Kirjoittaja Aihe: Ongelmia asennuksen kanssa *RATKAISTU*  (Luettu 7399 kertaa)

frantic

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5
    • Profiili
Ongelmia asennuksen kanssa *RATKAISTU*
« : 08.04.06 - klo:00.15 »
Linuxista lukemani hyvän palautteen perusteella päätin asentaa sen koneelleni ja verrata tällä hetkellä käytössäni olevaan Windows 2000:een. Eri distroihin lyhyesti perehdyttyäni totesin Ubuntun sopivan käyttötarkoitukseeni parhaiten. Siispä imaisin Live CD:n ja poltin sen Nerolla levylle. Kaikki tuntui pelittävän oikein hyvin ja sain valita mm. kieliasetukset ym. Aikanaan myös graafinen "Ubuntu" teksti ilmestyi ruutuun, jonka jälkeen ohjelmisto kävi läpi käynnistysrutiinia - jokaisen osa-alueen kohdalle tuli merkintä "OK", paitsi kellojen synkkaus -asetuksen kohdalla, jossa luki "FAILED". Käynnistys ei kuitenkaan tyssännyt tähän, vaan ohjelma kävi läpi loputkin vaiheet, kunnes vasempaan yläkulmaan tuli vilkkuva kursori. Hieman tämän jälkeen tulikin täysi stoppi, eli CD:n kelkka pysähtyi, ruutu pysyi pimeänä, eikä CD:n kelkan painikekaan toiminut..

Tästä häkeltyneenä imaisin vakaaksi kehutun Suse -distron - edelleen halusin kokeilla ensin Live -versiota, jotta voisin arvioida sen soveltuvuuden itselleni ennen asentamista. Imagen imutus -> poltto DVD:lle -> bootti. Alkuun kaikki näytti taas menevän hyvin ja ruutuun ilmestyi graafinen Susen logo ja oikealle rivi ikoneita. Oletan, että kyseessä on samanlainen käynnistys rutiini, jota Ubuntussa käytiin läpi. Kaikki ikonit ongelmitta läpi käytyään kävi kuten edellisellä kerralla, eli seuraavassa vaiheessa kone meni täysin tilttiin. Ei virheilmoitusta, ei merkkiääniä, ei mitään.

Lyhyen hengähdystauon jälkeen imasin vielä Ubuntun asennusversion ja levyä kelkkaan. Taas asennusrutiini käytiin läpi normaalin oloisesti. Ainoa kohta johon tökähti, oli DHCP verkkoprotokollan määritys, josta Linux ei selvinnyt automaattisesti, johtuen ilmeisesti siitä, että koneeni on kiinni taloyhtiön verkossa ja IP:t ym. olisi pitänyt asettaa käsin. Valitsin vaihtoehdoksi myöhemmin määrittelyn ja asennus jatkui taas normaalisti. Jossain vaiheessa asennusohjelma ilmoitti olevansa valmis ja kehotti ottamaan CD:n pois kelkasta. Tein työtä käskettyä ja kone buutasi. Tällä kertaa eteen tuli käynistysvalikko, josta valitsin Linuxin normaalin version. Asennus jatkui taas normaalisti ja ruudulla vilahdelleista teksteistä päätellen  asennuksen alla oli erinäköiset mukana tulevat oheisohjelmat, kuten Gimp. Kun tämä vaihe oli ohi ja tuli aika käynnistää itse käyttis, niin  voilá - kone halttasi kuten edellä .. Juuri samaan kohtaan.

Uusi yritys ja käynnistysvalikosta vikasietotila -> nyt kone suostuu käynnistymään tekstitilaan. Linuxiin perehtymättömänä oma osaamiseni loppuukin tähän :). Olenko tulkinnut oikein, että ongelma liittyy graafiseen käyttöliittymään? Tuleeko kenellekään kokeilemisen arvoisia ideoita mieleen? Kaikki otetaan kiitollisuudella vastaan. Millä komennolla ikkunointi järjestelmä käynnistetään komentokehotteella? "exit" sai aikaan koneen tilttaamisen.

Minulla on vuosien takaa paljonkin kokemusta DOS puolelta, joten teksipohjainen käyttis ei sinällään pelota, mutta kuten totesin UNIX / Linux järjestelmistä ei ole minkään sortin kokemusta, joten rautalanka käyttöön :).

Jos sillä mitään merkitystä on, niin koneeni on AMD 1800Mhz, muistia 768Mb, 3 sisäistä kovalevyä 80gig, 120gig ja 2gig. Linux on asennettu tälle pienimmälle levylle yksinään. Näyttis on Radeon 9100 ja näyttö BenQ:n 19" LCD (FP91V+). Mitään eksoottisia ratkaisuita ei koneessa pitäisi olla. Langattoman hiirenkin vaihdoin asennuksen ajaksi Logitechin perushiireen.
« Viimeksi muokattu: 09.04.06 - klo:23.50 kirjoittanut frantic »

tuke81

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1667
    • Profiili
Re: Ongelmia asennuksen kanssa
« Vastaus #1 : 08.04.06 - klo:00.43 »
hmm kuu on vasta puolessa...

Luultavasti kyseessä on tuo Atin näytönohjain(se on yleensä aina se). Kokeileppa tätä. Eli vaihda käytössä oleva näytön ohjaimen ajuri vesa:an(Vesa ajuri toimii n. 99% näytönohjaimista).
Miksi tehdä jotain helposti, kun sen voi tehdä vaikeastikin...

Vapaan koodin kananmuna

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1536
    • Profiili
Re: Ongelmia asennuksen kanssa
« Vastaus #2 : 08.04.06 - klo:11.02 »
Tuohon kai kävisi "radeon" ajurikin, ihmettelen vaan tuota exit komennon tilttaamista... Oletko ajanut memtestin ubuntun käynnistysvalikosta? Näytönohjaimet ainakin yleensä on aika herkillä, jos on käytössä jaettua muistia ja siinä on pientäkin vikaa. Memtestiä kannattaa sitten ajaa suhteellisen pitkään, esim. yli yön, koska joskus muistissa olevat virheet eivät tule esiin ihan kylmiltään.
En Vastaa Vaikeisiin Kysymyksiin.

lompolo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 852
    • Profiili
Re: Ongelmia asennuksen kanssa
« Vastaus #3 : 08.04.06 - klo:11.55 »
Lainaus
ihmettelen vaan tuota exit komennon tilttaamista...

(no jos ollaan recovery modessa ollaan yhden käyttäjän tilassa ja exit käynnistää lisää palveluita ja vaihtaa runleveliä siihen tavalliseen. Eli todennäköisesti vain X ei toimi.)

Eli exit komennon tilttaaminen on tässä tilanteessa normaalia.

ps. Tekstisi on hyvin selvää.

frantic

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5
    • Profiili
Re: Ongelmia asennuksen kanssa
« Vastaus #4 : 08.04.06 - klo:13.39 »
Kiitos kaikille vastanneille! Tuke81: täytyy ehdottomasti kokeilla tuossa antamassasi linkissä olleita vinkkejä. Yritin jo viime yönä määritellä näytönohjaimen ja näytön asetuksia uudelleen Ubuntu FAQ:sta löytämäni ohjeiden mukaan. Komennolla "sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg" pääsin tilaan, jossa sai valita mm. resoluution, näytönohjaimen mallin, näytön merkin ym. Automaattinen tunnistus oli kuitenkin saanut hardiksen määriteltyä oikein, joten tyydyin kokeilemaan paria eri resoa ilman sen kummempaa menestystä. Uusien ajureiden kokeileminen on siis edessä.



frantic

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5
    • Profiili
Re: Ongelmia asennuksen kanssa
« Vastaus #5 : 09.04.06 - klo:02.29 »
Doddii.. Pienessä lauantai illan sievässä kokeilin tuke81:n ansiokkaasti ehdottamaa "vesa" ajuria Atin omien ajureiden sijaan - nyt pelittää! Kiitos ja kumarrus ;).

Ja sitten seuraavaan vastoinkäymiseen   8) .. Netti ei ota toimiakseen. Kuten ensimmäisessä viestissä kerroin, ei DHCP:n automaattinen määritys toiminut asennuksen yhteydessä. Valitsin vaihtoehdoista verkkoasetusten myöhemmin määrittelyn, koska en suoralta kädeltä muistanut omaa IP osoitetta. Koneeni on kytketty taloyhtiön verkkoon, joten DHCP ei kai tule kysymykseen?? Jos olen ymmärtänyt oikein, niin taloyhtiön serveri on yhteydessä ulkomaailmaan ja taloyhtiön sisäisessä verkossa jokaiselle koneelle määritellään oma IP. Millaiset asetukset minun tulee syöttää, jotta internet yhteys alkaa pelittämään?

Kokeilin vekslailla graafisen käyttöliittymän kautta verkkoasetuksia, mutta en saanut yhteyttä muodostumaan. Lähetetyissä paketeissa oli luku 0 ja lähetysvirheitä kertyi koko ajan lisää. Verkkokorttina on Realtekin PCI kortti ja laitepuolella se näytti asentuneen ok.. Oma osaamiseni loppuu taas tähän, joten viisaampien mielipiteitä odotellessa  :-\ ..


frantic

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5
    • Profiili
Re: Ongelmia asennuksen kanssa
« Vastaus #6 : 09.04.06 - klo:20.34 »
Edelleen saman ongelman kanssa painin - verkkoyhteys ei ota muodostuakseen.

Googlettaminen ei ole tuonut ratkaisua tähän ongelmaan. Tässä hieman kokeilemiani konsteja.. Komentokehotteella "lspci" antaa listan, josta löytyy AMD:n verkkokortti mallia 79c978. Tämä on tietääkseni oikein. Myös Windowsin laitehallinnassa kyseisen kortin kohdalla lukee AMD homePNA adapter. Kortti on aktivoitu graafisen käyttöliittymän verkkoasetukset -välilehdeltä, mutta yhteys ei ota muodostuakseen. Taloyhtiömme käyttää Netsonicin liittymää - osaako joku suoralta kädeltä sanoa miten asetukset pitää syöttää, jotta homma lähtee pelittämään? Ilmeisesti DHCP pitää olla päällä, eikä kiinteää IP osoitetta voi syöttää (?!). Taloyhtiön serverillähän on tietääkseni ainoa intranetin ulkopuolelle näkyvä IP.. Nyt ollaan kyllä osa-alueella, josta tietämykseni on hataralla pohjalla, joten kaikki lisäselvitys on tervetullutta ;).

Jostain keskusteluryhmästä löysin ohjeen, jonka mukaan /etc/modules -tiedosto vaatii konffausta, jotta homma lähtee pelittämään. Tein ohjeen mukaiset muutokset nanolla em. tiedostoon, eli lisäsin sinne rivit "eth0 homepna=1" ja "pcnet32 homepna=1".

Tämän jälkeen suoritin sudona terminaalissa komennot "modprobe32 pcnet32_homepna=1" ja sen jälkeen "depmod -a". Siitä, mitä nämä rivit tosiasiallisesti merkitsevät, minulla ei ole aavistustakaan  8).

Sitten reboottia kehiin -> edelleenkään homma ei toimi. Vastaanotettujen pakettien kohdalla lukee 0 ja virheitä kertyy koko ajan lisää. Eli ilmeisesti verkkokortti yrittää ottaa yhteyttä siinä onnistumatta. Jotenkin rupeaa turhauttamaan, kun kunnon ohjetta asian korjaamiseen ei löydy. Näin Linux noviisina tuntuu oudolta, että Atin:n näytönohjain ja AMD homePNA verkkokortti aiheuttavat ongelmia softalle.. Toki olin varautunut pieneen viilailuun Linuxin myötä, mutta toistaiseksi vastassa on ollut vain vastoinkäymisiä  :-\.

lompolo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 852
    • Profiili
Re: Ongelmia asennuksen kanssa
« Vastaus #7 : 09.04.06 - klo:22.26 »
Tältäkin foorumilta löytyy homepna ohjeita, kun vaan etsii. Netsonic tarjoaa teille yhteyden, mutta luultavasti ei laitteita. Kuka hoitaa laitteet, esim. reitittimen.

Minultakin löytyy ilmeisesti sama kortti. Minulla on kortissa 2 valoa link ja act. Link palaa kun ollaan yhteydessä verkkoon ja act, kun dataa liikkuu.

Tuolle laitteelle täytyy ladata pcnet moduli ja modulille annetaan parametri, että se tietää käyttävänsä homepna:ta, koska muutkin kuin homepna kortit voivat käyttää tuota modulia. Sen takia automaattinen tunnistus on vaikeaa ja joudut säätämään asioita.
/etc/modules tiedostossa olevat modulit ladataan käynnistyksen yhteydessä. modprobe lataa kyse3isen modulin ja saatat näin sästyä uudelleenkäynnistykseltä.

sinuna kokeilisin
Koodia: [Valitse]
sudo modprobe -rv pcnet32poistaa modulin
Koodia: [Valitse]
sudo modprobe pcnet32 homepna=1lataa modulin homepna tilassa.
Koodia: [Valitse]
sudo dhclienthoitaa dhcp hommat

Tämän jälkeen verkon pitäisi toimia. Jos ei toimi lähetä tänne ifconfig ja route käskyjen tulosteet.

Jos verkko toimii näin, luo tiedosto /etc/modprobe.d/pcnet32 ja sinne options pcnet32 homepna=1 , ettei tarvitse aina käynnistyksen yhteydessä kirjoitaa komentoja, että saa verkon toimimaan
Koodia: [Valitse]
sudo gedit /etc/modprobe.d/pcnet32kirjoita tai kopioi sinne
options pcnet32 homepna=1
tallenna tiedosto.

frantic

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5
    • Profiili
Re: Ongelmia asennuksen kanssa *RATKAISTU*
« Vastaus #8 : 10.04.06 - klo:00.00 »
lompolo:

En edelleenkään ymmärrä mitä nuo antamasi komennot pitävät sisällään, mutta tätä vastausta kirjoitetaan Linuxin kautta - verkko toimii siis normaalisti. Syvä kumarrus ja ISO kiitos  ;).

Nuo komennot suoritettuani laitoin komentokehoitteelle "ping XXX.XX.XXX.XXX" (oma IP) ja homma pelitti saman tien.

Valotatko vielä hieman tuota "/etc/modprobe.d/pcnet32" -tiedoston luomista, eli onko tämä niitä tietotoja, jotka luetaan automaattisesti käynnistymisen yhteydessä, kuten autoexec.bat DOS puolella? Mitä tuo ".d" pääte tekee tiedoston nimessä?

Täytyy sanoa, että Linux yhteisön tuki tuntuu näin noviisin silmin aika vakuuttavalta. Molemmat asennuksen yhteydessä esiintyneet ongelmat (näytönohjain + verkkokortti) olivat luonteeltaan sellaisia, että en olisi koskaan intuitiivisesti keksinyt niihin ratkaisua.


lompolo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 852
    • Profiili
Re: Ongelmia asennuksen kanssa *RATKAISTU*
« Vastaus #9 : 10.04.06 - klo:16.01 »
Lainaus
Valotatko vielä hieman tuota "/etc/modprobe.d/pcnet32" -tiedoston luomista, eli onko tämä niitä tietotoja, jotka luetaan automaattisesti käynnistymisen yhteydessä, kuten autoexec.bat DOS puolella? Mitä tuo ".d" pääte tekee tiedoston nimessä?

Joku voisi vastata paremmin kysymykseen tuolla http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=1553.0 Ubuntuń käynnistäminen init jne. Se on ohjeita edistyneille, minne nämä asiat paremmin kuuluvat.

gremmie

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 6
    • Profiili
Re: Ongelmia asennuksen kanssa
« Vastaus #10 : 05.05.06 - klo:20.37 »
....
sinuna kokeilisin
Koodia: [Valitse]
sudo modprobe -rv pcnet32poistaa modulin
Koodia: [Valitse]
sudo modprobe pcnet32 homepna=1lataa modulin homepna tilassa.
Koodia: [Valitse]
sudo dhclienthoitaa dhcp hommat

Tämän jälkeen verkon pitäisi toimia. Jos ei toimi lähetä tänne ifconfig ja route käskyjen tulosteet.

Jos verkko toimii näin, luo tiedosto /etc/modprobe.d/pcnet32 ja sinne options pcnet32 homepna=1 , ettei tarvitse aina käynnistyksen yhteydessä kirjoitaa komentoja, että saa verkon toimimaan
Koodia: [Valitse]
sudo gedit /etc/modprobe.d/pcnet32kirjoita tai kopioi sinne
options pcnet32 homepna=1
tallenna tiedosto.

tuota noin... asentelin justiinsa ubuntun,  ja ainoana ongelmana tuli juuri tämä HomePna-juttu. No se korjaantui yllä olevalla koodikoodi-meiningillä, mutta jostain syystä tuo "sudo gedit ...." ei toimi... kokeilin "gedit ...." ja se avasi tiedoston mutta en voinnut tietenkään editioda sitä.....

jotenkas missä lie vika kun sudo-komennot jäävät vain lataamaan ja loppujen lopulta suljen sen kun ei mitään tapahdu....
apuja?

edit: ohjeet tyhmälle (step-by-step) :p
« Viimeksi muokattu: 05.05.06 - klo:20.46 kirjoittanut gremmie »
"He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man" -Dr. Johnson

eliasj

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4075
    • Profiili
Re: Ongelmia asennuksen kanssa *RATKAISTU*
« Vastaus #11 : 05.05.06 - klo:21.23 »
Tässä ohjeet miten asennat ATIn ajurit.
alias vililikku

yendor

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 7
    • Profiili
Re: Ongelmia asennuksen kanssa *RATKAISTU*
« Vastaus #12 : 16.07.06 - klo:04.05 »
Itsellä on myös tuo AMD:n verkkokortti mallia 79c978, siis HomePna-kortti. En kuitenkaan käytä HomePna:ta ja rj-11-reikiä vaan omaa kaapelilaajakaistaa kortin rj-45-reiän kautta.

Ei toimi. Olen kokeillut homepna=1 ja homepna=0. Miten saan siis korttini toimimaan tavallisena verkkokorttina, ja netin toimintaan?

Ifconfig ei näytä, että minulla olisi ip-osoitetta, ping-yritykset ilmoittavat verkon saavuttamattomaksi, ja dhclient ei anna ip:tä.

 :'(