Operaattorien vikinä Androidista on ymmärrettävää, mutta enpä tiedä, voiko tuota varsinaisesti "tueksi" Nokialle kutsua. Googlen strategia on ollut pusertaa käyttis vähitellen eroon verkko-operaattorien hallinnasta, jotta Googlen mainokset ja palvelut pääsevät rajoituksitta kapuloihin. Asiakkaat alkavat jo osata vaatia operaattorin käpistelystä ja rajoituksista raitista Androidia. Operaattoreille kelpaisi tähän saumaan MeeGo, jonka taustalla ei ole Googlea syrjäyttämässä heidän rahastuspyrkimyksiään. Olisiko tuo Nokian kannalta hyvä juttu on sitten eri asia.
Eihän Android pakota Googlen palveluihin millään tavoin. Kuka tahansa operaattori (tai puhelinvalmistaja) saa tehdä oman käyttöliittymän Androidiin ja omat palvelut siihen. Mitään Googlen palveluita ei tarvitse käyttää, ei edes Androidin aktivoimiseen. Yrityksetkin voisivat hankkia haluamiaan Android puhelimia ja asentaa niihin oman Androidin jonka olisivat suunnitelleet omaan yrityskäyttöön (tämä voisi olla jopa suotavaa jos on tilattava yli 10 000 eriä). Kysymys on vain että kuinka paljon operaattorit haluavat tehdä asian eteen muutoksia?
Nimittäin se tarkoittaa että operaattorin täytyy joko itse pystyttää sovelluskauppa ja hankkia sinne sovellukset. Mediasisältöä sitten sinne vielä mukaan (Suomessa voisi olla helppoakin kun tekisi soimuksia MTV3:n ja Nelosen tai vaikka YLE:n kanssa että saavat korvauksen ja käyttäjä helpot yhteydet).
Voisi olla ihan vaikka Elisalta puhelin missä toimii MTV3 Katsomo, Nelosen ruutu ja YLE Areena ja muut nätisti suoraan kännykästä. Ja tietenkin jokin 5e/kk maksu noista kolmesta ja se jaetaan noiden kolmen kesken. Ei sitä ihmiset jaksa televisiota katsoa kännykästä paljoa.
Sovelluskauppaa voisi laajentaa siten että tekee sopimuksia sovelluskehittäjien kanssa jotka ovat tehneet loistavia sovelluksia ja tuo ne sitten pienellä korvauksella omaan palveluun. Valikoi turvalliset ja laadukkaat sovellukset sinne niin että saisi jotain 10 000 kpl määrän ja kun on laadukas kokoelma niin se kyllä riittää (eli ei ole 500 pierusovellusta ja 10 000 taustakuvapakettia ym).
Android antaa kaikki mahdollisuudet niin puhelinvalmistajille ja operaattoreille jos he vain haluaisivat. Mutta se vaatisi että pitäisi palkata 10-20 Android kehittäjää jotka osaisivat hommansa. Mutta kuten esitit kysymyksen, tahtoisiko kansa enää sitä?
Kaikki menisi hyvin niin kauan kuin vain käyttäjä saisi itse valita että mitä käyttöliittymää käytetään ja mitkä palvelut on aktiivisia ja näkyvillä. Eli käyttäjä saisi halutessaan helposti yhdestä paikasta kytkettyä pois räätälöidyt asetukset. Ja tähän Google juuri nyt tähtää että se kieltää HTC:n ja Samsungin kaltaiset toimet missä räätälöity käyttöliittymä integroidaan niin syvälle Androidiin että Androidin päivitys on mahdotonta ilman että operaattori maksaa rahaa puhelinvalmistajille ja käyttäjä saisi helposti haluamansa puhelimen.
WP7 on osoittautumassa flopiksi aika rivakkaa vauhtia. Sen pelastamiseen varmaan tarvittaisiinkin Nokian kokoinen yhteistyökumppani, jos riittäisikään. Jos Nokian kannalta vaihtoehdot ovat käyttää Microsoftin suljettua järjestelmää ja tanssia Microsoftin pillin mukaan, tai käyttää ainakin jossain määrin vapaata Androidia ja ryhtyä soveltuvin osin Googlen kanssa kilpailuun palveluista, niin valinnan pitäisi olla aika selvä.
Kuulemma 0,2% markkinaosuus tällä hetkellä Windows Phone 7 puhelimilla ja laskien kaikki CE käyttöjärjestelmää käyttävät puhelimet mukaan (Windows Mobile 6.x ja Windows Phone 7) niin markkinaosuus on 2% luokkaa maailmassa. yhdysvalloissa tosin yhteensä jo 5% osuutta.
Windows Phone 7 ei millään tavoin anna operaattorien tai laitevalmistajien rauhassa tehdä omia sovelluskauppoja, omia käyttöliittymiä tai muita omia palveluita kuin mitä Android tarjoaisi. MeeGosta en ole itse täysin varma mutta käsittääkseni Nokia estäisi sen osalta paljon enemmän kuin Google.
Aiemmin ketjussa joku kirjoitti, että Androidista ja MeeGosta pitää valita vain toinen, muuten asiakkaat tulevat tempoilusta hulluiksi. Näin varmasti on, mutta asiakkaita hullumaksi tulevat sovelluskehittäjät, jos Nokia yrittää tarjota heille kahta tai jopa kolmea kokonaan erilaista alustaa ohjelmille.
No Nokiahan on tarjonnut jo nyt useampaa. Käyttöjärjestelmistä NOS, Symbian ja Linux. Ohjelmistoalustoista ja käyttöliittymistä taas S40, S60, S80, S90 ja Maemo.
Käyttöjärjestelmä + ohjelmistoalusta(+käyttöliittymä) yhdistelmiä on ollut Nokialla siis useita ja vielä eri versioiden kanssa yhdistelmät ovat olleet aivan järjettömiä.
Nokian tarjontaan verrattuna tänäkin päivänä jopa vanha Windows Mobile ohjelmistojärjestelmä oli helpotus. Ja kun puhutaan Androidista niin se on kuin... no Jeesukseksi sitä ei voi kutsua koska se "arvosana" menee Jeesuspuhelimelle eli iPhonelle joten Android on kuin paratiisi vaikka vertaisi pelkästään Windows Phone 7 ja Symbian³ puhelimiin.
Nokia ei koskaan luottanut Maemoon vaan piti sen vain teknohärvelinä. MeeGo on ollut aivan samassa tilassa (eihän MeeGo ole kuin Maemo jonka käyttöliittymä kokee eniten muutoksia Intelin Mobilin jakelupaketista (tietenkin ohjelmistojärjestelmän sisuskaluja on myös rukattu mutta pääasiassa Linux Foundationin, AMD:n, Intelin ja monen muun toimesta) ja saadaan uusi ilme sitten sille) eikä se tule muuttumaan vaikka mitä Nokia tekisi.
Nyt MeeGon ottaa käyttöön ZTE ja Samsung ja varmaan moni muukin. Kun Nokia taas hylkää sen kokonaan kun ekan MeeGo puhelimen jälkeen se siirtää kehittäjät muihin tehtäviin tutkimaan "tulevaisuuden kännyköitä". Sen vuoksi Nokia on nyt tehnyt tarjouksen 50% palkankorotuksen MeeGo kehittäjille että eivät eroa ennen kuin ensimmäinen MeeGo puhelin on julkaistu. Enempää ei tule ja ihan hyvä Nokialta. Menkööt lapsikin pesuveden mukana..