Kirjoittaja Aihe: ubuntu server varmuuskopiointi  (Luettu 3334 kertaa)

Jussi_87

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 12
    • Profiili
ubuntu server varmuuskopiointi
« : 23.09.09 - klo:15.19 »
Hei. Minulla on vanha koneen raato lojunut jo tarpeeksi kauan nurkassa ja ajettelin laittaa sen hyöty käyttöön. Suunittelin siihen jo varmuuskopiointia. Miten olisi helpoin tapa suorittaa varmuuskopiointi automaattisesti? Eli ubuntu kone on 24/7 päällä ja vaikka joka ilta 2000 se aloittaa automaattisesti varmuskopioinnin verkkokovalevyltä omille kovalevyille? Jotain muita hyöty käyttö ideoita vanhalle koneelle? Pääasiassa muissa koneissa pyörii Windowsit mutta windowseilla on yhteinen verkkokovalevy tavaran jakamiseen. Mietityttää vain tämä että jos se leviääkin joku kaunis päivä ja mitään varmuuskopioita ei ole. Kiitos ideoista  :)

mikko_h

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 202
    • Profiili
Vs: ubuntu server varmuuskopiointi
« Vastaus #1 : 24.09.09 - klo:18.50 »
Enemmän ja vähemmän kattavia backup-ohjelmistoja on tietysti monia. Yksinkertaisimmillaan voi ajaa rsync:iä cron:ista käsin. Muutama kysymys: missä aparaatissa on tuo mainitsemasi verkkolevy? Mikä on sen tiedostojärjestelmä? Millä tavalla se on jaettu verkkoon (Samba/NFS/muu)? Haluatko pelkästään peilata sisällön varmuuskopiokoneeseen kerran vuorokaudessa, vai myös tallentaa aikasarjan inkrementaalisia kopioita (esim. säilyttää viimeiset 20 vuorokauden välein tehtyä kopiota)? Suht yksinkertaisella skriptillä ja rsync:illä porskuttaa yllättävän pitkälle ja myös inkrementaalisia backuppeja voi tehdä.

Jussi_87

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 12
    • Profiili
Vs: ubuntu server varmuuskopiointi
« Vastaus #2 : 24.09.09 - klo:19.53 »
Erillinen verkkokovalevy. NTFS alustettu. Mountattu kiinni vain eli //servername/sharename  /media/mountname  cifs  guest,uid=1000,iocharset=utf8,codepage=unicode,unicode  0  0
Noh niin paljon en tiedä varmuuskopioinnista että voisin sanoa tahdonko peilata sen. Haen vain parasta ratkaisua suorittaa varmuuskopioinnin. Verkkokovalevyllä on myös pieni truecrypt taltio. Mutta sehän voi ihan normaalisti kopioida avaamatta sitä ja toimii silti. Ideoita kaipaa silti  ;)

mikko_h

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 202
    • Profiili
Vs: ubuntu server varmuuskopiointi
« Vastaus #3 : 24.09.09 - klo:20.27 »
Aikasarjan tallentamisessa idea on tietysti lähinnä se, että se suojaa jonkin verran käyttäjien omaa kämmäilyä vastaan. Siis jos tajuaa deletoineensa vahingossa jotain oleellista viime viikolla, niin se on mahdollista saada takaisin. Systeemi voi toimia myös jonkinlaisena versionhallintana, eli jos uusi konfiguraatio ei toimi, mutta vanha toimi, niin vanhaan on mahdollisesti vertailla. Jos taas aikasarjaa ei tehdä ja koko verkkohakemisto kopioidaan aina edellisen varmuuskopion yli, niin päivää vanhempaa dataa ei tietysti ole. Tällöin järjestely suojaa vain lähinnä kovalevyn hajoamista vastaan.

Yksinkertaisimmillaan kopion tekevä rsync-komento voisi olla seuraava:

nice -19 rsync -aHv --numeric-ids --progress --delete /media/cifs-verkkolevy/ /backup/cifs-verkkolevy/

Huomaa kauttaviivat polkujen lopussa. Niiden on syytä täsmätä, tai muuten rsync saattaa tehdä uuden hakemiston ja tiedostot sen alle. Tuollaista komentoa olen joskus käyttänyt, kun molemmissa päissä on ext3-tiedostojärjestelmä ja liikenne kulkee NFS-protokollalla. Optioilla H (kopioi hardlinkit sellaisenaan) ja numeric-ids (käyttäjien nimiä ja ryhmiä ei tulkita paikallisen järjestelmän käyttäjiksi, vaan kopioidaan numerot sellaisenaan) ei liene merkitystä NTFS:n kanssa.

Komennon voi sitten laittaa skriptiin rsync-backup.sh ja skriptin crontabiin. Ks. 'man 5 crontab'. Esim. rivit

# kahdeksalta joka ilta
0 20 * * *       rsync-backup.sh > /var/log/rsync-backup 2>&1

tiedostoon rsync-crontab ja sitten roottina komento

crontab rsync-crontab

Syntyneen tilanteen voi tarkistaa komennolla

crontab -l

Tämä on siis kaikki testaamatonta viritelmää. Rsyncin optiot -v ja --progress tuottanevat lokitiedostoon /var/log/rsync-backup suuren määrän turhaa tekstiä, joten ne kannattanee ottaa pois tositoimissa. Samoin cron-työ olis fiksumpaa ajaa muuna käyttäjänä kuin roottina.

Jos tämmöinen komentorivitoiminta vaikuttaa vieraalta ja ikävältä, niin kaikenlaisia backup-ohjelmia löytyy lukuisia, kuten todettua. Mulla ei vaan ole tullut vielä(kään) eteen tarvetta semmoiselle, joten joku muu valaiskoon vaihtoehtoja.
« Viimeksi muokattu: 24.09.09 - klo:21.18 kirjoittanut mikko_h »

mk1970

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 213
    • Profiili
Vs: ubuntu server varmuuskopiointi
« Vastaus #4 : 26.09.09 - klo:21.17 »
Aikasarjan tallentamisessa idea on tietysti lähinnä se, että se suojaa jonkin verran käyttäjien omaa kämmäilyä vastaan. Siis jos tajuaa deletoineensa vahingossa jotain oleellista viime viikolla, niin se on mahdollista saada takaisin.

Eikö tähän auttaisi jos /home olisikin LVM:n looginen volume (/dev/vg0/home) ja siitä otettaisiin LVM snapshot (/dev/vg0/home.YYYYMMDD_HHMM) joka pidetään kunnes levyä pitää vapauttaa (eli snapshotit vievät liikaa tilaa)? Näitä snapshotteja sitten luodaan riittävän usein (kerran tunnissa tai kerran päivässä tai ...)

Itselläni on nykyää kaikissa koneissa erillinen ext3 /boot ja loppulevy käytetään LVM:n PV:ksi (ja PV:n sisällä yksi VG). Tästä VG:stä sitten tehdään LV:t eli root (/), swap ja home (/home). Etuna on, että LV:iden kokoa on helppo muuttaa tilavaatimusten muuttuessa. Ja siis että esimerkiksi /:sta saa snapshotin ennen päivityksen tekoa.

mikko_h

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 202
    • Profiili
Vs: ubuntu server varmuuskopiointi
« Vastaus #5 : 29.09.09 - klo:00.17 »
Eikö tähän auttaisi jos /home olisikin LVM:n looginen volume (/dev/vg0/home) ja siitä otettaisiin LVM snapshot

Jussi_87 kertoi varmuuskopioitavan tiedostojärjestelmän olevan Samballa/Windowsilla jaettu erillinen NTFS-verkkolevy. Tietysti LVM-snapshotteja voi harrastaa palvelimen puolella, mutta jos Windows-koneiden käyttämälle verkkolevylle täytyy jotain palauttaa, niin snapshot ei taida siinä tilanteessa juuri erota tavallisemmasta backupista.
« Viimeksi muokattu: 29.09.09 - klo:00.19 kirjoittanut mikko_h »