"Esimerkkinä mainitsen tuon kuvakkeiden siirtämisen työpöydälle... Täytyy tuntea fstabit ja muut loitsut, jotta saa "mountattua" kuvakkeen pysyvästi käyttöön. W:ssä se vain siirretään sinne ja sinne se jää."
Tätä en tajua. Kuvakkeenhan saa samalla lailla kuin Windowsissakin klikkamalla valikossa ohjelman päällä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla työpöytäkuvakkeen. Ja siinä se sitten on ja toimii. Sen sijaan Windowsissa joskus tuli ongelma, kun siirsin vetämällä Wordin kuvakkeen työpöydälle ja sepä katosi ohjelmavalikosta, kun en tajunnut sitä kopioida. Ja mikä pahinta, koska kyseessä oli monen käyttäjän työkone, ei Wordia ollut sitten enää muidenkaan ohjelmavalikossa ja se kuvakekin oli vain minun henkilökohtaisella työpöydälläni
Tässä puhuttiin levyosioista. Tuohon tosiaan kaivattaisiin vähän parannusta. Ehkäpä olisi aika kirjoitella (ja äänestää) brainstormiin:
http://brainstorm.ubuntu.com/En kyllä ymmärrä, millä tavalla Windows olisi helppokäyttöisempi. Tietysti ajureita löytyy periaatteessa helpommin, mutta olihan Vistalla ongelmansa; moni laite, mikä XP:ssä oli toiminut, ei toiminutkaan. Samoin moni ohjelma. Ja mitä olen lukenut, ei Windows 7:kaan ole tästä täysin päässyt eroon. Oma kokemukseni HP:n printterin asennuksesta (Laserjet P1005) Vistyaan ja Ubuntuun (9.10) oli seuraava:
- Vistaan löytyi ajuri Mikrobitin ajuriapajan kautta ja asentui, mutta tuli jokin virheilmoitus, eikä printteri alkanutkaan toimia
- Ubuntuun vastaus löytyi eräältä palstalta ja vaati komentoriville annettuja käskyjä. Sen jälkeen printteri alkoi toimia, mutta vaati aina koneen sammutuksen jälkeen pari käskyä uudelleen. Nyt 10.04 asennuksen jälkeen ei näköjään enää vaatinut, vaan toimi normaalisti.
Silloin kun laitteet toimivat niin ne usein toimivat hyvin Linuxissa. Windowsiin en nyt ota kantaa (ei tarpeeksi viimeaikaista kokemusta), mitä tapahtuu jos valmistaja ei tuekkaan jotain versiota tai muuta sellaista. Harvemmin se Windows on kokonaan tukematon.
Vaan eipä tämä Ubuntu ihan ilman ongelmia ole minulla toiminut. Kun päivitin uuteen versioon, niin Firefox lakkasi kokonaan toimimasta ja vaikka poistin sen ja sensin uudelleen, niin ei käynnisty. Onneksi on kuitenkin Chrome ja Opera.
Onko kellään muulla Firefox kateissa?
Ei. Onko koneella useampia käyttäjiä? Toimiiko jollain niistä? Jos toimii, nimeä Firefoxin profiilikansio uudelleen (kotihakemistossa pillohakemisto nimeltä .firefox). Jos ei, päätteessä komento firefox (pienellä) voisi kertoa enemmän (kannattaa tehdä uusi ketju).
Ja hiukka raskas Ubuntu myös on, läppäri ilman moniydinprossua ei aina oikein riitä, vaan tulee joskus, tosin onneksi harvoin, jumitusta ja hiiri jämähtää.
Lienee jokin virhe (eli bugi), mahdollisesti ajureissa tai sitten Xorgissa. Noista voi aina raportoida.
Vähän kummasti on myös tuo käynnistyminen muuttunut. Vaikka käynnistyykin nopeasti, paljon nopeammin kuin Vista ainakin, niin vähän aikaa on vaan musta ruutu ja sitten vilahtaa jotain tekstejä. Jokin latauspalkki olisi ollut tyylikkäämpi.
Tuo lienee virhe jossain. Itselläni on biosin jälkeen Grubi, sitten jonkin aikaa mustaa ja sekavan näköinen Splash (Nvidian ajureissa / Plymouthissa on tunnettu bugi) ja sitten kirjautumisikkuna.