Kirjoittaja Aihe: SATA levy ei käynnisty [ratkaistu]  (Luettu 2737 kertaa)

tetrafuran

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 405
    • Profiili
SATA levy ei käynnisty [ratkaistu]
« : 04.09.10 - klo:16.22 »
Vanha IDE levy lakkasi toimimasta joten tuli tarve päivittää se. Emolevylläni on SATA liittimiä, joten päivitys nopeampaan teknologiaan tuli juuri nyt.

Asensin kubuntun uudelle levyllä tuosta vain, mutta biossi ei näe tuota levyä missään eikä boot orderissa ole mitään, eikä missään muuallakaan puhuta muusta kuin IDE levyiltä buuttaamisesta. Paljon oli tekstiä SATA RAID jutuista manuaalissa ja biossissa, mutta eikö tällä emolevyllä tosiaan ole tarkoitus bootata SATA-levyltä?

Gigabyt GA-K8N
Western digital 320 GB, WD3200AAJS-00YZA0

Ratkaisu: Biossissa ei tosiaan ole mitään tähän liittyvää. Sen sijaan käynnistyksen yhteydessä täytyy pitää silmät auki. Siinä jossain välissä vilahti että painamalla ctrl+s pääsee raid menuun tutkimaan kiintolevyjä ja siinä vilahduksen aikana  oli maininta myös tästä WD kovosta, joten rohekasti menin tutkimaan tuotakin biossin ulkopuolista menua. Sieltä siis löytyi paikka, jossa tehdään kaikenlaisia RAID paketteja. Yksikään tuntemani vaihtoehto ei tuntunut hyvältä, joten valitsin tuntemattoman eli RADI JBOD vaihtoehdon. Se osoittautui toimivaksi ratkaisuksi.

Kiitos kuitenkin vinkeistä.
« Viimeksi muokattu: 05.09.10 - klo:00.20 kirjoittanut tetrafuran »
And so at last the beast fell and the unbelievers rejoiced. But all was not lost, for from the ash rose a great bird. The bird gazed down upon the unbelievers and cast fire and thunder upon them. For the beast had been reborn with its strength renewed, and the followers of Mammon cowered in horror.

tomikiv

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 238
    • Profiili
Vs: SATA levy ei käynnisty
« Vastaus #1 : 04.09.10 - klo:17.07 »
mites noi jumpperoinnit? sata levyistä en tiedä mut ide vehkeillä ei ainakaan asennuksen jälkeen käynnisty jos jumpperoinnit on poskellan.
Desktop: Phenom 955, 8gb, HD4250, 64gb SSD, Ubuntu 14.04
Htpc: E6600, 4gb, HD4300, 50gb SSD, Ubuntu 14.04
Server: Athlon x2 255, 8gb, 32gb SSD, 8tb, Ubuntu Server 14.04

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11449
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: SATA levy ei käynnisty
« Vastaus #2 : 04.09.10 - klo:17.14 »
mites noi jumpperoinnit? sata levyistä en tiedä mut ide vehkeillä ei ainakaan asennuksen jälkeen käynnisty jos jumpperoinnit on poskellan.
Sata-levyissä ei ole jumppereita.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

tomikiv

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 238
    • Profiili
Vs: SATA levy ei käynnisty
« Vastaus #3 : 04.09.10 - klo:17.28 »
Sata-levyissä ei ole jumppereita.



ei nopeus jumpperilla ole väliä?
Desktop: Phenom 955, 8gb, HD4250, 64gb SSD, Ubuntu 14.04
Htpc: E6600, 4gb, HD4300, 50gb SSD, Ubuntu 14.04
Server: Athlon x2 255, 8gb, 32gb SSD, 8tb, Ubuntu Server 14.04

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11449
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: SATA levy ei käynnisty
« Vastaus #4 : 04.09.10 - klo:17.50 »
ei nopeus jumpperilla ole väliä?
Enpä ole moista nähnyt, mutta luulisin, että vain yhteensopimattomuusongelman kohdalla tuolla olisi väliä. :)
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: SATA levy ei käynnisty
« Vastaus #5 : 04.09.10 - klo:22.03 »
Pitäisi olla mahdollisuus valita boottaaminen SATAlta, siis bioksessa.

Jos ei tosiaankaan löydy, edes ohjekirjasta, niin sitten on joku varhainen välimallin emo kyseessä - voiko ikänsä puolesta olla tästä kyse?

Emolla on myös mahdollista (yleensä) ajaa SATA-levyä IDE-muodossa. Tällaista tarvitaan XP:n varhaisille versioille, jotka eivät ymmärrä SATA-levyistä mitään. Mutta Linuxissa tällainen asetus pitää kääntää pois jos haluaa ajaa SATA-levyä oikein.

Eikö näitäkään asetuksia näkynyt?

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: SATA levy ei käynnisty [ratkaistu]
« Vastaus #6 : 05.09.10 - klo:14.26 »
No joo, voihan siinä olla omakin Bios. Ohjekirjasta sekin olisi selvinnyt tai lukemalla Boot-ilmoituksia, jos ovat näkyvissä Bios-säätöjen vuoksi.