Kirjoittaja Aihe: ASUS UL30, UL50 ja UL80  (Luettu 3933 kertaa)

meizirkki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1039
    • Profiili
ASUS UL30, UL50 ja UL80
« : 18.07.10 - klo:20.18 »
Tilasin aamulla tuollaisen ASUS UL50VT vekottimen ja nyt sitten odotellessa sen saapumista päätin kysäistä, onko kenelläkään kokemusta näistä ohuella rungolla, alumiini kuorella ja pitkällä akuukestollaan massasta erottuvista Asuksen UL sarjan läppäreistä?

Englanninkielisellä foorumilla juttua olikin jo sivutolkulla ja näyttäisi että lähestulkoon kaikki on kunnossa.
Fanitan:
Bitcoin, maailman suurin virtuaalivaluutta ja hajautetun laskennan projekti.
Enlightenment, helposti kustomoitava työpöytä. => PPA ubuntulle

Maula

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 84
    • Profiili
Vs: ASUS UL30, UL50 ja UL80
« Vastaus #1 : 24.07.10 - klo:11.59 »
Joko kone on saapunut?

Kerro vähän kokemuksia. Itseäni kiinnostaa tuo UL50 ja Ubuntun toimivuus siinä.

meizirkki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1039
    • Profiili
Vs: ASUS UL30, UL50 ja UL80
« Vastaus #2 : 24.07.10 - klo:17.16 »
Juu se tuli viime tiistaina.

Eka vähän tosta laitteistosta:

Ulkonäöltään laite on pirun hieno. Ohut ja simppeli muotoilu, sekä alumiinikuori herättävät huomiota :) Sisältäkin on hyvä kun repii nuo mainostarrat pois.

Näppis tuo mieleen ulkonäkönsä takia Macbook Pron, sillä on mukava kirjoittaa, vertailukohteina mulla on äitini Acer Aspire läppärin näppis sekä Logitechin pöytänäppis. Aceriin verratessa Asuksen näppis vie voiton, koska näppäinhattujen väli on isompi ja tulee siksi vähemmän harhapainalluksia. Tohon logitechin pöytänäppikseen verrattuna en oikein osaa sanoa kumpi on parempi.. molemmilla onnistuu kirjoitus varsin hyvin. Näppiksestä vielä sen verran että pikanäppäimiä ei juuri ole. Tämänkin voisin ehkä laskea jopa plussaksi, koska ulkonäkö on tosi siisti ja olen ohjelmoinut pikanäppäimet tohon ylärivin Funktionäppäiten päälle. :)

Sitten pari hyvin suunnitellun läppärin kriteeriä:

- Akku. Minulle ehdottomasti se kaikkein tärkein kriteeri kannettavissa tietokoneissa. Tässä Asuksessa se on ehdottomasti parasta tasoa. 8 kennoinen 84 Wattitunnin akku kestää rasituksessakin vähintään neljä tuntia ja kevyessä käytössä 7-9 tuntia. Se on myös tämän mallin normaalikokoinen akku joten mitään koneesta törröttäviä rumia ulokkeita ei ole tiedossa. Kiitos Asus, tämä on se ainoa asia mikä ei ole ennen kiinostanut ketään, mutta joka nyt on just niinkuin pitääkin. :)

- Sarana.
Ei ole tässä hyvin suunniteltu, tässä kohdassa äitini läppäri vie voiton. Kun kantta yrittää nostaa, tulee alapuoli mukana joten sitä joutuu pitelemään paikallaan toisella kädellä. Tämä on kuitenkin varsin yleinen ongelma.. olisin kuitnekin toivonut että näinkin kalliissa mallissa tämä homma olisi ollut kunnossa. Sarana ei myöskään ole avattuna läheskään niin kaunis kuin suljettuna.

- Meteli ja Lämmöt.
On ihan ok. Kone pysyy rasituksessakin melko viileänä ja normaalikäytössä tuulettimenääntä ei edes huomaa. Rasituksessa ääni kuuluu jo selvästi, mutta on silti niin vaimea ettei vielä häiritse leffankatselua. Ilman sisäänmenoaukot on ovelasti ripoteltu pitkin pohjaa, joten sylikäytössäkin laite saa aina jostain raosta ilmaa.

- Kaiuttimet.
Älyttömän hyvät läppärin kaiuttimiksi. Näillä kuuntelee jo mielellään youtubevideoiden ääniraidat ja jopa musiikkia matkan päällä. Bassontoisto on kuitenkin melko vaimeaa joten Leffankatseluun ja parempaan musiikkielämykseen kannattaa kuitenkin käyttää kuulokkeita..

- Liitännät.
Melko rajalliset. Ei e-sata väylää ja vain kolme USB porttia joista kaksi vasemmalla tavalliseen tapaan _aivan_ liian lähellä toisiaan. Langattomasti liitettävyys on kuitenkin ihan hyvä Wlan b/g/n ja Bluetooth 2.1 EDR jos oikein muistan. Wlan antenni on läppärien perustasoa.. Acereissa on tunnetusti hieman parempi antenni.

Laitteistosta vielä vähän muuta perustietoa.
- Touchpad. Hyvä, joskin sen reunoja ei huomaa.. tupla ja tripla sormieleet toimii heittämällä kaikki hyvin Kubuntussa.
- Weppikamera. Melko huono, mutta sillä hoituu videopuhelut hyvässä valaistuksessa.
- Näyttö. Tyypillinen peilinäyttö. Sisä- ja normaaliin ulkokäyttöön taustavalossa riittää kyllä potkua mutta ei suorassa auringonvalossa.
- Laturi. On hieman alitehoinen ottaen huomioon akun koko. Täyteen lataaminen kestää about kolme tuntia mikäli läppäriä käytettään samalla.

----------------------------------
Sitten Kubuntuun jonka asensin heti kun sain läppärin käsiini. :)

Kubuntu asentui helposti masiinaan ja olen käyttänyt tuota nVidian näytönohjainta nyt pääasiassa.
Elikkä, ensiksi kävin BIOSin asetustyökalulla asettamassa IDE configuration kohdasta jonkun vipstaakin Compatibleksi. Tämä hidastaa kiintolevyn käyttöä mutta on ainoa tunnettu keino poistaa Intelin näytönohjain käytöstä linuxissa.

No sitten Kubuntun asennustikku kiinni ja bootti sieltä. Asennus meni täysin kivuttomasti puolessa tunnissa ja sitten pääsin säätämään.

Asensin softat mitä yleensä käytän.. ja tässä pari huomiota:

Weppikameran kuva on normaalisti ylösalaisin. Se korjaantuu parilla komennolla:
Koodia: [Valitse]
sudo add-apt-repository ppa:libv4l
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get update
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install libv4l-0
Lisäsin myös pakettilähteen jonka ansiosta Kaffeine ja muut mediatoistimet alkavat käyttää tota nVidian näytönohjainta videon purkamiseen. Täys HD kuva pyörii nätisti ilman pienintäkään nykimistä :) HUOM: nämä paketit rikkovat kdenliven ja kai jotain muutakin videoneditointi/koodausjuttuja, mutta koska en editoi läppärillä videoita asensin ne.
Koodia: [Valitse]
sudo apt-add-repository ppa:nvidia-vdpau/cutting-edge-multimedia
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get update
Ongelmia joita saatat kohdata:
- Näytön kirkkauden säätäminen.
Useat Ubuntu käyttäjät ovat valittaneet ettei näytön taustavaloa pysty säätämään. Itselläni on kuitenkin käytössä KDE jossa taustavalon säätö toimii ihan hyvin noilla pikanäppäimillä ilman kikkailua.

- CPU skaalaus.
Prosessorin alikellottaminen ei sekään taida toimia normaaliasetuksilla ihan täydellisesti. Jälleen kerran KDE säästi minut siltä päänvaivalta koska PowerDevil hoitaa homman juuri niinkuin olen sen säätänyt.


Ongelma jonka kohtaat varmasti:
- Kaksoisnäytönohjain. Et voi vaihtaa niiden välillä helposti kuten windowsissa. Jos haluat käyttää nVidiaa tulee vaihtaa se yksi näppylä BIOSin asetuksista niin että kiintolevy toimii hitaammin. Jos taas hailuat käyttää Inteliä, tulee sinun kikkailla jotta saisit nVidian pois päältä virtaa syömästä.

- Kiintolevy. Tämä saattaa johtua omasta virittelystänikin. Mutta ongelma siis on että ainakin minun läppärissä kiintolevy pysähtyy ja hyrähtää käyntiin tavallisesti jopa viiden sekunnin välein. Tämä tuhoaa kiintolevyn päivittäisessä käytössä jo lähes puolessa vuodessa. Saattaa olla että olen aiheuttanut tämän omilla virransäästövirityksilläni, mutta jos sinunkin kiintolevysi rupeaa tuota tekemään niin sitten ei auta muuta kuin ajaa konsolissa tämä komento joka rauhoittaa kiintolevyn:
Koodia: [Valitse]
sudo hdparm -B 254 /dev/sdaOlen käyttänyt powertop ministä ohjelmaa virransyönnin tarkkailuun, ja koska kiintolevy ei tunnu merkittävästi nostavan virrankulutusta ja laitteessa on suuri akku, aion pitää tuon kiintolevyn pyörimässä koko ajan mielummin kuin annan sen tuhota itsensä.


PowerTop ohjelmasta vielä, se on tosi kätevä ohjelma jolla pääsee seuraamaan virrankulutusta reaaliajassa. Se antaa myös vinkkejä virrankuutuksen vähentämiseen.

Oma virrankulutukseni peruskäytössä on noin 14-19wattia. Se on melko paljon, mutta melko paljon vaatii tuo minun normaalikäyttönikin.. Skype, Spotify, XChat, 3G mokkula, Compiz ihan käytännön syistä, taustavalo melko kirkkaalla sekä nettisurffailua ja säätämistä.

Kun sulkee Spotifyn Skypen mokkulan ja vaihtaa compixin openboxiin laskee virrankulutus jo 11-13 wattiin joka puristaa akusta ainakin tunnin lisää käyttöaikaa.

Pelatessa tai flashvideoita katsellessa virrankäyttö on jopa 25 wattia, joka imasee tuonkin akun alle neljässä tunnissa.

Englanninkielisillä foorumeilla ovat jotkut kaverit saaneet kutistettua virrankäyttönsä jopa 8-10 wattin kevyellä käytöllä. Siinä lähennellään jo 11 tunnin käyttöaikaa.

Tässä linkkejä englanninkielisille sivuille joissa lisää tietoa, virransäästövinkkejä ja ratkaisuja ongelmiin.
http://wiki.daviddarts.com/Ubuntu_Lucid_on_the_Asus_UL30VT
http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=9328344&postcount=110
« Viimeksi muokattu: 24.07.10 - klo:17.28 kirjoittanut meizirkki »
Fanitan:
Bitcoin, maailman suurin virtuaalivaluutta ja hajautetun laskennan projekti.
Enlightenment, helposti kustomoitava työpöytä. => PPA ubuntulle

Maula

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 84
    • Profiili
Vs: ASUS UL30, UL50 ja UL80
« Vastaus #3 : 24.07.10 - klo:19.38 »
Whoa! Kiitos perusteellisesta vastauksesta. Itse kun en pelaile niin se Nvidian näyttis taitaa olla vähän turha. Eikös se Intelin näyttiskin pyöritä leffoja ihan nätisti? Oletko kokeillut kuinka nopeasti data liikkuu wlanin läpi? Leffoja tulee liikuteltua sisäverkossa joten g-luokan nopeus on vähän hintsusti.

meizirkki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1039
    • Profiili
Vs: ASUS UL30, UL50 ja UL80
« Vastaus #4 : 25.07.10 - klo:10.57 »
Whoa! Kiitos perusteellisesta vastauksesta. Itse kun en pelaile niin se Nvidian näyttis taitaa olla vähän turha. Eikös se Intelin näyttiskin pyöritä leffoja ihan nätisti? Oletko kokeillut kuinka nopeasti data liikkuu wlanin läpi? Leffoja tulee liikuteltua sisäverkossa joten g-luokan nopeus on vähän hintsusti.

Inteli pyörittää 720p heittämällä ja 1080p myös joskin jotkut käyttäjät ovat raportoineet lievää nykimistä Ubuntussa. Tämäkin varmasti riippuu videon pakkauksesta sillä teknisesti tuo Intelin näytönohjain kyllä kykenee FullHD toistoon.

Wlania olen valitettavasti päässyt testaamaan vaan sillä g nopeudella.. Ei ole vielä mulla n tukiasemaa.
Fanitan:
Bitcoin, maailman suurin virtuaalivaluutta ja hajautetun laskennan projekti.
Enlightenment, helposti kustomoitava työpöytä. => PPA ubuntulle

meizirkki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1039
    • Profiili
Vs: ASUS UL30, UL50 ja UL80
« Vastaus #5 : 22.10.10 - klo:13.14 »
Huh. Laitoin nVidian pois päältä nyt kun ei mulla ole kubuntun puolella edes mitään pelejä asennettuna.

Ja odotusten mukaisesti virrankäyttö tippui aika kivasti. Aiempi kuormittamaton virta mokkula käytössä oli 13-15W. Nyt vain 8-10W. Tässä postia kirjotellessa näyttäs menevän vajaa 10 wattia tasasta tahtia joten 84Wh akulla pötkitään aika pitkälle.
Fanitan:
Bitcoin, maailman suurin virtuaalivaluutta ja hajautetun laskennan projekti.
Enlightenment, helposti kustomoitava työpöytä. => PPA ubuntulle