Itselläni on pari aivan vastaavaa tukitapausta ja heidän takia piti opetella konfiguroimaan etäyhteys toimimaan. Ilmeni, että asiassa ei ole mitään muuta vaikeaa, paitsi isäntäkoneen (eli tietokoneen, jolle otat etäyhteyden ja jota haluat käyttää etänä) laajakaistamodeemin konfiguroiminen. Tässä rautalankaohjeet (oletan, että tilanteesi on, että sinun koneesi ja isäntäkone ovat fyysisesti kaukana toisistaan, tai siis ainakin eri ip-osoitteissa):
1) Selvitä isäntäkoneen ip-osoite vaikkapa osoitteessa
http://www.whatismyip.com/ tai muussa vastaavassa (googlella vastaavia palveluja löytyy hakusanoilla "what is my ip"). Kirjoita se muistiin.
2) Selvitä minkä ip-osoitteen isäntäkoneen laajakaistamodeemi on antanut isäntäkoneelle. (Modeemissa voi olla useita tietokoneita kiinni ja niiden ip-osoite koko maailmassa on se kohdassa 1 määritetty osoite, mutta modeemi jakaa kullekin koneelle oman kotiverkkonsa sisällä vielä omat ip-osoitteet.) Se tapahtuu klikkaamalla hiiren kakkosnapilla oikeassa yläkulmassa kellon lähellä (tai muualla jos olet sen siirtänyt) olevaa verkkoyhteyden kuvaketta. Valitse kohta "tietoja yhteydestä". Kirjoita avautuvassa Ikkunassa rivillä "IP-osoite" oleva numerosarja. Se on esim. 10.0.0.6.
3) Valitse isäntäkoneen Järjestelmä-valikosta kohta Asetukset ja sieltä Etätyöpöytä. Itse tykkään laittaa rastit kaikkiin neljään kohtaan ja valita hyvä salasana. Sulje ikkuna.
4) Konfiguroi isäntäkoneen laajakaistamodeemi niin sanotulla port forwarding -toiminnolla niin, että kohdassa 1 selvitettyyn ip-osoitteeseen tulevat kyselyt (eli etätyöpöytäilyyn liittyvä tietovirta) ohjataan kohdassa 2 selvitettyyn osoitteeseen portin 5900 kautta. Tähän on vaikeampi antaa täydellisiä ohjeita, koska konfiguroiminen tapahtuu aika eri tavalla eri modeemeille. Yleensä perussääntönä kuitenkin on: A) avaa nettiselaimessa modeemin konfigurointisivu (katso opas), se tapahtuu kirjoittamalla selaimen osoiteriville esim. 10.0.0.2 tai muuta vastaavaa ja antamalla käyttis ja salasana, B) valitsemalla port forwarding -toiminnon (voi olla eri valmistajilla jopa eri nimellä, C) syöttämällä vaaditut tiedot. Voi olla, että joudut syöttämään myös tiedon oman tietokoneesi ip-osoitteesta, jotta vain siitä tulevat kyselyt ohjataan portin 22 kautta isäntäkoneelle. Eikun siis opiskelemaan googlella ja modeemin käyttöoppaasta hieman lisää port forwardingista. Kattava luettelo tämän toiminnon käyttämisestä eri modeemeille ja eri ohjelmille löytyy osoitteesta
http://portforward.com/5) Avaa omalla tietokoneellasi Sovellukset-valikon Internet-kohdasta kohta Etätyöpöytien käyttö.
6) Paina vasemman yläkulman Yhdistä-nappulaa.
7) Syötä kohdassa 1 selvittämäsi ip-osoite.
8 ) Odota, että isäntäkoneella oleva käyttäjä hyväksyy etäyhteyden muodostettavaksi. Tämä on turvallisuuden kannalta hyvä toiminto. Kannattaa siis luoda etäyhteyksiä vain kun olet puhelinyhteydessä isäntäkoneen haltijaan.
9) Syötä kohdassa 3 määrittämäsi salasana.
10) Etätyöpöytä aukeaa ruudullesi. Jos esim. päivität isäntäkonetta tai asennat sille jotain, niin suosittelen, ettet syötä isäntäkoneen salasanaa etäyhteyden kautta (koska yhteyttä on helppo salakuunnella). Pidä ennemmin puhelinyhteys haltijaan auki ja pyydä häntä kirjoittamaan salasana tarvittaessa koneelleen. Kuten jo aiemmin tässä ketjussa todettiin, niin ssh on turvallisin yhteystapa, mutta tämä etäyhteys on varsin helppo ja intuitiivinen tapa aloittaa.
Vain kohta 4 on näistä vaikea. Menestystä!