Liittäminen voi epäonnistua jos domainissa on edellisen liitoksen jäljiltä tuon niminen kone. Käy poistamassa "domain users and computers" -työkalulla vanha kone domainista ja yritä uudestaan.
Näitä epäonnistumisen syitä on nyt tullut käytyä läpi melkein kuukausi.
Tähän mennessä on erottunut kaksi selkeää syytä:
- Onneton dokumentointi
- Olematon versiohallinta
Netti on täynnä juttuja 'tee niin tai näin, niin onnistut'. Ilmeisesti suurin osa näistä perustuu kirjoittajan tekemiin kokeiluihin, joiden jäljiltä koneeseen on ladattuna monenlaista kamaa. Kokeilujen jälkeen ei enää muisteta, mitä on asennettu ja kerrotaan vain niistä viimeisistä virityksistä. Olisi mukava nähdä yksikin sellainen ohje, jossa yksikäsitteisesti kerrottaisiin, mitä kaikkea koneeseen pitää asentaa, jotta AD-autentikoinnin saisi toimimaan.
Lisäksi suuri osa ohjeista perustuu siihen, että kirjoittajalla on kotonaan oma AD, jossa hän on administraattorina.
Ohjeissa ei myöskään kovin usein ole mainintaa siitä, missä distrossa ja missä versiossa virittely on tehty. Saatika sitä, mitä versioita ohjelmista on käytetty. Jo pelkka päivämääräkin webbisivulla antaisi jotain mielikuvaa.
Monissa ohjeissa törmää siihen, että komennoille pitäisi antaa parametrejä, joita ohjelmat eivät edes tunne, kirjoittaa muutoksia conf-tiedostoihin, joita ei koneessa ole ja kutsua ohjelmia, jotka myös puuttuvat.
Sitten on tietenkin myös selviä virheitä. Esim tämä viimeinen Open-Likewise5 -asennukseni apt-getillä jäi koko ajan ilmaan roikkumaan. Uudelleenkäynnistysyritys ei antanut ruudulle mitään ilmoitusta. Lopulta /etc/init/likewise-open -tiedostosta paljastui, että ohjelmiston asennuksesta puuttuu kokonaan sen kaipaama likewise-winbindd. Puuttuu myös alkeellisinkin virheilmoitus. Olisi siinä Miina ja Manu saanut tätäkin ihmetellä pitkään.
Miina ja Manu kyllä ihmettelevät muutenkin tässä asiassa vallitsevaa lyhenteiden sekamelskaa. Yhtenä esimerkkinä smb.conf:ssa:
# If you are using encrypted passwords, Samba will need to know what password database type you are using.
passdb backend = tdbsam
Minusta myös asentajan olisi mukava tietää, millainen password database pitäisi olla käytössä ja millä perusteilla. (Tämä vain esimerkkinä)
Minusta Ubuntun serverissä pitäisi olla jo sisään rakennettuna työkalut, joilla jokseenkin elintärkeä AD-autentikointi syntyisi HELPOSTI. Kirjattaisiin ylös ne yleisimmät ympäristöt, joissa serveri tulee pyörimään ja luotaisiin näille valmiit asennustyökalut. Voisihan asennusscripti tarvittaessa omin avuin ladata tai edes ehdottaa ladattavaksi tarvittavia lisäosia.
Muutama mahdollinen ympäristö:
- iso AD, johon käyttäjä saa asennusoikeudet adminilta.
- Standalone kotikone, johon käyttäjillä on omat salasanat jotka eivät ole samat, kuin Windows-koneissa
- Standalone kotikone, joka autentikoi windows-koneiden salasanat
- Domain Controller