Muistivika on silti mahdollista vaikka XP jossakin varovaisessa käytössä toimisikin (sekin tilttaa jos käytät enemmän muistia).


2. Ubuntu ei sovi koneellesi (käytännössä siis emolevylle) ollenkaan.


Sellaisia päivityksiä jotka vaativat uudelleen käynnistyksen, tulee yleensä kerran per kuukausi. Olet oletettavasti käynnistänyt konetta uudelleen ihan turhaan. Tosin viimeisen viikon aikana käynnistyspyyntöjä on tullut useammin kuin tavallisesti.

Se, että tuo "näppäinyhdistelmän kautta" X:n kaataminen ei auta, kuvastaa sitä, että ongelmasi on syvällisempi kuin pelkkä X:n kaatuminen - joka ei olisi ollenkaan tarkoittanut itse Linuxin ongelmaa. Siinä mielessä epäilen raudan ongelmaa tai raudan yhteensopivuusongelmaa - joku muu Linux distro voisi toimia ongelmitta tuossa koneessa ... jos kiinnostaa niin tuolla OpenSusen live-bootilla konetta voi testailla. Muitakin tapoja lienee, mutta en tunne niitä. Periaatteessa kaikkien muidenkin jakeluiden live-levyillä voi tietysti tehdä alustavat testit sille, että toimivatko yleiset asiat (lähinnä näyttö ja verkot).

Kone, vm 2004, ei oikeastaan ole liian vanha jos siinä on, tai saat siihen hommattua, muistia vähintäin 512 MB. Sopivasti konfiguroituna siinä Ubuntu tai joku muu Linux-distro kyllä toimisi ihan asiallisesti, ainakin kaikessa peruskäytösssä.
« Viimeksi muokattu: 24.09.10 - klo:17.30 kirjoittanut Ganymedes »

leikki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5
    • Profiili
Vs: Ubuntu kaatuilee
« Vastaus #5 : 24.09.10 - klo:18.51 »
Ehkäpä nuo päivitykset on tulleet tiuhaan, kun aika harvoin tätä edes käytän, kun koneella pitäisi saada jotakin tehtyäkin. Sen vuoksi olen turvautunut XP:hen, joka näyttää toimivan normaalisti, ehkä hieman hitaan puoleisesti nykyään. Sen vuoksi ajattelinkin, että ubuntu antaisi koneelle vauhtia ja muutenkin kiinnosti koko jutska.

Muistivikaan en oikein usko, koska koneessa on melko vasta uusittu 1 g kampa ja XP pelailee hyvin. Eihän tämä ubuntu sitä edes paljon käytäkään, 200 M kahtapuolen. XP nielaisee tuosta helposti tuplat. Eikös kone kaatuilisi silloin hieman sattumanvaraisesti, eikä aina samaan tilanteeseen? Tässä siis tuo näytönsäästäjä aina ja jonkun sovelluksen asetusten tutkiminen. Ohjelmia saa olla auki vaikka kuinka, musat soida ja surffailla menemään. Kaikki toimii. Kunhan ei roplaa mitään asetuksia.

Toki vika saattaa olla raudassa, sitä en kiistä. Olisi vain ollut kiva tietää, onko jollakulla ollut samanlaista ilmiötä ja miten asia hoideltiin. Sekin riittäisi, että tietäisi onko homma toivoton tapaus ja voisi palata astialle joskus myöhemmin toisen koneen kanssa. Se olisi harmi, koska muuten tämä olisi ihan mielenkiintoinen systeemi ja olisin halunnut alkaa tämän käyttäjäksi.

leikki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5
    • Profiili
Vs: Ubuntu kaatuilee
« Vastaus #6 : 24.09.10 - klo:19.42 »
Olisikohan ongelmana ollut niinkin eksoottinen juttu kuin tuo näytönsäästäjä? Kun laitoin hurjasti koneelle kuormaa niin "ehdin" napauttamaan näytönsäästäjään tyhjän näytön. Siinä oli ensikokeilujen jäljiltä AntiSpotlight, jolloin se taisi ekan kerran kaatuakin.

Aiemminhan se kaatui siinä vaiheessa kun esinäkymäruutuun tuli se lamppu hetkeksi, eikä ehtinyt tekemään mitään ennen kaatumista. Nyt se ei ehtinyt kovan kuorman vuoksi tulla ja kerkesin vaihtamaan sen pois. Nyt sitä voi pitää auki koko ajan, eikä muutkaan ohjelmat ole vielä kaatuneet (koputtelee puuta) vaikka asetuksia olen tutkinut/muutellut. Jopa printteriasetuksia sain tutkia ja säätää rauhassa.

Aiemmin esim. vierasistuntoon meneminen kaatoi koneen heti, nyt senkin pääsi näkemään ekan kerran ;-) Onko joku törmännyt samaan ongelmaan? Onko vika itse näytönsäästäjässä, vai tuossa teemassa? En nyt itse uskaltaisi mennä sorkkimaan ja kokeilemaan muita teemoja, kun kone alkoi pelaamaan

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ubuntu kaatuilee
« Vastaus #7 : 24.09.10 - klo:22.09 »
Hieman enemmän vastauksia kuin varsinaisesti pyysit:  ;D

Ehkäpä nuo päivitykset on tulleet tiuhaan, kun aika harvoin tätä edes käytän, kun koneella pitäisi saada jotakin tehtyäkin. Sen vuoksi olen turvautunut XP:hen, joka näyttää toimivan normaalisti, ehkä hieman hitaan puoleisesti nykyään. Sen vuoksi ajattelinkin, että ubuntu antaisi koneelle vauhtia ja muutenkin kiinnosti koko jutska.

XP:lle tulee kaikenmaailman kilkuttimien päivityksiä joka päivä. Osittain ne tulevat automaattisesti ja osittain niitä kuittaillaan omissa kohdissaan - mitkä missäkin.

Ubuntulle tulee aika usein sillekin, mutta ne kuitataan vain kertaalleen ja samasta kohtaan. Niiden latauksen aikana konetta voi käyttää vähintäinkin yhtä hyvin kuin XP-konetta. Lisäksi Ubuntussa on PALJON harvemmin bootata konetta päivitysten jälkeen.

Lainaus
Muistivikaan en oikein usko, koska koneessa on melko vasta uusittu 1 g kampa ja XP pelailee hyvin.

Ei todista mitään kuten jo sanoin edellä. Testaaminen vie saman ajan kuin mitä tämä keskustelu.

Lainaus
Eihän tämä ubuntu sitä edes paljon käytäkään, 200 M kahtapuolen. XP nielaisee tuosta helposti tuplat.

Ei toimi näin. XP käyttää vain alkuosaa, Ubuntu käyttää koko aluetta.


Lainaus
Eikös kone kaatuilisi silloin hieman sattumanvaraisesti, eikä aina samaan tilanteeseen?

Ei. Jos olisi näin, en olisi tätä ehdottanutkaan.

Lainaus
Tässä siis tuo näytönsäästäjä aina ja jonkun sovelluksen asetusten tutkiminen. Ohjelmia saa olla auki vaikka kuinka, musat soida ja surffailla menemään. Kaikki toimii. Kunhan ei roplaa mitään asetuksia.

Nyt kun vahvistat tuon tapauksenkulun, niin muistivika on epätodennäköistä. Sinänsä muistivika voi aiheuttaa aivan samanlaisia kaatumisia, myös XP:ssä, mutta Ubuntussa muistivika yleensä tulee ilmi jo asennuksessa ja kaatuu aina samaan kohtaan. Toisaalta, nythän myönnät lisänneesi muistia vasta jälkikäteen, joten tämäkin päättely muuttuu epärelevantiksi ... tässä ajassa olisit jo testannut.

Lainaus
Toki vika saattaa olla raudassa, sitä en kiistä. Olisi vain ollut kiva tietää, onko jollakulla ollut samanlaista ilmiötä ja miten asia hoideltiin.

Satunnaiset ja hämärät viat ovat monasti aivan ainutlaatuisia, vaikka niitä helposti kuvitteleekin "tyyppivioiksi". Eli jotain on pielessä ainutlaatuisella tavalla.

... nyt kun kirjoitit tuosta "muurahaisvalon ongelmasta". Minulla ei ole tässä nyt 10.04 versiota, mutta eikös siinä jossakin lue OpenGL? Ei ole mikään ihme, jos näyttölaite hermostuu tuollaisesta yrityksestä 2004-mallin koneella - nehän eivät todellakaan olleet mitään OpenGL-kelpoisia siihen aikaan.

Joten yleensäkin tällaisten kaikenmaailman haitakkeiden päällelaitossa kannattaa olla extra varovainen ja analyyttinen vanhoilla koneilla. Uusilla ne yleensä toimivat, mutta vanhoilla voi tapahtua melkein mitä vain - ei niistä yleensä ainakaan mitään hyötyä ole.
« Viimeksi muokattu: 24.09.10 - klo:22.35 kirjoittanut Ganymedes »

noname

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 828
  • Linuxilla maaliskuusta 2009
    • Profiili
Vs: Ubuntu kaatuilee
« Vastaus #8 : 24.09.10 - klo:22.49 »
Lainaus
Muistivikaan en oikein usko, koska koneessa on melko vasta uusittu 1 g kampa ja XP pelailee hyvin.

Uusissa kammoissahan ne viat useimmiten ovat, tehdään mahdollisimman halvalla kiinassa tms.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ubuntu kaatuilee
« Vastaus #9 : 24.09.10 - klo:23.03 »
Lainaus
Muistivikaan en oikein usko, koska koneessa on melko vasta uusittu 1 g kampa ja XP pelailee hyvin.

Uusissa kammoissahan ne viat useimmiten ovat, tehdään mahdollisimman halvalla kiinassa tms.

Näinkin voi olla.

leikki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5
    • Profiili
Vs: Ubuntu kaatuilee
« Vastaus #10 : 25.09.10 - klo:14.24 »
Ei se muistikampa nyt ihan tuore ole, vaan asennettu joskus keväällä. Nyt kone ei ole vielä kaatuillut, joten jännänä tässä puuhaillaan kaikenlaista.

Pyrin välttelemään haitakkeita ja keskityn peruskäyttöön.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ubuntu kaatuilee
« Vastaus #11 : 25.09.10 - klo:14.49 »
Hyva jos tuolla selvisi.