Kirjoittaja Aihe: Venäjä kehittää oman kansallisen Linuxin  (Luettu 3566 kertaa)

Storck

  • Vieras
Venäjä kehittää oman kansallisen Linuxin
« : 24.07.10 - klo:03.06 »
Ihan mielenkiintoista, Pohjois-koreassa taitaa jo olla "punalippuLinux" ja lisää tulee.

Tietoviikon sivuilta

The Moscow Time

gedit. lisälinkki
« Viimeksi muokattu: 24.07.10 - klo:03.09 kirjoittanut Storck »

khaosaming

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 348
    • Profiili
Vs: Venäjä kehittää oman kansallisen Linuxin
« Vastaus #1 : 24.07.10 - klo:04.22 »
Pohjois-koreassa taitaa jo olla "punalippuLinux" ja lisää tulee.
-----------------------------
Pohjois-Koreassa on punatähti-Linux (Pulgunbyol, Red Star OS, katso http://fi.wikipedia.org/wiki/Red_Star_OS). Red Flag Linux on Kiinasta. Red Hat sitten jotain muuta...
« Viimeksi muokattu: 24.07.10 - klo:04.25 kirjoittanut khaosaming »

Storck

  • Vieras
Vs: Venäjä kehittää oman kansallisen Linuxin
« Vastaus #2 : 24.07.10 - klo:10.51 »
Tuo Red Star OS olisi mielenkiintoinen kokeilla PAITSI ettei pääse nettiin kuin tietyille sivuille  ;D

No joo, en tiedä millä ne rajoittaa surffailua.  ;)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Venäjä kehittää oman kansallisen Linuxin
« Vastaus #3 : 24.07.10 - klo:12.59 »
Odotamme mielenkiinnolla, että miten tämä etenee.

Länsimaissa ja etenkin Suomessa pidämme nykyään itsestään selvänä, että oman käyttöjärjestelmän voi tehdä kun tekee vain.

Käytännössä se ei ole näin yksinkertaista. Tekijöiltä edellytetään loogis-matemaattisen lahjakkuuden lisäksi luovuutta, kykyä abstraktiin ajatteluun ja omilla aivoilla ajattelemista ja taustalla pitää olla vapaa yhteiskunta jossa kommunikointi sujuu. Näissä totalitäärisissä yhteiskuntajärjestelmissä omilla aivoilla ajattelevat lahjakkaat ihmiset lähtökohtaisesti suljetaan vankilaan, murhataan tai kivitetään kuoliaaksi - riippuen hieman siitä mitä heidän jumalansa tai diktaattorinsa sanovat että tällaisille ihmisille pitää tehdä. Aika hankalaksi menee tällöin isojen IT-projektien menestyksekäs suorittaminen kun fiksut ihmiset sirretään /dev/null -paikkaan.

Kiinakin on yrittänyt jo vuosikymmeniä tehdä omaa käyttistään ... onkohan siitäkään tullut mitään? Eihän heidänkään olisi tarvinnut sitä edes itse tehdä vaan laittaa jotkut esim. jenkkiopiskelijat innostumaan asiasta tai jotakin - vaihtoehtoja olisi ollut paljon.

Sikäli, Venäjä ei ole enää varsinaisesti edellä kuvatun kaltainen valtio - jännä nähdä miten pitkälle he oikeasti ovat päässeet yhteiskuntansa kehittämisessä.

Mielestäni tällaiset isot mahdit ovat kyllä aika hölmöjä, jos suostuvat maksamaan lisenssimaksuja jollekin muulle käyttöjärjestelmistä ja normaaleista Office-ohjelmista, joten sikäli Linuxille voi ennustaa aika hyvää tulevaisuutta pitkällä tähtäimellä - älypuhelimissa jo näkyy.

khaosaming

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 348
    • Profiili
Vs: Venäjä kehittää oman kansallisen Linuxin
« Vastaus #4 : 24.07.10 - klo:14.44 »
Tuo Red Star OS olisi mielenkiintoinen kokeilla PAITSI ettei pääse nettiin kuin tietyille sivuille  ;D

No joo, en tiedä millä ne rajoittaa surffailua.  ;)
--------------------------
Pohjois-Koreassa esto on luultavasti palveluntarjoajalla. Maasta lähtee varmaan yksi linja ulos, jota vartioi jokin palomuurisofta. Vain tietyt ip:t pääsevät läpi, muut jämähtävät maansisäiseen intranetiin. Tämä intranet on kansalaisten kannalta "internet".

Nousevat taloudet ja (paikalliset) suurvallat tai sellaisina itseään pitävät valtiot haluavat mukautetun käyttöjärjestelmän, jotta voivat vastata tulevaisuuden haasteisiin informaatiotekniikassa, koulutuksessa ja kaupassa. Valtion turvallisuus on yksi näkökohta. Kolmansien maiden, kuten Brasilian, Kiinan ja Intian kannattaa panostaa omavaraisuuteen. Linux taipuu tässäkin suhteessa hyvin kansallisiin tarpeisiin ja olosuhteisiin. Linux vähentää riippuvuutta monikansallisista yhtiöistä ja tarjoaa mahdollsuuden tuoda tietotekniikkaa kansan pariin. Vähäiset laitevaatimukset edesauttavat tietotekniikan leviämistä köyhemmänkin kansanosan keskuudessa.

Red Flag Linuxin saa täältä:
http://www.redflag-linux.com/en/download.php?class1=6&class2=1

Mistäköhän saisi Red Star OS -teeman ladattua?
« Viimeksi muokattu: 24.07.10 - klo:15.16 kirjoittanut khaosaming »

Senior

  • Vieras
Vs: Venäjä kehittää oman kansallisen Linuxin
« Vastaus #5 : 24.07.10 - klo:18.14 »
Portugalin kouluihin ja oppilaitoksiin on asennettu 890 000 tietokoneeseen Linux-ydintä käyttävä käyttöjärjestelmä. Valtaosa portugalilaisoppilaista käyttää lisäksi päivittäin avoimen lähdekoodin ohjelmistoja.

Pieni laskutoimitus : Portugalissa ikäluokka käsittää n. 100 000 nuorta, joten käytännössä kaikki nuoret ja muut opiskelijat käyttävät päivittäin Linuxia.

Lainaus
Almost all school children in Portugal are becoming familiar with using open source, including the Linux operating system, says Paulo Trezentos, founder of Caixa Mágica Software.

By the end of this year, the company's eponymous Linux-based operating system will have been installed on 890,000 school PCs and school laptops, he says. "In a country with a population of 10 million, this means that Linux is reaching the majority of the young people."

The past two years, Portugal's government deployed 60,000 school notebooks running the open source operating system and open source applications. The government also distributed 450,000 Classmate PCs and 11,000 desktops PCs running both the Linux and a proprietary operating system.



http://www.unixmen.com/news-today/1071-nearly-all-school-children-getting-familiar-with-open-source
« Viimeksi muokattu: 24.07.10 - klo:18.16 kirjoittanut Senior »

noname

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 828
  • Linuxilla maaliskuusta 2009
    • Profiili
Vs: Venäjä kehittää oman kansallisen Linuxin
« Vastaus #6 : 24.07.10 - klo:18.51 »
Paljonkohan tuo määrä on suomessa. :D

Senior

  • Vieras
Vs: Venäjä kehittää oman kansallisen Linuxin
« Vastaus #7 : 24.07.10 - klo:19.04 »
En tiedä. Mutta on muuten erikoislaatuista että taannoisessa SCO-Novell-oikeudenkäynnissä satunnaisotannalla valitut 52 Salt Lake Cityn lainkuuliaista oikeusprosessin juryn jäsentä käyttivät melko laajasti Linuxia.

Tässä Pogsonin sivulta poimittua:

http://pogson.6k.ca/2010/07/21/data-from-the-jury-pool-of-sco-v-novell/

Lainaus
"Jury-candidates who stood were: 46, 44, 41, 28, 27, 26, 21, 20, 16, 14, 4, and 3

Jury-candidates who had used GNU/Linux were: 41, 28, 21, 20, and 16

So, 12 out of 52 (23%) stood indicating they new of GNU/Linux.

5 out of 52 (9.6%) stood and indicated they had used GNU/Linux."

Jonkun Net Applicationin mukaan USA:ssa kai alle puoli prosenttiä käyttää Linuxia. Mutta mormoonikaupungin (republikaanien valta-aluetta) juryn jäsenissä näyttäisi olevan satunnaisotannan perusteella yllättävän monta Linuxin käyttäjää joka antaa uumoilla että - kuten arvelenkin - hyvin moni "tilastojen ohi" käyttää Linuxia. Lisäksi, kuten esim. isäni, käyttää Linuxia vaikkei tiedä sitä itsekään. Tällainen asiantila vallitsee myös Salt Lake Cityssä ja kaikkialla muuallakin maailmassa.
« Viimeksi muokattu: 24.07.10 - klo:19.06 kirjoittanut Senior »


Jaer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 526
    • Profiili
Vs: Venäjä kehittää oman kansallisen Linuxin
« Vastaus #9 : 25.07.10 - klo:03.23 »
(Google Kääntäjällä käännetty osoitteesta: cnews.ru/news)

.
.
.

Tältä osin kansallinen OS kirjoittaa perustuu Linux. Ennusteiden mukaan Minkomsvyazi ensimmäisessä versiossa kansallisen käyttöjärjestelmä on enintään 90% koodi on lainattu Linux. Samalla Minkomsvyazi katsoo tarpeelliseksi kansallisen OS tulee venäläinen kehittäjä. Tällaisissa ministeriö ymmärtää yrityksen lisenssisopimuksia osoittaa niiden maiden, kuten Venäjä, AltLinux, ASPLinux, Fedora.ru jne. Tämä lähettää rahaa ylläpitoon Venäjän insinöörit uskovat Minkomsvyazi.

.
.
.

Mitä toinen projekti - Ranskan Linux-kehittäjä Mandriva osakkeenomistajana entinen viestintäministeri Leonid Reiman on äskettäin tullut venäläinen rahasto NGI - Ilja Massuh suhtautuvat epäilevästi.  "Tämä yritys ei ole Venäjällä eikä täällä sen kehittäjät ja arkistot sijaitsevat Yhdysvalloissa ja Ranskassa - sanoi varaministeri. - Valtion tukea yrityksen pelkästään sen venäläisten omistajien olisi outoa. Sitä paitsi, hän lisäsi Massuh, Mandriva on vahva kassa järjestelmiä, mutta ei alan palvelimen ratkaisuja, jotka ovat kiinnostavia, koska suunta Minkomsvyazi Office malli "Software as a Service".

Tarkoituksena alakohtaisten ministeriöiden keskittyä kotimaan Linux-kehittäjät ja luoda syntyperäinen arkiston tuki Alexei Kuzovkin puheenjohtaja hallituksen yhtiöiden "Armada".  "Länsimaisten yritysten alalla toimivien vapaiden ohjelmistojen oikeastaan ole paljon erilainen kuin saman Microsoft, - hän kertoo .- Esimerkiksi koodin, joka avaa Red Hat, ei voi kerätä niiden jakelua, koska ei ole lisäpaketteja, säännöt kokoonpano, jne. Ja koodeja Altlinux voi kerätä koko jakelu kahdesta kolmeen tuntia. "

Rauta seiska: Intel Core i7 @ 920 & Nvidia
Ubuntu, Mint, Debian, Ultimate Edition
Androidina HTC Desire HD

khaosaming

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 348
    • Profiili
Vs: Venäjä kehittää oman kansallisen Linuxin
« Vastaus #10 : 25.07.10 - klo:16.16 »
Lainaus
В долгосрочной целевой программе «Информационное общество 2011–2020 гг» с ежегодным бюджетом в 10 млрд руб., получившей одобрение правительственной комиссии по внедрению ИТ в деятельности госорганов, предусмотрено создание национальной программной платформы.

Linux-jakelu on osa valtakunnallista tietoyhteiskuntahanketta, joka ulottuu jaksolle 2011–2020. Hankkeen talousarvio on vuositasolla 10 miljardia ruplaa. Tarkoituksena on luoda maan kattava kansallinen ohjelmistoalusta.

Lainaus
Дистрибутив системы будет бесплатным, но необходимо будет платить за ее обслуживание.

Jakelusta tulee ilmainen, mutta tuesta täytyy maksaa.

Lainaus
Планируется, что пробная версия операционной системы будет доступна уже в 2011 году, полноценная – к 2013 г, сообщил Массух.

Suunnitelmien mukaan koeversio on saatavilla jo vuonna 2011. Lopullinen on kaavailtu vuodeksi 2013.

Lainaus
Практики обязательного использования национальной ОС в госорганах не будет, ее внедрение будет носить лишь рекомендательный характер, заверил Массух. Но в случаем закупки каких-либо зарубежных систем органы государственной власти должны будут объяснить, почему они отдают приоритет им, а не национальной платформе.

Kansallista käyttöjärjestelmää ei ole pakko käyttää valtion virastoissa, ja jakelun käytöllä on vain suositeltu asema, mutta ulkomaisten järjestelmien hankinnat on silti perusteltava, jos ne ohittavat kansallisen järjestelmän.

Lainaus
Илья Массух также развеял опасения относительно того, что новая ОС будет писаться «с нуля».

В связи с этим национальную ОС будут писать на основе Linux. По прогнозам Минкомсвязи, в первой версии национальной операционной системы до 90% кода будет заимствовано из Linux. В то же время Минкомсвязи считает необходимым, чтобы национальная ОС собиралась именно российским разработчиком. Под таковыми министерство понимает компании, в лицензионных соглашениях указывающих своей страной Россию, например, AltLinux, ASPLinux, Fedora.ru и др..

Ilja Massuh hälvensi epäilyksiä siitä, että uusi jakelu "aloitettaisiin tyhjästä". [...] Uusi jakelu ja 90 prosenttia sen koodista tulee [olemassaolevasta] Linuxista. Viestintäministeriön vaatimuksena on, että jakelun kehittää venäläinen taho, mikä tarkoittaa yrityksiä tai yhteisöjä, joiden toimipaikka on Venäjällä. Esimerkkejä tällaisista ovat AltLinux, ASPLinux ja Fedora.ru.

Lainaus
«Западные компании, работающие в области свободного программного обеспечения, на самом деле мало чем отличаются от той же Microsoft, - объясняет он.- Например, из кодов, которые открывает Red Hat, нельзя собрать их дистрибутив из-за отсутствия необходимых дополнительных пакетов, правил сборки и пр. А из кодов Altlinux можно собрать полноценный дистрибутив за два-три часа».

Läntiset vapaan lähdekoodin yritykset eroavat Microsoftista vain vähäisessä määrin. Red Hatin lähdekoodista on mahdotonta koota toimiva asennuspaketti, koska siitä puuttuu olennaisia osia. Altlinuxin koodista voidaan koota toimiva jakelu muutamasa tunnissa.




Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Venäjä kehittää oman kansallisen Linuxin
« Vastaus #11 : 25.07.10 - klo:16.36 »
Kiitokset käännöksestä, edellisen lukeminen oli kidutusta.  ;D

Sitten vielä suomennoksia, keskustelun vuoksi:


Lainaus
Jakelusta tulee ilmainen, mutta tuesta täytyy maksaa.

Juu, tällä tekijät varaavat mahdollisuuden veloittaa mitä haluavat - varmasti ihan kiva debatti heillä, mitä tämä "tuki" kaikenkaikkiaan tarkoittaa. Todennäköisesti ihan kiva valtataistelu menossa siitä, kuka nämä yritykset "saa omistaa" jotka voivat exclusiivisesti tarjota näitä ei-kaupallisia tuotteita, joiden "tuki" maksaa.


Lainaus
Suunnitelmien mukaan koeversio on saatavilla jo vuonna 2011. Lopullinen on kaavailtu vuodeksi 2013.

Aika kauan tuohon 10 %:n tekemiseen (viitaten jäljempään) menee, mutta ei sinänsä ihme. Valmistuuko sittenkään, viitaten aiempaan kirjoitteluun.

Lainaus
Kansallista käyttöjärjestelmää ei ole pakko käyttää valtion virastoissa, ja jakelun käytöllä on vain suositeltu asema, mutta ulkomaisten järjestelmien hankinnat on silti perusteltava, jos ne ohittavat kansallisen järjestelmän.

Tarkoittaa suomeksi sitä, että kaupalliset, ei-venäläiset ohjelmistot heivataan niin kauas kuin pippuri kasvaa. Ei mikään ihme.


Lainaus
Läntiset vapaan lähdekoodin yritykset eroavat Microsoftista vain vähäisessä määrin. Red Hatin lähdekoodista on mahdotonta koota toimiva asennuspaketti, koska siitä puuttuu olennaisia osia. Altlinuxin koodista voidaan koota toimiva jakelu muutamasa tunnissa.

Just joo. Propaganda on oikeissa käsissä toimiva ase.
« Viimeksi muokattu: 25.07.10 - klo:16.41 kirjoittanut Ganymedes »

Senior

  • Vieras
Vs: Venäjä kehittää oman kansallisen Linuxin
« Vastaus #12 : 28.07.10 - klo:19.31 »
Venäjän poliittiseen agendaan tuo kansallinen Linux-juttu sopii kuin nyrkki silmään. Maan poliittinen johto kannattaa kaikilla tasoilla riippumattomuutta läntisistä yhtiöistä - niin pitkälle kuin se onnistuukin. Lisäksi - tällä keinolla Venäjä pystyy puristamaan esim. Microsoftilta ilmaisia tai lähes ilmaisia sopimuksia. Venäläisillä on myös turvallisuuspoliittisia intressejä pysytellä erossa Microsoftin järjestelmistä ottaen huomioon sotilasdoktriinit joissa ensi-isku tarkoittaa nykyisin ennenkaikkea vihollisen tietoliikenneyhteyden kippaamista nurin verkkohyökkäyksin ja haittaohjelmin. Ja jos noita tuomiopäivän aseita, kuten mannertenvälisiä ohjuksia kerran halutaan vieläkin pitää, olisi parempi että niitä kontrolloisi mieluummin Linux kuin joku viheliäinen Windows. Eikös sillä Windows NT-järjestelmän päälle rakennetulla systeemillä joitakin vuosia sitten ammuttu amerikkalaisia ohjuksia vahingossa jonnekin ulapalle eli hornan tuuttiin? Muistaako kukaan tapausta?

Jaer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 526
    • Profiili
Vs: Venäjä kehittää oman kansallisen Linuxin
« Vastaus #13 : 29.07.10 - klo:00.12 »
Joo, olen kuullut puhuttavan ko. asiasta, mutta googlella löysin tälläisen mielenkiintoisen jutun.

USS Yorktown (CG-48) - Wikipedia, USS Yorktown (CG-48)

Otsikko:

Smart ship testbed

From 1996 Yorktown was used as the testbed for the Navy's Smart Ship program. The ship was equipped with a network of 27 dual 200 MHz Pentium Pro based machines running Windows NT 4.0  communicating over fiber-optic cable with a Pentium Pro based server. This network was responsible for running the integrated control center on the bridge, monitoring condition assessment, damage control, machinery control and fuel control, monitoring the engines and navigating the ship. This system was estimated to save $2.8 million per year by reducing the ship's complement by 10%.

On September 21, 1997, while on maneuvers off the coast of Cape Charles, Virginia, a crew member entered a zero into a database field causing a divide by zero error in the ship's Remote Data Base Manager which brought down all the machines on the network, causing the ship's propulsion system to fail.[4]

Anthony DiGiorgio, a civilian contractor with a 26-year history of working on Navy control systems, reported in 1998 that the Yorktown had to be towed back to Norfolk Naval Station. Ron Redman, a deputy technical director with the Aegis Program Executive Office, backed up this claim, suggesting that such system failures had required Yorktown to be towed back to port several times.[5]

In the August 3, 1998 issue of Government Computer News, a retraction by DiGiorgio was published. He claims the reporter altered his statements, and insists that he did not claim the Yorktown was towed into Norfolk. GCN stands by their story.[6]

Atlantic Fleet officials also denied the towing, reporting that Yorktown was "dead in the water" for just 2 hours and 45 minutes.[5] Captain Richard Rushton, commanding officer of Yorktown at the time of the incident, also denied that the ship had to be towed back to port, stating that the ship returned under its own power.[7]

Atlantic Fleet officials acknowledged that the Yorktown experienced what they termed “an engineering local area network casualty.”[5]

“We are putting equipment in the engine room that we cannot maintain and, when it fails, results in a critical failure,” DiGiorgio said.[5]


Even though the problem was caused by programming error in Remote Data Base Manager application and not by problems with the operating system itself, criticism of operating system choice ensued. “Ron Redman, deputy technical director of the Fleet Introduction Division of the Aegis Program Executive Office, said there have been numerous software failures associated with NT aboard the Yorktown.”[5] “Because of politics, some things are being forced on us that without political pressure we might not do, like Windows NT. If it were up to me I probably would not have used Windows NT in this particular application.”[5] “Refining that is an ongoing process," Redman said. "Unix is a better system for control of equipment and machinery, whereas NT is a better system for the transfer of information and data. NT has never been fully refined and there are times when we have had shutdowns that resulted from NT.”[5]
[edit]
Rauta seiska: Intel Core i7 @ 920 & Nvidia
Ubuntu, Mint, Debian, Ultimate Edition
Androidina HTC Desire HD