Niin tästä rsyncin ideasta, koskapa sillä saattaa olla yleisempääkin mielenkiintoa:
Rsync:llä ensimmäinen ajokerta kestää kauemmin yksinkertaisesti sen vuoksi, että se silloin kopioi ensimmäisen kerran kaiken. Seuraavalla ajokerralla rsync vertaa lähdettä ja kohdetta toisiinsa ja kopioi ainoastaan muuttuneet tiedostot - tyypillisestihän isossakin massassa tiedostoja muuttuu vain vähän, joten seuraavat ajokerrat ovat suhteellisesti ottaen erittäin nopeita. Tällaisella tavalla siis voidaan isokin tiedostomassa pitää ajantasalla, jossakin toisessa paikassa erittäin nopeasti kunhan tiedostot on ensin kertaalleen kopioitu. Tästä on myös se etu, että ei tarvitse manuaalisesti ollenkaan huolehtia siitä, että mitä kohteeseen kopioidaan vaan komento huolehtii siitä. Noin periaatteessa tavallisella "copy" toiminnalla, esim. hiirellä raahaamalla, ei tee mitään tämäntyyppisessä työssä.
Rsync:ssä (kuten sen vastineissa, vaikkapa robocopy:ssä) on suuri joukko vipusia, joilla ohjaillaan käytöstä - edelliset olivat vain pääperiaatteita, mutta käytännön vaatimukset ovat monimutkaisempia. Esimerkkejä näillä vipusilla tehtävistä asioista:
- sen määrittäminen miten oikeasti lähdettä ja kohdetta verrataan
- mitä tehdään kohteessa oleville vanhoille tiedostoille, joita lähteessä ei enää ole
- mitä tehdään kohteessa oleville uudemmille tiedostoille kuin mitä lähteessä on
- mitä tehdään tyhjille hakemistoille kopioitaessa (halutaanko mukaan vai ei)
- itse asiassa kopioidaanko mitään, vai annetaanko vain vertailu siitä mitä tapahtuisi jos kopioitaisiin
Tästä nice-arvosta:
Itse asiassa sitähän yritin jo yllä käyttää, tosin ei vaikuttanut mitään. Tässä on jotain hämärää tai sitten antamasi linkki johtaa Wikiin joka on ristiriitaisesti kirjoitettu tai ei ainakaan sovellu Ubuntuun - en tiedä varmasti mistä on kyse, mutta ...
Komentoni "nice -15" on oikein Ubuntun man-sivujen mukaan (ja näin se oli AT&T:n Unixissa
). Tällä lisätään 15 prosessin kiltteyttä, eli se menee taustalle 15 pykälän verran. Ubuntun System Monitor näyttää myös tämän jälkeen sen, että prosessilla nicearvo=15, eli siis on 15 pykälää kiltimpi kuin kaikki muut (koska ne ovat oletuksena nollassa). Joten luulisin, että tein oikein.
Wikin mukaan tapahtuisi jotakin muuta ja positiivisen nice-arvon antoa ei ole siinä kerrottu (enkä saanut toimimaan kokeilemalla). Renice on kerrottu, mutta sitä en kokeillut, koska se on eri juttu.
Kokeilin myös vertailun vuoksi sitä, että kopioin ihan normaalisti Nautiluksen ikkunoissa suurta tiedostomassaa. Kyllähän sekin tämän järjestelmän saa tukehtumaan - ei ehkä heti, mutta muutamassa minuutissa kuitenkin. Ehkä varsinainen ongelma on rauta-arkkitehtuurissa, mutta tietysti jos rsync:in olisi saanut käyttäytymään kiltisti ...
Onko joku huomannut, että levyn partitiointi vaikuttaisi suorityskykyyn? Nyt minulla on 1 TB:n levy, joka on annettu mennä Ubuntu 9.04:n oletusten mukaan. En ainakaan heti olettaisi, että Ubuntulle on väliä pyöriikö systeemi eri partitiossa vai samassa kuin data - jos siis fyysinen levy on kuitenkin sama.
Oikeasti järjestelmissä missä haluan suorituskykyä, käytän systeemille ja datalle AINA eri levyjä, mutta olisihan se hyvä, että näinkin saisi systeemin toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.
Kuten aina - kaikki kommentit ovat tervetulleita