Ohjelmointikursseja löytyy mm. avoimesta AMK:sta ja avoimesta yliopistosta. Kurssit on lueteltu kätevästi portaaleissa,
www.amk.fi/avoin ja
www.avoinyliopisto.fi. Noissa kun laittaa hakuehdoksi "tietotekniikka" niin löytyy kaikenlaisia kursseja, esim. muutamia ohjelmoinnin peruskurssia näytti olevan (Javalla niissä taidettiin ohjelmoida, yhdellä kurssilla tosin oli vaatimuksena oma Windows-kone). Nuo tietenkin maksavat jonkin verran, hinnat noilla peruskursseilla näyttivät olevan joitain kymppejä, eli ei kovin paljon, mutta kuitenkin kalliimpaa kuin itseopiskelu. En tiedä sen tarkemmin miten nuo avoimet koulut toimivat, eli onko pääsyvaatimuksia tms., mutta kysymällä varmaan selviää tarkemmin.
Myös jos tietää alan yrityksiä tai on jopa suhteita niin voi kysellä oppisopimuspaikkaa.
Itseopiskelusta:Jos ymmärtää englantia niin voin suositella sivustoa
cs50.tv. Tuolta sivustolta löytyvät materiaalit Harvardin yliopiston ohjelmoinnin peruskurssilta joka pidettiin vuonna 2007. Sieltä löytyvät kaikki luennot videoina, luentojen kalvot, muistiinpanot ja kotitehtävät ym. Ja vaikka ei kovin hyvin englantia ymmärtäisikään niin noita videoita katsomalla sekin taito kehittyy. Kurssilla painotutaan C-kieleen.
Toinen samaan kurssiin liittyvä sivusto on
cs50.net. Sieltä löytyvät materiaalit viime syksynä pidetyltä kurssilta. Nuo materiaalit ovat siellä todennäköisesti ensi syksyyn saakka, jolloin uusi kurssi alkaa, jolloin luultavasti vanhat materiaalit poistetaan ja uudet videot ja muut alkavat taas ilmestyä sinne pikkuhiljaa, eli kurssia voi ikäänkuin käydä samaan aikaan etänä niiden Harvardin opiskelijoiden kanssa. Näin on ainakin ollut edellisinä vuosina, eli kurssin materiaalit ovat avoimia koko maailmalle, mutta en voi siis varmasti sanoa miten he tulevaisuudessa menettelevät.
Ohjelmoinnissa kannattaa ehkä ensin opetella sellainen perusajattelutapa, eli että ohjelmaa suoritetaan rivi kerrallaan ja muuttujiin sijoitellaan arvoja, jne. Nämä ovat periaatteessa samoja kaikessa ohjelmoinnissa, eli näin opitut taidot ovat yleishyödyllisiä. Nämä taidot voi opetella melkein millä kielellä vain, hyviä ovat esim. C, Java ja Python.
Suomenkielistä Python-materiaalia:
http://www.it.lut.fi/kurssit/08-09/CT20A0200/LTY%20python%20opas.htmlSuomenkielistä C-materiaalia:
http://cs.stadia.fi/~silander/ohjelmointi/Yksi hyvä materiaali on englanninkielinen How to Design Programs -kirja, joka löytyy kokonaisuudessaan netistä osoitteesta
www.htdp.org. Tämä kirja ei käytä mitään yleistä ohjelmointikieltä, vaan siinä käytetään Scheme-nimistä kieltä joka perustuu LISP-nimiseen kieleen (kirjan kanssa käytettävän Scheme-ohjelmointiympäristön voi ladata ilmaiseksi, linkki löytyy tuolta sivuilta). LISP:in sukuiset kielet poikkeavat radikaalisti kaikista ns. "normaaleista" kielistä, joten tuon kirjan parissa kehitettyjä taitoja ei voi välttämättä suoraan soveltaa esim. työelämässä, mutta usein sanotaan että LISP-sukuisilla kielillä ohjelmointi kehittää tietynlaisia ajattelutaitoja joista on hyötyä muussa ohjelmoinnissa. Tuon kirjan tekijätkin sanovat että tuon kirjan läpikäyneet opiskelijat ymmärtävät asioita muita paremmin, ja että esim. tytöt tykkäävät tuosta kurssista enemmän kuin muista kursseista.
Linuxia yleensä kannattaa opiskella siten että asentaa omalle koneelleen jonkun Linuxin ja sitten lainaa kirjastosta jonkun Linux-järjestelmäylläpitokirjan ja sen avulla opettelee muuttamaan tiedostojen oikeuksia komentoriviltä ja suorittamaan eri toimintoja ajastetusti ym.