Mikä osa, asia, tiedosto tekee Ubuntusta turvallisemman, vai onko se vain myytti?
- Joka mutkassa Ubuntu ei tarvitse salasanaa, joten ainaiseen salasanan kyselyihin ei turru. Tosin tämä tilanne on parantunut sitten Vistan alkuaikojen.
- Ubuntuun ei asennella ohjelmia epämääräisistä nettisivustoista (eihän?) vaan keskitetysti turvalliseksi määrittelemistäsi asennuslähteistäsi.
- Oletusarvoisesti Ubuntussa ei ole nettiin päin palveluita päällä ping-kyselyä lukuunottamatta.
- Ubuntussa päivittyy koko järjestelmä l. kaikki ohjelmat keskitetysti, joten eri ohjelmien omat päivitykset eivät kysele salasanoja oikeuksien saamiseksi, joten käyttäjälle ei jää tavaksi kirjoittaa aina salasanalaatikon ilmestyttyä salasanaa, vaan tietää milloin salasanaa tarvitaan, ja kirjoittaa salasanan vain tarvittaessa.
- Linux-järjestelmä on harvinainen, joten potentiaalisia murtautumisyrittäjiä ei ole liikkeellä niin monia kuin Windowsilla, jolla saadaan suurten massojen etu. Tämä tietenkin häipyy, mikäli Linukasta tulee yhtä suosittu kuin Windowsista. Tähän vetoavat Windowsin suosijat, että kyllä Linux olisi yhtä turvaton kuin Windows, mikäli olisi suosittu kuin Windows.
Linux on avointa koodia.
Siitä saatavat hyödyt:
- Ohjelmoija ei kehtaa tehdä huonoa koodia, koska koodi on julkisesti kaikkien ohjelmointitaitoisten nähtävillä.
- Virheet ja aukot tulevat nopeasti julki, koska koodi on kaikkien nähtävillä.
Koodin paikkaukset tehdään nopeasti, koska kuka tahansa ohjelmointitaitoinen voi korjata virheet ja aukot.
- Windowsissa, jos jonkin valmistajan ajurissa/ohjelmassa huomataan virhe tai aukko ollaan paikkauksen saamisessa kokonaan valmistajan kiinnostuksen varassa, koska lähdekoodeja ei ole kaikkien saatavilla.
Jos ko. yritys tekee konkurssin, niin aukot jää todennäköisesti paikkaamatta.
- Lisäksi mistä tiedät, onko osatamassasi ohjelmassa takaportteja, kun et pääse lähdekoodiin käsiksi tarkistaaksesi asia.
Noita asioitahan tulikin varsin monia, vaikka en hirvittävästi uhrannutkaan noiden asioiden miettimiseen. Mikään noista asioista ei liene mullistava, mutta yhdessä ne tekevät varsin hyvää jälkeä turvallisuudessa.
Tässä ei ole edes otettu sitä tosiasiaa huomioon, että Windows-viruksia on noin miljoona, ja Linux viruksia ehkä satoja korkeintaan, joten suojausten pitävyyttä kolkuttelee huomattavasti pienempi määrä.