...
Oletetaan nyt, että kone muuttuu tuollaiseksi Ubuntun takia, eikä ole vain "myöhemmin" muuttunut tällaiseksi - kaikkeahan voi sattua ja enemmin tai myöhemmin sattuukin.
Oliko Vistassa käytössä joku viksu virransäästöautomatiikka joka osasi sammuttaa prosessorin ja kovalevyn aina välillä? Eivätkö Ubuntun vastaavat toimi tai ole konfiguroitu oikein? Onko BIOS-asetuksilla tässä joku rooli - vaatimukset ovat joskus erilaisia Ubuntussa ja Windowsissa?
Tällaisista paikoista lähtisin hakemaan syitä. Ehkä joku muu osaa kertoa sinulle mitä vaihtoehtoja Ubuntussa tässä suhteessa on ... varmaan ensimmäinen kysymys on se, että mikä versio sinulla on?
Toisaalta sitten vielä, onko jokin todellinen syy sille, että prosessori jauhaa koko ajan?
Vistassahan on kaikenmaailman kilkuttimia. Olen joskus mitannut levyn nopeutta ja Vistan yksinkertaisimmat kilkuttimetkin hidastivat kovalevyn toimintaa törkeän paljon (64-bit Enterprise Vista). Vastaavasti Ubuntussa (9.04, Gnome) ei mielestäni ole mitään kilkuttimia päällä oletuksena, joten sikäli luulisi, että tilanne on toisin päin - Vista kuluttaa enemmän. Mutta onko sinulla Ubuntussa joitakin ylimääräsiä työpöytäkoristeita käytössä?
Sillä, että sinulla on multi-boot Ubuntu/Vista ei mielestäni voi olla tähän mitään vaikutusta.
Käytän Ubuntu 9.10:tä.
Kone toimii edelleenkin hiljaisemmin ja virran suhteen "säästeliäämmin" Visvalla, ei siis muuttunut tällaiseksi ajan myötä pikkuhiljaa.
Visvassa ei tietääkseni ole mitään erityistä (siihen laittamaani, käyttönottamaani) virransäästöautomatiikkaa joka osaisi sammuttaa prosessorin ja kovalevyn aina välillä.
Visvan suoritin näyttö tapaa näyttää noin 50 %:a tai vähän yli normaalisti, mutta hyppii 100 kun jotain isompaa ryhtyy tekemään. Ubuntussa tuntuu pysyvän 50 %:ssa, eli 800 Mhz:ssa miltei koko ajan (toki välillä kohoileekin), joten prosessori ei näyttäisi käyvän korkeammilla kierroksilla Ubuntussa, vaan samaan tapaan. Onko tämä normaalia vai ylimääräistä jauhamista? Alle 800 Mhz:n, 50 %:n suoritin ei käyttöään laske.
Prosessorin ja kovalevyn sammutus aina välillä? Mistä tällaisiin pääsee käsiksi, kuinka ne konfiguroitaisiin oikein? (Olen kyllä klikannut virransäästöasetuksista, että sammuta kiintolevyt kun mahdollista, ei havaittua vaikutusta mihinkään.) Entä bios-asetukset, mitä niille pitäisi tehdä?
Vai onko vika näytössä tai näytönohjaimessa?
...
edit. niinhän se olikin juu, näyttö kun pimeni niin tuulettimen kierrokset pieneni lähes välittömästi ja kun hiirellä hipaisi näyttöön eloa alkoi tuuletinkin hurisemaan samalla...
Kirkkauden säätö ja näytön sammuminen ei tunnu vaikuttavan koneen jauhamiseen, hiljenee vasta keskeytystilassa tai sammutettaessa. Pitäisikö näytönohjaimelle tehdä silti jotain?
Joskus tuuletus ja jauhanta pysähtyvät hetkeksi, muutama sekunti, Visvalla tämä on pääasiallinen olotila tai noin 50% siitä.
Kuulostaa siltä että koneen ajurit ei ole vielä asennettu. Useinhan ne jotuu puoliksi copy/paste meiningillä googlen kanssa kokoomaan.
Onko tähän jotain ohjeita jossain?