Kirjoittaja Aihe: 3G-verkkoon mökiltä lisäantennilla, vai ei kirveelläkään.  (Luettu 4521 kertaa)

Sudo Vilén

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 97
  • I'm an ice sculptor - last night i made a cube...
    • Profiili
Kesämökki sijaitsee Elisan kuuluvuusaluekartan mukkaan juuri 3G kuuluvuusalueen rajoilla, Huawei e220:llä ei 3g-verkkoon pääse, joten olenkin harkinut jonkinlaisen lisäantennin/toisen 3g-modeemin hankintaa. Olisiko mitään hyviä laite-ehdotuksia tai neuvoja siitä, miten pystyisin mittaamaan signaalin vahvuuden, etteivät rahat menisi hukkaan, jos 3g-yhteyttä ei lisävempeleistä huolimatta pysty avaamaan. Pitää kai ensin kokeilla mokkulan vetämistä lipputankoon :)
SHUT UP AND LISTEN TO HIM PLAY!

timsku

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 225
    • Profiili
Ensin varmaan kannaisi selvittää maston sijainti ja mahdollinen näköyhteys siihen, karttoihin ei juuri taida olla luottamista. Itse olen ~1 km:n päässä luvatulta kuuluvuusalueelta mutta 3G toimii hyvin Huawein E220 ja E160 mokkuloilla, tosin vain toisella puolella taloa ikkunoissa. Nykyään mastoon on näköyhteys talon katolta (naapurissa kävi moto). Saa nähdä miten muutaman vuoden päästä kun taimikko kasvaa...tai kesällä kun siihen suureen koivuun, joka on talon ja maston välissä kasvaa lehdet...Eli puusto ja erityisesti taimikko saattaa muuttaa olosuhteita nopeastikin.
3G-kännykän kanssa voisi tietysti aluksi käydä esim. katolla testailemassa... :-\

Timo Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2083
    • Profiili
Mokkulan sijoittaminen lipputangonnuppiin ei radioyhteysmielessä ole hassumpi idea, mutta toteutus vaatii runsaasti mustaa kahvia ja tuumailua.  :D Wanha sanonta kuului suunnilleen näin: "Metri lisää antennin korkeudessa vastaa watteja lähettimessä".
Markkinoilla on laitteita, joihin saa ulkoisen antennin liitettyä. Niiden hyvyydestä en osaa sanoa mitään. Itseäni epäillyttää kokonaisuuden mekaaninen kestävyys ja löytyykö hyvälaatuista kaapelia kohtuuhinnalla. Liittimetkin maksavat oikeaa rahaa jos hyviä, vähähäviöisiä liitoksia haluaa.
En löytänyt pikaisella googletuksella mitään softamittaria kentänvoimakkuudenmittaukseen. Voisiko 3G kännykkää ja sen "tolppa"-mittaria käyttää apuna hyvän paikan löytämiseen??

Timskulla on hyviä pointteja tekstissään! Lähiesteet ovat pahimpia yhteyden kannalta. :D terveisin Timo
"Linux, made in Finland"

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Juu, 2100MHz taajuus tekee kuuluvuudesta herkkää, optimipaikkaa tosiaan kannattaa hakea. Sen sijaan 900MHz taajuus(umts) toimii vaikka betonikellarista, ainakin meillä.
Teillä on tainnut olla raudoittajalla rokulipäivä  ;D Tai tukiasemamasto on ihan vieressä. :D

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

AlbertRetro

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1084
  • Puun uudelleenistutus auttaa usein... <resetointi>
    • Profiili
Vanhaa tarinaa...
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=24005.msg182250#bot

AT-komento wvdialissa näyttää voimakkuuden.

xfce4-cellmodem-plugin
Cellular modems monitoring plugin for the Xfce4 panel
The cellmodem plugin is a monitoring plugin for cellular modems. It reports
provider and signal quality for GPRS/UMTS(3G)/HSDPA(3.5G) modem cards. It works
with (mostly) all cards which support an out-of-band channel for monitoring
purposes.
The current features include:
 * Display the current network type (GPRS/UMTS)
 * Display the current signal level
 * Configure the maximum signal level
 * Configure the low and critical signal level
 * Asking for PIN if modem needs it
 * Quick visual feedback on modem and registration status via LEDs

 Homepage: http://goodies.xfce.org/

Terveisin Alpertti
    "...minä mikään viisas ole, tahdon elää vain kuin ihminen..."   http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=22423.new#new  counter.li.org #417588

uunox

  • Vieras
Tuossa taannoin havaitsin että ilmeisesti on myös eritasoisia "kirveitä" tuossa verkkojen kuuluvuuskysymyksessä. Reilu vuosi sitten mökillä ei ollut muilla operaattoreilla kuin elisalla olemassakaan UMTS-verkkoa ja niinpä se oli hankittava, matkaa tukiasemaan lähemmäs 1,5 kilometriä ja hieman mäkeä välissä.
No, yhteys oli perin häälyväinen, puolen vuotta se oli "leikittävissä" kun ilmeisesti muita käyttäjiäkään ei ollut paikkakunnalla monta, puhelin vain ikkunaan 20 sentin tarkkuudella tiettyyn pisteeseen ja hyvällä tuurilla elisa luki näytöllä pakotettuna UMTS-verkkoon. Sitten sekin "autuus" lopahti ja vain EDGE löytyi ja sekin heikompi kuin DNAn tai Soneran GPRS siirtoteholtaan.
Niinpä hieman reklamoin elisaa ja pyysin vähän "säätämään" antennin suuntaa mullekin päin, sieltä kohteliaasti tuli liturgiaa kuinka ollaan rajamailla, eli jengi oli lisännyt liikennettä tukiaseman juurella eikä kiinnostusta riittänyt asiaan.

Sitten Sonera viritteli oman UMTSinsa ja aivan samalla 2100MHz taajuudella, vaikka olinkin jo heittänyt "kirveeni" kaivoon 3g osalta, kiinnostusta eli sen verran että Sonera-asiakkuuden omaavan tuttavan käydessä mökillä pyysin häneltä simmiä hetkeksi lainaan, ja hämmästykseni oli suuri, täydet 3g palkit ilman pakotustakaan UMTS-verkkoon...
Niiltä tulilta irtisanoin sen elisan liittymän ja saapastelin hakemaan Soneran kortin sen Soneran tukiaseman juurella olevasta liikkeestä.
Elisalta kyllä sen jälkeen herättiin ja ilmoitettiin mahdollisesti joskus saatavan apua ongelmaan, en kysynyt millaista se mahtaisi olla...
 
Tukiasemilla on vieläpä sellainen ero että elisan  masto on mäen päällä, ainakin 40metriä korkeammalla kuin Soneran, joka on mäen juurella, hieman sen takanakin sellaisessa vaatimattomassa putken latvassa.
Eli sama matka suunnilleen tukiasemaan ja tulokset mielenkiintoisia, syytä en osaa sanoa kuinka Soneran "aallot" ovat noin paljon tehokkaampia, onneksi minulle...

Se miksi minulla on myös dna, on jo toisen esseen aihe, mutta jos on hajuakaan toisesta operaattorista, kannattaa kokeilla...

timsku

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 225
    • Profiili
Signaalin voimakkuudet (RSSI) saa ainakin E160 + wvdial yhdistelmällä kätevästi esiin konsolissa seuraavasti:
Koodia: [Valitse]
cat /dev/ttyUSB1 | grep RSSIAinakaan itselläni RSSI-arvoja ei tule mikäli liikennettä ei ole, joten mittaillessa kannattaa laittaa jotain isompaa lataukseen ;)
Taulukko RSSI-arvoista: http://www.siptune.net/siptune.net/tiki-index.php?page=Signaalinaytot
Itsellä näytti RSSI pyörivän optimi paikassa välillä 1-5, joten ollaan tosiaan kuuluvuuden rajamailla >:(
Pitäs varmaan käydä joskus eee pc:n ja huawei kanssa katolla...näkisi minkälaisia arvoja saa suoralla näköyhteydellä...

Muoks: Aurinko paistoi sen verran mukavasti että tuli pyörähdettyä katolla, paras lukema oli 7. Kovin paljoa ei siis korkeudesta ole täällä päin hyötyä...karttapaikasta mittailin etäisyydeksi mastoon 6,2 km ja koivuun 1,6 km. Tekisi kyllä mieli kokeilla ilman tuota koivua mutta kun se ei ole omilla mailla. >:( Pihalla pyöriessä huomasin että nettiradio toimi joten kuten arvolla 0, yhteyden katketessa näytti arvoa 99.
« Viimeksi muokattu: 14.04.09 - klo:19.08 kirjoittanut timsku »

Anssi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1342
    • Profiili
Kesämökki sijaitsee Elisan kuuluvuusaluekartan mukkaan juuri 3G kuuluvuusalueen rajoilla, Huawei e220:llä ei 3g-verkkoon pääse, joten olenkin harkinut jonkinlaisen lisäantennin/toisen 3g-modeemin hankintaa. Olisiko mitään hyviä laite-ehdotuksia tai neuvoja siitä, miten pystyisin mittaamaan signaalin vahvuuden, etteivät rahat menisi hukkaan, jos 3g-yhteyttä ei lisävempeleistä huolimatta pysty avaamaan. Pitää kai ensin kokeilla mokkulan vetämistä lipputankoon :)

yleensä nuo kartat ovat tehty niin että rajojen ulkopuolellakin kuulluu (tiedä sitten onko elisan markkina miehet tehneet toisin).

Näkyyky elisan kuuluvuus kartassa millä taajuudella sillä alueella 3g toimii? (2100MHz vai 900MHz)
Ainakin tuolla 900 kantama tuntuu olevan todella hyvä. vanhempien luona kuuluu jossain päin tonttia 900 3g vaikka kuuluvuus alueen rajakin on useiden kilometrien päässä (DNA). Maasto on tosin antenniin päin  kohtuu tasaista. tämän totesin viime viikonloppuna siellä käydessäni nokian 5800:lla ihan vahingossa, kun kävelin pihalla puhelin kädessä.

Ja täytyy muistaa että huawei E220 ei taida tukea 900:sta 3g:tä. Uudemmat mokkulat tukevat, jos ongelma on se veikkaan että voit neuvotella uuden mokkulan elisalta. tai sitten voithan ostaa paremman johon voit sen lisäantennin liittää.

Niin kuin täällä on jo neuvottu etsi käsiisi 3G puhelin (huom puhelin joka osaa erottaa 3g:n ja edgen, jotkut sonyericssonit näyttävät edgen 3g:nä kuulemma). Ei varmasti nykyään olisi haittaa jos puhelin olisi mallia joka tukee sitä 900 3g:tä. Puhelimen voisi vielä pakottaa käyttämään umts:a. ja sitten vain kävelemään ja kiipeilemään mahdollisille antennin sijoitus paikoille.

Mutta kannattaa ottaa selvää noista kaapeleiden ja antennien hinnoista. Kunnolliset kaapelit voivat olla yllättävän kalliita. ja täytyy muistaa että kaapeli ja jokainen liitos vaimentaa signaalia.

Hyvällä tuurilla sinun kuuluvuus ongelma on vain sen 900MHz tuon puuttuminen huaweista.