Kirjoittaja Aihe: Linuxin käyttöönotto  (Luettu 17352 kertaa)

ekke45

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 22
    • Profiili
Linuxin käyttöönotto
« : 16.01.10 - klo:16.57 »
Linuxin käyttöönotto
Olen Linuxia aloitteleva vaari.Mielisin ottaa Linuxin käyttöön vanhaan koneeseeni.
Windows XP sortui siitä ja alustin levyn.Tällä uudella koneella(windows 7) kopioin Ubuntun DVD:lle ja asensin sen siihen vanhan koneen tyhjään levyyn.Asennus näyttää onnistuneen,ohjelma lähtee käyniin ja saan verkkoyhteyden aktivoitua Soneran mokkulalla.
Jotain kuitenkin puuttuu tai olen möhlännyt kun ei pelitä. ???
Asennuksen mukana näyttää tulleen Firefox ja kun sen avaan niin samalla avautuu sivu jossa esitellään Ubuntua.
"Tervetuloa Ubuntu 9.10 käyttäjäksi"
Siihenpä se sitten jääkin,muita sivuja ei aukea,vaikka mokkula on aktiivinen ja verkkoyhteys mielestäni auki.Samoin kun laitan musiikkilevyn koneeseen ,se tunnistaa levyn ja sen sisällön mutta ei soita sitä ,samoin video.Vehe käskee etsimään jotain liitännäisiä (? ) ja kun annan sille luvan niin se etsii.Kohta sanoo ettei mitään löydy.Koskeekohan tamä liitännäispuute myös Firefoxia?
 
Mistä näitä liitännäisiä saa ja miten ne asennetaan ja jos saa niin mistä tietää mikä liitännäinen sopii mihinkin?
Tuo musiikkisoitin olisi vailla sellaista liitännäistä kuin MPEG-1 LAVER 3. Entä Firefox? Ubuntu näyttää mielenkiintoiselta, tahtoisin opetella sitäkin ,voisko tietäjät jeesata alkuun?

oobetimer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1470
    • Profiili
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #1 : 16.01.10 - klo:17.21 »
DNS-asetukset ovat pielessä. Tarkista /etc/resolv.conf tiedostosta, että löytyykö sieltä osoitteita.

Soneran osoitteet ovat:192.89.123.231 ja 192.89.123.230

9.10 ja mokkula:

Koodia: [Valitse]
1. Käynnistä Ubuntu ilman, että mokkula on paikallaan. Kiinnitä mokkula kun Ubuntu on käynnissä.

2. Klikkaa nm-applet kuvaketta ja luo uusi yhteys

3. Katkaise yhteys

4. Hiiren oikealla nm-applettia, ja muokkaa yhteyksiä

5. Salasana ja käyttäjätunnus ensimmäiselle sivulle (Elisalla rlnet ja internet)

6. IPv4-asetukset --> vain automaattiset osoittteet --> lisää DNS-osoitteet (Elisalla 193.229.0.40 ja 193.229.0.42)

7. Yhdistä

Sitten kun yhteys toimii, niin kannattaa asentaa paketit kppp ja gnome-ppp   :)

http://debian-fi.eu/foorumi/viewtopic.php?f=12&t=24

http://debian-fi.eu/foorumi/viewtopic.php?f=12&t=112

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=31120.0

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=29763.0

Liitännäisiä varten asenna paketti ubuntu-restricted-extras synaptic-paketinhallinnan kautta.. :)

http://wiki.ubuntu-fi.org/UKK

Itse asiassa voinet asentaa gome-ppp ja KPPP-paketit suoraan asennus-DVD:ltä

Levy asemaan, ja päätteessä seuraavat komennot

Koodia: [Valitse]
sudo apt-cdrom add

sudo apt-get install gnome-ppp

sudo apt-get install kppp
« Viimeksi muokattu: 16.01.10 - klo:17.25 kirjoittanut oobetimer »
13/2/2009 and friday....

http://debian-fi.dy.fi/

Immo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 776
  • Ammuin sheriffin.
    • Profiili
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #2 : 16.01.10 - klo:17.39 »
Olethan lukenut Ubuntu tutuksi -kirjan? Sieltä löytyy aloittelijalle paljon hyvää tietoa.

Suurin osa asetusten määrittelystä ja muusta työskenteleystä tehdään päätteen avulla, eli sen käyttö kannattaa opetella.
Esim. /etc/resolv.conf-tiedoston saat auki muokattavaksi kirjoittamalla päätteeseen komennon:
Koodia: [Valitse]
gksudo gedit /etc/resolv.confNäin tiedosto avataan pääkäyttäjän oikeuksilla Gedit-tekstieditoriin muokattavaksi.

Ohjelmatkin voidaan asentaa suoraan komentoriviltä, esim. suljetut koodekit sisällään pitävä ubuntu-restricted-extras -paketti voidaan asnetaa helposti komennolla:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
Toivottavasti lähtee homma rullaamaan Linuxin kanssa.
"there's two types of people. Those who are very good. And those who are dead. I'm very good"

Fri13

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 465
    • Profiili
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #3 : 16.01.10 - klo:19.07 »
Hei Kaikki avunantajat, ottakaa nyt huomioon että mikä on nyt ongelma _uudella käyttäjällä_. Kirjoittakaa nyt ohjeet selkeästi että miten tehdään asia älkääkä vaan sanoko sinne päin ja mieluiten graafisesti!

Ekke45. Sulla näyttää ongelman olevan internetyhteyden asettamisen kanssa. Sen vuoksi ei musiikit ja videot suostu toimimaan. Eli kun saadaa säädettyä sinun yhteys toimimaan niin muut lähtevät kanssa toimimaan.

Musiikki ei soi ja videot ei pyöri koska nyt sun järjestelmästä puuttuu vielä niin kutsutut "koodekit" eli pluginit tai liitännäiset. Koodekin avulla mediasoitin osaa lukea tietyllä tavalla luodut musiikkitiedoston tai videotiedoston. Ubuntussa ei tekijänoikeuslain mukaan saa oletuksena olla näitä koodekkeja ja ne täytyy asentaa Internetistä käyttöön, joka tapahtuu automaattisesti kun klikkaat musiikin tai videon toistumaan. Mutta tämä ei nyt sulla toimi koska internetyhteyttä ei ole toiminnassa.

Kun avaat firefoxin nii eteesi tulee ubuntua esittelevä sivu joka on tallennettuna systeemissä oletuksena eikä se ole internetistä haettuna. Sinulla on jonkinlainen yhteysongelma tuon mokkulan kanssa eikä vain yhteyksasetuksissa DNS asetuksissa (DNS on toiminto joka kääntää ihmisen ymmärtämän www.osoite.fi osoitteen tietokoneiden ymmärtämään IP-osoitteeksi tyyliin 80.234.122.17) koska multimediakoodekkien asennus ei tarvitse DNS toimintoa yhtään.

Päästäksesi eteenpäin käyttämisessä, täytyy ensin saada tuo internetyhteys toimimaan. Pyydän että muut osaavat kertoa vaihe vaiheelta, kuvankaappauksien kera miten toimia nimittäin ensimmäiset kerrat ovat hyvin hankalia kun ei tiedä mitä pitää kopioida ja liittää mihinkin.

Pääasiassa taitavat käyttäjät tekevät kaikki toiminnot komentoriviltä, sellaisesta ikkunasta johon kirjoitetaan tekstinä kaikki komennot ja muut tiedot kuten mitä tiedostoja käytetään ja muuta. Se on hankala taito oppia ja sen vuoksi kaikki pitäisi aluksi esitellä graafisella käyttöliittymällä tarjotussa toiminnossa niin että voidaan pääasias käyttää vain hiirtä.

Kun siis saadaa verkkoyhteytesi toimimaa, pääset tämä jälkeen asennuttamaa automaattisesti nuo multimediakoodekit videoiden ja musiikin toistamista varten ja käyttämään internettiä.
Ite sanoisin että kannattaa katsoa näytön yläreunassa olevasta paneelista "järjestelmä" valikkoa ja sieltä ylläpito ja asetukset alivalikossa sijaitsevia verkkoasetuksia. Itelläni ei ole nyt Gnomea käytössä (Gnome on työpöytäympäristö jota käytät. Eli työpöytä, kuvakkeet, paneelit ja osa sovellusohjelmista on osa Gnomea. Gnome tarjoaa graafisen työpöydän käyttäjälle ja toimii muide softien päällä ja alimpana eri kerroksissa on se kuuluisa linux käyttis.) jote en mä osaa kertoa ulkoa tuollaista asiaa mutta muut varmaa auttavat, ilman komentoriviä ja kertomalla tarkkaa miten mikäki vaihe pitää tehdä että aloittaminen olisi helppoa.

Immo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 776
  • Ammuin sheriffin.
    • Profiili
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #4 : 16.01.10 - klo:20.08 »
Näinhän se on. Ajattelin vain osaltani täsmentää oobetimerin ohjeita hiukan.
Kaikkia toimintoja ei tosin voi hoitaa graafisesti, esim. asetustiedostojen muokkaus koskematta komentoriviin taitaa olla mahdotonta, jos tarvitsee pääkäyttäjän oikeudet. Ainakaan ilman erillisiä ohjelmia.

Se on totta, ettei aloittelijaa pidä velvoittaa opettelemaan kaikkia unix-maailman salaisuuksia, ellei hän itse halua.
"there's two types of people. Those who are very good. And those who are dead. I'm very good"

whiski

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 292
    • Profiili
    • Fotopiironki
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #5 : 16.01.10 - klo:20.28 »
Velvoittaa, tai odottaa, että tietäisi mitä ja mihin kirjoittaa ja miten, siinä on ydin. Kun Win puolella ei pahemmin tarvita noita komentorivin käskyjä, niin se on unohtunut myös täysin. En itsekkään hallitse niitä ja aina on kauhea pelko, että joutuu niitä kirjoittamaan. Lunttilappu silloin ainoa apu, tai että joku toinen tekee sen. Pitäisi oppia, mutta kun sairaus on vienyt muistia, niin on vaikea uutta oppia. Nytkin on tilanteita, että ihan muutaman sanankaan muistaminen ei onnistu, muuten kuin lunttilapulla, saati joku komentokehoite/ käsky.

Kun tiedän että on ihmisiä, joilla ei ole yhtään käsitystä tietokoneohjelmista, niin niille on periaatteessa samantekevää, onko se Linux/ Windows/ tai vaikka Mac. He ei sitä edes erota. Jo selaimen tunnistaminenkin tekee monille vaikeaa, saati jonkun ohjelman asentaminen/ käyttöön otto. Olen Windows maailmassa opettanut aloittelevia eläkeläisiä ja työikäisiä, ja tiedän ihan tarkkaan mitä se on. Jo pelkkä hiiren opetteluun voi mennä ilta, onneksi edes pasianssia pelaten ( on muuten hyvä opetusvälinen hiiren käyttöön). Ihan yhtä lailla olisin voinut nuo alkeet opettaa Linux puolellekin, mutta kun se ei ollut sopivaa päättäjille. Sain sentään järjestää luokkatilaa jonkin aikaa http://twiki.linux-aktivaattori.org/Etusivu porukalle. Nykyään en kuitenkaan enää ole mukana siinä toiminnassa, mutta opin heiltä paljon. Ja silti olen aivan "aasintumpelo" näissä Linux asioissa ja ymmärrän joka kerta, kun joku aloitteleva lähtee asentamaan Linuxia koneeseen. Se ei kun aina onnistu, ei sitten millään. Useimmiten syy on se, että kone on liian vanha ja sen vuoksi se ei niele enää uusimpia distroja, kuten olen todennut. Vähänkään uudempi kone ja nyky distrot menee heittämällä. Nettiyhteys toimii yleensä kuin junan vessa, mutta kun alkaa hakkaamaan vastaan, niin silloin on tarpeen tuo pelottava käskyjen kirjoittaminen
Ei ole häpeä olla pelle, kunhan vain itse tietää olevansa sitä.

http://www.fotopiironki.fi/palsta/index.php
http://www.malmilandia.fi/kuvagalleria/main.php
Kuvagalleria Fotopiirongin jäsenille valmis

Thinkit

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 912
  • Kysyvä ei tieltä eksy, eikä eksyvä tietä kysy.
    • Profiili
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #6 : 16.01.10 - klo:21.14 »
Ainakin ubuntun 9.04 versiossa mokkulat toimii helpommin. Jos vielä mokkulan mallin laitat niin helpottaa.

t: Antti  ;)

Lenovo Thinkpad e520
Kde Neon 5.22.3
Intel(R) Core(TM) i5-2410M CPU @ 2.30GHz
Amd Radeon HD 6630m
Intel HD 3000 integroitu
Samsung Evo 120G kovo ja 8G muistia
Sony Xperia 5 mk2 ja android 11

whiski

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 292
    • Profiili
    • Fotopiironki
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #7 : 16.01.10 - klo:21.37 »
Tässä vaiheessa olisi mielestäni pitänyt jo kysyä, että mikä vanha kone? Onko merkki/ vai koottu versio. Kuinka paljon kiintolevy tilaa, prossu/ muistia, näytönohjain. Esm minä voin tarjota koneen, jossa Xp, juuri ja juuri pyörii ja nettisurffailutkin onnistuu, mutta Ubuntu 9.04 ei asennu. Ei myöskään Suse. Joten jos lähdetään näistä alkuasetuksista liikkeelle, niin voitte neuvoa paremmin.
Ei ole häpeä olla pelle, kunhan vain itse tietää olevansa sitä.

http://www.fotopiironki.fi/palsta/index.php
http://www.malmilandia.fi/kuvagalleria/main.php
Kuvagalleria Fotopiirongin jäsenille valmis

Immo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 776
  • Ammuin sheriffin.
    • Profiili
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #8 : 16.01.10 - klo:22.33 »
Kyllä Linuxin saa vanhassakin toimimaan. Tällä hetkellä käytössä on suunnilleen yksitoista vuotta vanha pöytäkone Archilla ja hyvin toimii.
"there's two types of people. Those who are very good. And those who are dead. I'm very good"

mrl586

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4638
    • Profiili
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #9 : 17.01.10 - klo:00.54 »
Kaikkia toimintoja ei tosin voi hoitaa graafisesti, esim. asetustiedostojen muokkaus koskematta komentoriviin taitaa olla mahdotonta, jos tarvitsee pääkäyttäjän oikeudet.
Kyllä tuo ainakin KDE:llä onnistuu:
Koodia: [Valitse]
Katen käynnistys pääkäyttäjän oikeuksin ilman komentoriviä:
K-valikko --> Tietokone --> Suorita komento... --> kdesu kate

ekke45

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 22
    • Profiili
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #10 : 17.01.10 - klo:09.12 »
Hei kaikille!
Hienoa! Olen edistynyt teidan kaikkien ansiosta.Suuret kiitokset kaikille opastaneille! Se soneran numeroyhdistelma puuttu kokonaan.Olen nyt netissa. Kirjoitan taman Ubuntulla.Ei vaan toimi ''kk;set,kuten nakyy,eika valiviiva.Kone on  Fujitsu Siemens  v.04 keskusmuisti on 512 ja kiintlevy 500 Gb ostettu Mustasta Porssista .Prossu on hamaran peitossa,eika naytonohjaimesta harmainta aavistusta.Seuraava askel onkin sitten noiden pakettien asennus.Rautalankamalli olis tarpeen asennuksesta ja tieto siita mita tarvitaan ja mihin pannaan

Hertsi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 581
    • Profiili
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #11 : 17.01.10 - klo:10.28 »
minäkään en juuri nyt ole gnomea käyttämässä joten tässä ohjeessa saattaapi olla virheitä.
eli painat siinä yläpalkissa olevaa asetus välilehteä. siitä auenneessa valikossa on kaksi valikkoa lisää joista valitset muistaakseni järjestelmä. sieltä löydät kohdan synaptic pakettienhallinta. se on ohjelma josta löydät isot kasat erilaisia ohjelmia. Aluksi ohjelmalista on kuitenkin huomattavan lyhyt, se tulee päivittää. Joku muu saa neuvoa sen koska sitä on sokkona hieman hankala neuvoa. toivottavasti tästä oli edes hieman apua.

Jula

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 328
    • Profiili
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #12 : 17.01.10 - klo:11.49 »
Avaa Järjestelmä=>Ylläpito=>Kieliasetukset.

Jos jotain ongelmia, kuten minulla muutaman asennuksen jälkeen on ollut, järjestelmä kertoo tyyliin:

"Kaikkia kielipaketteja ei ole asennettu loppuun, saako asentaa ?" Vastaat kyllä, annat pääkäyttäjän salasanan ja homman pitäisi toimia.. Jos ei kysele, haet valikoista Suomen kielet ja asentelet.. Näin ainakin itselläni on mennyt, nykyisin 9.10..

Immo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 776
  • Ammuin sheriffin.
    • Profiili
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #13 : 17.01.10 - klo:12.14 »
Lainaus
Seuraava askel onkin sitten noiden pakettien asennus.Rautalankamalli olis tarpeen asennuksesta ja tieto siita mita tarvitaan ja mihin pannaan

Paketteja voidaan asentaa monella eri tavalla, mutta helpoin tapa on käyttää Ubuntun Lisää/Poista-sovellusta, josta löytyy kätevästi listattuna suuri määrä ohjelmia.
"there's two types of people. Those who are very good. And those who are dead. I'm very good"

Storck

  • Vieras

ekke45

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 22
    • Profiili
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #15 : 18.01.10 - klo:07.24 »
No nyt ollaan päästy sen verran jyvälle että Fireox pelaa ja nettisivut aukeavat.Hienoa!
Kävin käsiksi seuraavaksi sähköpostiin ja latailin mitä osasin,osoitteet sun muut.(Käykö se Gmail osoite jota käytän Windowsissakin?).En nähtävästi osannut oikein .Sähköposti aukeaa ja siihen voi kirjoittaa viestin.Sitten kun lähetän sen niin se menee lähetettävien kansioon,ei lähettettyjen.Siis ei lähde mihinkään.Voivoi,mikäs nyt mättää?.
Toinen mystillinen juttu on se ,että sivujen salasanat ei tallennu vaan joka kerta on näpyteltävä uudestaan vaikka siellä on täppi ao.ruudussa"tallenna salasanat".
Jostain täältä ohjeesta luin,että sivulla pitäisi olla kysymys "tallennetaanko salasana" mutta sellaista ei näy missään? ::)

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #16 : 18.01.10 - klo:13.54 »
Jos sähköpostit tulee perille, mutta eivät lähde, on ongelma lähtevän postin asetuksissa. Käytätkö sähköpostiohjelmana oletuksena tulevaa Evolutionia? Mozillan Thunderbirdiin saa ainakin kuvalliset ohjeet, kun menee selaimella sähköpostiin ja ottaa sieltä ylhäältä "ohje", klikkaa seuraavalta sivulta "Imap"-linkkiä ja aukeavalta sivulta valitsee "Thunderbird 2.0". Noilla ohjeilla olen itse saanut toimintaan Gmailin. Ja sama osoite toimii toki käyttöjärjestelmästä riippumatta.

ekke45

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 22
    • Profiili
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #17 : 19.01.10 - klo:07.58 »
Jos sähköpostit tulee perille, mutta eivät lähde, on ongelma lähtevän postin asetuksissa. Käytätkö sähköpostiohjelmana oletuksena tulevaa Evolutionia? Mozillan Thunderbirdiin saa ainakin kuvalliset ohjeet, kun menee selaimella sähköpostiin ja ottaa sieltä ylhäältä "ohje", klikkaa seuraavalta sivulta "Imap"-linkkiä ja aukeavalta sivulta valitsee "Thunderbird 2.0". Noilla ohjeilla olen itse saanut toimintaan Gmailin. Ja sama osoite toimii toki käyttöjärjestelmästä riippumatta.
Postia tuli perille Evolutionin  tervetuliaisposti,ei muuta.Yhtään ei lähde.Tulee vaan viestilappu:
Komento MAIL FROM epäonnistui:Authentication Reguired ja sen lisäksi linkki mistä vois lukea lisää ja mutta se ei aukea. Kuvankaappausta tähän en myöskään saa onnistumaan.
Kyllästyin tähän ja imuroin Thunderbirdin. Se on omassa kansiossa mutta miten se asennetaan?Asennus ei onnistu,aukeaa vain luettelo kansion sisällyksestä.
Pitäis tehrä jotain...tietäs vaan mitä?

rob

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 234
    • Profiili
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #18 : 19.01.10 - klo:09.38 »
Kannattais mielestäni lukea vielä hartaudella tuo Ubuntu tutuksi wiki.
Thundebird löytyy pakettivarastoista eikä sitä tarvi "imuroida" mistään.
Helpoiten pääset asentamaan thundebirdin tuolta ubuntun sovellusvalikoimasta ;)

JussiK

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 102
    • Profiili
Vs: Linuxin käyttöönotto
« Vastaus #19 : 19.01.10 - klo:10.06 »
Tässä on mielestäni paljon hyviä neuvoja mm. Thunderbird, kielituki ja ubuntu-restricted-extras. Kaikkea ohjeessa olevaa ei tietenkään kannata asentaa jos ei tarvi
  http://kuparinen.org/martti/comp/ubuntu/fi/asenna.
« Viimeksi muokattu: 19.01.10 - klo:10.07 kirjoittanut JussiK »