Kirjoittaja Aihe: Linux-kirjallisuutta  (Luettu 9575 kertaa)

mikk0

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 555
    • Profiili
Linux-kirjallisuutta
« : 03.08.05 - klo:11.31 »
Nyt kaivattaisiin vinkkejä hyvistä Linux-kirjoista. Mieluummin Debian/Gnome -painotteisia, jotta oppeja voisi suoraan soveltaa Ubuntuun.

Jos olette lukeneet hyvän kirjan, niin laittakaa sen nimi ja taso (aloittelija / edistynyt) näkyviin, niin muutkin voivat samaiseen opukseen tutustua. Tietysti saa myös lyhyesti kommentoida kirjaa ja vaikkapa kertoa minkätyyppisiä asioita siinä pääasiassa käsitellään. Myös kieli olisi hyvä mainita.

Jos täyttä sontaa on tullut vastaan, niin voit myös varoittaa muita käyttäjiä etteivät ainakaan mene ostamaan samaa kirjaa.

---

Itse kaipailisin lähinnä tietoja Debianista hieman pintaa syvemmältä. Esimerkiksi voisin mainita vaikka peliohjaimen lisäämisen peliporttiin. Mitä kaikkea pitää tehdä (ja miksi) että ohjain toimii seuraavankin käynnistyksen jälkeen. Sitten on vielä tämä Gnome, johon olen ensi kertaa tutustumassa tämän Ubuntun myötä. Mistä löytyisi tietoa siitä minkälaisia asetustiedostoja se käyttää ja miten käyttäytymiseen tai ulkonäköön voi parhaiten vaikuttaa, tai mikä on Bonobo?
Eipä ole itselleni tullut tällaisia kirjoja vielä vastaan, mutta tykkäisin lukea näistä mieluummin kirjoista kuin erinäisiltä man-sivuilta tai metsästämällä Googlen avulla infoa netistä.

Jotakin toista saattaa kiinnostaa enemmän se, miten tekstinkäsittelyohjelma käynnistetään tai miten tiedostoja nimetään uudelleen. Kolmas taas on epätietoinen sähköpostiasetusten tekemisestä. Kaikentasoiset kirjat ovat siis tervetulleita.


Mikko.

P.S. En siis ole aikeissa tuhota järjestelmääni liialla säädöllä, mutta olen vain kiinnostunut kaikesta ihan detaljitasolla. Ehkä olen omituinen.  ;)

P.P.S. Itse voin suositella ainakin jättämään väliin IT-pressin Linux Sertifikaatti -kirjan. Takakannen perusteella kirjassa käsitellään vaikka mitä, mutta todellisuudessa siellä lähinnä kerrotaan vain että jokin asia on olemassa, mutta ei sitten opeteta sen käyttöä yhtään enempää. Asia-/kirjoitusvirheitäkin tuli vastaan aika lailla.
« Viimeksi muokattu: 03.08.05 - klo:19.29 kirjoittanut mikk0 »

Mikko Saarinen

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Re: Linux-kirjallisuutta
« Vastaus #1 : 10.08.05 - klo:17.48 »
Nyt kaivattaisiin vinkkejä hyvistä Linux-kirjoista. Mieluummin Debian/Gnome -painotteisia, jotta oppeja voisi suoraan soveltaa Ubuntuun.

distro/työpöytäpainoittaista kirjallisuutta en ole koskaan etsinyt, eikä sitä taida kamalasti olla olemassakaan. valtaosa tavarasta on edelleen netissä ja muiden käyttäjien tiedossa, siksipä nämä erilaiset foorumit ja uutisryhmät ovatkin melkoisen hyviä lähteitä tiedonhakuun.

minulla on kuitenkin pari kirjaa joita voisin suositella...

yksi erinomainen kirja ihan järjestelmä toiminnan ymmärtämisen kannalta ja myös peruskäyttöä ja ylläpitoa tukemaan olisi:
Æleen Frisch: Essential System Administration julkaisijana O'reilly

kirja on julakistu myös suomeksi nimellä UNIX Tehokäyttäjän Opas julkaisijana Satku. tosin tuo suomenkielinen painos taitaa olla (aika) loppu. itselläni on yksi, mutta olen ajatellut päivittää englanninkieliseen.

kirja käsittelee useita UNIXeja ja UNIXin kaltaisia järjetelmiä ja keskittyy vahvasti komentoriville.

ohjelmointipuolelle ainoa suhteellisen ajan tasalla olevan GTK+ ja Gnome-kirja:
Matthias Warkus: The Official GNOME 2 Developer's Guide

järjestelmän tarjoamiin palveluin keskittyvä X/Open / Posix standardia mukaileva klassikko:
W. Richard Stevens (päivitykset Stephen A. Rago): Advanced Programming in the UNIX(R) Environment

ja saman kirjoittajan verkko, IPC ja rinnakkaisuusjuttuihin keskittyvä UNIX Network Programming -sarja.

kaikki em. kirjat käyttävät C-kieltä.

tietysti jos ohjelmointikirjallisuutta etsii, niin kannattaa käydä katsomassa myös ACCU:n kirja-arvostelut sivulta:
http://accu.org/
« Viimeksi muokattu: 25.08.05 - klo:19.45 kirjoittanut janne »
Janne

Aksu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 84
    • Profiili
Re: Linux-kirjallisuutta
« Vastaus #2 : 10.08.05 - klo:19.22 »
Aika vähän tuota kirjallisuutta tuntuu olevan. Ite meinaan jossain vaiheessa hommata Amazonista löytyvän "Debian GNU /Linux 3.1 Bible":n. Vielä en siis osaa sanoa siitä sen enempää. Noissa Bible-sarjan kirjoissahan osa on perusteellisia ja toiset taas aika kehnoja pintaraapaisuja. On vähän tuurista kiinni, mutta pääsääntöisesti ovat olleet ihan OK. 
Sekakäyttäjä - Mac, Ubuntu ja Windows.

KKHS

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 21
    • Profiili
Re: Linux-kirjallisuutta
« Vastaus #3 : 21.08.05 - klo:00.09 »
Onhan meillä vertais verkot minkä kautta kirjoja etsii. Ite oon muutamia Linux oppaita pdf muodossa imuttanu mutta eihän se korvaa paperia. Mutta ainakin voi kunnolla kahtoa mihin rahansa tyrkkää, ja näin tukea vain hyvää työtä.

Pitäis paikalliseen kirjastoon valittaa Linux kirjoista, kun uusin on Linux asentajan opas vuodelta 2003 ja siinä on tosissaan vain Spectra linuxin asennus opas +linuxi levyt. Sitten siitä seuraava onkin 99 vuodelta. Joku redhattiin perustuva keltanokka kirja (siis toisin sanoen nimi tais olla Linux keltanokille) löyty, mistä oli jopa hyötyä Mandraken käytössä, mutta mitä esim. Mandrake ykkösen graafiseen hallintaan perustuva juuri ja juuri kirjaksi luokiteltava teos tekee kirjaston hyllyssä. Olisi hyvä jos ihan kysyttäisi ihmisiltä mitä kirjoja haluavat. Isommissa kirjastoissa voipi jopa hyviäkin löytyä

Rdma

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 122
    • Profiili
Re: Linux-kirjallisuutta
« Vastaus #4 : 11.10.05 - klo:17.57 »
Oon koittanu katella itekkin noita kirjoja vähän sieltä täältä mutta ei ole mitään kauheen hyvän oloista osunut silmään. Sattuiskiko joku tietämään jotain Ubuntuun erikoistunutta kirjaa?

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Re: Linux-kirjallisuutta
« Vastaus #5 : 11.10.05 - klo:18.36 »
Sattuiskiko joku tietämään jotain Ubuntuun erikoistunutta kirjaa?

ei niitä varmaankaan vielä ole, ja kun sellainen tulee, niin sen varmasti vanhenee alle puolessa vuodessa. linuxissa on monta osaa jotka tekevät toistensa kanssa yhteistyötä, mutta eivät välttämättä riipu toisistaan tai edes käytetystä distrosta.

paketinhallinta on aika distrokohtainen juttu, mutta monet distrot käyttävät kyllä samaa paketinhallintatyökalua, joskin eri repositoryjä. työpöytä puolestaa ei ole millään tapaa riippuvainen distrosta (muuten kuin siten, että yleensä distro ehdottaa jotain) ja alla olevan järjestelmä hakemistorakenteineen, oikeuksien hallintoineen ym. on kaikissa distroissa aikalailla sama (init-scripteissä ja joidenkin tiedostojen sijainniss aon jonkin verran eroa, mutta pääasiat pätevcät silti jokaiseen).

mistä tarkalleen haluisit tietää lisää? tuohon viimeiseen osa-alueeseen erittäin hyvä kirja on jo mainitsemani Essential System Administration, se kattaa linuxien lisäksi myös muita *NIXeja. paketinhallintaan paras lähde lienee distron oma dokumentaatio ja työpöytään työpöyäympäristön oma dokumentaatio.
Janne

Rdma

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 122
    • Profiili
Re: Linux-kirjallisuutta
« Vastaus #6 : 11.10.05 - klo:20.39 »
mistä tarkalleen haluisit tietää lisää? tuohon viimeiseen osa-alueeseen erittäin hyvä kirja on jo mainitsemani Essential System Administration, se kattaa linuxien lisäksi myös muita *NIXeja. paketinhallintaan paras lähde lienee distron oma dokumentaatio ja työpöytään työpöyäympäristön oma dokumentaatio.
No yleisesti ottaen Linuxeista kaikenlaista tietoa. Vois olla ihan mukavaa saada tietää just näistä Linuxin yleisistä asioista ihan vaan mielenkiinnon takia. Ja että saisi tietenkin jotain uuttakin selville.

mikk0

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 555
    • Profiili
Re: Linux-kirjallisuutta
« Vastaus #7 : 13.10.05 - klo:09.12 »
Tilasin Amazonista englanninkieliset How Linux Works ja Debian Bible -kirjat (siksi Amazonista, että sain molemmat kirjat kotiin kannettuna samaan hintaan kuin tuo Bible olisi ollut Dataclubissa...)

Näistä en ole vielä ehtinyt tuohon Debian Bibleen perehtymään, mutta How Linux Works vaikuttaa juuri sellaiselta kirjalta jota voi suositella kaikille joita kiinnostaa mitä tuolla koneen sisuksissa tapahtuu.

Kyseessä ei ole mikään kädestä pitäen -tyyppinen kirja, vaan joistain asioista kerrotaan vain se miten ne toimivat ja jätetään lukijalle harkittavaksi se käytännön toteutus (man-sivut auttavat tässä). Mutta perusasiat käyvät siis hyvin ilmi ja yleiskuva Linuxin toiminnasta selkeytyy varmasti. Lisäksi kirjassa annetaan ohjeita lisäinformaation suhteen eri alueista. On siinä joitakin asioita ihan selitettykin ja paljon sellaista kerrotaan mikä jää monesta muusta kirjasta pois. Eli kyseessä on aivan eri tyyppinen opus kuin useimmat suomenkieliset Linux-kirjat missä kerrotaan miten Linux asennetaan ja miten Open Officella kirjoitetaan kirje. Plussaa vielä siitä, että tämä on riippumaton distrosta ja sen sellaisista ja käsittelee komentorivitasolla asioita. Gnu-projektin tuotokset tulevat siis jollain tasolla tutuiksi, mikä on hyvä asia.

350 sivuun ei saa kaikkea mahtumaan, joten siitä näkökulmasta ihan jees. Nimikin jo sen sanoo, että tässä siis lähinnä kerrotaan Miten Linux Toimii ja se miten sitä käytetään onkin jo eri asia  ;)

Hyvää iltalukemista siis ainakin tämä How Linux Works  :)

Mikko

P.S. Kunhan ehdin tutustua tuohon Bibleen, niin kerron mielipiteeni myös siitä
« Viimeksi muokattu: 14.10.05 - klo:22.51 kirjoittanut mikk0 »

Mikko Saarinen

moonstone

  • Vieras
Re: Linux-kirjallisuutta
« Vastaus #8 : 13.10.05 - klo:11.43 »
http://www.kapanen.net/kirja/

Itselläni on tuo Linux- koulutusopas

Ihan ok, vähän kaikkea sisältää. Miinuksena mustavalkoiset kuvat  :P

mikk0

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 555
    • Profiili
Re: Linux-kirjallisuutta
« Vastaus #9 : 12.01.06 - klo:11.23 »
Tässä muutama online-resurssi, joihin kannattaa tutustua. Kaikki seuraavista on saatavilla suoraan paketteina (taitavat vaatia universe-repon), joten annan myös asennusohjeet:

Debian-policy file:///usr/share/doc/debian-policy/policy.html/index.html

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install debian-policyTämä käsittelee aika kattavasti Debian-distron filosofiaa. Teksti on englanniksi, mutta siis ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Ubuntu 5.10 Starter Guide

Asentuu automaattisesti ja löytyy klikkaamalla Järjestelmä -> Ohje -> Ubuntu 5.10 Starter Guide
Opas aloittelijoille ja meille muillekin joita kiinnostaa tietää miten asennetaan ohjelma x, tai miten otetaan käyttöön dma, miten poltetaan iso-image levylle yms.
Tämä on paikka josta kannattaa katsoa, jos on jokin tietty asia mikä pitäisi saada tehdyksi, mutta ei tiedä miten.

Lisätty 27.1.2006

Linux rute user's tutorial and exposition http://web.whittier.edu/jlutgen/rute/

Kiitoksia juylille tästä linkistä. Tuntuu melko kattavalta ja hyvältä aloittelevan käyttäjän oppaalta (sopii pidemmällekin ehtineille). Englanninkielinen.

Mikko
« Viimeksi muokattu: 27.01.06 - klo:13.34 kirjoittanut mikk0 »

Mikko Saarinen

juyli

  • Vieras
Re: Linux-kirjallisuutta ja Ubuntuguide
« Vastaus #10 : 12.01.06 - klo:11.43 »
Nyt kaivattaisiin vinkkejä hyvistä Linux-kirjoista. Mieluummin Debian/Gnome -painotteisia, jotta oppeja voisi suoraan soveltaa Ubuntuun.


Ehkä kannattaa kuitenkin kurkata kirjastojen kokoelmia esim.
http://www.helmet.fi/search*fin/dlinux&Submit.x=0&Submit.y=0/dlinux/1%2C4%2C148%2CB/exact&FF=dlinux&1%2C145%2C
http://www.helmet.fi/search*fin/?searchtype=t&searcharg=debian&searchscope=9&Submit.x=0&Submit.y=0

(Öööh... Linkit ei taida toimia, mutta leikkaa ja liimaa...)
Nämä siis pääkaupunkiseudun kirjastoissa. Mutta muihinkin kirjastoihin hankitaan (mahdollisuuksien mukaan) kysyttyä/pyydettyä/aneltua kirjallisuutta. Myös näitä kirjoja voi saada luettavakseen kaukolainoina aina peräkylille asti.

Vaikka jotkut kirjat ovatkin "vanhentuneita", on Linuxin perusta kuitenkin pitkälle sama kuin '90-luvun puolivälissä, sekä muustakin Unix-kirjallisuudesta saa paljon irti. Myös "historiantuntemus" avartaa, sillä silloin tietää, miksi jokin asia on vuosien varrella muuttunut.

Ja sitten Mik0lle! Suomentamasi Ubuntuguide on niin merkittävä dokumentti, että sen poistaminen oli erittäin valitettavaa. Vaikka se onkin "vanhentunut", oli se sellaisenaankin vaivatta sovellettavissa Breezyyn. Olen täysin vakuuttunut, että tuo Ubuntuguide on ollut hyvin merkittävä tekijä, että monet suomalaiset ovat asentaneet Ubuntun koneilleen onnistuneesti.

Vrt. Tapsan sivut. Nekin ovat vakavasti vanhentuneet (jopa asiavirheineen), mutta yhä hyvät sivut Windowsista Linuxiin siirtyvälle alkeisoppimateriaaliksi.

Erinomaista olisi, jos täällä olisi juuri tuo suomenkielinen Ubuntuguide. Paikka ainakin olisi oikea.



mikk0

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 555
    • Profiili
Re: Linux-kirjallisuutta ja Ubuntuguide
« Vastaus #11 : 13.01.06 - klo:09.03 »
Ja sitten Mik0lle! Suomentamasi Ubuntuguide on niin merkittävä dokumentti, että sen poistaminen oli erittäin valitettavaa. Vaikka se onkin "vanhentunut", oli se sellaisenaankin vaivatta sovellettavissa Breezyyn. Olen täysin vakuuttunut, että tuo Ubuntuguide on ollut hyvin merkittävä tekijä, että monet suomalaiset ovat asentaneet Ubuntun koneilleen onnistuneesti.

Vrt. Tapsan sivut. Nekin ovat vakavasti vanhentuneet (jopa asiavirheineen), mutta yhä hyvät sivut Windowsista Linuxiin siirtyvälle alkeisoppimateriaaliksi.

Erinomaista olisi, jos täällä olisi juuri tuo suomenkielinen Ubuntuguide. Paikka ainakin olisi oikea.

Kiitos tästä.

Jos joku haluaa nähdä tuon ubuntuguiden suomennoksineen, niin se on edelleen olemassa osoitteessa: _ööh, näyttää olevan linkki rikki. Korjaan sen heti kun pääsen kotiin...  :-[

EDIT:

Kiitos Mikrobitin kotisivumuokkaimen, ei tarvinnut odottaa että pääsen kotiin asti, sillä homma hoitui käden käänteessä nettiyhteyden yli ruokatunnilla  :)

Oikea osoite tuolle suomennokselle on siis: http://koti.mbnet.fi/mikko75/ohjeet/ubuntuguide/ubuntuguide.html


Timo Jyringille voisi tietysti ehdottaa, että kun kerran täällä on suora linkki tuohon ubuntuguide.orgiin, niin sen sijaan se voisi osoittaa minun suomennokseeni.

Mikko

EDIT 2:

Kiitos Timo Jyringille. Nyt tuo linkki foorumin yläreunassa osoittaa minun suomennokseeni alkuperäisen englanninkielisen ubuntuguiden sijaan  ;D
« Viimeksi muokattu: 14.01.06 - klo:18.11 kirjoittanut mikk0 »

Mikko Saarinen

mikkohuo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 562
  • The Ubuntu Counter Project - user number #3339
    • Profiili
Re: Linux-kirjallisuutta
« Vastaus #12 : 04.05.06 - klo:19.51 »
Tein löytöjä Helsingin asematunnelin Kirjatorilla kahden euron läjästä:

Dave Taylor: Unix Trainer Kit, IT Press (eng. Sams Teach Yourselft Unix in 24 hours)
Herbert Schildt: Java 2 Trainer Kit, IT Press (eng. Java 2: A Beginner's Guide)

Näyttäisi molempien hinta olevan suomalaisessa 49 euroa!

Joku muukin Java teos siinä oli sekä .net -ohjelmointia käsittelevä teos, jos jotakuta sellaiset kiinnostaa.

Kannattaa hakea pois! Löytynee varmaan myös muilta Kirjatoreilta.

peran

  • Vieras
Re: Linux-kirjallisuutta
« Vastaus #13 : 04.05.06 - klo:20.26 »
Itse olen kaipaillut Open Offisen tehokäyttäjän opasta. Onkos sellaista hyvää tehty edes englanniksi ?
Makrokieli siitä kiinnostaisi lisäksi Base. Muita ominaisuuksia yleensä osaa käyttää arvaamallakin.

Jos ei ole tehty, niin löytyykö vapaaehtoisia perehtymään asiaan ?  ???

Itsekin voisin jotain yrittää vääntää.

juminy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 500
    • Profiili
Re: Linux-kirjallisuutta
« Vastaus #14 : 04.05.06 - klo:20.36 »
Laitetaan nyt tanne kun satuin tormaamaan amazonissa:

Beginning Ubuntu Linux: From Novice to Professional
# Paperback: 608 pages
# Publisher: Apress; Bk&CD-Rom edition (March 15, 2006)
# Language: English
# ISBN: 1590596277

Hinta on hiukan reilut $25 ja sitten Suomeen tietty niita postikuluja, veroja ja tulleja (EDIT: mutta ei tuosta summasta viela)

EDIT: Jaahas, onhan naita kirjoja Ubuntusta nykyaan vaikka kuinka, mm. The Official Ubuntu Book, Moving to Ubuntu Linux, Ubuntu Unleashed, jne...

EDIT2: No, niin. Nyt kun aloin katselemaan, että mitäs sitä tilaisi, niin huomasin, että eihän noista luettelemistani ole julkaistu kuin tuo Beginning Ubuntu Linux.
« Viimeksi muokattu: 05.05.06 - klo:06.12 kirjoittanut Dr. G. »

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Re: Linux-kirjallisuutta
« Vastaus #15 : 04.05.06 - klo:20.41 »
Hinta on hiukan reilut $25 ja sitten Suomeen tietty niita postikuluja, veroja ja tulleja.

ei tule mitään verkoja ja tulleja tuollaisesta summasta.
Janne

juminy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 500
    • Profiili
Re: Linux-kirjallisuutta
« Vastaus #16 : 04.05.06 - klo:20.42 »
Hinta on hiukan reilut $25 ja sitten Suomeen tietty niita postikuluja, veroja ja tulleja.

ei tule mitään verkoja ja tulleja tuollaisesta summasta.
Aivan, sehan on jossain neljankympin paikkeilla se raja. Ja sittenkin kirjoissa se pienempi alvi.