Kirjoittaja Aihe: jaot ja nvidian temppuilu sekä RAID  (Luettu 671 kertaa)

diarant

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 6
    • Profiili
jaot ja nvidian temppuilu sekä RAID
« : 27.03.09 - klo:18.17 »
Sarja aloittelevan Linux käyttäjän kysymyksiä.
1. Minulla on samba käynnissä ja webmin liityntäkin löytyy. Nyt olen yrittänyt järkeillä oikeaa tapaa jakaa kotiverkossa kansioita. Mm. valokuvat ja musiikki kansiot. Ajatushan olisi että muut kuin itse ei pääsisi kirjoittamaan levyille. Mutta clienttina on winukka koneita ja käytössä on työryhmä jaot. Onko edes mahdollista? Viimeksi laitoin sambasta täpän päälle, että writable mutta se tekee vain pääkansiot. Eli jos minulla on acdc kansio ja sen alla on back in black ja ballbrakers niin nuo alikansiot ei ole kirjoitettavissa. Onko konstia laittaa kaikki kerralla?

2. joka toinen kerta kun käynnistän uudelleen niin nvidian ajurit ei lataannu ja näyttö jää 640 resolle. Mikähän tämän sotkee aina itsestään?

3. vähän tuohon liittyen myös viimeksi kun buuttasin niin ilmoitti kone, että levy on rikki. Ajoin kaikki mahdolliset tarkistusohjelmat mutta mitään ei löytynyt silti ei buutannut. Kun laitoin Ubuntun levyn sisään ja buuttasin cd:ltä niin myös hd toimi ok. Valitsinkin sieltä cd:n valikosta käynnistä hd:ltä ja kas kummaa sehän toimi ok. Nyt en ole sen jälkeen uskaltanut buutata kun en tiedä lähteekö käyntiin vai pitääkö jotakin kikkailla. Samalla heräsi kysymys, että voiko linux raidin ottaa käyttöön? Minulla on toinen IDE levy nyt tuon buutti levyn rinnalla mutta en ole mistään löytänyt ohjeita ottaa käyttöön olemassa olevaa järjestelmään. Ohjeet käsittää vain kun pystyttää järjestelmää ja siinä formatointia ym. Eli miten saan RAIDIn käyttöön nyt toimivassa järjestelmässä niin ettei tarvi asentaa mitään uudestaan?