kone on toshiba tecra 530CDT 2,2gt 60mb RAM 133mhz CD-asema löytyy sekä 1X USB liitäntä.
miten tähän saisi asenettua Ubuntun? En ole saanut edes asenettua kuin Ubuntu 6.06.
Minullakin oli vanhoja koneita, joihin yrittelin löytää sopivia käyttiksiä. Jossakin oli 350MHz prossu, 256Mb muistia ja 4?Gb kovolla ja se toimi kohtalaisesti 6.06:lla; hitaanpuoleinen käynnistymään mutta toimi muuten mukisematta. Toinen, 300MHz 96Mb ja 3? Gb oli toivottoman hidas samalla ubuntulla, käytännössä täysin käyttökelvoton. Siitäkin sai toimivan pelin laittamalla siihen Ubuntu 6.06. Kolmas, 350MHz läppäri, 64Mb ja kovon kokoa en muista, ei huolinut edes kyseistä xubuntua. Kokeilin alternate-levyltä asentaa, jolloin asennus lähti käyntiin ja eteni ainakin jonkin aikaa - en muista menikö loppuun asti - mutta pitkään kesti joka tapauksessaa ja kone ei koskaan xubuntuna käynnistynyt. Laitoin vector linuxin vanhan version 5.1, jota ei enää tueta, koska läppäriä ei saanut verkkoon, joten pöpöpelkoa ei ollut. Kone toimi sutjakasti, mutta jotakin epävakautta siinä oli. En tiedä oliko laitteen vai vector linuxin vika. Vector linuxin pitäisi olla erittäin vakaa ja nopeakin, mutta uudempien versioiden myötä heilläkin on laitevaatimukset kasvaneet.
Käytännössä kaikki edes vähänkin merkittävät linux-jakelut vaativat nykyään 128Mb muistia silloinkin jos jakelua mainostetaan kevyeksi. Yleensä 256 on minimi ja 512 suositus. Koneethan vanhenevat käsiin, joten ei kannata ostaa muistia vanhaan koneeseen data-liikkeestä, vaan helposti saat jopa vähemmällä rahalla ostettua kokonaisen koneen, joka on rutkasti ärhäkämpi kuin tuo omasi. Ymmärrän toki, jos idea on vain saada mahdollisimman vanha kone jotenkin ruksuttamaan, viehätyksensä siinäkin
Katso nämä
Xubuntu - jos sinulla on tuoreempaakin romua
Puppy linux - oikein viehättävä 256Mb koneille, toimii 128:lla myös, mutta ilman ko. viehätystä
Vector linux - Pidä mielessä, vaikka joskus ovat unohtaneet suomalaisen nappaimiston. Jos xubuntu toimii koneessa mitenkään, niin vectorilla koneesi lähtee lentoon.
Deli linux - tällaista ehkä haet jot (en ole itse kokeillut)
Arch linux (requiring only 64MB) (en ole kokeillut)
Damn small linux (DSL) - itse rakentelet mitä haluat (en pitänyt )