Mulla on ollut kaapelimodeemi ja IPCOP käytössä jo ~10v. Uudempaan versioon olen päivittänyt muistaakseni kerran (1.3->1.4). Eli nyt on tuo viimeisin 1.4 versio. Modeemi on sellainen parikaapeli-ethernet liitännällä varustettu, muistaakseni RCA-merkkinen ja saattaa siinä hubikin olla (en muista, enkä ole kotona).
1. palomuuri oli IBM 486/33Mhz, 24Mt muisti, 300Mt kovalevy. Laitoin siihen kaksi 3Com:n verkkokorttia, ISA-väyläisiä, joten ei ollut plug&play vaan kone piti bootata korpulta että saa laitettua asetukset kohdalleen. Kuten huomaat, tämä oli museokamaa jo vuosituhannen vaihteessa, kun konetta kasasin. IPCOP:n toimii onneksi vähän vaatimattomammallakin raudalla.
2. palomuuri piti laittaa noin vuosi sitten, kun edellinen hajosi (kyllä nää merkkikoneetkin on lyhytikäisiä
). Nyt on IBM PC300 sarjan kone, muistaakseni Pentium MMX 166MHz, 128Mt/4Gt. Siinä on integroitu Intelin verkkokortti, jonka rinnalle laitoin toisen PCI-väyläisen kortin, muistaakseni 3Com.
IPCOP käyttää 2.4 sarjan kerneliä, jonka laitetuki on huonompi kuin 2.6 versiolla. Toisaalta tuki vanhoille laitteille saattaa olla parempi. Kokemukseni mukaan 3Com:n ja Intelin PCI-väyläiset kortit toimii kyllä plug&play. Mielestäni ei kannata ostaa noita muutaman euron paskoja, niistä ei ole kuin harmia.
Samalla rahalla saa merkkikortteja käytettynä.
Asennuksessa ei muistaakseni ollut mitään erikoista. IPCOP:n ohje on minusta ihan selkeä. Se ei selosta IP-verkkotekniikoita juurta jaksaen, mutta sitä vartenhan on muita opuksia. Asennuksen jälkeinen säätelyhän tapahtuu web-liittymän kautta, kuten kaupassa myytävissä palomuureissakin.
Ipcopin punainen verkkokortti tulee tuohoon kaapelimodemiin ja vihreä kytkimeen, jossa on myös pari muuta konetta palomuurin lisäksi. Punainen hakee IP-osoitteen kaapelimodeemilta DHCP:llä. Osoite on julkinen ts. kaapelimodeemissa ei ole NAT:ia. IPCOP sisältää NAT:n ja sisäverkon osoitteet ovat yksityisestä aliverkosta. Sen 1. osoitteen laitoin kiinteästi vihreälle kortille (sisäverkon gateway).
Asensin palomuuriin myös DHCP, NTP ja DNS-palvelut sisäverkkoa varten. IPCOP:n DNS on tosin aika simppeli. Jos on tarve kunnon DNS-palvelulle, kannattaa laittaa se eri koneelle.