Olet siis aprikoimassa vanhan koneen soveltuvuutta Ubuntu käyttöön. Koneissahan ensin aina tulee mieleen se, että mikähän se "kone" oikeastaan on? Ehkä lähinnä emolevyä voisi pitää "koneena" yhteensopivuusmielessä - kaikkea muutahan voi vaihdella hyvinkin helposti tai muut osat eivät liity yhteensopivuuteen mitenkään (kuten kotelo ja hiiri).
Siinä mielessä on makuasia puhutaanko vanhan koneen muuttamisesta vai uuden rakentamisesta - kyse oikeastaan on vain siitä minkä emolevyn päälle aikoo rakentaa.
Jos emolevyssä on jotakin kyseenalaista, niin suosittelen rakentamista jonkun muun emon pohjalle. Paremmat koneet kuin mitä listasit eivät maksa oikeastaan yhtään mitään ja niihin saa käytännössä ilmaiseksi osia. Katso vaikka muropaketti.com ja sieltä myyntipalstat.
Se mikä tässä maksaa on työ. Eli sinun pitäisi löytää joku joka rakentaa koneen "ilmaiseksi" ja osittain huvikseen tai tehdä itse.
Vanhat koneet ovat myös varsin vikaherkkiä, joten varaosia tarvitaan ja niitä ehkä kannattaisi olla jopa varastossa - ainakin sillä rakentelijalla pitää olla nopea pääsy tavanomaisiin varaosiin. Kuten sanoin, ne ovat ilmaisia tai erittäin halpoja. Toisaalta koneen rikkoutuessa tarvitaan kohtalaisen paljon ammattitaitoa ja niitä vaihto-osiakin sen selvittämiseksi mikä siinä oikeasti hajosi - ei ole mielestäni huonon amatöörin hommia ollenkaan - varsinkaan jos kyseessä on business-käyttö.
Varsinaiset vikakohteet (ainakin nämä):
- emolevyssä 5 vuotta aktiivista käyttöä on jo siinä rajoilla, riippuen täysin mallista. Monet jotka hehkuttavat parempaa kestävyyttä, eivät ole käyttäneet konettaan kuin hyvin satunnaisesti. Tällä emolevyn kestolla on sikäli kaikkein eniten merkitystä, että kun tämä hajoaa, niin, edellisen määrittelyn ja tarkoituksen mukaisesti, hajoaa se KONE, jota käytät. Vanhasta emosta ei helposti voi olla varallakaan mitään ja mikä hyvänsä oleellisesti uudempi emo muuttaa KONEEN täysin erilaiseksi, johon oikeastaan mikään vanha komponentti ei sovi (paitsi kotelo ja ehkä hiiri ja näppis, jos ne nyt sitten vielä mukamas toimivat ja tyydyttävät)
- poweri hajoaa tässä ajassa helposti, riippuen täysin laadusta
- kovalevyt ovat kulutustavaraa ja useat mallisarjat ovat olleet susia jo syntyessään. Käyttötunnitkin vaikuttavat
- mikä tahansa muukin elektroniikka voi rivahtaa, mutta harvemmin
Uusi, erittäin hyvä kone CAD-käyttöön (ilman näyttöä) maksaa hyvistä osista koottuna 600 euroa tai vähemmänkin. Joten dekadin hitaammalla koneella ei tosiaan voi paljoa arvoa olla.
------------------
Toisaalta itse en tekisi enää mitään tällaista enkä teekään.
Sinulla ilmeisesti on ihan kunnollinen kone Windows-käytössä. Jos se on oikeasti kunnollinen työasema, sellainen johon viittasin yllä (siis sellaisen saa 600 eurolla tai halvemmalla) ja jos siinä on vielä kunnollinen näyttökin CAD-työskentelyyn, 24 tuumainen LCD, niin sinullahan on kaikki rauta mitä tarvitset.
Käytä VMwaren virtualisointia (VMware Player, ilmainen ohjelmisto) ja aja koneellasi virtuaalisesti jotakin muuta käyttistä, jossa pyörii CAD-ohjelmasi, vaikkapa Ubuntu 9.04 tai 10.04 tai molempiakin). Näitä virtuaalikoneitahan voi olla N kpl tilanteen ja tarpeen mukaan - tarvitaan vain levytilaa (helposti keskimäärin 10-20 GB/kappale).
Missään tapauksessa en käyttäisi ammattikäytössä dual-boottia, koska silloinhan et voi ajaa näitä koneita samanaikaisesti (siis virtuaalinen Ubuntu ja fyysisen koneen Windows) - oletan, että tarvitset Windows-konetta johonkin. Kun käytät virtualisointia, niin alla oleva fyysinen kone on täysin käytettävissä myös.
Kunnollisella uudella työasemalla virtuaalikone toimii taatusti paremmin ja nopeammin kuin 5 vuotta vanhalla (puhumattakaan 8 vuotta vanhasta) fyysisellä koneella. Samalla voit keskittyä siihen, että sinulla on yksi kunnollinen näyttö, näppis ja hiiri, jotka myös maksavat rahaa, etenkin jos koneita on enemmän (kunnollinen hiiri CAD-käyttöön maksaa 50 euroa tai enemmän).
Windows-koneesi pysyy myös paremmassa kunnossa kun ajat siinä vain välttämättömiä ja luotettavia sovelluksia. Siirrä kaikki kokeilut, testi ja rupuohjelmat ajettavaksi virtuaalikoneille, jolloin niiden tekemät temput eivät vaurioita pääkonettasi. Windowshan halvaantuu varsin nopeasti jos kierrätät koneella paljon ohjelmia. Samoin WEB-surffailusi saat turvallisemmiksi kun et tee niitä pääkoneella vaan käytät virtuaalikonetta - ihan hyvä piirre business-käytössä.
... tämä oli vain yksi virtualisointivaihtoehto, jonka voit toteuttaa parissa tunnissa nykyisen järjestelmäsi päällä (sikäli kuin olen sen arvioinnut oikein). Onhan tässä paljon muitakin vaihtoehtoja - fyysinen kone voi olla mikä hyvänsä Windows tai Ubuntu (ja varmaan moni muukin Linux kelpaa) ja virtuaalikoneet voivat olla mitä hyvänsä Windowseja ja Linuxeja - kaikki pelaavat yhteen ilman, että virtuaalikoneita tarvitsee rakennella uudestaan vaikka allaoleva fyysinen kone vaihtuisikin joksikin muuksi - ja tämä on ihan arkipäiväistä käyttöä eikä teoriaa.