Eikös pelastusyritys voisi mennä vaikka näin:
1. Otat läppäriltä kaikki tarpeelliset tiedostot talteen (siis "omat" tiedostot) - ulkoiselle USB-levylle tai tikulle tai jonnekin. Ohita tämä askel jos siellä ei ole mitään.
Jotta tämän voi tehdä, niin kone pitää saada jotenkin käyntiin. Sen saa boottaamalla asennusmedialta esim. Ubuntu 9.10 versioon (tai jos tämä ei toimi, niin kannattaa kokeilla 9.04 versiota). Versiot voivat tässä mielessä olla "tavallisia" ja UNR-versioita - makuasia. Itse käyttäisin UNR-versioita mopoläppäreillä (niin, ja käytänkin :-) ). 9.04 on ehkä yleisesti ottaen "luotettavampi" valinta, IMHO.
Muitakin Linux boottimahdollisuuksia on tässä suhteessa N kpl, missä N on isohko luku - esim. Puppy Linux.
Bootin voit tehdä USB-tikulta, jos saat sellaisen tehtyä ja toimimaan tai sitten ulkoiselta DVD(CD)-asemalta, jos sinulla on sellainen liittää mopoläppäriisi.
2. Valitse Ubuntu-käyttis jota oikeasti haluat käyttää koneellasi. Edellisen bootinhan ei tarvinnut olla samalla käyttiksellä. Ehkä 9.04 UBR tai jotain?
3. Boottaa kone käyttäen edellä mainittua versiota ja tarkista, että kaikki toimii. Erityisesti näytön sujuvuus (jotta näytönohjaimen tuki vaikuttaa asialliselta) ja verkkokorttien toimivuus (langallinen ja langaton).
Jos kaikki ei toimi, niin helpoin vaihtoehto on vaihtaa Ubuntu versiota ja kokeilla uudestaan.
3. Asenna uusi Linux kokonaan uudestaan pyyhkien kaikki yli.
Tämän pitäisi onnistua nyt ilman erroreita. Jos ei onnistu, niin jotain on rikki. Ensimmäiseksi tarkistaisin asennusmedian ja muistien kunnon (onnistuu Ubuntu asennusmedian avulla ekoista valikoista).
Kaiken tarpeellisen raudan pitäisi nyt automaattisesti toimia kun se tarkistettiin jo kohdassa 2.
Tämän asennustavan hyvä puoli on myös se, että koneesi on nyt "puhdas asennus", jolloin piileviäkään ongelmia ei pitäisi olla taustalla kummittelemassa.
Olisiko tässä sopiva työnkulku noin periaatteessa? Tähän ehkä liittyy yksityiskohtia, joista tarvitset lisää tietoja.