Kirjoittaja Aihe: Lisäkovalevyn käyttöönotto Ubuntussa  (Luettu 4039 kertaa)

Ebros

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 162
    • Profiili
Lisäkovalevyn käyttöönotto Ubuntussa
« : 26.03.06 - klo:18.45 »
Miten saan käyttöön otettua lisäkovalevyn?

moonstone

  • Vieras
Re: Lisäkovalevyn käyttöönotto Ubuntussa
« Vastaus #1 : 26.03.06 - klo:19.29 »
Laita se kiinni koneeseen ja sitten osioi se gparted ohjelmalla ja liitä sitten se mount komennolla kiinni järjestelmään.

muep

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 896
    • Profiili
Re: Lisäkovalevyn käyttöönotto Ubuntussa
« Vastaus #2 : 27.03.06 - klo:00.13 »
Eli koneeseen pitäisi tosiaan laittaa se kiinni, ja sitten mahdollisesti osioida se jos sitä ei ennestään ole osioitu. Tämän jälkeen luodut osiot pitäisi vielä formatoida ja liittää sitten järjestelmään.

Kirjoitan tähän nyt tämmöisen jonkunlaisen ohjeen, valitettavasti täysin graafisia työkaluja en osaa neuvoa.

1) Koneeseen kiinnittäminen.
Jos levy ei jo ole kiinni tietokoneessa, se täytyy laittaa sisään. Tämä tehdään kuten Windowsinkin kanssa, eli levyn mukana toivottavasti tulleen ohjekirjan tai vastaavan mukaan laitetaan IDE- tai SATA- piuhalla kiinni emolevyyn ja IDE- tapauksessa laitetaan myös Master/Slave -kytkentä halutulla tavalla oikein. Myös virtajohto ja levyn paikalleen ruuvaaminen kannattaa muistaa. Tämän jälkeen tietokoneen voi käynnistää ja levyn voi ottaa käyttöön.

2) Osiointi ja formationti.
 HUOM. Tämä vaihe hävittää levyllä ennestään olevat tiedostot osittain tai kokonaan.Jos levy on jo valmiiksi osioitu mieluisalla tavalla, ei tätä tarvitse tehdä. Uuden levyn kuitenkin yleensä joutuu osioimaan. Osioinnin voi tehdä esimerkiksi GParted- ohjelmalla. Ubuntussa GParted käynnistetään esimerkiksi avaamalla ensin Pääte ja kirjoittamalla sinne
Koodia: [Valitse]
sudo gparted. GPartedin voi joutua ensin asentamaan komennolla
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install gparted tai asentamalla gparted- nimisen paketin Synaptic- paketinhallintaohjelmalla.

GPartedin ylävalikosta valitaan laite, joka halutaan osioida, minkä jälkeen ruudulla näkyy tietoja levyn senhetkisestä sisällöstä. Jos halutaan aloittaa täysin puhtaalta pöydältä, poistellaan kaikki osiot ja luodaan uusia, ext3-tyyppisiä osioita haluttu määrä. GParted ei tee mitään muutoksia levylle, ennenkuin Apply -nappia painetaan. Osioiden luomista voi siis rauhassa harjoitella, ennenkuin on täysin varma, miten osiot haluaa asetella. Jos ohjelman käyttö alkaa tuntua epävarmalta, sen voi rauhassa sulkea ja tulla vaikka takaisin foorumille kysymään ohjeita.

3) Osioiden liittäminen tiedostojärjestelmään.
Linuxissa osiot eivät näy Windowsin tyyliin omina asematunnuksinaan, vaan kaikkien sisältö näkyy samassa hakemistopuussa. Yksi osioista on niinkutsuttu juuriosio, jolla tiedostot normaalisti sijaitsevat.

Usein käytetään kuitenkin useampaa osiota, CD- asemaa tai vaikka muistikortteja, jolloin nekin pitää jonnekin saada näkyviin. Tällöin ne liitetään (englanniksi mount) tiedostojärjestelmään, jolloin niiden sisältö näkyy jossain kansiossa. Tätä kansiota kutsutaan liitoskohdaksi (eng. mount point). Liitoskohdan saa itse valita, mutta kannattaa valita tyhjä kansio, koska muuten kansiossa ennestään olevat tiedostot jäävät piiloon.

Osio siis täytyisi saada liitettyä jonnekin. Tässä vaiheessa helpointa on käyttää Päätettä, johon siis taas joudutaan muutama komento kirjoittamaan. Sitä ennen täytyisi saada selville, mitä laitetta ollaan liittämässä. Laitteiden nimet on helppo tarkistaa esimerkiksi GParted -ohjelmalla. Laitenimet ovat siis /dev - alkuisia, kuten /dev/hda1, /dev/hdc5 tai /dev/sda1. GPartedin listasta pitää siis katsoa, mikä haluamasi osion laitenimi on ja kirjoittaa se vaikka ylös. Lisäksi liitoskohta pitäisi valita. Voit tehdä kiintolevyllesi kansion esimerksiksi /media -kansioon, jonne Ubuntu oletuksena liittää laitteita. Nopea tapa tehdä sopiva kansio on kirjoittaa päätteeseen komento
Koodia: [Valitse]
sudo mkdir /media/kiintolevy/media/kiintolevyn voi korvata jonkin muun nimisellä kansiolla, jos ottaa huomioon kansion eri nimen ohjeen muissa kohdissa.

Linuxissa tiedot käytössä olevista kiintolevyistä ovat /etc/fstab -nimisessä tekstitiedostossa, jota voi muokata tavallisella tekstieditorilla. Käynnistetään tekstieditori Gedit komennolla
Koodia: [Valitse]
sudo gedit /etc/fstab. Fstabiin täytyy lisätä rivi jokaista haluttua osiota kohden. #:lla alkavat rivit ovat kommenttirivejä, jotka on tarkoitettu tiedoston muokkaajia varten. Käyttöjärjestelmä ei niistä välitä.

/etc/fstabiin lisättävän rivin tulisi olla muotoa:
Koodia: [Valitse]
laite osio tyyppi asetukset numero numero, esimerksiksi
Koodia: [Valitse]
/dev/hda6 /media/kiintolevy ext3 defaults 0 0.

En muista noiden kahden viimeisen numeron vaikutusta, mutta homma toimii noilla arvoilla. Nuo rivit siis käyvät sellaisenaan, paitsi että laitenimen ja liitoskohdan joudut valitsemaan omiasi vastaaviksi.

Kun oikeanlainen rivi on lisätty, komento
Koodia: [Valitse]
sudo mount -a liittää osion sille kuuluvaan liitoskohtaan. Jatkossa osio liitetään paikalleen aina käynnistyksen yhteydessä.

Toivottavasti ohje ei ole liian vaikeaselkoinen. Jos on, niin kysy lisää. :) Sen GPartedin kanssa myös hieman varovaisuutta sitten  :) :)
[http://smolt.fedoraproject.org/show?uuid=pub_ac53b581-021a-4b76-bd14-e7d51f55462f]Pöytäkone[/url]
Läppäri

Nake

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 79
    • Profiili
Hienoa Muep!
Vihdoinkin minäkin sain vanhan kovalevyni (Windows.-koneesta) tällä ohjeella liitetyksi tiedostojärjestelmääni. Kovasti olinkin asiaa tutkinut enkuksi, mutta nyt etenemispolku vasta avautui. Kiitos!

Yksi osio jäi kuitenkin liittämisen ulkopuolelle. Fdiskillä katsottuna se näyttää merkityn laajennetuksi järjestelmältään. Mikä neuvoksi? 

Muuten liitetyllä kovalevyllä on tiedostoja Windows-koneestani, kuvia, musiikkia ym.. Saako sen jotenkin käyttöön?

juyli

  • Vieras
Re: Lisäkovalevyn käyttöönotto Ubuntussa
« Vastaus #4 : 30.03.06 - klo:19.32 »
Ubuntussa GParted käynnistetään esimerkiksi avaamalla ensin Pääte ja kirjoittamalla sinne
Koodia: [Valitse]
sudo gparted. GPartedin voi joutua ensin asentamaan komennolla
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install gparted tai asentamalla gparted- nimisen paketin Synaptic- paketinhallintaohjelmalla.


Oleellista tai ei: jo valmiiksi kaikissa Linux-jakeluissa (kuten muissakin käyttöjärjestelmissä) on osiointiin tekstipohjainen, mutta helpostiopittava ohjelma fdisk.
Koodia: [Valitse]
sudo fdisk </dev/<laite>>