Sotkeudunpas tähänkin koska juuri putsasin yhden läppärin. Olen ollut sellaisessa työssä, että vastaavaa hommaa on tullut tehtyä vuosikymmeniä, jo putkilaitteiden ajoilta asti.
Ammattilaisilla on pölyimurit, joissa on puolijohtavaa materiaalia oleva suutin ja letku. Eristävä ja johtava ovat molemmat yhtä huonoja kipinöinnin takia. Antistaattinen on jo parempi. Kotioloissa sellaisen suuttimen saa tehdyksi pölyimuriin teippaamalla siistin lisäkkeen suuttimen päälle antistaattisesta muovikalvosta, jota saa niistä pusseista, joihin pakataan elektroniikan komponentteja, kuten muistikampoja jne. Lisäkkeen saa mielellään tehdä ylettämään sentin parin tötterön suuttimen jatkoksi, niin sitten se on hellävaraisempikin. Teippaukseen, jolla se kalvo kiinnitetään, jätetään rakoja käden kosketusta varten.
Imurin suutinta ei koskaan viedä kiinni mihinkään osiin. Imutehokin säädetään imurista minimiin. Aina pidetään kiinni kädellä siitä kohdasta suutinta, jossa se antistaattikalvo on teipattuna. Toisella kädellä pidetään koneen metallirungosta kiinni, sellainen on usein juuri prosessorin jäähdytyselementti. Oikea maadoitusranneke on tietysti hyvä, mutta siinä on oltavaa suojavastus, ja se on osattava kiinnittää oikeaan paikkaan maadoittamaan.
Suuri ilman nopeus, sekä imevä, että puhaltava, tekevät staattista sähköä.
Jos kovasti imetään tai puhalletaan ilmaa koneen ilma-aukoista, koneen kuoria purkamatta, saattaa vähän pölyä poistua, mutta silloin tuuletin ottaa hirmuiset kierrokset sen ilmavirran pyörittämänä ja sen ohjaustransistori tuhoutuu, joko poikki tai oikosulkuun, ja sen huomaa sitten siitä, että tuuletin ei enää pyöri lainkaan, tai pyörii aina täysillä.
Puhdistus tehdään sitten niin, että imurin suutinta pidetään turvallisen lähellä/kaukana puhdistettavaa kohtaa ja puhtaalla pienellä pensselillä, sellainen pitkäharjaksinen lakkapensseli on hyvä, lyhyin liikkein irrotetaan pöly ja annetaan imurin vetää se pois. Välillä imuroidaan pensseli puhtaaksi läpsyttämällä sitä antistaattisessa suuttimen aukossa.
Melkein kaikki tuulettimen pöly kerääntyy tuulettimen ja jäähdytyselementin väliin. Useimmiten tuuletin on irrotettava, jotta sinne väliin pääsee. Tuulettimen pikku liitin vaan auki ja pari ruuvia pois ja tuuletin pois ja sen siipien puhdistus pensselillä ja imurilla. Tuulettimen suun ja jäähdytysrivoituksen saumassa on metallinen tai antistaattinen teippi. Sitä ei saa hukata, eikä unohtaa laitta takaisin.
Jäähdytyselementissä on paksu kuparinen tai alumiininen lämmönsiirrin ja peltirivoitus kuin mopon sylinterissä. Sitä elementtiä ei pidä ottaa ulos, jos ei ole käsillä piitahnaa sen uudelleenasennusta varten. Täytyy vain puhdistaa se rivoitus kapeista rakosistaan imurin ja pensselin avulla. Peltirivat vääntyvät helposti.
Vielä varoitus niistä pikku ruuveista, joita joudutaan ruuvaamaan pois luukkuja avatessa. Kannattaa merkitä paperiarkille lunttilapulle niiden paikat, sillä ne ovat eri pituisia. Tekee unohtumattoman elämyksen kun veivaa liian pitkän ruuvin lyhyen ruuvin reikään, ja koneen sisältä kuuluu pieni risahdus.
Edit:
Jatkanpa vielä tähän, että nuo puhallukset ja paineilmat jättäisin tekemättä. Niillä vain siirrellään pölyä paikasta toiseen ja tiljataan sitä ahtaisiin rakoihin. Paineilma voi olla useitakin bareja ja rikkoa paikkoja ja niiden ponneaine myös jäähdyttää paikallisesti ja nopeasti hyvin kylmäksi ja saattaa katkoa piirilevyn hyvin ohuita johdatuksia. Imurin paine on aina paljon alle yhden barin.
En myöskään suostuisi ostamaan kaupasta ilmaa, vaikka onhan se hyvä liikeidea. Vielä parempi liikeidea voisi olla myydä purkeissa tyhjiötä, joka imisi pölyä kuin imuri. Saisi myydä oikeasti tyhjää.