Kirjoittaja Aihe: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä[Ratkaistu)  (Luettu 5353 kertaa)

arzie

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 36
    • Profiili
DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä[Ratkaistu)
« : 18.05.10 - klo:19.25 »
Ubuntua yritän asentaa CD:ltä. Mutta kun tuo asema ei sitten tässä tarkoituksessa juurikaan toimi. Asennuksessa pääsee 2. vaiheeseen asti (aika-asetukset) kun jaksaa etenemistä odotella piiiitkään, tunti-parikin ja CD on enimmäkseen hiljaa. Kokeiltaessa asema toistaa ainakin DVD:tä ja itse poltettua valokuvakuvatiedostoa ihan mutkattomasti. Useampia vanhempiakin ubuntulevyjä on yritetty samansuuntaisin tuloksin, asennus ei etene.

Dellin vanha pöytäkone kyseessä, prossu pentium 4,    2.4GHz ja muistia 1G. Näiden ei pitäisi rajoittaa.

DVD-ROM on LG:n GDR8162B. Jos osasin katsoa, niin laitteella on mikrosoftin ohjain??? Jostain Lontoonmurteiselta palstalta olin lukevinani, ettei optinen asema tarvi ajureita.

Koneessa on nyt XPpro, ja sais rinnalle jäädäkin.

Millähän tästä yli pääsis? Aseman uusiminen taitaa olla pois vaihtoehdoista.
« Viimeksi muokattu: 17.07.10 - klo:22.46 kirjoittanut arzie »

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #1 : 18.05.10 - klo:19.36 »
Kaikki asennuksetko jämähtävät tuohon samaan kohtaan? Voisikohan kyseessä olla esim. se, että Ubuntu yrittää tutkia biosista kellon tietoja, eikä onnistu siinä? Tätä tarkoitin siis kysyä tätä fiksummilta kuin minä.

Ilmeisesti testasit aseman kuntoa Windowsissa? Se microsoftin ohjain meinannee, että käytössä on Windowsiin kuuluva ajuri.

Voisit kokeilla Alternate-asennuslevyä eli tekstipohjaista asennusta jos se toimisi. Siinä on erona lähinnä käyttöliittymän ulkonäkö, mutta periaatteessa se on yhtä helppo. Tarvitset siihen oman asennuscd:n, jonka saat lataussivulta. Muistat vain valita sen Tekstiasennus (CD) valinnan tai Kaikki latausvaihtoehdot sivulta "alternate" CD.
Ohjeita tekstiasennukseen: http://wiki.ubuntu-fi.org/Tekstipohjaisen_asennusohjelman_asennusopas_10.04
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

arzie

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 36
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #2 : 19.05.10 - klo:19.33 »
Hiukan haasteelliselta näyttää tuo tekstitila-asennus. Kyseessä on tuttavan kone ja tällä vähäisellä kokemuksella ei viitsi toisen koneella harjoitella. Se XP sais säilyä. Siitä ei kai helposti saa pelastuslevyä poltettua? Lisenssikoodi on koneessa, voi olla volyymilisenssi kun on yrityskoneena ollut.

Yritin vielä asentaa vindoosin sisään, mutta sekään ei mene läpi. Eikä CD-levyltä käynnistämisen ohjelmakaan (se joka on CD:llä kun sen avaa vindoosis). Biosista laitoin ensisijaisen boottauksen CD-rommille.

Kone on entinen suuremman yrityksen käytössä leasingillä ollut, jostain luin että sellaisessa voi olla melkoiset suojaukset asennettuna, niin ettei kovolle voi mitään asentaa jollei vindos ole käynnissä. Jos sellaisesta XP katoaa, niin näin aloittelijapohjalta voi olla hankalaa saada sitä takas,  XP-CD-levyjä  ei ole. Jos sellaisen sais, sen pitäis olla OEM, laitevalmistan sovellus.

Löytyi näköjään toinenkin ketju: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=33738.msg263620#msg263620

Koneessa on juuri yo. linkissä mainittu i848/i865 piirisarja, mikä mutkistaa asentamista.

Täällä oli em. bugista:    https://wiki.ubuntu.com/X/Bugs/Lucidi8xxFreezes.

ps. toivon että linkitykseni toimii   ???

Liian aikaavievänä projekti saa toistaiseksi jäädä.


Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #3 : 20.05.10 - klo:10.38 »
Joo, no, tässä on monta asiaa ja monta lähestymistapaa.

Jos siinä on volyymilisenssillä varustettu XP, niin asennusmedianhan saa helposti - sieltä joka kyseisen sopimuksen on Microsoftin kanssa tehnyt ... eh, tarkoittanee siis oikeasti tässä tapauksessa sitä, että mediaa ei saa missään tapauksessa. Siitä voi tietysti päätellä yhtä sun toista käytön luonteesta, not my problem  ::) . Tosin suosittelisin vormat c: -komentoa sille asennukselle (kirjoitettu tahallaan väärin, koska kyseessä on musta huumori, eikä oikea kehoitus).

Ei niissä yrityskoneissa mitään sen kummempia lukkoja ole, Linuxin kannalta paitsi:
- rautaan perustuva lukitus, sitä ei varmaankaan näy missään, jos kerran toimii
- bioksen salasala. Jos tällainen on, helppoa selvittää, niin sitten pitää "tehdä jotakin"

Noin muutoin, voihan sen levyn partitioida koska hyvänsä ja asentaa minkä Linuxin hyvänsä - ei XP itsessään mitään "lukitse", muuta kuin omalla tasollaan (mikä nyt ei tarkoita paljoakaan, varsinkaan ylikirjoittamisessa).

Itse Ubuntu asennuksesta - jos siihen ei jostain syystä mene 10.04, niin eihän siitä mitään päänsärkyä kannata ottaa. Asenna siihen 9.04 -versio, jossa ei sinänsä ole yhtään mitään vikaa. Kaikki toimii oletettavasti hienosti - joka tapauksessa hyvin helppoa kokeilla live-CD:llä onko näin.

Ennen kuin toteaa, että asennus "ei toimi" suosittelen muistien tarkistamista Ubuntu asennuslevyjen valikosta. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kuin vika on ollut tässä - ja kysyjä on vasta säikeen kolmannella sivulla sen suostunut tekemään  ::) - kestää 1- 10 minuuttia yleensä, voi jättää pitemmäksikin aikaa rouskuttamaan jos haluaa olla perusteellinen.

Yhteenveto:

Jyrää XP yli Ubuntulla niin saat kunnollisen koneen parin tunnin työllä ;D

arzie

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 36
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #4 : 16.07.10 - klo:19.31 »
Uudelleenyritys menossa.

10.04 asentui melkein, ilman grubia. Aikaa kului järkyttävästi, alun vaiheisiin tunti pari vihetta kohden. LiveCD:t liian hidas, alternate samoin. Muistitesti ok, asennusCD:t on toimineet muissa koneissa. Normaaliasennusta myös korjasin alternatella, jää jumiin sekin. Näytönohjain Nvidia GeForce 4 MX ei kai ole syyllinen, kun ei alternatekaan onnistu. XP on vielä hengissä, osioin asennuksessa. Biosista laitettu OS install mode (muistin määrä silloin 256 ja nopeuskin putoaa), joka menee asennuksen jälkeen (tai aikana?) offille. Piirisarja i848/i865, en ole yrittänyt tehdä sitä bugin paikkausta kun ei sen pitäs vaikuttaa vanhoilla distroilla. Melkein mahdoton liveCD:llä päästäkään päätteeseen. Turvallista graafista asennustilaa yritetty myös. Alternatella näytti Buffer erroria aluksi. Korjaantui kai kun jatkoi seuraavaan vaiheeseen.

Onko DVDaseman ajurilla merkitystä kun se on microsoft? LG:n sivun mukaan tukee XP:tä, muuta mainintaa ei ollut.
C:tä ei viittis formatoida, ei ole oma kone, jos ei siitä toimivaa Ubuntuakaan saa,  tulee asiaa tietokonekauppaan.

Kone tuntuu itsepintaisen allergiselta linuxille, olisko mitään lääkettä sille?

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #5 : 17.07.10 - klo:11.32 »
Tee näin:

1.
Ensinnäkin Bios-asetuksesi vaikuttavat epäillyttäviltä ... ei kai sinulla ole OS/2 juttuja päällä? Asetuksia joista puhut en ole nähnyt koskaan. Joka tapauksessa tee "reset to factory defaults" ja kokeile sitten. Tämä voi hyvin olla ainoa vikasi.

2.
Yrityskoneissa voi joskus olla järkyttävän vanhat biokset. Katso mikä on tilanne Dellin sivuilta ja flashaa uudempi jos uudempia löytyy.

Jos ei toimi
3. Hae live-boot joka toimii. Nyt olet kokeillut vain 10.04:lla - hae vanhempi joka toimii.

Jos live-boot ei toimi, niin silti voi olla mahdollista saada asennettua. Mutta olet oikeassa että tuolla näytönohjaimella luulisi toimivan (tosin en ole tarkistanut miltään listoilta).


Muutama kommentti:

a) En tiedä ollenkaan mitä tarkoitat Msoft ajureilla. Jos teet kunnollista asennusta niin ei Msoftia ole missään eikä laitteessa ole mitään Msoft specifistä, sehän on yleinen laite.

b) Jos olet asentamassa XP:n sisälle jotakin Wubi-asennusta, niin kuulemma niissä voi olla kaikenlaisia ongelmia. Ehkäpä se on tässä tapauksessa jo tullut selväksikin.

c) Voihan tuossa DVD-asemassa olla jokin yhteensopivuusongelmakin. Kokeile toisella asemalla, halpoja.


Kokeile e.m. järjestyksessä, joku niistä varmaan tärppää .... tosin tuosta prosessori yhteensopivuusongelmasta en osaa sanoa.

Storck

  • Vieras
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #6 : 17.07.10 - klo:11.56 »
Asennus USB-tikulta ???

arzie

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 36
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #7 : 17.07.10 - klo:12.50 »
Yritellään, kiitos vinkeistä.

1. Kokeiltu OS asennustilassa ja ilman, ei vaikutusta. Menu on suppea, ei ole factoryä. Patterin poistaminen esim. 10 min ajanee saman asian.

2. Biosta epäilen itsekin vanhaksi. Bios revision A01, 7.5.2003. Nonnii, ensimmäinen versio kai sitten...

3. 8.04 ja 9.10 kokeiltu, sama ongelma

a. Win puolella kun katsoo järjestelmätiedoista on sillä tosiaan Msoftin ohjain. En itsekään ymmärrä asiaa kun optinen asema ei kai ajureita tarvi. Voisiko olla suojaustoimenpide, joka estää CD:ltä Msoftille vieraiden ohjelmien asentamisen ja tarkoitettu vain XP:ssä pyörimiseen? Kone on alunperin tehty leasingtarkoitukseen.

-Yritin taas asentaa 10.04:n  CD levyltä käynnistymisen aputyökalua, siis XP:ssä. Tapahtui virhe: could not retrieve the required installation files. Kertoi myös polun lokiin, josta lisätietoa. Polkua ei ole siinä mainittuun lokiin asti olemassa... taas joku suojaus?

b. Ei XP:n sisään vaan rinnalle. On kaikki asennusmahdollisuudet kokeiltu. Mielellään tietysti päälle  ;D

c. Toinen LG asema mulla löytyykin, piti kokeilla mutta kun sama valmistaja molemmissa, jos samat ongelmatkin... helppohan tuo on vaihtaa.

ALTERNATE - CD:LLÄ ON RIKKOUTUNEEN JÄRJESTELMÄN KORJAAMINEN
, mitä en aiemmin tiennyt.
Tavalliselta asennusCD:ltä se nykyään puuttuu. Ei auttanut tässä, ei lue levyä loppuun saakka.

Live toimii ainakin jotenkin, kun antaa koneen ensin rouskuttaa CD:tä rauhassa. Ainakin päätteen saa toimimaan. Ymmärtäis vaan tosta pääteohjelmasta jotain... Biossit ja CD-ROM tarkistan ensin.

Storck: Tikkuamahdollisuutta mietinkin. En ole ennen tehnyt, yritän vielä CDasennusta.


Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #8 : 17.07.10 - klo:12.58 »
Niin mutta, ei mitään tällaista!

Windowsissa saa näkyä mitä haluaa.

Ubuntu asennushan tapahtuu BOOTTAAMALLA live-cd levyltä - tällöin Windowsia ei ole yhtään missään eikä mitään sen ajureitakaan.

Voit asentaa ilman että menet live-tilaan tai sitten live-tilassa valita asennus, jälkimmäinen ehkä varmempi konsti jos epäilee toimivuutta.

Sitten kun varmistut toiminnasta niin suosittelen yli jyräämistä - jos asennat rinnalle, niin varaudu uuteen sarjaan ongelmia - tosin hyvässä tapauksessa niitä ei kuitenkaan tule.

Siis kokeile tuossa live-tilassa että kaikki normaalit laitteet toimivat, kuten verkko ja äänet ja näytön resoluutio. Jos toimii, niin siinähän sulla on hyvä käyttis sen kun asennat.
« Viimeksi muokattu: 17.07.10 - klo:13.01 kirjoittanut Ganymedes »

arzie

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 36
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #9 : 17.07.10 - klo:14.31 »
Ubuntun osaan kyllä asentaa, tämä kone vaan hylkii kaikkea siihen liittyvää. Myös 10.04:n asentanut muutamia kertoja, ei mitään tämmöistä ropleemiläjää ole ollut.

CD asema vaihdettu, ei vaikutusta. Hyppylankaliitin oli "CS"- kohdassa, kuten vanhassa. Mitä tarkoittaneekaan...

Siirsin hyppylangan "SL"-kohtaan, lienee slave. Live käynnistysyritys, secondary drive not found. Biossista vaihdoin "auto", oli offilla. Ei auttanut. Biosin boottijärjestyksessä CD-ROM ensimmäisenä mutta: not installed.

Nää masterit ja slavet ja aseman asentamiset ei olekaan "bolt on".


qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5779
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #10 : 17.07.10 - klo:14.48 »
CD asema vaihdettu, ei vaikutusta. Hyppylankaliitin oli "CS"- kohdassa, kuten vanhassa. Mitä tarkoittaneekaan...
CS tarkoittaa Cable Select, eli kaikki IDE-piuhassa kiinni olevat asemat tunnistetaan automaattisesti, mutta tämä toimii vain jos käytössä on tarpeeksi modernit kaapelit, muistaakseni ATA/133 yhteensopivat, voi olla että meni metsään, mutta käytännössä liian vanhoihin kaapeleihin ei ole tullut törmättyä vuosikausiin. Toinen ehdoton CS yhteensopivuusedellytys on, että jokainen piuhassa kiinni oleva asema on samoin määritelty. Eli CS jumpperi ja master tai slave yhdistelmä johtaa helposti ongelmiin. Ai niin ja biosissa pitää muistaakseni olla auto-asetukset käytössä myös ide määrityksissä.

Jos jostain syystä tuntuu olevan ongelmia, niin muistaakseni IDE-määrityksessä oli niin, että "keskimmäinen asema" on slave ja "viimeinen" slave. Ja tuli tosiaan mieleen, että taisi olla, että cable select ei toimi jos ei ole 80-nauhainen kaapeli käytössä ja tunnistettavissa myös siitä, että kaapelin voi laittaa väärinpäin asemaan, eli joutuu itse tähtäileen pin 1:n yleensä aseman oikeaan laitaan.

Siitä on kauan kun ide-härpäkkeiden kanssa on tullut värkkäiltyä, mutta jotain tuollaista muistelisin.....

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #11 : 17.07.10 - klo:17.44 »
DVD-aseman vaihdosta oli ainakin se etu, että nyt tuli tarkistettua rautakin.

Jumpperit pitää olla oikein, muutoin ei toimi. XP:ssä itseasiassa voi toimiakin tietyissä tapauksissa.

Helpointa laittaa master/slave asetukset kuntoon - jos samassa kaapelissa on myös kovalevy, niin sekin pitää tarkistaa. On olemassa myös single asetus, joillakin laitteilla ...

Bioksen pitää nähdä nämä laitteet - ihme, että toimi näinkin pitkälle noilla asetuksilla. Kuten sanottua, XP:ssä on voinut toimiakin, mutta välttämättä ei näin ole, koska yrityskoneet usein asennetaan kloonaamalla ja tällöin mitään CD-boottia ei ole koskaan tehty. Bioksesi on tosi vanha ja varmaan siihen on uudempikin revisio kuin 1. olemassa, löytynee Dellin sivuilta helposti.

Eli näistä jumpperoinneista - laita ne oikein niin aina toimii. Ota huomioon saman kaapelin kaikki laitteet ... jos ei kuitenkaan toimi niin asema on rikki.

En ole koskaan nähnyt biosta missä ei olisi asetusten reset -mahdollisuutta - tosin näissä merkkikoneissahan harrastetaan kaikenlaisia (huonoja) virityksiä. Sekään ei olisi auttanut levyjen väärässä jumpperoinnissa. Mutta auttaisi muihin asioihin
mitä voi olla edessä - Plug and Play OS, vastaus tähän pitää olla: NO -esimerkiksi.

Tikku-bootti ei välttämättä toimi noin vanhassa koneessa (katso bioksesta miten on) ja sinänsä en näe mitään syytä sille miksei CD-bootti onnistuisi koneellasi. Eihän monessa käyttiksessä muuta mahdollisuutta edes ole, joten kyllä sen pitää toimia aina. Jos opettelun intoa riittää, niin ei tikku-bootissa sinänsä mitään vikaa ole, jos saat sen toimimaan - ei aina helppoa.
« Viimeksi muokattu: 17.07.10 - klo:17.49 kirjoittanut Ganymedes »

arzie

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 36
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #12 : 17.07.10 - klo:17.54 »
Bios ja Chipset päivitetty. Dellin sivulla erittäin hyvät ohjeet.

CD aseman jumpperin laitoin takaisin "CS". Kone ei silti löydä asemaa enää. Levykelkka aukeaa ja levy lähtee pyörimään. Ennen jumpperikokeilua sieltä jotain dataa tuli kun yritti liveCDllä. Ikuisuuden vanha irrallinen CD-RW asema eikä historiasta tietoa, olisko sekin rikki ja alkuperäinen CD-ROM myös? Mitä oireita ne antaa viimeisillä hengenvedoilla? Onko datan hidastuminen siihen suuntaan? Pitääkö aseman vaihtamisen yhteydessä ajaa koneeseen lisäksi jotain bittimöykkyjä vai toimiiko yleensä kun pulttaa kiinni ja tökkää narut persuksiin vanhan mallin mukaan?

Biosissa nyt asetukset kuten alunperin.
SATA Primary Drive.........OFF
SATA Secondary Drive.....OFF
Primary Master Drive........Hard Drive
Primary Slave Drive..........OFF   (vaihtoehtona auto)
Secondary Slave Drive......OFF   (vaihtoehtona auto)

IDE Drive UDMA..............On     (vaihtoehtona off)

Jos CDasema pitää hakea kaupasta, vinkit valmistajasta suuntaan tai toiseen luetaan kiitosten kanssa.

Tikkubootille biosista jonkin sortin asetusta löytyy. CD boottti siellä on ykkösenä. Siellä oli tähän saakka floppy-bootti myös päällä, tosin kolmantena. Se kiusasi aiemmassa koneessa hidastamalla, mutta eri tavalla kuin nyt.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #13 : 17.07.10 - klo:18.07 »
Bios ja Chipset päivitetty. Dellin sivulla erittäin hyvät ohjeet.
...
Primary Master Drive........Hard Drive
Primary Slave Drive..........OFF   (vaihtoehtona auto)
Secondary Slave Drive......OFF   (vaihtoehtona auto)

IDE Drive UDMA..............On     (vaihtoehtona off)
...
Jos CDasema pitää hakea kaupasta, vinkit valmistajasta suuntaan tai toiseen luetaan kiitosten kanssa.
...
... ennenkuin aika loppuu tästä yhteydestä... so last deccade ...

Mihin tuo Primary Slave Drive on hukkunut ... eihän tuollaista olekaan? Näyttämäsi listan mukaan ei voikaan toimia koska mikään vapaa ei ole "on" tilassa.  Pidä kaikki autossa ja unohda CS - ei tunnu toimivan. Master/slave toimii aina.

Asemat ei varoita, ne vaan lopettaa levyjen lukemisen. Kerran yksi lopetti vain cd:t, dvd:t toimi kyllä.

Verkkokaupan Samsung, 25 euroa bulk, osaa kaiken ja toimii, niitä minä olen käyttänyt. Ei tarvitse tehdä mitään, jumpperoi vain oikein. Tosin on sulla siinä SATAkin - jos se toimii niin ei tarvitse sitäkään, mutta onko sulla SATA virtajohdot siinä tai adapterijohtoja olemassa?

Chipset ei liity tähän, se on vaan ton Windows-puolen juttuja, tosin ihan hyvä jos sitäkin käytät.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5779
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #14 : 17.07.10 - klo:18.12 »
Levykelkka luultavasti aukeaa ja levykin pyörii yleensä rikkoutuneilla asemilla. Itse olen useamman kerran avannut aseman ja puhdistanut linssin pölystä, jolla on saanut lisäaikaa asemille. Yleensä oireina on vain yksinkertaisesti hidas levyn tunnistus ja epävarma lukeminen. Ajureita en ole koskaan laittanut millään käyttöjärjestelmällä, mutta samsungin asemasta aikoinaan päivitin firmwaren ja poltot alkoi toimimaan paremmin.

Tuota jos asema on piuhan keskellä, eli slave tilassa (samassa kaapelissa kuin kiintolevy), niin tuo primary slave drive off tila aiheuttaa kyllä takuulla toimimattomuuden. Samoin jos kaapelit ei satu olemaan tarpeeksi tuoreet, niin tuo UDMA voi aiheuttaa ongelmia. Eli laita vain se jumpperi slave asentoon cd-asemassa jos se on mainitulla paikalla ja biosista asetukset ehdottomasti päälle, vaikka sitten siihen auto asetukseen jos ei muuta löydy

btw tarkista sitten samalla, että kiintolevy on master asennossa.

arzie

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 36
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #15 : 17.07.10 - klo:20.34 »
Biosin palauttamiseen tehdasasetuksille voi on joskus emolevyllä jumpperit, ei ole välttämätöntä olla biosin asetuksissa. Patterin poisto riittäväksi aikaa tekee saman. Kerran sössin näytön muistin koon kanssa, kone hyytyi kokonaan ja patteritempulla koneen sai taas kipinälle.

CD-RW on IDE2 väylässä lapamadon päässä ja välissä on tyhjä liitin. Kovis on IDE1 väylässä samalla tavalla. Kovalevy kaiketi on masterina, "Primary Master Drive........Hard Drive".

LaitoinCD-RW:n jumpperin masteriin, kun on lapamadon päässä. Biosista laitoin Secondary (on IDE 2:ssa) Master Drive "auto". Boottauksen yhteydessä F12 "boot menu", sieltä IDE Drive Diagnostics. CD-RW nyt näkyykin siellä "Secondary IDE, Drive 0". Ja kovo näkyy "Primary IDE 0"        JESS!  Lähti taas CD:tä lukemaan. On edelleen järkyttävän hidas  :-[

Alkuperäistä asemaa raotin sen verran että näytti hyvin puhtaat sisukset olevan.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5779
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #16 : 17.07.10 - klo:21.18 »
Alkuperäistä asemaa raotin sen verran että näytti hyvin puhtaat sisukset olevan.
Ei kerro vielä sinänsä mitään. Hyvin olematon pölyhiukkanen siellä kuitenkin voi olla. Ensimmäinen puhdistukseni olikin virheettömän näköinen asema, eikä missään näkynyt pölyä lainkaan. Pyyhkäisin alkoholiin dipatulla pumpulipuikolla linssiä ja perään puhtaalla muutaman sipaisun ja johan alkoi taas asema toimimaan hienosti.

arzie

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 36
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä
« Vastaus #17 : 17.07.10 - klo:22.18 »
Kokeilin nyt omasta koneestani lainatulla kovolla jolta boottasin.Siinä on toimiva U10.04. En tiedä onko periaatteessakaan mahdollista toimia näin toisen koneen lainakovolla, tulos kuitenkin sama kuin ennenkin. Ubuntu-teksti tulee ja väria vaihtavat pallot. Siihen se jää, ehkä yön aikana voi päästä työpöytään. Miten on, onko kaukaa haettu yritys?

Jos sen näin pitäis toimia, on syylistalta pois CDasema ja kovolla oleva softa. Jäisi jäljelle joku emolla oleva juttu ja yrittäminen loppuu tämän koneen osalta.

EDIT
Heräsihän tuo lainakovolla työpöytään. Aikaa meni hurjasti. Gpartedin sain käynnistettyä, ei sammu punaisesta ruksista läheskään normaalitahtiin, vaan useamman minuutin viiveellä.

TULOS:
Emolevy ei tykkää Linuxista. Eipä Dell Linuxia tuekaan millään tavoin. Vaikuttaa siltä, jos LiveCD ei toimi lähelle normaalia, voi Linuxin asentamisen suosiolla unohtaa. Säästyy paljon aikaa...

Kiitos kaikille hyvistä ohjeista.

« Viimeksi muokattu: 17.07.10 - klo:22.45 kirjoittanut arzie »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: DVD-rom asema ei lue ubuntuCD:tä[Ratkaistu)
« Vastaus #18 : 18.07.10 - klo:04.34 »
No joo, mutta totta kai se kestää ensimmäisessä bootissa kauan jos tuot aivan erilaisen koneen kovalevyn bootattavaksi. Mutta miten on seuraava bootti?

Live-CD on luonnostaan hidas, varsinkin vanhemmalla koneella. Tekstistäsi ei käynyt ilmi, että miten hidas se oikeasti oli. Olet varmasti oikeassa, että jos Live-CD ei toimi ollenkaan kunnolla, niin helpommalla pääsee kun luovuttaa siihen (olettaen että näytönohjain ei ole se joka kiusaa, jonka ongelman voinee hoitaa kohtalaisen helposti).

Jos kuitenkaan ei toimi, niin mahdollisesti joku muu distro on parempi - esim. Puppy Linux on helppo ja nopea kokeilu-distro, jolla voit tarkistaa, että toimiiko rauta kunnolla.