Sit yks ihan perusjuttu, jonka kanssa tappelin tuossa hieman (GRUB 2 siis kyseessä, ja nämä "kivat" muutetut konffaustiedostopaikat ja systeemit)
Koskee ainakin 'Fujitsu Siemens S series s6010' läppäriä ja 'Ubuntu netbook remix 9.10' -julkaisua (joille nämä temput tein)
Koitan selittää tän silleen että on heleppo ymmärtää vähä uusimmillekkin "asiakkaille"
Live CD:ltä käynnistettäessä en saanut käynnistettyä käyttistä suoraan testikäyttöön, vaan piti asettaa päälle F4 valikosta "turvallinen graafinen tila (safe graphics mode)" sekä F6-valikosta acpi=off
Käynnistä live-cd joko "testitilaan", jossa testaat käyttistä, ja asenna sieltä, tai asenna suoraan siitä alkuvalikosta. Kenties kannattaa ekana testata tykkääkö tästä käyttiksestä, ja miten pyörii koneella. Live-CD pyörii toki hieman hitaammin kuin asennettu, riippuen laitteistosta ja kuinka hyvin se tunnistetaan.
Oletan että olet tässä vaiheessa oletettavasti asentanut käyttiksen.
Buuttaa kone.
Koneen käynnistyessä:
Paina F3 kun kone alkaa postaamaan (eli siis käynnistymään, esirmekiksi FujitsuSiemens logon jälkeen), esiin tulee näin grub valikko.
Paina 'e' kirjainta, näin avautuu "editointi-konsoli" grup käynnistysasetuksille.
Etsi kohta jossa todennäköisesti lukee jo 'quiet splash' tai nosplash, tms jotakin vastaavaa... Linux /boot/vmlinuz... -rivin lopussa.
Laita käynnistysasetukset vain ja ainoastaan tämän rivin loppuun, muusta kohtaa niitä ei (ilmeisesti) osata lukea oikein.
Itselläni siis rivin lopussa lukee nyt 'ro quiet splash acpi=off xforcevesa' Näistä siis tuo 'acpi=off' sekä 'xforcevesa on itse laitettuja.
'acpi=off' oli joku virransäästötoimintoihin liittyvä muistaakseni (googleta), ja
'xforcevesa' pistää päälle sen "turvallinen graafinen tila" -asetuksen (näin ainakin ymmärsin)
paina Ctrl + x , niin kone alkaa käynnistymään näillä asetuksilla, ja asetukset "pitäisi" tallentua käynnistysasetuksiin.
Itse vielä kävin koneen käynnistyttyä varmistamassa, että nuo asetukset olivat latautuneet /etc/default/grub -tiedostoon. (kyllä olivat)
Ilmeisesti seuraavaa ei tarvitse tehdä, mutta varmuudeksi vielä tein, eli terminaalissa ajoin käskyn 'sudo update-grub' , jolloin käyttis kirjottaa tuossa edellämainitussa grub-tiedostossa olevat tiedot grub 2 käynnistystiedostoon, joka on siis boot/grub/grub.cfg (vanhemmassa GRUB-versiossa editoitiin siis suoraan 'menu.lst' tiedostoa, mutta ei enään GRUB 2 versiossa. Pitää mennä vähä takaoven kautta.)
Ja juu, varmasti on joku "oikeampikin" tapa tehdä tämä, mutta tällä tavalla ainakin onnistui =)
Edit 9.11: Kyseinen läppäri ja käyttis ei ole hyvä yhtälö, joku näytönohjainajurin bugi estää sen jouhevan toimimisen. Sensijaan suosittelen ubuntu 8.04. Tuossa ohjeet sille ja mokkulalle -->
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=30156.0