Kirjoittaja Aihe: Ubuntun asennuksen jälkeen Windows ei ole toiminut  (Luettu 2738 kertaa)

peloppon

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2
    • Profiili
Kysyn täältä apua, kun en tiedä, mitä tekisin. Olen aloittelija näissä hommissa. En ole pikaisella tutkimisella aiemmista viesteistä apua tämän kaltaisiin ongelmiin.

Halusin kokeilla Ubuntua ja asensin sen Windows XP:n rinnalle. Haluan säilyttää Windowsin joidenkin käyttämieni ohjelmien takia. Tein asennuksen ohjeiden mukaisesti, osion levyn ja asensin Ubuntun omalle osiolleen. Ubuntu toimi täydellisesti. Kun sitten käynnistin ensimmäisen kerran Ubuntun asennuksen jälkeen Windowsin, se kyllä käynnistyi, mutta näppis ei toiminut kunnolla/ollenkaan, ja kun käynnistin jonkun ohjelman tai avasin kansion, kone jäi jumiin. Kun taas käynnistin Ubuntun, kaikki toimi täydellisesti. Windowsissa samat viat tulivat aina, kun käynnistin sen.

Asensin sitten Windowsin uudestaan koneen mukana tulleella recovery-cd:llä, jolloin Windows asentui omalle osiolleen ja Ubuntu säilyi omallaan. Ei korjannut Windowsin ongelmia. Asensin sitten vielä Windowsin ainoaksi käyttöjärjestelmäksi. Samat viat säilyivät Windowsissa, vaikka Ubuntua ei enää ollut koneella. Outoa oli se, että näppis ei toiminut lähes ollenkaan edes Windowsin asennuksen aikana, joten en meinannut päästä eteenpäin kohdasta, jossa pitää kirjoittaa yhden käyttäjän nimi.

Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin asentaa Ubuntu ainoaksi käyttöjärjestelmäksi, kun en saanut Windowsia toimimaan. Ubuntussa kaikki, näppikset ja muut, toimii täydellisesti. Olisi kuitenkin kohtalaisen tärkeää saada Windows toimimaan.

Jos koneen tiedoilla on väliä, se on noin 5 vuotta vanha Acer Aspire 3004Wlmi. Koneen mukana tullut Windows XP-versio on Home Edition SP2. Ubuntu-versio on 10.04.

Mitä sellaista Ubuntun asentaminen teki koneelle, ettei Windows enää toimi siinä, vaikka Ubuntun poistaa? Mistä on kyse ja mitä asialle voi tehdä? Osaatteko auttaa?

juyli

  • Vieras
Vs: Ubuntun asennuksen jälkeen Windows ei ole toiminut
« Vastaus #1 : 08.09.10 - klo:23.30 »
Mitä sellaista Ubuntun asentaminen teki koneelle, ettei Windows enää toimi siinä, vaikka Ubuntun poistaa? Mistä on kyse ja mitä asialle voi tehdä?

Käytössäni on aika vastaava Acer-kannettava (Acer Aspire 3002xxxx).
Asensin Linux-jakelun säilyttäen tietyt osiot koskemattomina, joten vain gparted:lla pienensin Windowssin eheyttämisen jälkeen. Tuolle vapautuneelle osiolle asensin Linux:in.
Komento:
Koodia: [Valitse]
sudo fdisk -l kertoisi, millaisia osioita ja dataa yhä koneellasi on.
Vaikka olisitkin tuhonnut Windows-osiosi, on mahdollista sen asennus uudelleen.
Jos tarvitset Windowssia vain tiettyjen ohjelmien ajamiseksi, olisi täysin mahdollista hyödyntää Wineä ajamaan haluamiasi Windows-ohjelmia.
http://linux.fi/wiki/Wine
Lähtökohtana vain se, että Linux-asennus korvaa käynnistyvän kovalevyn MBR:n jakelun omalla käynnistyslataajalla. Ubuntuissa tuo on Grub tai Grub2. MBR:n korvaaminen Windowssin vastaavalla on opastettu monasti palstalla.

welmar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1582
    • Profiili
Vs: Ubuntun asennuksen jälkeen Windows ei ole toiminut
« Vastaus #2 : 09.09.10 - klo:00.31 »
Lainaus
Jos tarvitset Windowssia vain tiettyjen ohjelmien ajamiseksi, olisi täysin mahdollista hyödyntää Wineä ajamaan haluamiasi Windows-ohjelmia.
http://linux.fi/wiki/Wine
Omat kokemukseni winestä ei ole oikein hyviä. Eli jos on tärkeitä juttuja mitä pitää hoitaa windowsohjelmilla  niin suosittelen mieluimmin wintoosan uudelleen asentamista käyttäen kokolevyä ja sen jälkeen Ubuntu siihen kaveriksi. Wine kuulemma toimii joillakin hyvin mutta omat vähäiset kokemukset ei ole hyviä. Fallout3 piti toimia täysin mutta ei ainakaan minun koneellani syy toden näköisesti näytönohjaimen ja kahden näytön laitteesta. Fulltilt ainoana pokeriohjelmana joka toimii suht hyvin kaatuu arvaamattomasti 1/2-2 tunnin jälkeen. Sama ongelma myös macillä eli virhe voi olla fulltiltin mutta macissä pääsee nopeammin takaisin peliin. MUTTA jos pelaat pokeria siihen en ikävä kyllä voi suositella kuin wintoosaa, sama saattaa päteä muihinkin winen kautta pyöritettäviin ohjelmiin. Kokemukseni winestä on kyllä vähäiset mutta ei hyvät.
« Viimeksi muokattu: 09.09.10 - klo:00.55 kirjoittanut welmar »

peloppon

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2
    • Profiili
Vs: Ubuntun asennuksen jälkeen Windows ei ole toiminut
« Vastaus #3 : 10.09.10 - klo:09.23 »
Kiitos vastauksista.

Sain windowsin ihmeen kaupalla toimimaan, kun asensin sen varsinaiselta windows xp-asennus-cd:ltä enkä recovery cd:ltä. Tosin en usko, että se oli ratkaisevaa. Joka tapauksessa se näyttäisi toimivan ainakin toistaiseksi. En uskalla enää Ubuntua asentaa rinnalle, koska se vaikutti viimeksi sekoittavan Windowsin, eikä taidot riitä siinä vaiheessa. Harmi sinänsä, Ubuntu oli paljon kevyempi ja sopivampi kuin Windows noin vanhaan koneeseen. Adobe Audition, jota haluan käyttää, ei vain toimi Ubuntussa Winen kautta.

welmar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1582
    • Profiili
Vs: Ubuntun asennuksen jälkeen Windows ei ole toiminut
« Vastaus #4 : 10.09.10 - klo:10.50 »
Ei ole minun alaani mutta muusikko kaverini ehdotti Adobe Auditionin korvaajaksi http://www.ardour.org/ jota hän on käyttänyt macillä, mutta siitä on myös linux versio.

juyli

  • Vieras
Vs: Ubuntun asennuksen jälkeen Windows ei ole toiminut
« Vastaus #5 : 11.09.10 - klo:00.48 »
Ei ole minun alaani mutta muusikko kaverini ehdotti Adobe Auditionin korvaajaksi http://www.ardour.org/ jota hän on käyttänyt macillä, mutta siitä on myös linux versio.

Jos musiikin tekeminen on keskeisen tärkeää, suosittelen tutustumaan esim. ubuntustudio -jakeluversioon.
Vastaavia studio-versioita on muillakin linux-jakeluilla.
Ardour on noista ohjelmista keskeisimpiä:
http://ardour.org/
Asmok:in upea esitys Ubuntu-Studiosta:
http://www.mikseri.net/clubs/thread.php?topic_id=41102&page=last
PS. Juuri asensin 64-bittisen Ubuntu-Studion koneelle (aiempi versio oli 32-bittinen). Katsotaanpa, milloin on aikaa perehtyä ko. aiheeseen ja luoda omaa, taiteellisesti arvokasta tavaraa... ;)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ubuntun asennuksen jälkeen Windows ei ole toiminut
« Vastaus #6 : 11.09.10 - klo:10.15 »
Näkisin, että oikein rinnalle asennettu Ubuntu ei sekoita yhtään mitään rinnakkaisessa Windows-järjestelmässä - nehän eivät ole toiminnassa samanaikaisesti. Jos jotain häikkää on ollut - muuta kuin tähän asennukseen täysin kuulumatonta häikkää - niin se on johtunut siitä, että Windows ei ole toiminut. Tarkoitan, että mitä erikoista Acer-Windows-virityksessä on, jotta se toimii? Acer-Windows ei todennäköisesti ole mikään standardi-Windows, eikä se oma recover -selvästikään toiminut kuvauksesi mukaan.

Mutta tämä ei varsinaisesti ollut pointtini - tällainen dual-boot periaatteessa tuo esiin molempien järjestelmien boot/asennus -ongelmat ja moninkertaistaa vaikeustason - tässä mielessä tuo molempien ongelmat yhteisiksi ja vaikeuttaa vielä kaupanpäällisiksi. Kaiken SAA kyllä toimimaan jos osaa, mutta en ollenkaan ymmärrä miksi tällaisen tuomiopäivän pelin pitäisi olla ensikosketus Ubuntuun.

Jos haluat ajaa Windows-ohjelmia Ubuntun kanssa, niin siihen löytyy kyllä yleispätevät ja tehokkaat konstit, jolla saat KAIKKI Windows-ohjelmat toimimaan Ubuntun alla. Käytä virtualisointia, esim. VMware Playeriä (ilmainen ohjelma) jonka alle voit luoda haluamasi kaltaisia XP-koneita eri käyttötarkoituksiin. Tämä on yksinkertainen ja moderni ratkaisu asiaan.

Ainoa varsinainen rajoitus tuossa on se, että jos sinun pitää liittää erityisiä laitteita suoraan Windows-käyttöjärjestelmääsi, niin niiden liittäminen esim. VMware-ohjelmaan ei ole niinkään taattua. Virtualisoinnin ideahan on käyttää virtualisoituja laitteita eikä suoraan fyysisiä laitteita. Tässä mielessä en osaa sanoa varmasti että jokin Studio-ohjelma toimii kaikkien laitteiden kanssa, mutta kokeiluhan on yksinkertaista tehdä.

Monessa mielessä virtuaalisena ajettava kone on parempi kuin fyysinen kone - sitä on esim. helpompi pitää taustalla kuin erillistä fyysistä konetta hurisemassa ja viemässä tilaa, eikä niiden lukumäärä ole rajoitettu (muulla kuin levytilalla).

Käytä tämän virtuaalikoneen rakentamiseen oikeaa XP versiota - Acer-viritys, joka tekee jonkun erikoisen levyn partitioinnin, ei välttämättä toimi - tai voihan sitäkin kokeilla.

Toisaalta, voithan tehdä toisinkin päin, ajaa Ubuntua virtuaalisena XP:n alla. Jos et asenna XP:hen ollenkaan softaa millä toimit Internetissä etkä lataile siihen turhaan kaikenmaailman ohjelmia, niin sehän pysyy tällöin paljon paremmassa kunnossa. Käytä Ubuntua toimistotyöskentelyyn ja Internettiin ja kaikkeen muuhun - pyhitä fyysisen koneen XP vain Studiolle.

VMwaren kannalta itse virtuaalikone on sama, oli sitten fyysinen kone linux tai windows - joten näitä virtuaalikoneita voit vapaasti vaihdella myöhemmin fyysisten koneiden välillä. Nämä ovat VMware ympäristön normaaleja piirteitä.
« Viimeksi muokattu: 11.09.10 - klo:10.18 kirjoittanut Ganymedes »