Kirjoittaja Aihe: Multimedian suljettu osasto  (Luettu 4853 kertaa)

Turbineair

  • Vieras
Multimedian suljettu osasto
« : 12.09.09 - klo:22.42 »
...öööh... Nyt menee sitten vaikeaksi! (Onkohan tämä edes asiallista.)

Aihe koskettelee kaikissa(?) käyttöjärjestelmissä olevaa multimediaohjelmionnin logiikkavirhettä. Suurin osa käyttäjistä ei tulle milloinkaan kaipaamaan tällaisia ominaisuuksia, mutta toiston moniajon helpottamiseksi Standardi olisi kuitenkin ihan hyödyllinen. Yksinkertaistamisen vuoksi puhun edempänä vain äänentoistosta (itselle tutuin) ja sen rautalankamallista.

Analogisen mikserin periaate:
1. Input liittimet (johdot)
2. Volume In säätimet
3. Eqvalisaattorin säätimet
4. Kytkentä Output kanaviin Left/Right (piirikortilla)
5. Output liittimet (johdot) äänentoistolaitteelle

Sama logiikka tietokoneessa:
1. Audio Source (ohjelmat/input liitin)
2. Ohjelman sisäinen Volumesäätö
3. Ohjelman sisäinen Eqvalisaattorisäätö
4. Kytkentä Alsa:n Master Volume säätöön (Output)
5. Output liittimet (johdot kaiutin/kuuloke)

Pähkinän kuoressa: Ohjelmat säätävät Input puolen ja Alsa lopullisen Outputin ohjaamisen eli kanavaan yhdistämisen. Ilmeinen hyöty on, että ohjelmat kuluttavat tehoja, mutta Alsa vain yhdistää "Source piuhat" (stream'in) output'iin.

Kontekstin ulkopulella: Olisi ihan kiva jos Ubuntun oletusohjelmissa huomioitaisiin paremmin pyhä kolmijako, eli:
1.) Yksittäisen tiedoston (raskas käsittely)
2.) Satojen tiedostojen yhtäaikainen (kevyempi perustoimintokäsittely)
3.) Kevyt (esi)katselu ohjelma.
Mikrotuet saattaisivat kiittää, jos nämä kaikki löytyisivät tiedostomuodosta riippuen Tiedostoselaimen Hiiren Right Click valikosta?!

Suoraan sanottuna varastakaa kaikki hyvä ja jakakaa se muillekin. Ei Pihtiputaan mummo esitä mitään vaatimuksia.

Ryppy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 837
    • Profiili
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #1 : 12.09.09 - klo:23.24 »
En ole ihan varma ymmärsinkö oikein.
Tarkoitatko mahdollisesti ns. sumeaa tekniikkaa?
Poistuu taka vasemmalle - - -

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #2 : 13.09.09 - klo:15.43 »
Pähkinän kuoressa: Ohjelmat säätävät Input puolen ja Alsa lopullisen Outputin ohjaamisen eli kanavaan yhdistämisen. Ilmeinen hyöty on, että ohjelmat kuluttavat tehoja, mutta Alsa vain yhdistää "Source piuhat" (stream'in) output'iin.

Jep, ALSAn alkuperäinen tarkoitus on toimia vain kevyenä rajapintana ohjelmien ja raudan välillä, eli siinä on syöte ja kytkennät erilaisiin ulostuloihin. Lisäksi on mikserirajapinta, jolla äänikortin rautamikserin säädöt tuodaan esille. ALSAssa on kuitenkin myös mahdollisuus laajennoksille, jolla voidaan toteuttaa mm. ohjelmistomiksaus (dmix), äänenvoimakkuussäätö (softvol) ja paljon muuta (ladspa).

Järkevämpi vaihtoehto monimutkaisten ohjausten ja säätöjen tekemiseen on kuitenkin erillinen äänipalvelin, kuten JACK tai PulseAudio, jotka mahdollistavat sekä yleiset että syöte/ohjelmakohtaiset säädöt. PulseAudio onkin nykyisin Ubuntun vakioäänijärjestelmä, joten esittämäsi ongelma on jo pääosin ratkaistu.

Turbineair

  • Vieras
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #3 : 18.09.09 - klo:22.40 »
Häikäisevän hämmentävää!
Todellakin, kaikki video- ja äänentoisto ongelmat loistavat poissaolollaan.
Nyt näkyy ja kuuluu vaikka toistan useampaakin lähdettä samanaikaisesti.
Oletettavasti myös ohjelmien ristihäivytyslisäkkeet alkavat toimia paremmin.

Toivottavasti muutama muukin "talon tavoille" oppinut huomioi muutoksen. Ei tällaisia toimintoja ihan päivittäin tule kokeiltua.
Kiitos ja anteeksi.

Koetan jatkossa tehdä kotitehtävät huolellisemmin, ettei tarvitse viikkokaupalla irroitella hiuksia pensaasta. :D
[sic!] Takaisin sorvin ääreen teesejä testaamaan:

1.) Ubuntu toistaa ja osaa lukea kaikki oleelliset tiedostomuodot ja muutkin win-puolen tekeleet netissä, multimedia jne. ohjelmissaan vähintään vastaavasti (Tämä kättelytavoite on mielestäni nyt saavutettu "nm:n kommentti").

2.) Ubuntu tarjoaa konvertointi/editointi ohjelmat joiden oletus asetukset (valikko) takaavat optimoidun laadun eri näyttö/tv tuumakoille. Ok! Heti herää emotionaalisia defenssejä vapauden puolesta. Mutta, vapaasti toimivat kaupalliset yhtiöt, eivät edes halua asettua kilpailuasetelmaan jossa sisältö ratkaisee. Ja se millä ja miten sitä toistetaan olisi sivuseikka.
Luulisi, että matalan kynnyksen palvelut houkuttelisivat potentiaalisia uusia käyttäjiä...
[Zup!] Ei ollut tarkoitus käynnistää luennointimopoa. Linux lisäarvoa vaan kaikille.

Turbineair

  • Vieras
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #4 : 25.09.09 - klo:23.50 »
Tietääkö kukaan millä äänikortin lukunopeudella Ubuntu kellottaa? Viitteenä win puolelta valinnat, joko 44.1, 48, 96kHz... jne. Käytännön hyöty näiden arvojen korottamisesta on selkeästi parempi diskanttien erottelukyky. Tämä säätö parantaa myös suoraan verrannollisesti pakattujen äänimuotojen (mp3) ulostulon äänenlaatua.



Kenen äShä-vika? En jättäisi tätä Shoftan harteille. ;)

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #5 : 26.09.09 - klo:00.50 »
Tietääkö kukaan millä äänikortin lukunopeudella Ubuntu kellottaa? Viitteenä win puolelta valinnat, joko 44.1, 48, 96kHz... jne.

Käytettävissä olevat näytteenottotaajuudet riippuvat äänikortista ja ajurista. Lisäksi on huomioitava dmix, joka resamplaa vakiona 48 kHz:iin. Taajuuden voi muuttaa haluamakseen ~/.asoundrc:n säädöillä, mutta useimmat perusäänikortit pakkoresamplaavat kaiken joka tapauksessa 48 kHz:iin. Joissain korteissa näytteenottotaajuutta säädetään mikserin vivulla (alsamixer). Dmixin voi myös kiertää käyttämällä ALSA:n hw-ulostuloja suoraan tai äänipalvelimen kautta.

Tiedäthän, että myös Windows resamplaa kaiken ulos menevän äänen 48 kHz:iin, ellet käytä ASIO-ajureita tai ohita järjestelmän mikseriä (kernel streaming).

Lainaus
Käytännön hyöty näiden arvojen korottamisesta on selkeästi parempi diskanttien erottelukyky. Tämä säätö parantaa myös suoraan verrannollisesti pakattujen äänimuotojen (mp3) ulostulon äänenlaatua.

Jos et tee jotain ylimääräistä softasuodatusta, on kyllä paras käyttää lähteen näytteenottotaajuutta. MP3-tiedostotkin puretaan ennalta määriteltyyn taajuuteen, eikä sen muuttaminen jälkeenpäin tuo lisäinformaatiota. Päin vastoin, 44.1 kHz:n äänen resamplaus 48 tai 96 kHz:iin voi aiheuttaa huomattavaa laadun heikkenemistä, jos käytetään huonoa algoritmia.

Turbineair

  • Vieras
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #6 : 26.09.09 - klo:01.42 »
nm: Päin vastoin, 44.1 kHz:n äänen resamplaus 48 tai 96 kHz:iin voi aiheuttaa huomattavaa laadun heikkenemistä, jos käytetään huonoa algoritmia.

Juurikin näin! Liika on likaa. 48:kHz pysähdyin itsekin. Hieman olen omien kokemusteni puolesta vastaan tuota 44,1kHz rajapyykkiä. Se on ymmärtääkseni tietokonetoistosta puhuttaessa varsin eroava CD-toiston 44,1kHz toistosta? Jompikumpi meistä mennee halpaan?

OK! Heitto tuonne algoritmien puolelle on allekirjoittaneelle hepreaa, ainakin lx-puolella. En siis aivan tältä seisomalta heitä omaa teesiäni ojaan.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #7 : 26.09.09 - klo:01.52 »
Juurikin näin! Liika on likaa. 48:kHz pysähdyin itsekin. Hieman olen omien kokemusteni puolesta vastaan tuota 44,1kHz rajapyykkiä. Se on ymmärtääkseni tietokonetoistosta puhuttaessa varsin eroava CD-toiston 44,1kHz toistosta? Jompikumpi meistä mennee halpaan?

Eroaa vain jos jokin tekee muunnoksia välissä. Tavallisella raudalla homma menee puihin viimeistään äänikortissa, joka siis resamplaa 48 kHz:iin.

Jos on ovela ja tekee laadukkaan uudelleennäytteistyksen softasuotimilla, voi välttää äänijärjestelmän, ääniajurien ja äänikortin heikkolaatuisemman käsittelyn. Siksi siis 48 kHz:n käyttäminen soitinohjelmassa on usein paras vaihtoehto (olettaen että soittimessa on laadukas resamplaus).

Turbineair

  • Vieras
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #8 : 10.10.09 - klo:16.18 »
5.1:n toisto kahdella kanavalla.

Vuosien varrella olen aika ajoin törmännyt leffoihin, joissa on 5-kanavainen äänentoisto. Käyttöjärjestelmästä riippumatta volumetaso on tällöin tipahtanut puoleen normaalitasosta (toisto 2:n kanavan kautta). Kaikki volumet kaakossa eikä siltikään kuulu kunnolla. Syy tähän on ollut, että vain molemmat front-kanavat ovat ohjattuina kaiuttimiin asti.

Ongelma ei ole suuren suuri, mutta olisi mukavaa, jos olen käyttisasetuksissa määritellyt, että käytän vain kahta kaiutinta niin kaikki 5-kanavaa kuuluisivat siitä huolimatta. Ilmeisesti joku kämmi on lyönyt tässä asiassa läpi ja isosti? Kahteenkin kanavaan voi ohjata (sumputtaa) matskua loputtoman määrän.

Samma på simplex: Shysteemi dominoi omansa ja valehtelee softalle jotain muuta. Så är alla so happy.

Koska en nyt tähän hätään löytänyt testattavaksi elokuvia viisiraitaisella äänellä niin laittakaa kokemuksianne ko. aiheesta. Onkohan korjautunut?

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #9 : 10.10.09 - klo:16.49 »
En tiedä miten PulseAudio käyttäytyy tässä tapauksessa (eli miksaako se saamansa kuusi kanavaa stereoksi), mutta jos ohjelma käyttää suoraan Alsaa, kanavien lukumäärä valitaan ohjelman omista asetuksista.

Mediasoittimissa on yleensä äänijärjestelmästä riippumatta valinnat kanavien määrälle. Monipuolisimmissa ohjelmissa voi esimerkiksi muuntaa stereoääniraidan Dolby Pro Logic -matriisilla 5-kanavaiseksi ja sitten pakata sen lennossa AC-3-muotoon S/PDIF-läpivientiä varten.

Elokuvaääniraidoissa äänenvoimakkuuteen vaikuttaa myös laaja dynamiikka, joka eroaa huomattavasti kompressoiduista musiikkitallenteista. Kotiolosuhteissa tämä saattaa olla kuitenkin ongelmallista, kun ympäristön melutaso on liian korkea hiljaisille äänille ja kovat äänet taas saattavat toistua liian kovaa. Siksi AC-3-dekoodereissa on kompressointitoiminto (Dynamic Range Compression), jota ohjataan jälleen mediasoittimen asetuksista.

Turbineair

  • Vieras
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #10 : 10.10.09 - klo:19.13 »
En tiedä miten PulseAudio käyttäytyy...

Pulse ja Alsa? Voi pyhä päättämättömyys! Käyttäjäystävällisintä olisi kun käyttis dominoisi näytön ja äänen säädöt (käyttäjän silmää ja korvaa miellyttäväksi). Ohjelmalliset säädöt olisivat näille "alisteisia" ja joita voisi tarvittaessa muunnella. Miksei äänipuoli voisi toimia samaan tapaan kuin näytön asetusten säätökin?

Oman ansiokkaan rikkansa rokkaan kantavat myös äänistudioiden lapset karkkikaupassa. Rahakkaamman diilin toivossa äänimaisemointi voi mennä naurettavuuksiin. Yleisimmin rikollisen huonoa äänenkäyttöä esiintyy alle 600Hz taajuuksilla, jonne sijoitetaan aivan liikaa efektejä ja taustahurinoita.

Hilpeänä esimerkkinä CSI Miamin Horatio Caine. Punapään "vakuuttava" kähinän ja örinän sekoitus vetää suupielet aina hymyyn.

Turbineair

  • Vieras
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #11 : 10.10.09 - klo:21.25 »
Kielikuvallisten kökkötraktoreiden aateloinnin nimissä on todettava, että:

Kun katsot tietokonettasi: Se on lähinnä kasa pakeliittia ja vähän muuta. Tiedät että siellä on sisällä simppeliä insinööritaidonnäytettä. Silkkaa maskuliinisuuden loogista ilmentymää siis.

Seuraavaksi kytket virrat pakeliittikasaan ja se muuttuu hetkessä yhtä vaikeaksi kuin naisen orgasmi. Jos tekniikka on kohdillaan niin tunnepuolelta lagaa jne. kehäpäätelmää.

Pitääkö vanhan tavaran ympärillä siis juosta loputtomiin...
Valitettavasti sinkku vaihtoehtoa ei löydy valintapalkista.

Päätelmä: Tietokone on oma feminiini eniteettinsä heti kun kytket sen Olkiluotoon. :)

Turbineair

  • Vieras
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #12 : 14.10.09 - klo:15.01 »
Nylpyttääkö ohjelmoijat taas omasa osaamattomuudessaan?

Ilkikurisesti asensin Rytmilaatikon ja testasin ristihäivytystoiminnon! Kilin k.keli. Ainakin minulla tämä oli lähinnä fade end + fade start toiminto.
Onko muilla samanlainen?
Jos näin niin k.kelistä ohjailijan paikka on mitä ilmeisimmin auki. Ihan puhtaasti v.tuillen. Kysy vaikka muuntograffat ja ajoitukset? Suurikaan yleisö ei pety!

Perheenäiditkin odottavat parempaa suoritustasoa, vaikka patterit olisivatkin hyytyneet.

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #13 : 14.10.09 - klo:16.04 »
Nylpyttääkö ohjelmoijat taas omasa osaamattomuudessaan?

Ilkikurisesti asensin Rytmilaatikon ja testasin ristihäivytystoiminnon! Kilin k.keli. Ainakin minulla tämä oli lähinnä fade end + fade start toiminto.
Onko muilla samanlainen?
Jos näin niin k.kelistä ohjailijan paikka on mitä ilmeisimmin auki. Ihan puhtaasti v.tuillen. Kysy vaikka muuntograffat ja ajoitukset? Suurikaan yleisö ei pety!

Perheenäiditkin odottavat parempaa suoritustasoa, vaikka patterit olisivatkin hyytyneet.

Kyllä tuo minulla häivyttää ristiin ihan oikein eli päällekkäin tulee musiikkia halutun ajan.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #14 : 14.10.09 - klo:16.08 »
Vaatisikohan ohjelman uudelleenkäynnistyksen, että tuo toiminto lähtee toimimaan oikein?

Turbineair

  • Vieras
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #15 : 14.10.09 - klo:16.31 »
Vaatisikohan ohjelman uudelleenkäynnistyksen, että tuo toiminto lähtee toimimaan oikein?


OK! Sait kiinni aktiivisesta vajaakäytöstä. Käynnistän koneeni vain 2 kertaa viikossa tai kun järjestelmä sitä pyytää?
Kiitos tyhmyyteni korjaamisesta.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #16 : 14.10.09 - klo:17.14 »
En toki tarkoittanut koneen vaan Rhythmboxin uudelleenkäynnistämistä.

Turbineair

  • Vieras
Vs: Multimedian suljettu osasto
« Vastaus #17 : 14.10.09 - klo:17.38 »
En toki tarkoittanut koneen vaan Rhythmboxin uudelleenkäynnistämistä.
En toki sano tätä mitenkään suurella mielihalulla , mutta eiköhän tässä tullut kaikki oleellinen?
Tekstikirjasta löytynee vastaavuudet (kö) .Lähde yhdelle... eskapimi toisellle.