Kirjoittaja Aihe: Uusi kannettava  (Luettu 10096 kertaa)

Tempo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 753
    • Profiili
Uusi kannettava
« : 28.02.10 - klo:09.55 »
Olen ostamassa uutta kannettavaa ja nyt tarvis tietää mikä valmistaja/malli olis yhteensopivin LINUX käyttöön?

Fujitsu Siemensiä ette ehdota edes vahingossa!
Läppäri aikakausi alkaa olla lopuillaan. (lopen kyllästynyt läppäreihin)
Fujitsu siemens E5925 EPA, Intel core 2 duo, 8 G ram, SSD, yms yms......

Ja linkki pääte ohjeisiin-------->http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=32091.msg282369#msg2823

tomikiv

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 238
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #1 : 28.02.10 - klo:10.11 »
Itsellä on pari aceria ja toimii moitteetta buntun kanssa.
Desktop: Phenom 955, 8gb, HD4250, 64gb SSD, Ubuntu 14.04
Htpc: E6600, 4gb, HD4300, 50gb SSD, Ubuntu 14.04
Server: Athlon x2 255, 8gb, 32gb SSD, 8tb, Ubuntu Server 14.04

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #2 : 28.02.10 - klo:10.54 »
Tämä Asus on toiminut kivasti ja Fujitsua en mene suosittelemaan oman kokemukseni perusteella. Tosin tietty merkki ei (aina) tarkoita, että se pakosti toimisi Linuxilla. Kannattaa katsoa, että siinä koneessa on tuettu näytönohjain ja wlan niin sen pitäisi toimia. Ne kun ovat yleisimmät ongelmalliset.

Tässä vähän infoa näytönohjaimista: http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Laitteisto#N.C3.A4yt.C3.B6nohjainten_suljetut_3D-ajurit

Ja wlan-korteista: https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/WirelessCardsSupported
Tuo tosin on paljon vaikeaselkoisempi. Jokatapauksessa jos siinä koneessa on Intelin kortti se toimii varmasti (ainakin jos käsitykseni on oikea), Atheros niin se voi toimia, ja muista en osaa sanoa, mutta toivottavasti joku osaa.

Huomaa, että niitä koneita on mahdollista jos vain myyjä antaa kokeilla liikkeessä live/asennus-cd:llä eli levy asemaan ja käynnistys (ei tee muutoksia kiintolevylle).

Oletko jo katsonut tämän: http://wiki.ubuntu-fi.org/Tietokoneet_ja_laitteet
« Viimeksi muokattu: 28.02.10 - klo:10.56 kirjoittanut Tomppeli »
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #3 : 28.02.10 - klo:11.14 »
Kannattaa katsoa myös äänikortti. Esim. Asusin vanhassa A6R mallissa on ATI Technologies inc. IXP SB 400 AC'97, jota en koskaan saanut pelaamaan. Siitä on juttu täällä: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=30199.0
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #4 : 28.02.10 - klo:11.32 »
Noiden läppäreiden sielunelämän vakaus on tosiaan mallikohtaista. Itselle tullut Fujitsu-Siemensejä käteen kolme, joista yksi (Amilo A1600) on lahonnut noin kahdeksanvuotiaana, yksitoistavuotias (Lifebook E6520) ei vieläkään ja kahdeksanvuotias (Amilo A7600)  puksuttaa edelleen.  Asiakkaan Amilo D7830:ssa Ubuntu toimi heittämällä loistavasti.  Kaverilla on F-S amilo Pa1510, jonka virransyöttä oli niin alamittäinen, että Nokia CS-15 nettitikku ei saanut tarpeeksi sähköä toimiakseen, minkä lisäksi tikun kanssa kone lämpesi kaatumiseen asti. Myös Acereissa on ollut varsinkin lämpöongelmia. HP:issa taas rautakokoonpano vaihtelee rajusti, joten toimivuus on niissäkin arvoitus.

Niin että asia on todellakin syytä selvittää laitekohtaisesti, jos varman päälle haluaa pelata.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #5 : 28.02.10 - klo:12.50 »
Yhteensopivuudesta on paha sanoa enempää kuin edellä on jo sanottu - riippuu siitäkin mitä versiota Ubuntusta haluaa välttämättä ajaa.

Luotettavuus on yksi kriteeri, varsinkin läppäreissä joita ei niinkään helposti voi korjailla ja takuukorjauksetkin ovat monesti erittäin ikäviä tapahtumia - siis kuluttajamarkkinoilla. Firmojen on-site takuut ovat sitten asia erikseen.

Yksi tapa tutkia luotettavuutta on katsoa takuuaikoja, Asuksella on 2 vuotta, useimmilla vain 1 vuosi. Uutisten mukaan Asukset ovat olleet useissa tutkimuksissa erittäin hyviä luotettavuudeltaan, HP:t ja Acerit taasen erittäin huonoja. Molemmista jälkimmäisistä olen kuullut useita kauhutarinoita siitä mitä kaikkea uudessa läppärissä oikein voi hajota. HP:lla varmaankin nämä erikoishalvat kuluttajamallit ovat niitä huonoja, tuskin sentään kaikki mallit, luulisin.

Kolmea uutta Asuksen läppäriä katselin tuossa joulun tienoilla, tosin en juurikaan Ubuntulla. Kaikki vaikuttivat ihan asiallisilta peleiltä ja hinta/laatusuhde oli kohdallaan. Se mitä kokeilin Ubuntulla, ei toiminut siinä kunnolla, koska siinä on erikoinen näytönohjain. Se on kyllä JoliCloud:in, Ubuntu-johdannaisen, listoilla ja oletettavasti toimisi siinä hyvin. Joten ei tämä yhteensopivuudesta varmistuminen sen helpompaa taida olla. Yleensähän ne kyllä toimii.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #6 : 28.02.10 - klo:14.04 »
Itsellä on ollut Acerin ja HP:n kannettavia. Edellinen Acer kesti aika pitkään, mutta olen nähnyt myös pari mallia tuolta valmistajalta, joita on käytetty säännöllisesti parin kuukauden välin takuuhuollossa emolevyvikojen takia ja tuollaisia malleja löytyy varmasti jokaiselta valmistajalta. Nykyinen HP on noin kaksi vuotta vanha ja siihen ilmaantui juuri äskettäin jokin mystinen akku, virtalähde tai emolevyvika. Lataa normaalisti, sitten kesken käytön heittää akkukäytölle, eikä ala enää lataamaan ennen kuin poistaa akun ja kaapelit noin puoleksi tunniksi. Winukassa sentään tuli HP Battery Check ohjelmassa ilmoitus akun huonosta tilasta ja takuuhuoltoon lähettävä vikakoodi. Pahoin vain pelkään että kyseessä on lankkuvika, mutta saapa nyt nähdä miten HP:n asiakaspalvelu vastaa tuollaiseen koneeseen mistä on jo takuu mennyt.

BTW jos jollain on tuollainen pavilion sarjan kone, niin vahvistaisitteko sen että kone käynnistyy ilman akkua. Mielestäni tuon koneen pitäisi käynnistyä ilman akkua, kuten käytännössä kaikki muutkin kannettavat. Tuo omani ei nimittäin käynnisty.

*edit*
Ai niin ja tuo Asus tripla e on kestänyt ihan älyttömän hyvin. On ollut tärisevän auton konehuoneessa, tipahtanut roskaisesti useamman kerran, saanut hiontapölyä jne. eikä kone osoita minkäänlaisia kuoleman merkkejä. Ainoastaan virtaliitin ei välillä ota kontaktia (ilmeisesti lähdössä pikkuhiljaa juotoksista plugin liikkumisen perusteella), mutta sitä on tullut vahingossa kiskaistuakin useamman kerran niin että olen ollut varma, että koko liitin repeää irti. Toki on muistettava että kyseessä on kevyt ja kiintolevytön kone, jotka vaikuttaa kyllä kestävyyteen merkittävästi.

Seuraavaksi hommaan Asuksen jonkin mallin tai mahdollisesti Lenovon x100e koneen.
« Viimeksi muokattu: 28.02.10 - klo:14.10 kirjoittanut qwertyy »

mrl586

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4638
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #7 : 28.02.10 - klo:15.09 »
Nykyinen HP on noin kaksi vuotta vanha ja siihen ilmaantui juuri äskettäin jokin mystinen akku, virtalähde tai emolevyvika. Lataa normaalisti, sitten kesken käytön heittää akkukäytölle, eikä ala enää lataamaan ennen kuin poistaa akun ja kaapelit noin puoleksi tunniksi. Winukassa sentään tuli HP Battery Check ohjelmassa ilmoitus akun huonosta tilasta ja takuuhuoltoon lähettävä vikakoodi. Pahoin vain pelkään että kyseessä on lankkuvika, mutta saapa nyt nähdä miten HP:n asiakaspalvelu vastaa tuollaiseen koneeseen mistä on jo takuu mennyt.
Taidan jo tietää HP:n vastauksen: ei takuuta - ei ilmaista huoltoa. Näin itselleni vastattiin HP:n tuesta kun kerroin sinne virransyöttöongelmaisesta HP Compaq 6735s -kannettavasta, jolla oli ikää tuolloin vajaat 1,5 vuotta.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #8 : 28.02.10 - klo:15.30 »
DELLin läppärit eivät noissa luotettavuustutkimuksissa ole menestyneet erityisen hyvin. Näistä on enemmänkin kokemuksia, tosin vain high-end läppäreistä. Takuuaikana, 3 vuoden aikana, keskimäärin ottaen on niissä aina joku vika ollut, esimerkiksi emolevy on vaihdettu ennen ensimmäisen asennuksen onnistumista tai näyttöpaneeli juuri ennen takuuajan loppumista.

Yleisesti ottaen on-site takuu on toiminut hyvin. Mitä nyt kerran asiakaspalvelussa ehdotettiin, että olisin aukaissut koneet ja kokeillut vaihtaa sisäisen wlan-kortin toiseen - oli kuulemma takuuseen tuonnin edellytys - juu, varmaan uskoinkin tätä. Avasin kuitenkin koneen ja totesin, että en uskalla yrittää irrotusta koska siitä ei heti nähnyt miten se olisi pitänyt tehdä ... ja läppärin sisäkalut ovat sen verran hentoisia, ettei niitä paljoa uskalla väännellä. No, myöhemmin luinkin lehdestä, että DELL oli saanut Amerikassa tuomion siitä, että oli teettänyt asiakkailla huoltotöitä, joita sen olisi itse pitänyt tehdä ja muutenkin väistellyt takuuvastuita. Ei tästä tiedosta täällä Suomessa hirveästi iloa ole - ei ole dollareita näkynyt tilillä - mutta onhan se jollakin tapaa moraalisesti lohduttavaa  :P - jollain omituisella tavalla  ;D

Niin tai näin, enpä tiedä onko näillä kokemuksilla paljoakaan merkitystä kuluttajaläppäreihin. No, joo, Dell Inspiron 8500 on sellainen ja on kyllä toiminut aika kauan (jotain 6-7 vuotta) ilman ongelmia. Tosi kuumanahan se käy, mutta niinhän ne kaikki tehokoneet kävivät siihen aikaan - Intelin vika. Hieno kone muutoin, mutta levyohjaimet ovat hitaat tai erittäin hitaat, verrattuna oikeastaan mihin hyvänsä järkevään vertailukohtaan.

Tempo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 753
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #9 : 28.02.10 - klo:20.26 »
Huh huh!  On tullut vastausia ja neuvoja paljon :-)
Siitä suuri kiitos :-)

Nyt kerron että tarkoitukseni ei ole ostaa ns kuluttaja läppäriä vaan ajattelin kuluttaa siihen ainakin pari tonnia jotta saan kunnon työjuhdan!
Itselläni nyt Fujitsu siemens A1650G ja täytyy myöntää että en suosittele ainakaan tätä mallia kenellekään (poistunut mynnistä jo vuosia sitten, onneksi)
Rahan vähyyden vuoksi olen joutunut tällä toimimaan :-(
Mutta tosiaan halusin teiltä ensin yleisen mielipiteen kannettavista ja jos joku nyt osais vielä suositella tuon kalliimman hintaluokan konetta niin homma olis melkein valmis :-)
Itselläni ei ole väliä mistä sen saa (kauppa,netti,alan liike yms..)
Läppäri aikakausi alkaa olla lopuillaan. (lopen kyllästynyt läppäreihin)
Fujitsu siemens E5925 EPA, Intel core 2 duo, 8 G ram, SSD, yms yms......

Ja linkki pääte ohjeisiin-------->http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=32091.msg282369#msg2823

tomikiv

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 238
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #10 : 28.02.10 - klo:20.47 »
tohon hintaan lähtisin itse katselemaan jotain Levonoa
Desktop: Phenom 955, 8gb, HD4250, 64gb SSD, Ubuntu 14.04
Htpc: E6600, 4gb, HD4300, 50gb SSD, Ubuntu 14.04
Server: Athlon x2 255, 8gb, 32gb SSD, 8tb, Ubuntu Server 14.04

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #11 : 28.02.10 - klo:20.49 »
No joo sitten, en tosin tiedä voinko tätä varsinaisesti suositella, koska en oikeastaan tunne vertailukohtia, mutta kerronpa Delleistä kuitenkin.

Jos haet "työjuhtaa", jolla miellän tehokkuutta - joku muu voisi mieltää pienen koon - niin Delliltä löytyy kaksi rinnakkaismallia, jotka kulkevat "workstation" nimen alla; positioivat ne siten kannettaviksi työasemiksi eikä tavallisiksi kannettaviksi. Niitten pitäisi olla sitten luokassaan nopeita ja ovat joissakin testeissä saaneetkin hyviä tuloksia verrattuna muihin. Itse ajattelen lähinnä, että miten huonoja ne muut sitten oikein ovat olleet? Onhan alle tuhannen euron työasema sentään huomattavasti parempi kaikessa nopeudessa - oikeastaan niitä ei voi oikein edes verrata. En tosin tiedä onko näillä tehoilla hirveästi väliä sinulle - minulle on.

Toinen näistä on noin 15-16" ruudulla ja toinen 17-18" ruudulla. Näissä on periaatteessa sama nopeus ja samat näytönohjaimet (nVidiat) - tokihan isommassa voi olla jotain parempaakin tarjolla (esim. näytönohjain on ollut järeämpi). Kannettavuudessa on sitten hyvin merkittävä ero. Pienempi on inhimillinen, jonka voi mieltää läppäriksi, mutta isommassa jo virtalähde on huomattavasti painavampi kuin pienimmät läppärit (tämä ei ollut vitsi) ja tilavuudeltaan lähes samaa luokkaa kuin miniläppärit. Tokihan ruudun koossakin on merkittävä ero. Hinnaltaan nämä pienemmät ovat olleet siinä 2000 euron luokassa ja isommat lähes 4000 euroa.

Nämä hinnat ovat sitten kaikilla tykötarpeilla: nopeat prosessorit ja iso resoluutioinen näyttö ovat lähinnä nämä hintatekijät. Näiden mallien lähtöhinnat ovat ehkä vain puolet ylläesitetystä, mutta eihän sellaisilla tehokäytössä mitään tee.

Nämä ovat sikäli mielenkiintoisia, että nämä voit käydä vapaasti konfiguroimassa netissä ja valita mitä haluat. Vaihtoehtoja on todella paljon, ihan takuuehtojen luonteesta ja pituudesta lähtien siihen, että haluatko hiiren mukaan vai et ja tuleeko mukaan vielä ulkoinen näyttökin. Hinnat se konfiguraattori laskee sitten samantien - suosittelen tarjouksen pyytämistä, jos pystyt jollain perusteella tinkimään - siis ihan oikeasti - jos tähän vaihtoehtoon päädyt.

Edellä esitetyt asiat ovat hieman epämääräisesti esitettyjä johtuen yksinkertaisesti siitä, että konemallit vaihtuvat täysin kerran vuodessa ja en ole tänä vuonna vielä ostanut yhtään - tosin nämä periaatteet ja hintatasot ovat pysyneet samoina jo useamman vuoden.

Niin joo, Delliltähän saa myös omaa Ubuntu-läppäri malliakin ...

Niin, joo jäi sanomatta, että itselläni on ollut M90 (ja myös jonkin aikaa M65) jotka ovat edellä kuvatun kaltaisia, muutaman vuoden takaisia ohukainen ja paksukainen -koneita. Ihan asiallisia koneita, joita on paranneltu uusilla levyillä.

Oikeastihan läppärissä pitäisi olla uuden sukupolven Flash-levy käyttikselle ja tavallinen levy isommaksi massamuistiksi. Ai niin, tähän uuteen raskaamman sarjan Delliin saa toisen sisäisen levy, jolla käsittääkseni on myös oma levyohjain - tällä saattaa olla varsin suurikin merkitys levyjen nopeudelle (tai ON jos toimii oikein), jos sellaista kaipaat, riippuu ihan siitä mitä sillä koneella teet.
« Viimeksi muokattu: 28.02.10 - klo:21.07 kirjoittanut Ganymedes »

Tempo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 753
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #12 : 28.02.10 - klo:21.39 »
Joo siis kone tulee audio ja valo työskentelyyn !
Kannettavuudelle en anna ainuttakaan pistettä ja akun kestoksi riittää vartti!
 
Mistäs noita dellin koneita löytäis?

tässä pari vaihtoehtoa! Mielipiteitä?

http://www.kannettavatietokone.fi/tuotteet/NUK3AMS.html


isompi!
http://www.kannettavatietokone.fi/tuotteet/G72GX-TY014Z.html
Läppäri aikakausi alkaa olla lopuillaan. (lopen kyllästynyt läppäreihin)
Fujitsu siemens E5925 EPA, Intel core 2 duo, 8 G ram, SSD, yms yms......

Ja linkki pääte ohjeisiin-------->http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=32091.msg282369#msg2823

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #13 : 28.02.10 - klo:21.50 »
Dell:jä saa (ainoastaan) paikasta www.dell.fi - ja sieltä "Kauppa".

Noista antamistasi vaihtoehdoista en tiedä - tuo Asus on varmaan ihan asiallinen peli. Ubuntu yhteensopivuudesta en osaa sen paremmin sanoa.

asuspoju

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 640
  • Linux_Eki useissa verkkopeleissä, palveluissa jne.
    • Profiili
    • Youtube kanavani.
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #14 : 28.02.10 - klo:22.53 »
http://www.linlap.com/
Englanniksi tietoa läppäreista ja miten linuxit pyörii.
http://www.youtube.com/user/LinuxEki
"Varkaat tulee ikkunoista"
http://tinyurl.com/ltspopin - Opinnäytetyöni LTSP-järjestelmästä

JarTak

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 333
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #15 : 01.03.10 - klo:02.32 »
Sain vuosi sitten sisäänostohintaan tuliterän Lenovo R61 läppärin. Marraskuussa siirryin käyttämään  Ubuntua ja kokemukset ovat erittäin myönteiset. Ainoa asia mikä tässä harmittaa(erittäin vähän) on se, että tuuletin saisi olla vähän hiljaisemmalla silloin kun kone on virtapiuhassa kiinni. Akkukäytöllä kone on hiljainen kuin hiiri. Pitäis varmaan imuroida konetta hiukan ja sen jälkeen laittaa pari koodin pätkää päätteeseen, niin johan hiljenis. Koneeni on Vistan kanssa dualboottina ja esimerkiksi akun latausarvot ja muut tarkemmat säädöt käyn säätään Vistan puolelta. Ehkä ubuntullakin saattais olla omat ohjelmansa jossain tähän. Suosittelen.

Tempo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 753
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #16 : 01.03.10 - klo:02.46 »
täytyy toi lenovo laittaa harkintaan!  vaikuttaa järkevältä peliltä!
Läppäri aikakausi alkaa olla lopuillaan. (lopen kyllästynyt läppäreihin)
Fujitsu siemens E5925 EPA, Intel core 2 duo, 8 G ram, SSD, yms yms......

Ja linkki pääte ohjeisiin-------->http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=32091.msg282369#msg2823

mulvila

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 109
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #17 : 01.03.10 - klo:11.51 »
Dellin Vostro 1220 -konetta myydään maailmalla Ubuntun kanssa, joten päädyin itse siihen, kun viime vuonna hommasin uuden koneen. Tilattaessa voi valita sisälle haluamaansa rautaa, näyttö on 12 tuumainen.

Aiheesta lisää
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=28888.0

kestosippi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 185
    • Profiili
Ubuntukannettava Lenovo R500
« Vastaus #18 : 04.05.10 - klo:10.55 »
Nyt olen asentanut sitten viimein tähän kuukauden vanhaan Lenovo R500-läppäriin myöskin Ubuntun.
Asensin sen toimimaan Windows Seiskan rinnalla. Alkukäynnistyksessä tulee valikko, josta voin valita 10 sekunnin aikana käyttöjärjestelmäksi Windows Seiskan. Jos en valitse mitään, käynnistyy Ubuntu.

Tein osioinnin kokeeksi Wintoosan levynhallinnassa siten, että pienensin isoa levyosiota ensin siten, että Wintoosa-osio jäi 50 Gigaseksi. Levyllä on myös 10 Gigan kokoinen Lenovo-recovery-osio, jonka annoin olla vielä koskemattomana. Sitten tein levyn tyhjälle osalle ison ntfs-osion yhteisiä tiedostoja varten, ja jätin 20Gt tyhjäksi Ubuntua varten. Windows Seiskan uusi levynhallinta osaa muuttaa osioiden kokoa tiedostoja poistamatta.  Tämä osiontikalu löytyy Ohjauspaneelin "Valvontatyökalut"-kuvakkeen takaa "Levyn hallinta".

Latasin uuden Ubuntun asennuslevyimagen netistä. Versio on 10.04LTS. Poltin imagen cd-rompulle. Testasin että läppärissäni kaikki toimii käynnistämällä koneen siltä rompulta. Kaikki tuntui pelaavan live-rompun Ubuntussa ääntä ja wlan-korttia sekä bluutuuttia unohtamatta, joten pistin asennuksen siitä samalla käyntiin.

Asennus kysyi ensin koneelle nimeä ja käyttäjätunnusta. Sitten maa-asetuksia ja semmosia. Lopulta asennuspaikkaa. Valinta oli helppo. Ruksit oli valmiina: "Asennus Windowsin rinnalle" sekä "Asennus suurimpaan vapaaseen tilaan", joka näkyi olevan siinä alaparrussa se mun osioimattomaksi jättämäni 20Gt tyhjä kohta siinä parrussa. Nyt siinä kohtaa luki jo Ubuntu, joten tässä ei syntynyt minkäänlaista epätietoisuutta, että menikö oikein, Asennus sujui siitä ihan automaattisesti loppuun. No Broblem!

Koneen käynnistykseen ilmestyi uutena asiana nyt Grub-valikko, jossa oletuksena on nyt Ubuntu, ja jos en kymmenessä sekunnissa valitse siitä nuolinapilla Wintoosaa, käynnistyy siis Ubuntu. Tätä voi säätää myöhemmin tarvittaessa.

Ensimmäisellä käynnistyskerralla Ubuntu oli kovin sekakielinen, joten ensiksi aloin valikosta etsiä niitä "Language"-valintoja. Löytyikin ne siitä, mutta siellä oli valinnat valmiina "Suomi"-moodissa, joten päätin vain mitään muuttamatta käynnistää koneen uusiksi. Ja tosiaan kaikki oli nyt suomenkielisenä. Ilmeisesti pelkkä uudelleenkäynnistys olisi piisannut. Tiedä sitten? Joka tapauksessa tämä on nyt suomenkielinen ihan uusia ohjelmia myöten. En tosin vielä kerinnyt asentamaan kuin Gimp-kuvankäsittelypaketin.

Asennuksessa alkuun auttaa:
http://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen_Windowsin_rinnalle
http://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen

Ja siis kaikki laitteet toimii Ubuntussa "heittämällä" Lenovo R500 läppärissä. No tuota web-kameraa en tiedä, kun mulla ei sille ole ollut mitään käyttöä, ja tuskin tuleekaan. En tiedä missä ohjelmassa se edes voisi ottaa kuvaa.

Näytönohjaimena tässä on ATI Mobility Radeon HD 3470
Wlan laitteena intel Wifilink 5100 AGN
Piirisarjana Intel PM45
Prosessorina Intel Core 2 Duo P8700@2,53GHz
« Viimeksi muokattu: 04.05.10 - klo:11.22 kirjoittanut kestosippi »

Timo Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2083
    • Profiili
Vs: Uusi kannettava
« Vastaus #19 : 04.05.10 - klo:11.16 »
Tämä keskustelu on loogista jatkoa http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=13560.40
Taitaa olla ikuisuuskysymyksiä  :D terveisin Timo
"Linux, made in Finland"